Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Herscholing

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Ik ben slechtziend of blind geworden en wil me terug integreren in de maatschappij…

  • Kan ik ergens een individueel opleidingstraject volgen, toegespitst op mijn situatie?
  • Waar kan ik me bijscholen om opnieuw te kunnen werken?
  • Hoe haal ik toch nog mijn diploma?

Ontdek wat Sint-Rafaël, de BuSO-school van Licht en Liefde, voor u kan betekenen!

Sint-Rafaël is een school in het buitengewoon secundair onderwijs OV1 type 6, bedoeld voor mensen met een visuele beperking.

Wij bieden u onder andere:

  • een individueel traject op basis van uw persoonlijke motivatie, uw interesse en uw eigen mogelijkheden;
  • een ruime waaier aan vakken: van informatica tot talen, van ADL tot mobiliteit.

Ons doel is om u via een kort- of langdurige opleiding adequaat manier te begeleiden, zodat u zich zo zelfstandig mogelijk (terug) kunt integreren in uw maatschappelijke omgeving.

Dit zijn onze centrale waarden:

  • streven naar zo groot mogelijke zelfstandigheid, volgens uw capaciteiten;
  • streven naar integratie en participatie in de maatschappij.
  • vorming op maat: op eigen vraag, toegespitst op eigen situatie, met aangepaste didactische methodes.

 

WE ZIJN ER HELEMAAL VOOR JOU.

Hebt u interesse of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken om alle mogelijkheden te verkennen? Neem dan contact op met:

BuSO Sint-Rafaël, Maagdestraat 56, 9000 Gent
09 292 40 89
secretariaat@sintrafael.be

Kathleen vertelt...

“Je wil je als jongvolwassene aanpassen aan de maatschappij, maar op sommige vlakken mis je toch de begeleiding rond de beperking. Die steun kreeg ik gelukkig wel in Sint-Rafaël. Onmiddellijk ging er een andere wereld voor me open.

Doordat iedereen je beperking begrijpt, word je begrepen en aanvaard. Er worden aanpassingen gedaan die voor jou op dat moment belangrijk of noodzakelijk zijn, zodat je kan zijn wie je bent.

Je wordt eigenlijk wel een beetje op een wolkje gezet doordat je de boodschap krijgt: je zal dat kunnen en het komt in orde. In het secundair werden vooral de moeilijkheden en beperkingen benadrukt.

Meer nog: in Sint-Rafaël leer je je beperkingen meer te aanvaarden en ermee om te gaan. Want waarom zou je ze uiteindelijk wegstoppen?

Vooral de computeraanpassingen waren nieuw. Maar ook de stok heeft geholpen om letterlijk en figuurlijk een drempel te nemen. Akkoord, de stap naar een witte stok was moeilijk, maar in Sint-Rafaël werd het normaal, want daar heeft iedereen een stok. Ook door het contact met lotgenoten leer je veel. Doordat er iemand volledig blind naast je zit in de les, besef je beter wat je eigenlijk nog wel allemaal kan. Als je thuiszit tussen allemaal mensen die goed zien, vind je dat erg omdat je voortdurend geconfronteerd wordt met wat niet meer kan. Tussen lotgenoten voel je dat niet echt; het is anders, het is aanvaard.

De eerste drie jaar in Sint-Rafaël leerde ik vooral mezelf kennen. Daarna deed ik ingangstoetsen voor de Centrale Examencommissie, omdat ik absoluut de focus wou leggen op een diploma. Dat was echt een droom voor mij.

Ik heb er heel hard voor gewerkt, maar in Sint-Rafaël geloofden ze in mij. Ze gaven mij alle kansen. Het leerkrachtenteam was één blok dat achter mij stond en me aanmoedigde. Dat was echt super: dat wolkje, hé... Het moment dat ik mijn diploma eindelijk in mijn handen had, was echt ongelooflijk!”

 

Ga naar het volgende hoofdstuk: 'Welke steun is er voor mij?'