Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Actief blijven

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Ik wil graag blijven functioneren, op alle gebied...

  • Hoe kan ik terug mobiel worden?
  • Hoe zorg ik voor mezelf zonder anderen tot last te zijn?
  • Welke hulpmiddelen kunnen mij helpen bij dagelijkse activiteiten zoals lezen, tv-kijken, koken of sporten?
  • Welke trucjes bestaan er, bijvoorbeeld om de juiste kleren te kiezen of om briefjes van 20 en 50 euro te herkennen?
  • Waar kan ik waardevol bezig zijn met een meervoudige beperking?

Ontdek wat Licht en Liefde voor u kan betekenen!

Wij helpen u op weg. Letterlijk en figuurlijk.

Een sprekend klokje of uurwerk, een maatbeker met voelbare streepjes, een portemonnee waarin elk soort muntstuk een passend vakje heeft, een agenda of kalender met grote letters of braille, ... Er bestaan tal van handige hulpmiddelen, die ook u kunnen helpen! Vraag advies via uw vlaamsoogpunt. Indien nodig kunnen we aan huis komen om hulpmiddelen te tonen. Raadpleeg de catalogus van alle hulpmiddelen die bij ons verkrijgbaar zijn. Bestellen kan ook rechtstreeks: hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be, tel. 050 40 60 52 (maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur.

Wist u dat het perfect mogelijk is om een smartphone of computer te gebruiken, ook als u weinig of helemaal niets ziet? Experten van Licht en Liefde geven objectief advies over technologische hulpmiddelen en leren u ermee werken. Meer info vindt u op de website van het Vlaams Digitaal Oogpunt. Contacteer de technologisch experten via uw vlaamsoogpunt.

We kunnen u ook tal van handige tips en trucjes leren. En we brengen u graag in contact met ervaren lotgenoten. Wilt u zich grondig bijscholen met het oog op een nieuwe job, vrijwilligerswerk, zinvolle vrijetijdsbesteding of een zelfstandig leven? Dat kan bij ons herscholingscentrum: het Vlaams Leeroogpunt Sint-Rafaël in Gent.

Hebt u een meervoudige beperking en zoekt u mogelijkheden om waardevol bezig te zijn (vol- of deeltijds)? Via Licht en Liefde Heem vinden slechtziende en blinde volwassenen zinvolle, aangepaste bezigheden in Varsenare en Kortrijk.

Wonen met zorg en assistentie kan in Varsenare. In Overpelt en Gent ontwikkelen we co-housing waarbij u uw privacy behoudt.

WE ZIJN ER HELEMAAL VOOR JOU. Contacteer ons via uw vlaamsoogpunt.

Christiane vertelt...

"Ik zeg altijd dat ik twee levens heb", vertelt bezige bij Christiane Schietse uit Lochristi. "Mijn leven voor ik blind werd en mijn leven nadien. Toen ik mijn zicht verloor, dacht ik dat er een punt achter gezet was. Ik was 45, een alleenstaande mama met drie zonen van 12 tot 17 jaar. Ik kookte, tekende en knutselde heel graag… Niets meer zien leek alles te stoppen. Ook de gedachte dat ik mijn kleinkinderen nooit zou zien, viel me heel zwaar.

Nu kan ik het niet geloven: het is alsof ik alles toch weer zie, op een andere manier! Niets belet me om weer volop actief te zijn.

Bij Licht en Liefde vertelden ze me dat er regelmatig blinde mensen bijeenkwamen en dat er ook kooklessen waren. Zo leerde ik de vereniging VeBeS kennen. Toen ik nog zag, probeerde ik vaak nieuwe recepten uit, maar nu vond ik die niet meer. Dankzij de kooklessen veranderde dat. Maar ik vond er vooral fijne mensen, waaronder veel vrouwen die ook in een huishouden stonden. Ze vertelden mij hun stoten en moeilijkheden, we wisselden tips uit. Dat contact met ondernemende lotgenoten was voor mij enorm belangrijk, het heeft me zo’n deugd gedaan. Je hebt terug perspectieven.

Sommigen zeiden dat ze graag wilden knutselen. Toen ben ik bij Licht en Liefde in Gent mogen starten met een hobbyclub, met hulp van mijn mama. Daarnaast heb ik computerles gevolgd. Ik ontdekte dat je als blinde persoon alles kunt doen zoals de zienden, maar op een andere manier.

Langzaamaan werd ik zo weer de Chris van vroeger. Nu ben ik ook terug aangesloten bij vrouwenverenigingen. Voor alle obstakels bestaat er een oplossing!"

Chris vertelt...

Op 55-jarige leeftijd werd Chris Bossuyt uit Gullegem zwaar slechtziend, van de ene dag op de andere. Plotseling zag ze de wereld door een smal tunneltje (minder dan twee procent van haar vroegere zicht). Nu is ook dat laatste restje aan het verdwijnen.

Maar Chris bleef niet bij de pakken zitten. Gesteund door haar man en met veel hulp van Licht en Liefde heeft ze zich wonderwel aangepast.

"Iemand met wie ik al talloze uurtjes heb doorgebracht, is Nele. Zij leert me praktische vaardigheden. Het begon met stoklopen, want ik wou per se naar buiten om mensen te zien. Ik wou ook zelfstandig bepaalde plaatsen kunnen bereiken. Wat voorbijgangers van me dachten, was niet mijn hoofdbekommernis. Intussen heb ik ervaren dat het belangrijk is om je witte stok zelfs te tonen waar je hem strikt genomen niet nodig hebt. Je geeft dan het signaal dat je slechtziend bent en soms ook dat je hulp nodig hebt.

Om een witte stok goed te gebruiken, moet je verschillende technieken kennen. De stoeprand volgen, een trap bestijgen, een trap afdalen, oversteken: het vraagt telkens een andere aanpak. Nele heeft me dat allemaal geleerd. Met haar heb ik ook trajecten ingeoefend. Ik wist de weg naar de winkels, maar Nele leerde me waar de zebrapaden lagen, waar zich obstakels bevonden… Ik leerde de weg naar de fitness, het dienstencentrum, het conservatorium waar ik piano leer... Licht en Liefde werkt heel individueel: jij mag bepalen wat je wilt.

Ik leerde ook het openbaar vervoer terug gebruiken – niet evident als je bijna niets meer ziet. Nu ga ik op mijn eentje naar het UZ Gent met trein, bus en tram. Wil ik een nieuw traject inoefenen, dan mag ik Nele bellen. Licht en Liefde blijft beschikbaar.

Mijn computer is nu uitgerust met spraak. Licht en Liefde leerde mij ermee werken. Ik gebruik hem bijna dagelijks. Nu ben ik aan het oefenen met de iPhone. Ik ben er geen crack in, maar het lukt mondjesmaat.

De communicatie met Licht en Liefde verloopt uitstekend: ik ervaar een heel goede wisselwerking. Ook als ik een klein probleempje heb, mag ik bellen. Die mensen antwoorden altijd even vriendelijk. Als ze het antwoord niet weten, zoeken ze het op en bellen of mailen terug. Dat is heel fijn. Ik ben hen allemaal enorm dankbaar! Ik durf hen trouwens ook bellen of een mailtje sturen als ik succes heb met iets wat zij me geleerd hebben.

Naast alles wat ik al verteld heb, gaf Licht en Liefde me ook veel levenswijsheid mee. Ik vind het zo belangrijk om dat te zeggen. Iedereen kent de uitspraak dat alle negatieve dingen ook een positieve kant hebben. Wel, Nele heeft dat voor mij ongelooflijk concreet en tastbaar gemaakt!

Ik moet je niet vertellen hoeveel hindernissen je tegenkomt als je leert stoklopen. Voor je het weet, zit je vast in een riooldeksel. ‘Chris,’ zei Nele, ‘er komt een tijd dat je dankbaar zal zijn voor die obstakels. Het worden allemaal herkenningspunten.’ En dat is zo! Als ik nu nog tegen een paal zou durven aanlopen, vertelt die me waar ik ben. Ik kan me oriënteren. Het riooldeksel zegt me waar ik moet afslaan."

Ga naar het volgende hoofdstuk: 'Wonen en/of dagbesteding'