Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Nieuw: pop-up-OOGatelier in Oost-Vlaanderen!

Op 13 maart start Licht en Liefde met een echte pop-up! Het OOGatelier Oost-Vlaanderen is een tijdelijke plek waar u als slechtziende of blinde persoon (18 tot 65 jaar) nieuwe dingen kunt ontdekken, uzelf ontwikkelen, mensen ontmoeten en stapjes in de wereld zetten. Via de pop-up willen we nieuwigheden uitproberen, om ze dan – als ze in de smaak vallen – verder uit te bouwen als vaste activiteiten.  Al doende luisteren we naar uw dromen en wensen.

Het pop-up-OOGatelier in Gent serveert u vier gevarieerde dagen in maart en april 2019. Eerst koken en eten we samen, of we gaan ergens lunchen. Daarna doen we een activiteit ‘uit huis’: we leren de nieuwe Gentse bibliotheek ‘De Krook’ kennen, ontdekken lokaal dienstencentrum ‘De Knoop’ in Ledeberg en trekken de natuur in. Met een groep jongeren proberen we ook hippe hulpmiddelen uit. Inschrijven voor één of meerdere dagen is mogelijk. De begeleiding gebeurt door ervaren medewerkers van Licht en Liefde. Plaats: het Vlaamsoogpunt in Gent, Kortrijksesteenweg 304.

Lees de details van OOGatelier en hoe u kunt inschrijven!

Licht en Liefde zoekt een woonbegeleider

We zoeken een woonbegeleider voor ‘Huis 45’, een residentiële voorziening in Varsenare die een 40-tal slechtziende en blinde mensen begeleidt op het vlak van wonen en werken. Als woonbegeleider maakt u deel uit van het woonteam. U staat in voor het op- en bijstellen, uitvoeren en toelichten van individuele handelingsplannen, samen met de bewoners. U biedt hen praktische en psychosociale ondersteuning en traint hen om hun zelfstandigheid te vergroten. Samen met collega’s begeleidt u een tiental bewoners in een woongroep.

Hebt u een hart voor mensen, bent u respectvol en zorgzaam, hebt u zin voor verantwoordelijkheid en flexibiliteit en bent u een echte teamspeler? Beschikt u over een bachelordiploma in de menswetenschappen (orthopedagogie, sociaal werk, ...) of in de paramedische zorg of kunt u gelijkwaardige competenties aantonen door ervaring? Wilt u werken volgens een vierweken-uurrooster met dag-, avond- en weekenddiensten? Dan bieden we u een boeiende en uitdagende job binnen een halftijds contract van onbepaalde duur. U krijgt kansen om uzelf te ontwikkelen en wordt verloond op basis van uw competenties en relevante anciënniteit, volgens de geldende barema’s binnen PC 319.01.

Stuur uw motivatiebrief en cv vóór 26 februari naar billiet.lorenzo@lichtenliefde.be. Meer info: https://images.blindenzorglichtenliefde.be/201926746495-vacature-woonbegeleider-huis-45.pdf

Licht en Liefde vertrekt vanuit de competenties van zijn medewerkers. Kwaliteiten zijn belangrijker dan geslacht, etnische afkomst, seksuele geaardheid, religie, handicap of nationaliteit.

Testpubliek gezocht voor toegankelijke betaalautomaat

Het netwerk Licht en Liefde werd door een fabrikant benaderd met een prototype voor een volledig toegankelijk gemaakte betaalautomaat. Er wordt een testgroep samengesteld om dit toestel met blinde en slechtziende gebruikers uit te testen in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304. Een datum moet nog worden vastgelegd.

We zoeken een tiental mensen die ofwel blind ofwel ernstig slechtziend zijn. We willen graag alle leeftijdsgroepen betrekken en zoeken mensen met en zonder voeling met technologische hulpmiddelen.

Bent u bereid om mee te werken? Geef dan uw contactgegevens door: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Creatief atelier in het UZGent

Licht en Liefde begeleidt een creatief atelier voor personen met een visuele beperking in het UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie). Er zijn vijf bijeenkomsten per maand, voor beginners of gevorderden.

De deelnemers zijn gezellig en creatief bezig, wisselen tips en ideeën uit en gebruiken aangepast materiaal. Indien nodig worden ze persoonlijk begeleid. Begeleidster Eva Keppens leert hen technieken die ze thuis verder kunnen gebruiken. Momenteel leren ze haken en zijn er vrije ateliers.

Contact: keppens.eva@lichtenliefde.be

ZieZo-Vlaanderen 2019: een niet te missen beurs!

Lukken uw vertrouwde en geliefde bezigheden niet meer omdat u slecht ziet? Kom dan naar op 25, 26 of 27 april naar het beursevent ZieZo-Vlaanderen in Flanders Expo Gent en beleef een interessante dag vol nieuwe mogelijkheden! Onze vereniging VeBeS, het vlaamsoogfonds en Visubel organiseren deze grote tweejaarlijkse beurs.

ZieZo-Vlaanderen toont hulpmiddelen voor blinden en slechtziende mensen en hoe u ze optimaal kunt gebruiken. Bovendien vindt u er zowat alles bijeen wat voor slechtziende en blinde personen bestaat. Het bespaart u een zoektocht om te vinden wat u wilt weten: wat er voor u allemaal mogelijk is. In één dag krijgt u een overzicht van alle mogelijkheden omtrent wonen, werken, lezen, leren, ontspannen – kortom: leven met een visuele beperking. Ondertussen kunt u ook fijne contacten leggen met ervaringsgenoten en warme, ervaren experten.

Reserveer uw vrijkaart of kijk op de website van ZieZo-Vlaanderen voor meer info over de beurs. Uw vrijkaart geeft ook toegang tot REVA 2019, de informatiebeurs voor mensen met een beperking die op hetzelfde moment in Flanders Expo plaatsvindt.

Nieuw: belevingsconcert 'Rare Snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare Snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt. De grote première is op zondag 10 maart 2019 (14 uur, 15.15 uur en 16.30 uur) in Madam Fortuna, Sergeyselsstraat 20, 2140 Antwerpen (Borgerhout).

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 40 à 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

Huis 45 zoekt huismoeder of -vader

Het woonproject ‘Huis 45’ van Licht en Liefde Heem heeft een vacature: we hebben snel een deeltijds huismoeder of -vader nodig.

U maakt deel uit van het woonteam en helpt mee aan de uitbouw van een kwaliteitsvol leven voor de bewoners, op basis van hun vragen en wensen. U bent verantwoordelijk voor de huishoudelijke taken binnen de woongroep. Daarnaast hebt u logistieke taken, helpt u bij maaltijden en doet u kleine begeleidingen.

Hebt u een hart voor mensen, draagt u een warm en persoonlijk contact hoog in het vaandel, hebt u verantwoordelijkheidszin, bent u respectvol en zorgzaam, flexibel en een echte teamspeler? Mail uw motivatiebrief en cv naar billiet.lorenzo@lichtenliefde.be, vóór donderdag 31 januari 2019. Meer details: https://images.blindenzorglichtenliefde.be/201911410472374-vacature-huismoedervader-2019.pdf 

Kaas-en-wijn bij Sint-Rafaël

Ons herscholingscentrum Sint-Rafaël nodigt u uit voor de jaarlijkse ‘kaas-en-wijn’, op zaterdagmiddag 16 maart 2019 van 12.30 tot 17 uur in de Maagdestraat 56, 9000 Gent.

Bij de kazen worden aangepaste wijnen of bieren geserveerd. In plaats van kaas kunt u ook voor een vleesschotel kiezen. Tegen 18 euro krijgt u een welkomstaperitief en uw kaas- of vleesschotel. Kinderen onder de twaalf jaar betalen 9 euro. Voor wijn en bier bent u aangewezen op eigen smaak en portemonnee.

Van 15 tot 17 uur hebt u de mogelijkheid om te kiezen uit een dessertbuffet. Daarvoor moet u ook inschrijven. Als u inschrijft, is het dus belangrijk te vermelden of u kiest voor kaas/vlees, kaas/vlees met dessertbuffet of enkel dessertbuffet. Betalen voor het dessertbuffet doet u ter plaatse. Het kost 5 euro (3 dessertjes en een koffie).

Inschrijven kan door te mailen naar secretariaat@sintrafael.be. Uw inschrijving is pas definitief als u uw totaalbedrag stort op rekeningnummer BE04 9733 5696 9431 met vermelding van naam, aantal personen kaas, aantal personen vlees, aantal kinderen kaas, aantal kinderen vlees, aantal personen dessertbuffet. U kunt overschrijven tot 5 maart.

Vanuit Gent-Sint-Pieters (afspraak aan de krantenkiosk) zal een minibusje naar Sint-Rafaël vertrekken om 12 en 13 uur. Verwittig bij inschrijving indien u mee wilt en vermeld het uur. We brengen u ook op tijd naar het station terug.

Leerlingen, personeel en directie van Sint-Rafaël hopen op een talrijke opkomst!

Prachtige samenwerking Sint-Rafaël en SMAK

Grote primeur in het SMAK: het Gentse topmuseum exposeerde op 24 januari 2019 drie tastbare kunstwerken, gemaakt door cursisten van Sint-Rafaël, het heropleidingscentrum van Licht en Liefde.

Dimitri, Annemie en Brigitte lieten zich inspireren door werken van Raoul De Keyser. Hun creaties waren opgesteld bij de ‘originele’ schilderijen. Dat wekte grote interesse bij de museumbezoekers.

Het SMAK en Licht en Liefde werken al jaren succesvol samen. Dit schooljaar dompelen alle studenten van Sint-Rafaël zich onder in ‘ZOOM’, een fantastisch project rond Raoul De Keyser. Deze kunstenaar maakte zijn abstracte schilderijen door elementen uit de werkelijkheid te isoleren en erop in te zoomen. Dat is precies hoe slechtziende mensen de wereld ervaren! In ‘ZOOM’ stellen de studenten van Sint-Rafaël onder meer een heuse geluidenatlas samen, die mensen kan helpen als ze over klanken spreken.

De hele school was een dag in het museum te gast. Leerlingen en leerkrachten kregen uitleg over de persoon en het werk van Raoul De Keyser en volgden vier verschillende workshops. ‘ZOOM’ blijft het hele schooljaar lopen en brengt heel Sint-Rafaël samen rond kunst. We zijn erg blij met deze zeer uitgebreide en uiterst waardevolle samenwerking!

Ontdek iPhone en iPad in Brussel

In het voorjaar van 2019 organiseert Licht en Liefde drie reeksen iPhone/iPad-lessen voor Brusselse Nederlandssprekende senioren met een visuele beperking. De lessen zijn volledig gratis. Schrijf zo snel mogelijk in!

Hebt u altijd al willen weten hoe u een iPhone of iPad kunt gebruiken? Hoe een afspraak in uw agenda maken? Welke apps zijn toegankelijk? Hoe werkt Siri? Hoe belt u naar uw kleinkind? En wat is ‘voice over’? Onze medewerkster Sophie neemt u mee op ontdekkingstocht!

Reeks 1 loopt van 21 februari tot 18 april 2019, elke donderdagvoormiddag (9.15 tot 12.30 uur) in het Gildenhuis, Korte Wolvenstraat 57, 1070 Anderlecht. Openbaar vervoer: metrohalte Bizet (lijn 5 - Erasmus). Een vrijwilliger kan u daar afhalen en terugbrengen als u dat wenst.

Reeks 2 loopt van 26 maart tot 21 mei, elke dinsdagvoormiddag (9.15 tot 12.30 uur) in Boekelberg, Dapperenstraat 20, 1081 Koekelberg. Openbaar vervoer: metrohalte Simonis (lijn 6 - Koning Boudewijn). Een vrijwilliger kan u daar afhalen en terugbrengen.

Reeks 3 loopt van 2 mei tot 4 juli, op donderdagvoormiddag (9.15 tot 12.30 uur) in Ado Icarus, Peter Benoitplein 22, 1120 Neder-Over-Heembeek. Openbaar vervoer: bushalte Peter Benoit (bus 47 - Heembeek). Een vrijwilliger kan u daar afhalen en terugbrengen.

Wilt u inschrijven of hebt u vragen? Mail naar brussel@vlaamsoogpunt.be of bel 02 230 90 66. Laat bij inschrijving weten of u zelf een iPad of iPhone hebt en of uw begeleider meekomt.

In memoriam Chris Schietse

Op 30 december 2018 is, heel onverwacht, onze ervaringsdeskundige Christiane Schietse (69) overleden.

Chris was een buitengewoon warme en moedige vrouw. Toen ze 25 jaar geleden haar zicht verloor, zette ze met de hulp van Licht en Liefde haar leven voort, even actief, creatief en sociaal als tevoren. Ze werd ook bestuurslid van onze vereniging VeBeS. En toen ze zich engageerde als ervaringsdeskundige, ontdekte ze een nieuwe passie: vertellen over haar leven als blinde persoon. Dat heeft ze vele jaren gedaan, tot eind 2018, bij ons inleefproject XiNiX in Varsenare en op locatie in scholen en verenigingen.

“Ik doe het zo graag!” zei ze. “Want zo doe ik iets voor mensen!” Haar enthousiasme was reuzengroot. We zullen haar zo missen… Aan haar familie bieden we onze zeer oprechte, intense deelneming aan.

“Als je iets ergs hebt of je niet goed voelt”, zei Chris, “dan hoef je niet de wereld te verzetten. Begin met kleine dingen. Probeer altijd een klein stapje te doen. Zonder dat je het weet, ben je met iets bezig.” Vaarwel, lieve Chris.

In memoriam Marcus Cumberlege

Op 30 december 2018 is in Brugge de dichter Marcus Cumberlege (80) overleden. U kent hem misschien als meesterlijk vertaler van ons inclusieve kinderboek ‘Rare snuiters’ in het Engels.

Marcus werd geboren in Antibes (Frankrijk). Hij woonde in Londen, Cork, Madrid, Peru, terug Londen, Parijs en Connemara tot hij zich in 1972 met zijn Vlaamse vrouw Maria in Brugge vestigde. Als dichter kreeg hij de prestigieuze Eric Gregory Award en publiceerde hij vele prachtige bundels. Meestal schreef hij in zijn moedertaal, maar soms ook in het Nederlands, bijvoorbeeld als stadsdichter van Brugge. Hij beheerste verschillende stijlen en bezat een heerlijke (Britse) humor.

Marcus was een lieve, warme, geëngageerde man. Zijn poëzie vind je op de website van Marcus. We bieden de familie onze zeer oprechte deelneming aan en eren Marcus met een van zijn prachtige Snizzly Snouts-vertalingen: de rups…

A caterpillar doesn’t mind
leaving a leg or two behind
and once it learns to multiply
it turns into a butterfly.

Wereld Braille Dag 2019

Elk jaar onderstreept de Wereld Blinden Unie (WBU) het belang van braille met een WERELD BRAILLE DAG op 4 januari. De wereld wordt dan herinnerd aan het recht van blinde mensen op teksten in braille. Nu hebben ook de Verenigde Naties (VN) deze dag officieel ingevoerd.

Artikel 9 van het VN-VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP roept de staten op om in publiek toegankelijke gebouwen en andere faciliteiten wegwijzers in braille aan te brengen. Artikel 21 vraagt om informatie te voorzien in braille. Artikel 24 ten slotte stelt dat het makkelijker moet worden om braille te leren.

Daarnaast is er het VERDRAG VAN MARRAKESH (niet te verwarren met het gelijknamige verdrag over migratie), dat alle lidstaten die het hebben geratificeerd (waaronder België) verplicht om lectuur in braille en andere toegankelijke leesvormen te garanderen.

Er zijn echter grote uitdagingen, zegt de WBU. In de meeste gewone scholen wereldwijd wordt braille niet onderwezen en er is een groot gebrek aan bevoegde leerkrachten. Het ontbreekt aan beleid en wetgeving. Apparatuur en papier zijn voor de meeste blinde mensen duur, vooral in landen waar het inkomen laag is. Veel overheden stellen er geen middelen voor ter beschikking.

Daarom roept de WBU de staten op om de Wereld Braille Dag te erkennen, de wetgeving en administratie aan te passen zodat al wie dat nodig heeft braille kan leren, geschikte leerkrachten op te leiden, het Verdrag van Marrakesh te ratificeren en in wetgeving omzetten als dat nog niet gebeurd is en budgetten te voorzien voor brailleonderwijs.

Meer info vind je op http://www.worldblindunion.org/English/news/Pages/UN-General-Assembly-affirms-World-Braille-Day.aspx
 

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Baanbrekende nieuwe wetgeving over toegankelijke lectuur

In juli 2018 heeft de federale regering het wetsontwerp goedgekeurd dat het 'Verdrag van Marrakesh' toepast in België. Boeken in aangepaste vorm voor mensen met een leesbeperking zullen ongehinderd kunnen circuleren, over lands- en taalgrenzen heen. De wet treedt in werking op 18 oktober.

Wereldwijd wordt het aantal personen met een visuele beperking geraamd op 314 miljoen, waarvan 90 procent in een derdewereldland leeft. Slechts 5 procent van de gedrukte publicaties zijn beschikbaar in een ander leesformaat (braille of audio). Er zijn ook heel veel andere mensen met een leesbeperking, zoals personen met dyslexie of afasie.

Op 28 juni 2013 werd in Marrakesh (Marokko) een baanbrekend internationaal verdrag ondertekend. Het bindende Verdrag van Marrakesh maakt lectuur toegankelijker voor alle mensen met een leesbeperking, met respect voor de internationale copyrightregels.

Er wordt een recht geïnstalleerd op de reproductie van gedrukte boeken in aangepast leesformaat en op de uitleen en verspreiding ervan. Alle dragers komen in aanmerking: materieel (braille, audio-cd) en online (download of streaming). De vrijstelling van copyrightvergoeding alleen voor erkende organisaties die zich tot de doelgroepen richten. Voor commerciële luisterboeken moeten nog steeds auteursrechten worden betaald. Bovendien komen mensen zonder leesbeperking niet in aanmerking om de niet-commerciële luisterboeken aan te schaffen of te ontlenen.

Grensoverschrijdende uitleen en verspreiding worden mogelijk via een landelijke ‘geautoriseerde organisatie’. Zo krijgen Vlaamse lezers eindelijk ook toegang tot bv. Franse, Engelse en Spaanse boeken.

De Belgische wetgeving is een mijlpaal, waar ook Licht en Liefde heel blij mee is!

Koor van Licht en Liefde zoekt postkaarten

Licht en Liefde Heem in Varsenare heeft een koor met de naam ‘LaSperanza’ (Italiaans voor ‘hoop’). De leden zijn blinde en slechtziende mensen van 25 tot 81 jaar. In 2020 werkt LaSperanza een groot project uit: een muzikale reis rond de wereld. Daarvoor zoekt het enthousiaste koor postkaarten uit zoveel mogelijk landen.

Heb je buitenlandse postkaarten die weg mogen? Stuur ze naar Eef Leenknecht, Oudenburgweg 45, 8490 Varsenare. Heel erg bedankt!

Ons 'Oog@telier' in Kortrijk nam een vliegende start

Op 1 juni 2018 heeft Licht en Liefde in Kortrijk het 'Oog@telier' geopend. Dat is een gloednieuw hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking. Het draaide meteen op volle toeren.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op met Veerle Vereecke: vereecke.veerle@lichtenliefde.be of oogatelier@lichtenliefde.be, tel. 050 40 50 40.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Switch-personeel laat zich trainen door Licht en Liefde

SWITCH, verdeler van de Apple-producten, werkt samen met Licht en Liefde om haar blinde en slechtziende klanten beter te kunnen helpen.

Zowel iPad en iPhone als Mac zijn standaard toegankelijk voor mensen met een visuele handicap, maar het 'wat' en 'hoe' zijn nog onvoldoende bekend. Daarom krijgen alle 153 medewerkers van de verschillende Switch-winkels een speciale training. Ze leren de gebruiksmogelijkheden kennen en leven zich in met behulp van simulatiebrillen. Zo kunnen ze voortaan iedereen optimaal van dienst zijn, ook de ongeveer 240.000 landgenoten met een visuele handicap.

Licht en Liefde is heel blij dat Switch als eerste Belgische onderneming deze zeer belangrijke stap zet!

Ensemble DIMLICHT werkt aan inclusief concert 'Rare snuiters'

Er zit dit jaar veel muziek in Licht en Liefde. We werken niet alleen samen met CAPPAERT, maar ook met het muzikaal ensemble DIMLICHT. Deze jonge topmusici verlaten de platgetreden paden en verrassen met nieuwe composities en producties.

Momenteel werken ze aan een inclusieve familievoorstelling ‘Rare snuiters’! Eerder ontroerde Dimlicht al met ‘Zwanenzang’, muziektheater voor kinderen over dementie.

'Rare snuiters' wordt een fantastisch muzikaal avontuur, geïnspireerd op ons gelijknamige prentenboek. De zeer talentvolle componist Ben Faes schrijft enig mooie muziek bij tien gedichten. De negen virtuozen van Dimlicht zullen de muziek uitvoeren en poëzie voorlezen. Het publiek mag midden tussen hen zitten, in het schemerdonker. Zo voel je de vibraties extra sterk en zit je helemaal in het verhaal.

De Dimlicht-muzikanten zijn Wolfram Van Mechelen en Jeroen Vernimmen (viool), Rhea Vanhellemont (altviool), Helena Faes (cello), Juno Kerstens (contrabas), Hannes Beauprez (klarinet), Quinten De Gelaen (hoorn), Naomi Behaeghel (fagot) en Stijn Paredis (slagwerk). Op de foto poseren acht van hen met hun instrumenten.

Componist Ben Faes (39) studeerde klassieke contrabas aan het conservatorium van Antwerpen en volgde masterclasses bij diverse grootmeesters. Samen met Bruno De Groote vormt hij het De Groote-Faes Duo, dat elektrische gitaar combineert met klassieke contrabas. Hij werkt ook samen met artiesten als Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud en Roland, met bekende theatergezelschappen en met klassieke orkesten zoals Anima Eterna, de Filharmonie, Rotterdam Philharmonic en het European Union Youth Orchestra.

Waarschijnlijk vindt de première van ‘Rare snuiters’ in het najaar plaats. Wij houden u op de hoogte!

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

“We want you for our studio!"

De opnamestudio van Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare heeft nood aan extra voorleesstemmen. Help ons en ontdek je nieuwe passie!

Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. De voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers. In alle studio’s zijn nieuwe kandidaten welkom. Vertel het voort!

Lees meer info voor kandidaat-voorlezers

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

De European Disability Card

Voortaan kunnen personen met een handicap de Europese handicapkaart aanvragen.

Deze gratis kaart bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Het is een officiële kaart die uitgereikt wordt door o.a. de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze wordt voorlopig in acht Europese landen erkend. Naast België zijn dat Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Het idee voor de kaart komt uit België!

Vraag uw kaart aan en geniet van de voordelen. Eindelijk hebt u een eenvoudig en officieel bewijs van uw handicap. Het zal wel nog niet direct overal aanvaard worden: een dergelijk initiatief moet groeien en ingeburgerd geraken...

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE