Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Algemeen infopakket 12+

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

BOUW VAN HET OOG

Onze ogen zijn een van onze belangrijkste instrumenten. Bij ongeveer alles wat we doen, zijn ze actief. Een oog zit heel knap in elkaar. Maar tegelijk is het erg kwetsbaar. Als er echt iets ernstigs met de ogen aan de hand is, spreken we van een visuele handicap.

DE VISUELE FUNCTIES

De visuele waarneming wordt vaak opgedeeld in meetbare onderdelen: de visuele functies. We beschrijven zeven verschillende functies.

EEN VISUELE HANDICAP

Onze ogen zitten heel complex in elkaar. Met alle onderdelen kan, om allerlei redenen, iets mislopen. Wanneer spreken we nu precies van een visuele handicap? Welke soorten aandoeningen zijn er en met welke specifieke problemen hebben de betrokkenen te kampen?

BELEVING VAN EEN VISUELE HANDICAP

Elk van ons heeft zijn eigen levensverhaal. Iedereen kent succesmomenten, tegenslagen, struikelblokken, dromen, verlieservaringen, angsten... Dat is uiteraard ook zo als je geconfronteerd wordt met een visuele handicap. Wie blind of slechtziend is, beleeft dat op zijn eigen manier.

TIPS VOOR OMGANG EN BEGELEIDING

Omgaan met blinde en slechtziende mensen, of hen begeleiden, is helemaal niet moeilijk! We geven u enkele eenvoudige tips die een groot verschil kunnen maken.

SPORT VOOR MENSEN MET EEN VISUELE HANDICAP

Al wie regelmatig aan sport doet, zal het volmondig beamen: sport is leuk, gezond voor lichaam en geest en de perfecte manier om stress af te reageren. Bovendien is clubsport een sociale bezigheid: je ontmoet vrienden. Uiteraard is dit alles net hetzelfde als je blind of slechtziend bent.