Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Week van de Vrijwilliger 2020

Bedankt, lieve vrijwilligers van Licht en Liefde/VeBeS! Eigenlijk zouden we elke dag willen laten weten hoe superblij we met jullie zijn! Zonder jullie onvermoeibare inzet stonden we nergens.

De Week van de Vrijwilliger is ideaal om opnieuw onze dankbaarheid te tonen.

Op de foto houdt iemand de handen in komvorm, met een glimmend rood hart erin. Die iemand, dat ben jij: altijd klaar om je hart te geven aan medemensen met een visuele handicap – puur en onbaatzuchtig, geduldig en authentiek.

Het zouden ook onze handen kunnen zijn: wat jij geeft, willen we ook jou heel graag schenken. Lieve, hartverwarmende vrijwilliger, we houden van je!

In memoriam Anna Vercruysse

Met droefheid melden we het overlijden van mevrouw Anna Vercruysse uit Varsenare. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Licht en Liefde.

Anna was de weduwe van Marcel Baeye. Samen met haar man was ze mede-oprichter van Licht en Liefde Heem in Varsenare. In 1969 werd het Heem geopend, met een dubbele functie: enerzijds vakantiehuis voor blinde personen en hun familie, anderzijds gezinsvervangend tehuis voor alleenstaande blinde mannen. Het gezin Baeye engageerde zich om de bewoners een warme, comfortabele thuis te bieden.

Vele jaren hebben Anna en Marcel vol overgave die moeder- en vaderrol vervuld. Hun zonen Luc en Marc kwamen later ook in het team; zij werken nog steeds in Licht en Liefde Heem / Huis 45.

Toen Anna en Marcel met pensioen gingen, bleven ze tegenover het Heem wonen. Daar is Anna op 21 februari 2020 overleden, elf jaar na haar echtgenoot en vier dagen na haar vierennegentigste verjaardag.

Op zaterdag 29 februari om 11 uur nemen we dankbaar afscheid van Anna in de parochiekerk van Varsenare. Condoleren kan via http://www.uitvaartverlinde.be/condoleren/anna-vercruysse/ of op het adres Hagebos 13, 8490 Varsenare.

Heel Licht en Liefde leeft mee met Beatrix, Luc, Marc en Ann Baeye en de volledige familie.

VACATURE: expert (Limburg)

Mensen met een visuele beperking ondersteunen om hun comfort en levenskwaliteit te verhogen: iets voor u? Licht en Liefde werft een expert aan voor de regio Limburg.

U werkt samen met andere professionals en met niet-professionals (bv. vrijwilligers) in een provinciaal team in Hasselt. U wordt het aanspreekpunt voor een toegewezen regio. U bouwt een unieke en duurzame relatie op met uw cliënten, op basis van hun vraag en wens. U geeft info, begeleiding en basisvorming op allerlei gebieden. U krijgt voldoende tijd en mogelijkheden om uzelf  te ontwikkelen en uit te groeien tot een handicapspecifieke expert.

Mail uw motivatiebrief en cv naar directie@lichtenliefde.be, vóór maandag 9 maart 2020.

Plaats vrij voor woon- en dagondersteuning

Licht en Liefde Heem heeft een open plaats voor woon- en dagondersteuning in Huis 45 (Varsenare). Mensen met een visuele, al dan niet meervoudige beperking vinden in Huis 45 een antwoord op alle vragen met betrekking tot wonen, werken en ambulante ondersteuning.

Elke bewoner is uniek. We vertrekken vanuit uw persoonlijke vraag en wensen, en ondersteunen u vanuit het motto: “gewoon waar mogelijk, speciaal waar het moet”. Dit realiseren we vanuit rechtstreeks toegankelijke hulp en persoonsvolgende financiering.

Op het vlak van werk, dagbesteding en vrije tijd zijn er diverse mogelijkheden, zowel binnen als buiten de organisatie. Het woonproject telt 3 leefgroepen van elk 10 bewoners. Alle formules zijn bespreekbaar: van een aantal logeerdagen tot 7 op 7 woon- en dagondersteuning.

Bewoners Licht en Liefde Heem krijgen nieuwe thuis!

Voor alle bewoners van Licht en Liefde Heem - Huis 45 in Varsenare is een bijzondere tijd aangebroken. Aan de overkant van de straat, achter het gebouw van Blindenzorg Licht en Liefde, is de langverwachte bouw gestart van hun nieuwe thuis!

Er komen drie grote huizen, één voor elke leefgroep, met in totaal dertig kamers. De gemeenschappelijke ruimtes garanderen een echte gezinssfeer.

De werken zullen anderhalf jaar duren. Dankzij een aparte werfingang blijven het gebouw en de parking van Licht en Liefde vlot bereikbaar.

'Tiresias': een ongeziene theaterproductie

Op 27 april speelt 'Theater van A tot Z' voor de allerlaatste keer de theatervoorstelling 'Tiresias', in het Antwerpse Fakkeltheater. Dit stuk is speciaal gemaakt voor mensen die blind of slechtziend zijn, hun familie en vrienden.

Een prachtig stukje Griekse mythologie krijgt een zeer actuele invulling, geschikt voor een breed publiek. Naast Anne Van Opstal en Gregory Van Damme speelt de blinde acteur Pol Verest mee.

Licht en Liefde steunt dit prachtige project. Warm aanbevolen!

Gratis lessen iPhone en iPad

Aandacht, aandacht! Nog één plaats vrij voor de gratis lessenreeks ‘iPhone of iPad’ van Licht en Liefde in Aarschot!

Data: 17, 24 en 31 maart, 21 en 28 april, 5, 19 en 26 mei, telkens op dinsdagvoormiddag van 9.15 tot 12.30 uur. Plaats: Capucienenklooster, Stadspark 1, 3200 Aarschot (via treinhalte Aarschot).

We leren u hoe een iPhone of iPad uw leven als blinde of slechtziende persoon makkelijker kan maken. Deze lessen zijn bedoeld voor Nederlandssprekende senioren die geen gesubsidieerde vorm van ondersteuning hebben.

Info en inschrijven: stevens.anjejoline@lichtenliefde.be, 016 26 05 90. Vermeld of u al een iPad of iPhone hebt en of uw begeleider meekomt.

Dit project is mogelijk dankzij financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

Van Eyck herleeft in BuSO Sint-Rafaël

In ons herscholingscentrum Sint-Rafaël (Gent) loopt het hele schooljaar een groots Van Eyck-project. De beroemde Vlaamse meesters staan centraal in allerlei vakken. De zeer goede samenwerking van Sint-Rafaël met het Museum voor Schone Kunsten geeft het project een extra dimensie.

Tijdens hun bezoek aan het gerestaureerde Lam Gods en andere meesterwerken kregen de blinde en slechtziende cursisten deskundige audiobeschrijving. Daarnaast waren reliëfprints gemaakt, zodat ze details van de schilderijen op de tast konden ontdekken.

Om zich nòg beter in te leven, figureerden ze daarna zelf in heuse ‘tableaus vivants’. Vindt u ook niet dat deze versie van 'De drie Maria's aan het graf' van Hubert van Eyck, vertolkt door zeven cursisten, bijzonder goed uit de verf komt?

Bekroning voor onze donateur Georges De Smul

De heer Georges De Smul heeft de tweejaarlijkse prijs van het Doktersgild Van Helmont gekregen. De laureaat is gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe en zet zich enorm in voor sociaal kwetsbare personen in binnen- en buitenland.

Als hardloper was hij dertig jaar geleden een van de pioniers van het gesponsord lopen voor het goede doel. Hij liep meer dan honderd marathons over de hele wereld voor goede doelen, waaronder Licht en Liefde. Als laureaat volgt Georges De Smul andere markante personen op, zoals prof. dr. J. J. Cassiman, zuster Leontine en prof. dr. Wim Distelmans.

De prijs van 5.000 euro wordt door meneer De Smul verdeeld onder de vijf sociale organisaties waar hij zich sinds 1985 tot nu voor inzet, waaronder Licht en Liefde. Heel hartelijk bedankt en onze warme gelukwensen!
 

Van Eyck toegankelijk

In Gent loopt de tentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie'. In samenwerking met o.a. Sint-Rafaël heeft het Museum voor Schone Kunsten veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor personen met een visuele beperking.

De zaalteksten en de aangepaste audioteksten worden digitaal aangeboden: aanvragen via nora.dewit@stad.gent. Daarnaast kun je voor een optimale beleving de museumgids met tactiele tekeningen lenen aan de infobalie in de eerste tentoonstellingszaal. Reservatie op voorhand is niet nodig.

Geleidehonden zijn toegelaten. Toch wordt omwille van de drukte aangeraden om zonder hond te komen.

Heb je geen begeleider? Vraag dan een beeldenfluisteraar aan! Deze opgeleide Inter-vrijwilliger kan je gratis op de expo begeleiden en de nodige uitleg geven bij de kunstwerken. Reserveer via nora.dewit@stad.gent.

Diner zonder kaarslicht

Op valentijn schoven 53 gasten in Tour & Taxis aan voor het verduisterde diner van vzw Verb(l)ind. Ze werden deskundig begeleid en bediend door slechtziende en blinde kelners van Licht en Liefde. Onder de gasten waren ook afgevaardigden van Tutti Fratelli en Compagnie Tartaren en project-ambassadeurs zoals Peter De Graef.

"In het donker is het gesprek je enige aanknopingspunt. Dat nodigt je uit om attenter en alerter te zijn", aldus organisator Hein Huyghe.

De helft van alle Belgen voelt zich regelmatig eenzaam, weten we sinds 'Eenzaam'. Xavier Taveirnes reeks op Canvas bracht in kaart wat dat gevoel voor verschillende generaties betekent: een gebrek aan innige verbinding, aan kwalitatieve contacten. Met zijn vzw Verb(l)ind besloot Hein Huyghe, psycholoog van opleiding, in te zetten op verbondenheid. “Eerder dan te vechten tegen eenzaamheid, wou ik licht brengen in het donker”, zegt hij. “Eenzaamheid is nog vaak taboe, een stigma, en daarom wou ik contexten creëren waarin mensen elkaar onbevangen kunnen ontmoeten.”

Licht en Liefde is een enthousiaste partner van Verb(l)ind.

Expo met foto's geïnspireerd door geluiden

Eind januari was de blinde geluidskunstenaar en ex-fotograaf Hannes Wallrafen te gast op ‘Seeing the Unseen', een inspiratiedag over fotografie en kunst in Antwerpen. Hij liet er wonderlijke soundscapes horen. Vier fotografen hebben zich door die geluiden laten inspireren.

In Mortsel kun je vanaf 10 maart de foto’s van Mathieu De Sloover, Dirk De Witte, Paul Verhagen en Remco Wesselius ontdekken op een tentoonstelling in het Theaterhuis. Er is ook ander werk van hen te zien, en beelden uit het project ‘Seeing the Unseen’ van Anja Ligtenberg.

Bezoek deze bijzondere expo gratis in het Theatercafé in Mortsel, van 10 maart tot 19 april 2020. Open van dinsdag tot zaterdag (11 uur tot middernacht) en op zondag (11 tot 22 uur). Plaats: Heilig-Kruisstraat 16, 2640 Mortsel, theatercafemortsel.be. Iedereen welkom!

Worden uw rechten gerespecteerd?

In 2009 ondertekende België het VN-Verdrag inzake de Rechten voor Personen met een Handicap. Hoe vindt u dat de situatie 11 jaar later is? Worden uw rechten gerespecteerd in uw dagelijks leven?

Het gelijkekansencentrum Unia houdt een enquête, om aan de Verenigde Naties te kunnen vertellen of België vorderingen maakt of niet. In 2021 wordt ons land immers door de VN geëvalueerd. Geef uw mening! U mag de hele vragenlijst invullen of de thema's kiezen die voor u het belangrijkst zijn. Geen enkele vraag is verplicht.

Laat uw stem horen, vul de enquête van Unia in!

Meditatielessen voor jong en oud

Hebt u altijd willen weten welk effect meditatie op uw geest en lichaam kan hebben? In het vlaamsoogpunt Overpelt geeft Licht en Liefde u de kans om ondergedompeld te worden in een wereld van innerlijke rust en harmonie.

Wat? Stiltemeditatie voor personen met een visuele beperking.
Wanneer? 21 en 28 februari 2020, van 9.30 tot 12 uur (echte start om 10 uur).
Waar? Meerveldstraat 5, 3900 Pelt.
Prijs? 15 euro per les, inclusief broodje + drankje.

Schrijf in via 011 14 02 21 of vandevyver.hans@lichtenliefde.be. Het bedrag kunt u storten op rek. BE20 4500 3824 7156 van Blindenzorg Licht en Liefde Hasselt, met vermelding naar welke meditatieles u komt.

Dieren met mensenogen

Grote verrassing na de restauratie van het Lam Gods. Het beroemdste lam ter wereld heeft geen kleine schapenoogjes meer, maar grote mensenogen! De verandering is spectaculair: het lam kijkt nu recht in je ziel. Dat was een bewuste strategie van Jan Van Eyck. Later werd het als een fout beschouwd en gecorrigeerd...

In 'Rare snuiters', het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde, deed illustratrice Freya Vlerick precies hetzelfde als Van Eyck. Alle dieren kregen grote mensenogen, waardoor ze automatisch gezien worden als echte personages. Mensenogen trekken mensenogen aan.

Hopelijk zullen onze snuiters niet geretoucheerd worden door latere generaties!

Inclusieprijs voor onze vrijwilligers

Heuglijk nieuws uit Brugge: daar hebben de vrijwilligers van VeBeS en het netwerk Licht en Liefde de stedelijke Inclusieprijs gekregen.

De stedelijke raad voor personen met een handicap van Brugge koos voor onze vrijwilligers omdat zij met hun engagement de inclusie van blinde en slechtziende mensen bevorderen. De prijs (een glazen handje op een spiegel) werd overhandigd door burgemeester Dirk De fauw.

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers, en heel dankbaar. Dat zij bekroond worden, is zeer terecht!

Geslaagde inspiratiedag over kunst en fotografie

Op 31 januari vond in FOMU Antwerpen 'Seeing the Unseen' plaats, een unieke inspiratiedag over kunst en fotografie voor mensen met een visuele beperking. Dit evenement werd georganiseerd door Breedbeeld, in samenwerking met Licht en Liefde en met steun van het Vlaams Oogfonds.

De dag werd druk bijgewoond en was buitengewoon interessant. Het ging over drempels verlagen en over hoe mensen met een visuele beperking zich artistiek uiten, met tal van praktijkvoorbeelden. Er waren lezingen, demonstraties, workshops, panelgesprekken, een documentaire met audiodescriptie en een muzikaal optreden van Daisy Opdebeeck. Iedereen ging enorm geïnspireerd naar huis.

Licht en Liefde vond de samenwerking met Breedbeeld bijzonder vruchtbaar. We gaan verder op dit boeiende pad!
“You don’t need eyes to see beauty.” (Pete Eckert, blinde fotograaf)

Handwerkkaffee in Gent

Hey, doe je mee met het handwerkkaffee? Samen handwerken geeft zoveel inspiratie en zelfgemaakte spulletjes zijn hip, duurzaam en degelijk! Alle creatievelingen met een visuele beperking worden verwacht bij Licht en Liefde in het vlaamsoogpunt Gent op dinsdag 10 maart en 7 april.

In een gezellige sfeer wisselen we tips en ideeën uit. Met aangepast materiaal leert u technieken die u daarna thuis kunt toepassen. Indien nodig krijgt u persoonlijke begeleiding en kunt u ter plaatse creamateriaal kopen. Kom gerust de sfeer opsnuiven!

Welkom vanaf 9 uur in het vlaamsoogpunt Gent (Kortrijksesteenweg 304, vlakbij het Sint-Pietersstation) voor koffie, thee of iets fris. Het atelier start om 9.30 uur. Voor uw middageten zorgt u zelf. Om 16 uur ruimen we samen op.

Inschrijven kan per mail bij Eva Keppens (keppens.eva@lichtenliefde.be) of telefonisch via het onthaal: 09 225 95 29. Er worden RTH-prestaties geregistreerd tot 10,15 euro per dag. Wie niet onder RTH valt, betaalt 10,15 euro, of de helft voor een halve dag.

Andere ideeën voor creatieve bezigheden zijn steeds welkom. Wilt u uw eigen groepje samenstellen op een andere datum, dan kan dat ook. Geef een seintje!

Inleesstudio Gent wint Groot Dictee!

Onlangs namen meer dan 2000 mensen in 100 Vlaamse bibliotheken deel aan ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Sammy Lee Daese, studiomeester bij Licht en Liefde in Gent, ging de uitdaging aan samen met zijn inlezers.

En kijk: het bewijs werd geleverd dat onze inleesvrijwilligers én hun studiomeesters taalvirtuozen zijn. Inlezer Ineke Lagaert veroverde de eerste prijs en kreeg de Gouden Pen! De tweede prijs, de Zilveren Pen, was voor studiomeester Sammy Lee. Proficiat!!

We zijn heel trots op al ons studiotalent in Vlaanderen en Brussel!

Sint-Rafaël ontdekt Jan van Eyck

In Sint-Rafaël, de BuSO-school van Licht en Liefde in Gent, loopt dit schooljaar een groot Jan van Eyck-project. De Vlaamse topschilder komt aan bod in verschillende vakken en er wordt samengewerkt met het MSK. Creatieve cursisten maken zelf kunst, geïnspireerd door het Lam Gods. Het eindresultaat moet een unieke tentoonstelling in het MSK worden.

Op de foto betast een cursist het ‘Portret van een man met rode tulband’ van Jan van Eyck in het Brugse 3D-museum Musea Sculpta. Daar konden de cursisten ook het Lam Gods voelen. Dankjewel, Musea Sculpta, voor het gastvrije onthaal!

Van 3 tot en met 7 februari 2020 stond Sint-Rafaël volledig in het teken van Jan van Eyck: dan was er een intensieve projectweek.

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Eind 2019 is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Verbinding doet immers zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch... Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze blijft je achtervolgen. Denk maar aan de verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

De eerste actie van Verb(l)ind was ‘Een button voor een babbel’. Vijf kunstenaars ontwierpen elk een prachtige button. Vijftienduizend stuks werden uitgedeeld in vijf grote stations. Dat zijn plekken waar mensen vaak haastig aan elkaar voorbijgaan, maar ook waar gewacht wordt en waar mensen vertrekken om samen onderweg te zijn. Een kans om even stil te staan bij elkaar! Wie een button draagt, toont dat hij/zij daarvoor openstaat.

Nieuws over andere acties vindt u op www.verblind.be. Op vrijdagavond 14 februari werkt Licht en Liefde mee aan een valentijnsdiner in het donker in Brussel (Atelier Mattagne, Tour & Taxis). Als je niets ziet, focus je vlotter op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Iedereen is verblind verbonden. Acteur Peter De Graef leidt de avond in, blinde kelners van ons inleefproject XiNiX dienen op en er is live-muziek van CAPPAERT. Tot en met aanbevolen!

Laat 2020 een jaar van verbondenheid zijn...

Kent u ons 'Oog@telier' in Kortrijk?

In Kortrijk heeft Licht en Liefde een 'Oog@telier' geopend, een hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op: oogatelier@lichtenliefde.be, 050 40 50 40.

Pure Senses schenkt fitness-toestellen

Een gezond lichaam, een gezonde geest én het hart op de juiste plaats: zo kunnen we Pure Senses uit Brugge omschrijven. Dit fitness- en wellnesscentrum heeft ons drie fantastische toestellen geschonken!

De bewoners van Licht en Liefde Heem (woonproject ‘Huis 45’) leven met een visuele handicap en andere beperkingen. Zij zullen voortaan hun conditie verbeteren en onderhouden op deze professionele apparaten.

We zijn de mensen van Pure Senses enorm dankbaar en wensen hen veel succes met hun vernieuwe centrum in Sint-Michiels.

Cursisten Sint-Rafaël voeren artistieke correspondentie

Ook dit schooljaar gaat Sint-Rafaël, de BUSO-school van Licht en Liefde in Gent, een project aan met het S.M.A.K. Daar liep tot 19 januari 2020 de tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue. Deze bekende Gentse tekenaar en schilder heeft de voorbije jaren gecorrespondeerd met vijf buitenlandse collega’s, in woord maar vooral beeld. Al die kleurrijke post vormde de basis van de expo. 12 cursisten van Sint-Rafaël doen nu iets gelijkaardigs!

De blinde en slechtziende cursisten corresponderen op artistieke wijze met studenten beeldende vorming van het DKO Leuven en met enkele kunstenaars van Nucleo Gent. In de loop van het schooljaar worden 6 kunstzinnige brieven verstuurd. Er zijn slechts enkele regels, vooral voor formaat en gewicht. De apotheose wordt een tentoonstelling in het S.M.A.K.! Pas op de feestelijke opening worden de correspondenten aan elkaar voorgesteld.

Iedereen heeft enorm veel zin in dit wonderlijke project. Op 19 november 2019 ontmoetten de deelnemers elkaar voor het eerst, in het S.M.A.K. Ronny Delrue kwam zelf ook wat uitleg geven!

Uw mening over de European Disability Card

De European Disability Card is een gratis en officieel pasje dat de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. Deze kaart wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. 

Hebt u een European Disability Card? Ondervindt u veel voordelen, en zijn er moeilijkheden bij het gebruik? Het European Disability Forum (EDF) wil de reacties van gebruikers in een verslag verwerken. Al uw ervaringen, in binnen- en buitenland, zijn welkom bij toegankelijkheidsexperte Karin Vaesen van Licht en Liefde: verkeerengebouw@lichtenliefde.be. We geven de gebundelde reacties anoniem aan het EDF door.

Dansclub Varya steunt Licht en Liefde

Eind vorig jaar gaven de medewerkers en dansers van dansclub VARYA uit Varsenare het beste van zichzelf tijdens ‘24H Varya 4 Life’, hun actie voor De Warmste Week. 24 uur lang werd er non-stop dansles gegeven. De actie bracht 3.778, 73 euro op! Dat bedrag wordt integraal geschonken aan Licht en Liefde Heem - Huis 45 en BuBaO Spermalie.

Luc Baeye, activiteitenverantwoordelijke van Huis 45, reageert: “Dankjewel, het was een prachtige actie! Licht en Liefde zal de gift van Varya zeker kunnen gebruiken, want er staan heel wat nieuwe initiatieven in de startblokken. Het is bovendien een meerwaarde voor ons om de naam van Licht en Liefde te kunnen koppelen aan de dansclub. Er zijn al plannen om volgend jaar een dansworkshop te organiseren in Huis 45. We kijken uit naar de verdere samenwerking!”

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Gruuthusemuseum maakte beleving toegankelijk

Na vijf jaar renovatie heeft het Brugse Gruuthusemuseum opnieuw de deuren geopend. U kunt dit museum nu ook via voelstations beleven. Daartoe werd de hulp ingeroepen van Licht en Liefde en van Doof Vlaanderen. “Hoe vroeger je dat doet, hoe beter”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met onder meer een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan. De volgende stap wordt een beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden. “We hopen de audiogids dit najaar te lanceren”, zegt Katelijne. “Die latere timing is bewust. Nu hebben we nog de kans om bij te sturen in het museum. Zodra we de beschrijvende audiogids opnemen, mogen de stukken niet meer van plaats veranderen.”

Het Gruuthusemuseum investeerde fors in de voelstations. Past zoiets in de commerciële logica die vandaag zo vaak de wet dicteert? Katelijne: “Het rendement moet je breed bekijken. We zijn geen privébedrijf, maar een publieke instelling die zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart 2019 de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).