Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Hoe beter zien?

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Ik heb een oogaandoening en de oogarts kan die niet genezen...

  • Bestaan er technieken, hulpmiddelen of trucjes om toch te kunnen blijven kijken en lezen, of om op een andere manier waar te nemen?
  • Kan een aangepaste verlichting me beter laten zien?
  • Kan mijn gehoor me helpen?
  • Hoe pakken anderen dit aan? Kunnen zij me helpen om het verlies van mijn gezichtsvermogen te verwerken?

Ontdek wat Licht en Liefde voor u kan betekenen!

Wees gerust: welke problemen u ook ondervindt, er is nog heel veel mogelijk! En u staat er zeker niet alleen voor. U vindt ons in het vlaamsoogpunt in uw regio. Breng een ingevuld attest van uw oogarts mee.

Bij Licht en Liefde ontmoet u mensen die u echt begrijpen, vanuit hun grote beroeps- of levenservaring. Zij luisteren naar uw verhaal, uw verzuchtingen. Daar begint immers alles mee. Maar ze weten ook raad en gaan graag een eind mee op pad - letterlijk en figuurlijk. Ze helpen u om te blijven wie u bent en om uw beperkingen een plaats te geven. Gaandeweg vindt u terug levenskwaliteit én levensgeluk. Het is zeker niet verloren!

Ook al is uw oogaandoening onherstelbaar, toch kan uw zicht waarschijnlijk nog verbeterd worden. Er bestaan heel wat low-vision-hulpmiddelen, die u helpen bij uw dagelijkse bezigheden. Loepen (gewone en digitale), loepbrillen en filterglazen kunnen een groot verschil maken. Aangepaste verlichting kan eveneens veel doen, of de juiste zonwering. Misschien hebt u dat dure hulpmiddel dan niet nodig.

Licht en Liefde heeft alle expertise in huis. Onze orthoptisten en lichtspecialisten verkopen niets. Ze hebben inzicht in uw vorm van slechtziendheid en zoeken met u naar de allerbeste oplossingen, zodat u het leven kunt leiden dat u wilt.

Het is een feit dat ook uw andere zintuigen heel veel kunnen overnemen, als u zich daar in oefent. Goedziende mensen missen een pak informatie doordat ze extreem visueel ingesteld zijn.

Bij Licht en Liefde weten we raad! Enerzijds vanuit onze deskundigheid; anderzijds omdat we ons helemaal inleven in uw persoonlijke situatie en gemoedstoestand. Wat telt, is wat u zelf wilt.

WE ZIJN ER HELEMAAL VOOR JOU. Contacteer ons via uw vlaamsoogpunt.

Chris vertelt...

Op 55-jarige leeftijd werd Chris Bossuyt uit Gullegem zwaar slechtziend, van de ene dag op de andere. Plotseling zag ze de wereld door een smal tunneltje (minder dan twee procent van haar vroegere zicht). Nu is ook dat laatste restje aan het verdwijnen.

Maar Chris bleef niet bij de pakken zitten. Gesteund door haar man en met veel hulp van Licht en Liefde heeft ze zich wonderwel aangepast.

"Ik werkte al vijfendertig jaar in een voorziening voor mensen met een beperking", vertelt Chris. "Opeens ging dat niet meer. Zoiets overvalt je: er breekt een periode aan waarin je letterlijk en figuurlijk niets meer ziet. De eerste tijd lag ik gewoon in de zetel te wenen. Spijtig genoeg waren het niet de oogartsen die me over Licht en Liefde vertelden. Ik weet niet meer hoe ik aan het adres geraakt ben. Ik besefte dat ik hulp nodig had. Licht en Liefde heeft op veel gebieden mijn leven veranderd.

Geleidelijk aan heb ik geleerd dat mijn restzicht nog heel veel mogelijkheden biedt. Ook al is mijn tunneltje erg nauw, ik kan het nu heel goed gebruiken. Het helpt me om het voetpad te houden, een bocht te zien, een zebrapad te vinden, … Ik buit mijn restvisus tot en met uit, dankzij de juiste technieken. Licht en Liefde heeft me ook geholpen om goede hulpmiddelen te vinden.

Wat ik van hen ook geleerd heb en heel belangrijk vind: je moet verdriet toelaten. Als je eens een slechte dag hebt en echt niets wilt doen, voel je dan niet schuldig. Ik laat het mezelf toe en na een halve dag is het over.

In Kortrijk zijn we gestart met een gespreksgroep onder lotgenoten. We delen onze ervaringen, geven elkaar tips en halen energie uit de warme babbels. Elke keer kiezen we een thema. Een medewerkster van Licht en Liefde modereert de gesprekken.

Geleidelijk aan, door alle activiteiten bij Licht en Liefde heen, leerde ik mijn grenzen verleggen, clicks maken, de knop omdraaien. Het is ongelooflijk hoe flexibel een mens is. Ik wist dat niet van mezelf, je ontdekt het pas in noodsituaties. Als je dan durft springen, geeft dat zo’n fantastisch gevoel.

Als ik blind word, zal ik weer een terugval kennen. Maar lotgenoten vertellen me dat ik niet bang moet zijn, want dat het me eindelijk rustig zal maken. Het is dan zover, het kan niet meer erger en ik zal opnieuw de click maken. Ik zal ook weer de allerbeste ondersteuning krijgen.

Er zit in Licht en Liefde heel veel menselijkheid. Je krijgt altijd een warm en vriendelijk onthaal. Ze nemen de tijd. Die mensen hebben een engelengeduld! Ook dat geduld heb ik van hen geleerd.

In het begin had ik mijn slechtziendheid direct willen ruilen voor een andere handicap. Maar iemand zei me: ‘Er komt een tijd dat je met geen enkele andere beperking wilt wisselen’. En dat is zo. Ik heb nu al zoveel doorploeterd en zoveel successen behaald. Ik weet wat ik nog allemaal kan."

Ga naar het volgende hoofdstuk: 'Actief blijven'