Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Oleon schildert voor Licht en Liefde

Zes medewerkers van het bedrijf Oleon uit Ertvelde hebben hun teamdag gehouden bij Licht en Liefde in Gent. Ze zijn een dag komen schilderen om onze vernieuwde kantoren af te werken.

In de namiddag kregen ze van onze voorzitter, Herman Caulier, deskundige uitleg over leven met een visuele handicap.

Dankjewel, Oleon, voor dit heel mooie initiatief!

Hulpmiddelen Varsenare: vakantie

Wil je deze zomer hulpmiddelen bestellen bij Licht en Liefde in Varsenare? Houd dan rekening met de vakantiesluiting, van 13 tot en met 24 augustus 2018.

Contactgegevens: hulpmiddelen@vlaamsoogpunt/be, tel. 050 40 60 52

Haal uw diploma via Sint-Rafaël

Droomt u van een diploma secundair onderwijs? Hebt u als blinde of slechtziende persoon dat extra duwtje nodig? Dan kunt u bij Sint-Rafaël, het herscholingscentrum van Licht en Liefde in Gent, terecht om u voor te bereiden op het diploma BSO kantooradministratie en gegevensbeheer 6-7de jaar.

De examens legt u af via de Centrale Examencommissie, de lessen volgt u bij ons op school. Wellicht hebt u na enkele jaren uw diploma op zak.

Stel het niet langer uit! We bekijken samen uw mogelijkheden. Neem zo snel mogelijk contact op met Inne Vansteelandt, i.vansteelandt@sintrafael.be 09 292 40 89.

Zie ook: www.sintrafael.be

Ons 'Oog@telier' in Kortrijk is geopend!

Op 1 juni 2018 heeft Licht en Liefde in Kortrijk het 'Oog@telier' geopend, een gloednieuw hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. In de gezellige ontmoetingsruimte kunt u binnenkort zelfs een maaltijd nuttigen, bereid door de dagdeelnemers.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op met Veerle Vereecke: vereecke.veerle@lichtenliefde.be of oogatelier@lichtenliefde.be, tel. 050 40 50 40.

CAPPAERT: concerten 'in the dark'

Met een unieke concertreeks stellen de zussen CAPPAERT, Annelies en Sarah, hun nieuwe album ‘Warrior of the Good’ voor. Dat gebeurt in samenwerking met Licht en Liefde. In verschillende cultuurcentra kunt u een concert 'in the dark’ meemaken.

Geniet met uw ogen dicht van prachtige songs, geschreven door Annelies Cappaert. Het publiek, maar ook de muzikanten worden blootgesteld aan de uitdagingen van het duister.

Met: Steve Willaert (piano, harpejji, accordeon), Wouter Berlaen (contrabas), Bert Verschueren (elektrische en akoestische gitaren), Pim Dros (drums & percussie), Sarah Cappaert (zang) en Annelies Cappaert (zang/songwriting). Een team van blinde en slechtziende mensen zorgt voor deskundige ondersteuning. En door de kieren sijpelt na een tijdje het licht binnen op het podium…

De eerstvolgende concerten zijn in Wevelgem (22 september), Neerpelt (12 oktober), Beernem (21 oktober) en Heist-op-den-Berg (28 november). Reserveren kan bij Nick Mermans: xinix@lichtenliefde.be of tel. 050 40 60 15.

Beluister het interview met Annelies Cappaert op Radio 2 (28 maart 2018)

Lees meer over ‘In the Dark’ van CAPPAERT of ga naar de CAPPAERT-website

Switch-personeel laat zich trainen door Licht en Liefde

SWITCH, verdeler van de Apple-producten, werkt samen met Licht en Liefde om haar blinde en slechtziende klanten beter te kunnen helpen.

Zowel iPad en iPhone als Mac zijn standaard toegankelijk voor mensen met een visuele handicap, maar het 'wat' en 'hoe' zijn nog onvoldoende bekend. Daarom krijgen alle 153 medewerkers van de verschillende Switch-winkels een speciale training. Ze leren de gebruiksmogelijkheden kennen en leven zich in met behulp van simulatiebrillen. Zo kunnen ze voortaan iedereen optimaal van dienst zijn, ook de ongeveer 240.000 landgenoten met een visuele handicap.

Licht en Liefde is heel blij dat Switch als eerste Belgische onderneming deze zeer belangrijke stap zet!

Geslaagde sportdag in Dommelhof Neerpelt

Op 23 juni 2018 organiseerde Licht en Liefde een sportdag voor blinde en slechtziende personen in Dommelhof Neerpelt. Er waren deelnemers uit alle provincies, waaronder veel  jongvolwassenen van JOVO.

Het werd een prachtige dag met enthousiaste deelnemers, vrijwilligers en lesgevers. De sportievelingen konden proeven van yoga, fitness, muurklimmen, showdown en tandemrijden. Grenzen werden overwonnen en enkele waaghalzen verkenden zelfs het touwenparcours!

NIEUW ACTIVITEITENCENTRUM IN KORTRIJK


Reeds lang heeft Licht en Liefde Heem een succesvol dagondersteuningsproject in Varsenare, voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

Onlangs deed zich de mogelijkheid voor om de werking uit te breiden met een nieuw dagcentrum in Kortrijk. We vonden een ideale plaats met heel wat mogelijkheden!

Het nieuwe dagcentrum heet Oog@telier en bevindt zich tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk: Lange Munteplein 5, 8500 Kortrijk.

Dagondersteuning is al lang niet meer het oubollige bezighouden van mensen. Het vertrekt vanuit uw vraag en ondersteuningsnood en biedt u ontwikkelingskansen. Samen zoeken we een geschikte invulling, waarbij het accent ligt op werk (kleine semi-industriële opdrachten), sport (zwemlessen, fitness, wandelen, tandemfietsen,…) crea-workshops, ICT-lessen, cultuuruitstappen en ontmoeting (gezellig samenkomen in de ontmoetingsruimte, die ook een restaurantfunctie heeft),...

Deze gevarieerde activiteiten geven uw leven een meerwaarde. Ze bevorderen ook uw sociale contacten en u maakt kennis met een echte werkomgeving. Hoe u de activiteit beleeft, is het belangrijkste. De begeleiding gebeurt door ervaren personeel, ondersteund door vrijwilligers. De dagondersteuning loopt van 9 tot 16.30 uur. U kunt ze financieren via PVB of RTH. Ook voor mobiliteitsproblemen zoeken we een oplossing!

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op met Veerle Vereecke: vereecke.veerle@lichtenliefde.com, 050 40 50 40.

Judoclub Jabbeke schenkt 900 euro

Het eind vorig jaar gestopte ‘Judocentrum Jabbeke’ schenkt de gemeentelijke subsidie van zijn laatste werkingsjaar, 900 euro, aan Licht en Liefde Heem. We zijn de judoclub bijzonder dankbaar voor deze belangrijke steun!

Bestuursleden Ann Vandenberghe, Andre Vandewoestijne en Jean-Pierre Dekeersgieter wilden het geld aan een goed doel in de gemeente schenken. “We spraken met schepen van Sport Geert Deprez en toen kwam onder meer Licht en Liefde Heem ter sprake”, vertellen ze. De schepen is nauw verbonden met het tehuis en dagcentrum voor slechtzienden in Varsenare. Zo pikt hij regelmatig een inwoner op om naar een voetbalwedstrijd te gaan kijken of voor een ritje met de tandem.

“Deze cheque is uiteraard welkom”, zegt adjunct-directeur Lorenzo Billiet van Licht en Liefde Heem. “Momenteel zetten we sterk in op digitalisering. Als we de digitale kloof voor onze doelgroep dichten, hebben ze een belangrijk hulpinstrument in hun dagelijks leven. Met het bedrag zullen we twee iPads kopen. Via een lessenreeks in de dagbesteding kunnen de mensen dan leren werken met gebruiksvriendelijke apps, bijvoorbeeld om de bus te nemen of te wandelen. iPads zijn erg gebruiksvriendelijk voor slechtzienden, omdat er al spraaktechnologie en beeldvergroting beschikbaar is.”

Verkiezingen: oproep

Licht en Liefde moedigt personen met een visuele handicap aan om zich te engageren, ook politiek. Als we vertegenwoordigd zijn, kunnen we het beleid makkelijker beïnvloeden, zodat met onze noden rekening wordt gehouden. Het kan veel inclusiever, ook in uw buurt!

Bent u als blinde of slechtziende persoon kandidaat bij de gemeente- of provincieraadsverkiezingen op 14 oktober? Laat het ons weten via docu@lichtenliefde.be. Dan kunnen wij uw kandidatuur bekendmaken via onze media.

Jekali, de jeugdvereniging van Licht en Liefde

Blinde, slechtziende én ziende jongeren van 13 tot 18 jaar zijn welkom bij Jekali, de jeugdvereniging van VeBeS.

Elk seizoen brengt Jekali een nieuwsbrief uit met verslagen over de activiteiten, nieuwtjes, interviews enzoverder. Blijf jij ook graag op de hoogte van de werking? Of ben je wel heel nieuwsgierig naar hoe ons kamp of weekend was? Dan kun je inschrijven voor de Jekali-nieuwsbrief

Meer informatie: info@jekali.be. Groeten van het Team Jekali!

Omdat lezen een mensenrecht is

Niet iedereen heeft toegang tot boeken en andere lectuur. ‘Recht op Lectuur' is een campagne van de Wereld Blinden Unie om de internationale wetgeving inzake copyright en toegankelijke lectuur bij te werken ten voordele van al wie moeite heeft met gewoon gedrukte tekst.

Op 28 juni 2013 werd daartoe het ‘Verdrag van Marrakesh’ ondertekend. Het werd al door 35 landen geratificeerd: India, El Salvador, de Verenigde Arabische Emiraten, Mali, Uruguay, Paraguay, Singapore, Argentinië, Mexico, Mongolië, Republiek Korea, Australië, Brazilië, Peru, de Democratische Volksrepubliek Korea, Israël, Chili, Ecuador, Guatemala, Canada, St.-Vincent en de Grenadines, Tunesië, Botswana, Sri Lanka, Liberia, Panama, Honduras, Kirgizië, Kenia, Malawi, Burkina Faso, Nigeria, Costa Rica, Rusland en Moldavië. België is daar dus nog niet bij. Wij behoren wel tot de ruim 60 landen die het verdrag ondertekend hebben

Op naar de volgende stap: ratificatie! Hop, België, hop!!!

Barrières voor blinde en slechtziende vrouwen

In het weekblad ‘Kerk & Leven’ vertellen Ilse Dupont en Jan de Smedt over de inclusie van blinde en slechtziende vrouwen. Nog steeds botsen vrouwen met een visuele beperking op een veelvoud aan drempels, ook bij ons.

Ze hebben het extra moeilijk om als volwaardig te worden beschouwd en om een job te vinden. Ze kunnen ook te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Dit komt weinig ter sprake, maar is wel degelijk een probleem waar velen wel eens mee geconfronteerd worden. Vrouwen met een visuele handicap zijn kwetsbaar, omdat ze soms hulp nodig hebben en daar ook fysiek contact bij komt kijken. Licht en Liefde leert hen om op de juiste manier assertief te zijn.

Lees het artikel in 'Kerk & Leven'

Ensemble DIMLICHT werkt aan inclusief concert 'Rare snuiters'

Er zit dit jaar veel muziek in Licht en Liefde. We werken niet alleen samen met CAPPAERT, maar ook met het muzikaal ensemble DIMLICHT. Deze jonge topmusici verlaten de platgetreden paden en verrassen met nieuwe composities en producties.

Momenteel werken ze aan een inclusieve familievoorstelling ‘Rare snuiters’! Eerder ontroerde Dimlicht al met ‘Zwanenzang’, muziektheater voor kinderen over dementie.

'Rare snuiters' wordt een fantastisch muzikaal avontuur, geïnspireerd op ons gelijknamige prentenboek. De zeer talentvolle componist Ben Faes schrijft enig mooie muziek bij tien gedichten. De negen virtuozen van Dimlicht zullen de muziek uitvoeren en poëzie voorlezen. Het publiek mag midden tussen hen zitten, in het schemerdonker. Zo voel je de vibraties extra sterk en zit je helemaal in het verhaal.

De Dimlicht-muzikanten zijn Wolfram Van Mechelen en Jeroen Vernimmen (viool), Rhea Vanhellemont (altviool), Helena Faes (cello), Juno Kerstens (contrabas), Hannes Beauprez (klarinet), Quinten De Gelaen (hoorn), Naomi Behaeghel (fagot) en Stijn Paredis (slagwerk). Op de foto poseren acht van hen met hun instrumenten.

Componist Ben Faes (39) studeerde klassieke contrabas aan het conservatorium van Antwerpen en volgde masterclasses bij diverse grootmeesters. Samen met Bruno De Groote vormt hij het De Groote-Faes Duo, dat elektrische gitaar combineert met klassieke contrabas. Hij werkt ook samen met artiesten als Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud en Roland, met bekende theatergezelschappen en met klassieke orkesten zoals Anima Eterna, de Filharmonie, Rotterdam Philharmonic en het European Union Youth Orchestra.

Waarschijnlijk vindt de première van ‘Rare snuiters’ in het najaar plaats. Wij houden u op de hoogte!

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

“We want you for our studio!"

De opnamestudio van Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare heeft nood aan extra voorleesstemmen. Help ons en ontdek je nieuwe passie!

Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. De voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers. In alle studio’s zijn nieuwe kandidaten welkom. Vertel het voort!

Lees meer info voor kandidaat-voorlezers

Inclusie van vrouwen met een visuele handicap verloopt te langzaam

De Wereld Blinden Unie zegt dat de volledige inclusie van vrouwen met een visuele handicap veel te traag tot stand komt en is daar bezorgd over. In een wereld waar naar schatting twee derde van de blinde mensen vrouw is, heeft de WBU op Internationale Vrouwendag (8 maart) de regeringen opgeroepen om mechanismen in te voeren die de volwaardige deelname van vrouwen met een visuele handicap op alle niveaus garanderen.

“Om een volledig inclusieve, duurzame en veerkrachtige samenleving uit te bouwen, is het essentieel dat de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes met een handicap aangepakt worden en dat er maatregelen komen om hun volledige en gelijkwaardige participatie te verzekeren", zegt dr. Penny Hartin, die de WBU leidt.

Veel vrouwen en meisjes met een handicap botsen op barrières, bijvoorbeeld qua onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid, verduidelijkt dr. Hartin. “Ze zijn ook meer onderhevig aan geweld en misbruik. In geval van rampen en humanitaire noodsituaties zijn ze bijzonder kwetsbaar, door een gebrek aan toegankelijke infrastructuur, informatie en planning om hun behoeften te begrijpen en te vervullen.”

"Het is van cruciaal belang dat vrouwen met een handicap betrokken zijn bij de planning en uitvoering van alle projecten en diensten”, aldus nog dr. Harting. “Om dat waar te maken, moeten ze worden aangemoedigd en ondersteund om leiderschapsrollen op zich te nemen.”

Onlangs startte het Vrouwencomité van de WBU een onderzoek naar empowerment van blinde en slechtziende vrouwen, om beter te begrijpen wat vrouwen verhindert om een leidende rol te spelen. Op basis van de resultaten van de enquête zal een actieplan worden uitgewerkt.

“Vooral in ontwikkelingslanden is er nog veel werk”, vertelt de Zuid-Afrikaanse Cathy Donaldson, voorzitter van het Vrouwencomité. “Een van de redenen waarom daar maar langzaam vooruitgang wordt geboekt, is het gebrek aan middelen om vrouwen op te leiden. In landen als India en Zuid-Afrika is er wel een opmerkelijke vooruitgang op het gebied van empowerment van vrouwen.”

De Wereld Blinden Unie stimuleert collectieve actie onder haar leden om gelijkheid en vrouwvriendelijkheid op alle niveaus van de samenleving te waarborgen. Uiteraard kan Licht en Liefde zich daar volledig in vinden.

Steun de bibliotheken, onderteken de petitie!

De bibliotheek is voor iedereen. Vindt u het ook belangrijk dat u bij de bib terecht kunt voor lectuur? Steun dan deze petitie!

Sinds 2016 zijn steden en gemeenten in Vlaanderen niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bib nodig is en wat die moet doen. Er dreigen bibliotheken te verdwijnen en hun aanbod en toegankelijkheid zijn in gevaar.

Onderteken het bibliotheekcharter, dat de openbare bibliotheek beschrijft zoals ze zou moeten zijn: professioneel en voor iedereen bruikbaar. Het volledige charter vindt u op www.bibvooriedereen.be.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is het heel belangrijk ook uw stem te laten horen. Zo draagt u bij aan een warme en duurzame samenleving met oog voor kennis, innovatie en ontmoeting.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

Van Marcke steunt Licht en Liefde

Eind 2017 vond in het Van Marcke College in Kortrijk (Marke) de jaarlijkse zeepaardquiz plaats. Naar goede gewoonte ging de opbrengst naar het goede doel. Ditmaal was dat Blindenzorg Licht en Liefde, aangebracht door personeelslid Annelies Lambert van sanitairbedrijf Van Marcke. Zij heeft een broer die geboren werd met een visuele handicap.

Het bedrijf verdubbelde de opbrengst van de quiz. Zo werd maar liefst 4.800 euro verzameld voor een nieuwe brailleprinter!

Zorgzaamheid is een van onze waarden, niet alleen voor elkaar en onze klanten, maar ook voor de maatschappij rondom ons”, klinkt het bij badkamer- en keukenspecialist Van Marcke. “Zo zetten we ons allemaal samen in voor een betere en aangenamere wereld.” Een heel grote dankuwel voor deze fantastische actie!

‘Braille Autoriteit’ opgericht

Op 12 december 2017 zijn in Brussel 19 organisaties uit Vlaanderen en Nederland bijeengekomen om een ‘Braille Autoriteit voor de Nederlandse Taal’ op te richten. De niet-commerciële instellingen werken voortaan samen om goede en breed gedragen standaarden te maken. Voor Licht en Liefde is Bart Simons bij dit initiatief betrokken.

Het huidige brailleschrift in Vlaanderen en Nederland is gebaseerd op een standaard uit 1996. Onze taal blijft echter veranderen en het brailleschrift moet mee evolueren. Er was nog geen onafhankelijke instantie die daarvoor instond. Als gevolg daarvan werden verschillende notaties en codes gebruikt.

Voor de Nederlandse taal en letteren bestaat er een gemeenschappelijk beleid, dat sinds 1980 is ondergebracht bij de Taalunie. Ook de Braille Autoriteit valt onder de Taalunie. Naast de standaad zal ze een braillekeurmerk en een kwaliteitsmonitor uitbrengen, kennis over het brailleschrift delen en de betrokkenheid van de braillegebruikers waarborgen.

Lezen is een onmisbare vaardigheid in de samenleving. Voor blinde mensen blijft het brailleschrift uiterst belangrijk. Het laat bijvoorbeeld blinde kinderen toe om te leren lezen en schrijven. Zonder braille zouden zij ongeletterd blijven.

De website van de Braille Autoriteit is http://braille-autoriteit.org.

NIEUW: de European Disability Card

Voortaan kunnen personen met een handicap de Europese handicapkaart aanvragen!

Deze gratis kaart bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Het is een officiële kaart die uitgereikt wordt door o.a. de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze wordt voorlopig in acht Europese landen erkend. Naast België zijn dat Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Het idee voor de kaart komt uit België!

Vraag uw kaart aan en geniet van de voordelen. Eindelijk hebt u een eenvoudig en officieel bewijs van uw handicap. Het zal wel nog niet direct overal aanvaard worden: een dergelijk initiatief moet groeien en ingeburgerd geraken...

Dag van de Witte Stok: graag uw aandacht voor blinden en slechtzienden in het verkeer

Weggebruikers moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van visueel gehandicapte personen met een witte stok. Ze moeten vertragen en zo nodig stoppen. Dat staat in de wegcode, maar is onvoldoende bekend.

Het probleem stelt zich vooral wanneer mensen met een visuele beperking willen oversteken. Doordat ze afhankelijk zijn van hun gehoor en hun eventuele restzicht, hebben ze het moeilijker om het verkeer volledig in te schatten.

Een blinde of slechtziende persoon die wil oversteken, kan geen oogcontact maken. Als signaal steekt hij zijn stok omhoog. Aan een zebrapad zonder verkeerslichten moet u dan altijd stoppen en voorrang verlenen. Ook op andere plaatsen moet u extra voorzichtig zijn. Wees hoffelijk!

De ervaring leert dat fietsers vaker in de fout gaan dan autobestuurders. Ze negeren de witte stok en rijden rakelings voorbij. Soms schelden ze de blinde of slechtziende persoon zelfs uit. Zo hoort het uiteraard niet en het is ook voor de fietser gevaarlijk, want de witte stok kan tussen zijn spaken terechtkomen.

Fietsers zijn trouwens moeilijker te horen dan auto’s. Wees ook extra attent als u met een stil elektrisch voertuig rijdt.

De Internationale Dag van de Witte Stok (15 oktober) is een goed moment om eens extra bij stil te staan bij de slechtziende en blinde weggebruikers in het verkeer. Van harte bedankt voor uw aandacht en begrip!

Nog dit: de meeste witte stokken zijn reflecterend, om ook in het donker of bij slecht weer zichtbaar te zijn.

Brochure over het persoonsvolgend budget

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) stelt een nieuwe brochure voor. ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ vertelt je wat een persoonsvolgend budget precies is, wat je ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

Je vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over je aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

Je kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via Transkript: publicaties@transkript.be.

82 procent van de websites onvoldoende toegankelijk

In het afgelopen academiejaar liet AnySurfer een steekproef van 173 Belgische websites analyseren door 1124 hogeschoolstudenten. Slechts 17,9 procent van de onderzochte websites bleek vlot bruikbaar voor internetgebruikers met een handicap. De overige 82,1 procent is onvoldoende toegankelijk.

Op tien jaar tijd is het percentage toegankelijke websites gestegen van 4 naar 18 procent. Meer cijfers, de deelnemende scholen, de onderzochte websites en veel voorkomende problemen zijn beschreven in het rapport van de toegankelijkheidsmonitor 2017.

Ons project 'Binettes Bizarres' krijgt steun van 'Les Amis des Aveugles'

Voor de promotie van ons inclusief prentenboek 'Binettes Bizarres' (de Franse versie van 'Rare snuiters') bundelen we voortaan de krachten met de organisatie 'Les Amis des Aveugles' uit Bergen.

Begin juli leerden onze Waalse vrienden het boek kennen. Ze waren direct enorm enthousiast. Als projectpartner in Wallonië zullen ze 'Binettes Bizarres' uitgebreid bekendmaken.

Wij danken 'Les Amis des Aveugles' van harte voor hun steun!

Herman Caulier, onze nieuwe voorzitter!

Na vele jaren voorzitterschap van Blindenzorg Licht en Liefde koos Paul De Broe ervoor om een stap opzij te zetten. De raad van bestuur duidde Herman Caulier aan als zijn opvolger.

Herman Caulier is sinds 1971 lid van VeBeS, de vereniging van Licht en Liefde. Geboren als een ‘goeie slechtziende’, werd hij vanaf zijn achttiende stilaan blind. Na zijn studies heeft Herman 35 jaar gewerkt bij de toenmalige Kredietbank, later KBC-bank. Hij begon er als telefonist en groeide door naar het ‘facility management’.

Als gepensioneerde is hij zeer actief bij Blindenzorg Licht en Liefde.

“Ik wil Paul De Broe heel hartelijk bedanken voor de leiding die hij ons heeft gegeven”, zegt Herman. “Onze organisatie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Dankzij de technologie werd het veel eenvoudiger om met elkaar te communiceren. Zelfs met blinde mensen gaat dat nu zonder drempels. Maar het kan nog beter.

Natuurlijk is het de bedoeling van de raad van bestuur om het financiële plaatje nauwlettend in de gaten te houden. Daarvoor hebben wij goede krachten in huis. Het is ook mijn bedoeling nieuwe krachten aan te trekken, om verjonging te bewerkstelligen. Verder wil ik een luisterend oor zijn voor mensen die met vragen of problemen zitten.”

Dankjewel Paul, en heel veel succes Herman!

Opnamestudio Varsenare vernieuwd

Onze studio in Varsenare werd uitgerust met gloednieuwe opnameapparatuur. Alle verbindingen werken nu digitaal, via het systeem Livewire. De nieuwe mengtafel is kleiner, maar een heel grote stap vooruit. Met deze apparatuur kunnen Bart en Dirk kraakheldere luisterboeken opnemen voor mensen met een leesbeperking.

De modernisering was mogelijk dankzij een fantastische gift van Rotary Jabbeke. "Een godsgeschenk", zegt ons studiopersoneel. Dankjewel Rotary!!

We schatten dat de studio van Licht en Liefde in Varsenare hiermee klaar is voor de komende twintig jaar. Maar uiteraard kan dat niet zonder een 'dreamteam' van voorlezers. Extra stemmen blijven in Varsenare meer dan welkom! Mail Dirk op voorleesdienst@lichtenliefde.be en kom uw stem testen in de vernieuwde studio!

Muziekles volgen met een visuele beperking

Ooit stond muziek centraal in het onderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen, maar die tijd ligt ver achter ons. Nochtans blijft muziek een aantrekkelijke en waardevolle tijdsbesteding voor heel wat personen met een visuele handicap. Waar kun je dan terecht voor een basis- of doorgedreven muziekopleiding?

Wij verzamelden informatie. We praatten ook met twee leden van onze vereniging VeBeS: Deborah Maerschalck, een jonge blinde vrouw die onlangs haar muziekdroom waarmaakte, en muziekleerkracht Geert Maeckelbergh van het Koninklijk Instituut Woluwe.

Lees het artikel ‘Muziekles volgen met een visuele beperking’

NIEUW: VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk!

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE