Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

De route naar het vlaamsoogpunt Veltem

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen. Hier volgt een woordje uitleg.

In het station van Veltem zijn er vier perrons. Alleen spoor 1 en 4 zijn toegankelijk voor personen. Op spoor 2 en 3 passeren enkel goederentreinen en doorrijdende treinen. Daarom zijn alleen perron 1 en 4 voorzien van aanpassingen (noppentegels).

Als je op spoor 1 bent uitgestapt, neem je een kwartdraai naar links en volg je het perron tot je aan de trappen komt die naar de tunnel leiden (duidelijk aangegeven met noppentegels). Ben je op spoor 4 uitgestapt, dan neem je een kwartdraai naar rechts om aan de trappen naar de tunnel te komen.

Beneden in de tunnel ga je naar rechts, tot het einde. Daar ga je rechts de trappen op. Op de trappen houd je best zoveel mogelijk rechts. Bovenaan de trap stap je nog drie à vier meter rechtdoor terwijl je contact houdt met gidslijn (muur) rechts.

Dan ga je een kwartslag naar links, waar direct noppentegels liggen om je te waarschuwen voor twee dalende treden. Vervolgens signaleren nieuwe noppentegels dat je aan een fietspad komt en dus voorzichtig moet zijn. Je gaat er rechtdoor tot aan het dalend vlak dat je naar het begin van de straat en het zebrapad brengt. Steek daar over.

Eenmaal over, is er een hellend vlakje, zodat je weet dat je van de straat af bent. Ga onmiddellijk schuin (ongeveer 45 graden) naar links tot je rechts van je de gidslijn hebt die je verder kunt volgen. (Hier is ook de bushalte, waar de bussen 352, 511, 522, 523 en 652 stoppen.)

Je wandelt nu in de Stationsstraat. Blijf ze zo’n 200 meter volgen (gidslijn rechts) tot je aan de eerste zijstraat komt, net voorbij de apotheek. Opgelet: er staat hier een spiegel op ooghoogte voor uitrijdend verkeer van de parking van Delhaize aan de overkant. Net voorbij die paal draai je mee rechts de Groenstraat in.

In de Groenstraat is het 500 meter rechtdoor wandelen op de stoep, tot je rechts aankomt bij nummer 62. Er zijn geen zijstraten meer aan de rechterkant en je kunt midden op de stoep wandelen, al kun je de stoeprand links perfect als gidslijn gebruiken.

Er is nog geen oriëntatiepunt om je te verwittigen dat je ter plaatse bent, wat het dus niet evident maakt om de ingang van het gebouw te vinden. Ook is de hoofdingang voorlopig nog niet bereikbaar en moet iedereen via de parking binnenkomen.

Wanneer je Google Maps instelt op Groenstraat 62, krijg je op het juiste moment een seintje als je aan het vlaamsoogpunt bent. Je kunt je ook baseren op de info van de app BlindSquare: als je bijvoorbeeld te horen krijgt dat je ter hoogte van de zijstraat links bent, moet je nog een bepaald aantal stappen rechtdoor tot aan het vlaamsoogpunt.

Hopelijk zullen nog herkenningspunten aangebracht worden om het traject te vergemakkelijken. We denken dan vooral aan geleidelijnen en noppentegels op bepaalde plaatsen in de Stationsstraat en een oriëntatiepunt (ribbel/rubbertegel) aan het vlaamsoogpunt.

Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de routebeschrijving. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!

Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be