Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

PROJECT 'HOOGSTPERSOONLIJK!'

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

'HOOGSTPERSOONLIJK!', een project van Licht en Liefde, is een uniek artistiek proces naar bewustwording van zintuiglijke waarneming, van het eigen zijn en van elkaar.

In een tijdsgeest waarin beeld meer dan ooit aanwezig is en selfies deel uitmaken van ons dagelijks leven, vinden we het belangrijk om stil te staan bij de invloed van visuele perceptie op onze identiteitsvorming. Welke impact heeft dit heeft bij personen met én zonder visuele beperking? Hoe beïnvloeden onze zintuigen de omgang met elkaar en wat gebeurt er wanneer visuele informatie ontbreekt?

‘In de spiegel kijken’ krijgt een andere betekenis wanneer we kijken zonder onze ogen - wanneer we voelen, ruiken, proeven, bewegen, ... Perceptie loopt als rode draad doorheen ons artistiek proces. Het spoort aan tot verwachtingen onderzoeken en grenzen verleggen.

PROJECTCOÖRDINATOR: Cindy Peeters, cindy@breedbeeld.org

Creatie: luisteren met het lichaam

WIE BEN IK?

Onder leiding van professionele kunstenaars/coaches stimuleren we non-verbale en artistieke expressie.

Deelnemers met een visuele beperking exploreren hun identiteit en gaan op zoek naar associaties met objecten, geluiden, geuren, smaken en ruimtelijke context.

Daarbij ontdekken zij het belang van ervaringen, patronen en rituelen die hen typeren; welke overeenkomsten zijn er en hoe worden deze rituelen door anderen geïnterpreteerd?

Verbinding en dialoog

WIE BEN JIJ?

‘Beelden maken’ vertrekt vanuit communicatie met het eigen lichaam. Aan de hand van workshops ondersteunen we deelnemers en bieden hen tools om vorm te geven aan hun beleving. ‘Wie ben ik?’ krijgt weerklank door middel van schilderkunst, tekenen, fotografie, geurkunst, performance.

Op basis van de creaties die hieruit ontstaan, vragen we kunstenaars zich een beeld te schetsen van de scheppers en een eigen artistieke interpretatie te geven aan de werken. Hiermee zetten we kunst als correspondentiemiddel in en krijgt de vraag ‘Wie ben ik?’ een nieuwe dimensie: ‘Wie ben jij?’.Zo stimuleren we een bijzondere ontmoeting, geleid door zintuiglijke perceptie. Het eindresultaat, de tentoonstelling, wordt weergegeven als een symbiose van vraag en antwoord.

Doelstellingen

  • Een (visuele) beperking wordt als KRACHT ingezet.
  • Slechtziende mensen zetten ziende personen aan tot reflectie (visueel = slechts een
  • deel van waarneming = deel van het geheel).
  • Deelnemers experimenteren met kunstvormen rond lichamelijke gewaarwording.
  • We zetten een artistieke dialoog op tussen mensen met en mensen zonder visuele beperking.

Verspreiding

‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ eindigt met een groepstentoonstelling in het Dr. Guislainmuseum in Gent, eind 2023 - begin 2024.

Het belooft een interactieve tentoonstelling te worden, die de bezoekers motiveert om afstand te nemen zodat ze dichterbij (en dichter bij zichzelf) komen.

De laureaten van onze schrijfwedstrijd

De drie winnaars van onze schrijfwedstrijd ‘Het Laatste Oordeel’ zijn bekend! In alfabetische volgorde zijn het Anne-Lieze Albregts, Anneloes Tuithof en Renske van Dokkum. Hartelijk gefeliciteerd!!

De jury hield rekening met de schrijfstijl, het thema (vooroordelen over mensen met een visuele handicap), de creativiteit, het doelpubliek en de ‘magie’ van de tekst (wat hij met de lezer doet).

Over ‘Onmogelijk’, door Anneloes Tuithof, zegt de jury: “Dit lijkt wel theater! We worden gebombardeerd met vooroordelen over blinde personen, zo treffend en herkenbaar. De tekst is wervelend, humoristisch en stilistisch bijzonder knap, waardoor hij echt uitnodigt om te lezen. We schudden het hoofd, glimlachen en denken na, net wat nodig is bij een laatste oordeel. Een pareltje!”

Over ‘Het laatste oordeel’, door Anne-Lieze Albregts: “Deze tekst straalt. Hij leest als een column in een tijdschrift, fris en sprankelend. De blinde mensen zijn zelf aan het woord, we krijgen een inkijkje in hun alledaagse leven. Ze vegen de clichés één voor één van tafel. Een verhaaltje dat met humor, gezonde zelfspot en zelfrelativering geschreven is.”

Over ‘Met mijn oren naar de zon’, door Renske Van Dokkum: “Een tekst met mooie voorbeelden van eigen ervaringen, die kwetsbaarheid, veerkracht en de onvoorspelbaarheid van vooroordelen weergeeft. Emoties en herinneringen worden opgediept, er komen weetjes en zelfs wat filosofie voorbij. Een ander gebruik van de zintuigen leidt tot een andere taal met verrassend woordgebruik. In vierhonderd woorden zo’n verhaal vertellen met zo’n sterke metafoor erin, is knap.”

“We hebben enorm genoten van alle inzendingen”, meldt de jury nog. “We willen alle deelnemers van harte bedanken!” Het laatste oordeel werd geveld door Kathleen Boogmans, Francis Cromphout, Piet Devos, Jan Dewitte, Katrien Huybrecht en George Kabel. De winnende teksten worden publiek gemaakt op de tentoonstelling ‘Hoogstpersoonlijk!’, eind 2023 in het Museum Dr. Guislain (Gent).

Workshops 'Raakvlakken in het donker'

Boetseren op zo’n manier dat je met heel je lichaam in contact komt met klei: hoe klinkt dat? De deelnemers aan onze inclusieve workshops ‘Raakvlakken’ in Dendermonde kunnen je vertellen dat het magisch is! We werken in kleine groepjes van ziende en niet-ziende mensen. De voorbereiding gebeurt geblinddoekt. Er is klei in overvloed. Achteraf neem je het hele proces mee: het is opgeslagen in je lijf en schenkt je vreugde en nieuwe mogelijkheden.

‘Raakvlakken’ gaat over impulsen volgen en in beweging gaan, ademen en je flow volgen. Er helemaal zijn, jezelf zijn, contact hebben met je lichaam en je bewust worden van wat je voelt. In die beweging ontmoet je ook de ander. Je ziet jezelf van binnenuit en ervaart de ander zonder visuele buitenkant. Je wordt je bewust van je eeuwige verwachtingen over hoe je je zou moeten voelen, wat je zou moeten ervaren, wie je zou willen zijn en hoe je zou willen overkomen en gezien worden… om die verwachtingen dan los te laten!

Kunstenares Alexandra Jacquet begeleidt deze workshop. Er is geen goed of fout. We zien het als een artistiek onderzoek, dat zal leiden tot een groot kunstwerk (waar ook jouw persoonlijkheid in zit!) en een bijbehorende dansvoorstelling. Welkom, ook als je goed ziet! Deelnemer Filip getuigt: “Het is mooi om niet-zienden niet ziend te zien en te beseffen dat we allemaal één zijn.”

‘Muurschrijver’: toegankelijk street art-project

Samen met kunstenaar Intvis organiseren we ‘Muurschrijver’: we willen blinde en slechtziende mensen betrekken bij de creatie van een monumentale muurschildering!

Street art is booming. De Belgische kunstenaar Intvis probeert de meest toegankelijke kunstvorm ook bereikbaar te maken voor mensen met een visuele beperking.

Heb je zin om mee uit te zoeken hoe we dat doen? Je bent van harte welkom op de eerste bijeenkomst, op donderdag 24 november om 11 uur in het Museum Dr. Guislain in Gent! Schrijf in via e-mail: muurschrijver@gmail.com. We bezorgen je dan alle concrete info!

Kun je er niet bij zijn op 24 november, maar heb je wel interesse in dit street art-project? Stuur dan ook een mailtje: we houden je graag op de hoogte van bijeenkomsten in de toekomst.

Schrijfwedstrijd 'Het laatste oordeel'

De resem aan vooroordelen over blinde en slechtziende mensen is eindeloos. Wat is feit en wat is fictie? Welke vooroordelen hebben jou al aan het lachen of huilen gebracht? Iedereen kon het vertellen via de schrijfwedstrijd ‘Het laatste oordeel’ van Licht en Liefde.

Een jury van (ervarings)deskundigen koos drie winnende teksten. In 2023 krijgen die een ereplaats op de tentoonstelling ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Een organisch artistiek proces

Drie vrouwen, drie leeftijden, drie achtergronden. Zoveel raakvlakken. De een is kunstenares, geeft les, danst. Een ander is ook kunstenares, volgt er les in, raakt mensen en danst door het leven. En de derde houdt eveneens van geraakt worden, anderen raken, kunst beleven en het leven nieuwsgierig ontdekken.

Alle drie gaan ze samen op zoek, op onderzoek en op ontdekking. Zin om mee te doen?

Mei Lan Ng vertelt je meer over het project 'Bewogen Beeld'

Terugblik: workshop ‘Echo's in het Licht'

‘Echo’s in het licht’, een workshop fotografie en lichttechniek, werd georganiseerd samen met Breedbeeld vzw. In februari en maart 2022 leerden deelnemers met en zonder visuele beperking verhalen vertellen met licht, ook als dat licht niet of slecht zichtbaar is.

Fotografe, master in de beeldcultuur en coach Hilde Braet vertelde haar cursisten meer over (blinde) fotografie. Ze dook met hen haar studio in, om samen te experimenteren met lightpainting-fotografie. Een muzikant nam iedereen mee op een zintuiglijke reis die muziek en beeld met elkaar verbond.

“Erg leuke workshop met blinde en slechtziende mensen bij fotografe Hilde Braet”, schrijft deelnemer Jeroen Baldewijns. “We lieten beelden tot stand komen met ‘lightpainting’. In een volledig donkere ruimte teken je letters met zaklampjes, terwijl je ook mekaar uitlicht en terwijl de sluiter van de camera minutenlang open staat. Bijzonder leuk om te doen en een stukje inleving in de leefwereld van wie minder goed ziet.”

Lees een interview met Hilde Braet

Terugblik: workshop 'Bewogen Beeld'

‘BEWOGEN BEELD’ was een vijfdaagse artistieke workshop voor blinde, slechtziende én ziende mensen. Samen met kunstenares Alexandra Jacquet maakten ze van 1 tot 5 november 2021 een poëtische, zintuiglijke reis met de ogen dicht – een wonderlijke zoektocht naar identiteit en persoonlijkheid.

Er werd bewogen, gevoeld, verteld, verzonnen, gedanst, gebeeldhouwd. Dat maakte deze workshop tot een fantastisch avontuur van fijnzinnige prikkels en zachte ontmoeting.

Lees het verslag van de workshop 'Bewogen beeld' door Piet Devos