Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

PROJECT 'HOOGSTPERSOONLIJK!'

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

'HOOGSTPERSOONLIJK!', een project van Licht en Liefde, is een uniek artistiek proces naar bewustwording van zintuiglijke waarneming, van het eigen zijn en van elkaar.

In een tijdsgeest waarin beeld meer dan ooit aanwezig is en selfies deel uitmaken van ons dagelijks leven, vinden we het belangrijk om stil te staan bij de invloed van visuele perceptie op onze identiteitsvorming. Welke impact heeft dit heeft bij personen met én zonder visuele beperking? Hoe beïnvloeden onze zintuigen de omgang met elkaar en wat gebeurt er wanneer visuele informatie ontbreekt?

‘In de spiegel kijken’ krijgt een andere betekenis wanneer we kijken zonder onze ogen - wanneer we voelen, ruiken, proeven, bewegen, ... Perceptie loopt als rode draad doorheen ons artistiek proces. Het spoort aan tot verwachtingen onderzoeken en grenzen verleggen.

PROJECTCOÖRDINATOR: Cindy Peeters, cindy@breedbeeld.org

Creatie: luisteren met het lichaam

WIE BEN IK?

Onder leiding van professionele kunstenaars/coaches stimuleren we non-verbale en artistieke expressie.

Deelnemers met een visuele beperking exploreren hun identiteit en gaan op zoek naar associaties met objecten, geluiden, geuren, smaken en ruimtelijke context.

Daarbij ontdekken zij het belang van ervaringen, patronen en rituelen die hen typeren; welke overeenkomsten zijn er en hoe worden deze rituelen door anderen geïnterpreteerd?

Verbinding en dialoog

WIE BEN JIJ?

‘Beelden maken’ vertrekt vanuit communicatie met het eigen lichaam. Aan de hand van workshops ondersteunen we deelnemers en bieden hen tools om vorm te geven aan hun beleving. ‘Wie ben ik?’ krijgt weerklank door middel van schilderkunst, tekenen, fotografie, geurkunst, performance.

Op basis van de creaties die hieruit ontstaan, vragen we kunstenaars zich een beeld te schetsen van de scheppers en een eigen artistieke interpretatie te geven aan de werken. Hiermee zetten we kunst als correspondentiemiddel in en krijgt de vraag ‘Wie ben ik?’ een nieuwe dimensie: ‘Wie ben jij?’.Zo stimuleren we een bijzondere ontmoeting, geleid door zintuiglijke perceptie. Het eindresultaat, de tentoonstelling, wordt weergegeven als een symbiose van vraag en antwoord.

Doelstellingen

 • Een (visuele) beperking wordt als KRACHT ingezet.
 • Slechtziende mensen zetten ziende personen aan tot reflectie (visueel = slechts een
 • deel van waarneming = deel van het geheel).
 • Deelnemers experimenteren met kunstvormen rond lichamelijke gewaarwording.
 • We zetten een artistieke dialoog op tussen mensen met en mensen zonder visuele beperking.

Verspreiding

‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ is te gast bij het S.M.A.K. in Gent van 10 november tot 1 december 2023.

Samen met S.M.A.K. Beweegt zetten we in op verbindende dialoog en een verruimende visie op de kracht van diversiteit. Het interactieve programma motiveert het publiek en de participanten om afstand te nemen en vervolgens dichterbij (en dichter bij zichzelf) te komen.

Deze kunstwerken kun je tijdens 'HOOGSTPERSOONLIJK!' ervaren

 1. ‘Spiegelbeeld’, sculptuur van Mei Lan Ng, met video ‘Hands Are No Horizons’ van Bernke Klein Zandvoort en kortverhaal ‘Vermist Spiegelkind’ door Piet Devos
 2. ‘Orakel/Obstakel’, multidisciplinaire installatie van Paul Ryheul en Dirk Van Dingenen
 3. ‘Echo’s in het licht’, fotoreeks van Hilde Braet
 4. ‘Hoop’ en ‘Kokeshi’s’, werk van Natasja Lefevre en haar atelier-deelnemers in Varsenare
 5. ‘After Image’, installatie van Line Boogaerts en Ditmar Goes
 6. ‘Olfabet’, geuren-installatie van Peter De Cupere
 7. ‘Malevitsj 3D’, beeld van Tonia In den Kleef
 8. ‘Ongeziene Expo’, sculptuur van Tonia In den Kleef
 9. ‘Pozidriv’, monumentaal werk van Patrick De Ceuster en Willem Moeyersoons op de gevel van het ICC-gebouw (vanaf 18 nov.)
 10. ‘Imaginair landschap’, installatie van Alexandra Jacquet en Kathleen Boogmans (vanaf 13 nov.)
 11. ‘Raakvlakken’: installatie/sculptuur van Alexandra Jacquet, met reliëf van Maïthé Truyens De Wilde en foto ‘As Close as Possible – As Far as Possible’ van Faber Mahieu
 12. ‘De Ontmoeting’: installatie van George Kabel en Gerard Rutteman
 13. ‘The Contact’: fotoreeks van George Kabel en Dré Didderiëns
 14. ‘Blind Dates’, fotoreeks van Geert Saenen
 15. ‘Le Tribunal d’ Amour’: beleving (zie activiteitenprogramma)

Activiteitenprogramma en praktische info

‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ loopt van 10 november tot en met 1 december in het S.M.A.K. (Jan Hoetplein 1, 9000 Gent). Het museum is open op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur; op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.

Toegangsprijs: 13 euro – 7 euro voor inwoners van Gent – 2,50 euro voor jongvolwassenen van 19 tot 25 jaar – gratis voor begeleiders van personen met een beperking (met European Disability Card), voor jongeren onder 19 jaar en voor Gentenaars op zondag van 10 tot 13 uur.

Alle activiteiten zijn inbegrepen in het museumticket. Opgelet: inschrijven is soms nodig en het aantal plaatsen is beperkt! Alles is toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Ervaring met de gebruikte kunstvormen is niet noodzakelijk. Met alle vragen over de workshops en om in te schrijven kun je terecht bij Cindy Peeters, cindy@breedbeeld.org

Het S.M.A.K. ligt op 10 minuten wandelen van het Sint-Pietersstation en is vlot bereikbaar met de bus.

Lees het activiteitenprogramma van dag tot dag

Een gesprek met Line Bogaerts en Ditmar Goes

Met hun installatie ‘After Image’ zoeken Ditmar Goes en Line Boogaerts een gemeenschappelijke taal tussen twee kunstvormen. Ze ontdekken elkaars werkvlak en vertrouwen elkaars kunnen.

Wij hadden een boeiend gesprek met het kunstenaarsduo.

Patrick De Ceuster en Willem Moeyersoons aan het woord

Het werk ‘Pozidriv’ van contextueel kunstenaar Patrick De Ceuster (alias Intvis) en zijn blinde projectpartner Willem Moeyersoons is een schitterend voorbeeld van artistieke inclusie en geëngageerde kunst.

We hadden een uitgebreide babbel met Patrick De Ceuster en ook Willem Moeyersoons vertelt.

Een babbel met Natasja Lefevre

Natasja Lefevre is beeldhouwster en creatief therapeute. Ze werkt bij Licht en Liefde, in het Oogatelier Varsenare. Haar doel is bewoners en dagdeelnemers met een meervoudige beperking dichter bij hun diepste zelf brengen, door hen te laten scheppen met hun handen.

Daar komen ook prachtige creaties uit voort. Van 10 november tot 1 december 2023 worden die getoond in het S.M.A.K. (Gent), als onderdeel van het artistieke project ‘Hoogstpersoonlijk!’ van Licht en Liefde.

Tijd om even kennis te maken! Lees het interview met Natasja Lefevre

Een babbel met Geert Saenen

We spraken met kunstenaar Geert Saenen op 10 augustus 2023. Zijn fotografisch project voor ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ – een ‘blind date-reportage’ – was toen nog in volle ontwikkeling, met de nodige onzekerheden, verwikkelingen en embryonale ideeën.

Zoals een foto een ogenblik vastlegt, is ook dit gesprek dus een momentopname. Van 10 november tot 1 december 2023 kun je Geerts werk ervaren in het S.M.A.K.

Lees het interview met Geert Saenen

‘Raakvlakken’: langlopend boetseer- en beweegproject

Elkaar vinden in beweging en een gezamenlijk landschap maken dat getuigt van die ontmoeting: dat is het doel van het artistieke project ‘Raakvlakken’.

Doorheen een reeks geblinddoekte workshops (‘Bewogen beeld’) ontstond in 2022 een massief raakvlak van klei. Begin 2023 werd dat kleivlak afgegoten in plaaster. Het zo ontstane ‘tegenvlak’ is een indrukwekkend kunstwerk.

Hiermee is het onderzoek echter verre van afgelopen. Het nieuwe raakvlak zal op zijn beurt centraal staan in beweegworkshops. Uiteindelijk zal het gebruikt worden als speelvlak voor een hedendaags dansstuk.

Een babbel met Alexandra Jacquet

Als je beweegt met je lichaam, in groep, wordt verrassend veel mogelijk. Dat toont het artistieke project ‘Le Tribunal d’Amour’.

We praatten met de begeleider van het project, veelzijdig kunstenaar Alexandra Jacquet.

Terugblik: workshop ‘Echo's in het Licht'

‘Echo’s in het licht’, een workshop fotografie en lichttechniek, werd georganiseerd samen met Breedbeeld vzw. In februari en maart 2022 leerden deelnemers met en zonder visuele beperking verhalen vertellen met licht, ook als dat licht niet of slecht zichtbaar is.

Fotografe, master in de beeldcultuur en coach Hilde Braet vertelde haar cursisten meer over (blinde) fotografie. Ze dook met hen haar studio in, om samen te experimenteren met lightpainting-fotografie. Een muzikant nam iedereen mee op een zintuiglijke reis die muziek en beeld met elkaar verbond.

“Erg leuke workshop met blinde en slechtziende mensen bij fotografe Hilde Braet”, schrijft deelnemer Jeroen Baldewijns. “We lieten beelden tot stand komen met ‘lightpainting’. In een volledig donkere ruimte teken je letters met zaklampjes, terwijl je ook mekaar uitlicht en terwijl de sluiter van de camera minutenlang open staat. Bijzonder leuk om te doen en een stukje inleving in de leefwereld van wie minder goed ziet.”

Lees een interview met Hilde Braet

Terugblik: workshop 'Bewogen Beeld'

‘BEWOGEN BEELD’ was een vijfdaagse artistieke workshop voor blinde, slechtziende én ziende mensen. Samen met kunstenares Alexandra Jacquet maakten ze van 1 tot 5 november 2021 een poëtische, zintuiglijke reis met de ogen dicht – een wonderlijke zoektocht naar identiteit en persoonlijkheid.

Er werd bewogen, gevoeld, verteld, verzonnen, gedanst, gebeeldhouwd. Dat maakte deze workshop tot een fantastisch avontuur van fijnzinnige prikkels en zachte ontmoeting.

Lees het verslag van de workshop 'Bewogen beeld' door Piet Devos

De laureaten van onze schrijfwedstrijd

De drie winnaars van onze schrijfwedstrijd ‘Het Laatste Oordeel’ zijn (in alfabetische volgorde) Anne-Lieze Albregts, Anneloes Tuithof en Renske van Dokkum. Hartelijk gefeliciteerd!!

De jury hield rekening met de schrijfstijl, het thema (vooroordelen over mensen met een visuele handicap), de creativiteit, het doelpubliek en de ‘magie’ van de tekst (wat hij met de lezer doet).

Over ‘Onmogelijk’, door Anneloes Tuithof, zegt de jury: “Dit lijkt wel theater! We worden gebombardeerd met vooroordelen over blinde personen, zo treffend en herkenbaar. De tekst is wervelend, humoristisch en stilistisch bijzonder knap, waardoor hij echt uitnodigt om te lezen. We schudden het hoofd, glimlachen en denken na, net wat nodig is bij een laatste oordeel. Een pareltje!”

Over ‘Het laatste oordeel’, door Anne-Lieze Albregts: “Deze tekst straalt. Hij leest als een column in een tijdschrift, fris en sprankelend. De blinde mensen zijn zelf aan het woord, we krijgen een inkijkje in hun alledaagse leven. Ze vegen de clichés één voor één van tafel. Een verhaaltje dat met humor, gezonde zelfspot en zelfrelativering geschreven is.”

Over ‘Met mijn oren naar de zon’, door Renske van Dokkum: “Een tekst met mooie voorbeelden van eigen ervaringen, die kwetsbaarheid, veerkracht en de onvoorspelbaarheid van vooroordelen weergeeft. Emoties en herinneringen worden opgediept, er komen weetjes en zelfs wat filosofie voorbij. Een ander gebruik van de zintuigen leidt tot een andere taal met verrassend woordgebruik. In vierhonderd woorden zo’n verhaal vertellen met zo’n sterke metafoor erin, is knap.”

“We hebben enorm genoten van alle inzendingen”, meldt de jury nog. “We willen alle deelnemers van harte bedanken!” Het laatste oordeel werd geveld door Kathleen Boogmans, Francis Cromphout, Piet Devos, Jan Dewitte, Katrien Huybrecht en George Kabel.

De winnende teksten worden publiek gemaakt tijdens (HOOGSTPERSOONLIJK!' in het S.M.A.K. Lees alvast een reactie van de drie laureaten!