Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Een nieuw leven voor onze bewoners in Varsenare

Het woonproject van Licht en Liefde is verhuisd, en meer dan dat! Op 18 november 2021 hebben de bewoners de grote stap gezet naar leven en wonen zoals iedereen, in een context van cohousing.

Dit is de eerste fase in het ontwikkelen van een zorg-assistentiewijk, verweven in het dorp Varsenare. Hiermee bedoelen we dat we dromen van extra mogelijkheden voor eenieder, zowel in het dorp als in deze nieuw ontwikkelende wijk met toegevoegde waarde op het vlak van kwaliteit van leven voor iedereen. De basisidee is een zorgzame buurt, waar tal van kansen zijn om voor elkaar meer te betekenen, als het gewenst is.

Stap voor stap wil Licht en Liefde ook tonen wat universal design (toegankelijk voor iedereen) in een wijk kan betekenen, zowel binnen als buiten.

De bewoners zijn alvast enorm enthousiast en voelen zich al goed thuis in hun nieuwe woning. Veel nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. We zijn heel trots op hen!

Welkom in het Handwerkkaffee

Samen handwerken is zo inspirerend! In het Handwerkkaffee van Licht en Liefde in Gent komen creatievelingen regelmatig een hele dag gezellig bijeen.

Naargelang het seizoen en de ideeën van deelnemers maken we prachtige dingen. Zo leren we ook veel bij. Er is aangepast materiaal en indien nodig persoonlijke begeleiding.

Info: keppens.eva@lichtenliefde.be of meld je aan bij het onthaal van het vlaamsoogpunt Gent, 09 225 95 29.

Minister Wouter Beke op bezoek

Op 15 oktober, Dag van de Witte Stok, kwam Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke op bezoek bij Licht en Liefde. Deze ‘meet and greet’ vond plaats in ons inloopcentrum in Pelt.

In een ongedwongen sfeer konden cliënten, experten en bestuursleden met de minister praten. De ideale kans om te vertellen wat er bij onze mensen leeft in deze moeilijke tijden.

Het werd een geslaagde en vruchtbare ontmoeting!

Aalstse café-uitbaters steunen Licht en Liefde

Willem Moeyersoons en Fabienne Van de Velde van ‘The Dutch Inn’, een horecazaak op het Statieplein in Aalst, voeren een opvallende actie voor Licht en Liefde.

Wie nog gele Ilva-vuilniszakken heeft, mag die in hun café afgeven. Je krijgt dan je geld terug, en voor elke euro schenkt Willem een halve euro aan onze organisatie.

"Licht en Liefde heeft mij als slechtziende cafébaas al heel veel geholpen”, zegt Willem. Wij danken Willem en Fabienne van harte voor dit fantastisch initiatief!

Angèle is er honderd!

Op 26 oktober 2021 vierde onze supervrijwilligster Angèle Van den Hende haar honderdste verjaardag!

Vele jaren heeft Angèle taallessen Engels, Frans en Duits gegeven bij onze vereniging VeBeS in Gent. Ze deed er alles aan om haar lessen bevattelijk, boeiend en aangenaam te maken. De cursisten kregen oefeningen mee en mochten haar ’s avonds zelfs bellen met vragen. Ze kwamen heel graag naar de les! Nog steeds zet Angèle zich in om voor Licht en Liefde geld op te halen in kerken. Ook bij andere organisaties is ze trouwens vrijwilliger geweest.

Haar motivatie? "Het is belangrijk een doel te hebben in je leven, altijd naar iets te blijven streven, je ten dienste te stellen. Een Duits zinnetje dat heel vaak in me opkomt (ik heb het ook aan mijn cursisten geleerd) is: ‘Ich habe nicht umsonst gelebt’."

Lieve Angèle, uit volle borst zeggen we allemaal samen: “Congratulations, toutes nos félicitations, herzliche Glückwünsche !!!"

XiNiX: herontdek de wereld met 4 zintuigen!

Ken je het inleefproject XiNiX van Licht en Liefde? Op unieke, onvergetelijke wijze dompelen ervaringsdeskundigen je onder in hun belevingswereld.

Bij XiNiX krijg je een heel andere kijk op mensen met een visuele beperking en herontdek je de wereld met 4 zintuigen. Het programma wordt in overleg samengesteld, op maat van jouw school, organisatie, vereniging of andere groep. Alles gebeurt met respect voor de geldende coronamaatregelen.

Ook dit najaar draait XiNiX op volle toeren. Heel diverse groepen kwamen al naar ons bezoekerscentrum in Varsenare: van studenten verpleegkunde (Vives), verzorgenden in opleiding (Familiezorg) en leerlingen jeugd- en gehandicaptenzorg (TIHF Brugge) over basisschool De Wassenaard Varsenare en Samana Houtland Kaprijke en Lembeke tot scenaristen van productiehuis De Mensen, cursisten van de XiNiX-basisopleiding en nieuwe medewerkers van Licht en Liefde.

WELKOM BIJ XiNiX!

Aandacht voor de witte stok

Vrijdag 15 oktober was de jaarlijkse ‘DAG VAN DE WITTE STOK’. Wereldwijd wordt dan aandacht gevraagd voor de witte stok als hulpmiddel om zelfstandig te leven. Voor blinde en slechtziende mensen is elke verplaatsing een uitdaging, waarbij overal gevaar loert. Laten we ons steeds voldoende inleven in hun ervaringswereld met 4 zintuigen!

Enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Blinde en slechtziende personen gebruiken hun witte stok om lijnen te volgen, zoals de gevels van de huizen. Zo vinden ze de weg. Onverwachte obstakels maken hun tocht moeilijk en gevaarlijk. Denk aan vuilniszakken en fietsen die niet netjes tegen de gevel staan, of slecht afgeschermde werken. Houd het trottoir obstakelvrij!
 • Op pleinen en in stations liggen geleidelijnen, gemaakt van ribbeltegels. Door ze met hun stok te volgen, verdwalen blinde mensen niet. Blijf nooit staan op ribbellijnen en zet er geen voorwerpen op!
 • De wegcode zegt dat je als chauffeur, motorrijder of fietser extra voorzichtig moet zijn als je een persoon met een witte stok tegenkomt. Je moet vertragen en zo nodig stoppen!
 • Een persoon met een witte stok die wil oversteken, neemt de wachthouding aan: schoenpunten over de stoeprand, punt van de stok tussen de voeten, arm naar voor gestrekt. Dit vervangt het oogcontact. Aan een zebrapad zonder verkeerslichten moet je dan altijd stoppen en voorrang verlenen! Wees ook voorzichtig en hoffelijk op andere plaatsen.

Dankjewel!!

Licht en Liefde zet in op klimaat

Op onze nieuwbouw in Varsenare komen 223 zonnepanelen. Naast de vele energiebesparende maatregelen zal dit ervoor zorgen dat we het resterende verbruik zoveel mogelijk kunnen dekken, deels ook in het oude gebouw. Na evaluatie wordt een investeringsplan gemaakt voor zonnepanelen op de daken van alle inloopcentra.

In Veltem en Varsenare komen op de parking twee laadpalen, als eerste stap in de verdere vergroening van het wagenpark. We hebben al een eerste bedrijfswagen die op elektriciteit rijdt.

In de inloopcentra van Varsenare, Gent en Veltem werden watertappen geïnstalleerd met gefilterd leidingwater (plat en bruis). De andere vlaamsoogpunten krijgen een kraanfilter en een apparaat voor bruiswater. Alle plastieken en glazen waterflessen verdwijnen.

Wordt vervolgd!

Een tuin voor alle zintuigen

In Veltem krijgt OIK’Aether, onze ‘hoeve van de helderheid’, steeds meer vorm. Rond het gloednieuwe inloopcentrum van Licht en Liefde wordt een tuin aangelegd waar geur, smaak, tast en gehoor centraal staan.

De verhoogde plantenbakken lopen al over van groeiend en bloeiend leven. Bezoekers kunnen genieten met al hun zintuigen. De bakken zijn er gekomen met steun van de scouts van Winksele/Veltem-Beisem.

We werken in ons ecologisch paradijsje ook aan een grote appel- en kersenboomgaard, zitbanken, bessenstruiken, een houtkant, … Ervaar in Veltem, en weldra ook op onze nieuwe woonsite in Varsenare, hoe boeiend het is om naar de natuur te kijken met je handen, neus, oren en mond!

Europese handicapkaart wordt officieel bewijsmiddel

Het Europees Parlement heeft beslist dat de European Disability Card een wetgevend kader krijgt. Ze wordt ook uitgebreid naar alle lidstaten van de Europese Unie en zal veel ruimer gebruikt kunnen worden.

De European Disability Card is een gratis kaartje waarmee je objectief kunt bewijzen dat je een persoon met een handicap bent.  Tot nu toe kon je ze alleen in België en enkele andere landen gebruiken, vooral bij deelname aan vrijetijds- en sportactiviteiten om korting, begeleiding of speciale faciliteiten te krijgen. Binnenkort is de kaart officieel geldig in het kader van mobiliteit (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer), in heel de Europese Unie. De ordediensten zullen de kaart eveneens erkennen – gedaan met discussies als jouw handicap moeilijk zichtbaar is of een verkeerde indruk geeft.

Deze uitbreiding is een logische beslissing, die het leven makkelijker zal maken! We houden het verder in het oog.

Vraag een European Disability Card aan 

Inclusieve rondleidingen op Tyne Cot Cemetery

Op Open Monumentendag 2021 gaf de ‘Commonwealth War Grave Commission’ (CWGC), in samenwerking met Licht en Liefde/VeBeS, inclusieve rondleidingen op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Daarmee startte een langdurige samenwerking.

“De geschiedenis van Licht en Liefde valt samen met de geschiedenis van de CWGC”, vertelt netwerkdirecteur Jan de Smedt van Licht en Liefde in Het Laatste Nieuws. “In 2023 vieren we onze 100ste verjaardag. Licht en Liefde is eigenlijk ontstaan in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog waren er heel wat blinden. We zijn een eeuw later en zien dat er nog altijd heel wat conflicten zijn in de wereld. Op dat vlak maakten we blijkbaar nog niet veel vooruitgang. Gelukkig hebben we nu al meer respect voor wie een visuele beperking heeft.”

Licht en Liefde zorgde onder meer voor een maquette van de begraafplaats. Er komen ook nog voelkaarten waarop o.a. de vorm van de grafstenen en de plaats van het kerkhof in de omgeving, op het slagveld en in Europa kan worden afgelezen. In de kaarten zal een chip zitten die via de smartphone allerlei info geeft.

Voor 2023 koesteren we heel bijzondere plannen. Wordt vervolgd...

Lees ons magazine KNIPOOG!

In de editie 2021 van Knipoog staat een uitgebreid interview met Lore Casselman over jong zijn met een visuele handicap en met Jentel Van Havermaet over blinde en slechtziende ouders. Jan de Smedt vertelt over de grote plannen van Licht en Liefde in de komende jaren.

Anne-Lieze Albregts beschrijft hoe het voelde toen ze haar auto moest opgeven. Hoe scoort u in de quiz over visuele beperkingen? Waar kunt u mensen ontmoeten? En wist u dat de eerste professionele wegenbouwer een blinde durfal was, of dat Licht en Liefde ooit aardappelen heeft verdeeld? U vindt het allemaal (en nog veel meer) in de toegankelijke pdf van Knipoog 2021.

Welkom bij ons herscholings-centrum Sint-Rafaël

Zoek je als volwassene met een visuele beperking een individuele opleiding op basis van je persoonlijke motivatie, interesse en mogelijkheden? Bij Sint-Rafaël, ons herscholingscentrum in Gent. vind je een ruime waaier aan vakken - van informatica tot talen, van ADL tot mobiliteit.

In een filmpje naar aanleiding van de intakedagen kun je luisteren naar getuigenissen van zeven cursisten.

Bij interesse, bel 09 292 40 89. Welkom!

NIEUWE WETGEVING: HERBEKIJK UW DUOLEGAAT!

Vanaf 1 juli 2021 kunt u geen erfbelasting meer besparen via een duolegaat. In de plaats komt er een nultarief voor schenkingen aan goede doelen en een nieuw tarief als u een klein deel van uw vermogen wilt nalaten aan een goede vriend. Ook voor reeds bestaande testamenten verandert het systeem. Als er een duolegaat in uw testament staat, raden we u aan om dat te herbekijken met uw notaris.

Het duolegaat op zich wordt niet afgeschaft. Het blijft mogelijk om uw nalatenschap in een testament te spreiden over een ‘gewone’ erfgenaam en een goed doel, waarbij dat goede doel de erfbelasting volledig op zich neemt. Uw gewone erfgenaam doet daar echter geen fiscaal voordeel meer mee.

Ook in reeds bestaande testamenten met een duolegaat gelden de nieuwe regels. Daardoor is de kans groot dat uw duolegaat niet meer uitvoerbaar is, omdat het goede doel meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die het ontvangt.

Pas uw testament aan, er zijn goede alternatieven. Als u uw notaris raadpleegt, zal die met u bekijken wat de beste oplossing is, op basis van uw wensen en persoonlijke situatie.

Goede doelen betalen geen belasting meer op een schenking of legaat. De tarieven van 5,5 procent voor een schenking en 8,5 procent voor een erfenis verdwijnen vanaf 1 juli. Als je iets schenkt of nalaat aan Licht en Liefde, worden wij daar dus niet meer op belast. We kunnen het volledige bedrag gebruiken om blinde en slechtziende mensen te helpen.

Wilt u vrijblijvend meer info of persoonlijk advies over een legaat of schenking aan Licht en Liefde? Stuur dan een mail naar joke.daelemans@lichtenliefde.be.

Halte-aankondiging in voertuigen MIVB

In het ‘Actieplan toegankelijkheid MIVB’ wordt onder meer aanbevolen om de voertuigen van de Brusselse vervoersmaatschappij te voorzien van “auditieve en visuele systemen om haltes aan te kondigen die voldoende goed hoorbaar en/of zichtbaar (…) zijn”. Toch bereiken ons geregeld klachten over het ontbreken van auditieve en visuele halte-aankondigingen in de metro en de trams. Ondanks herhaaldelijk signaleren van die klachten aan de MIVB merken we weinig verbetering.

Om dit probleem structureel aan te kaarten, is het belangrijk dat we de klachten kunnen bundelen. Als u tijdens een reis met een metro, tram of bus van de MIVB vaststelt dat de haltes niet worden aangekondigd, meld ons dat dan alstublieft. Vermeld op welke lijn en tussen welke vertrek- en bestemmingshalte het was en op welke datum en tijdstip (van vertrek). Wanneer we je ervaring aankaarten bij de bevoegde instanties, vermelden we enkel die gegevens. Uw naam en contactgegevens blijven anoniem.

Meld uw klacht(en) aan de Expertisecel toegankelijkheid van Licht en Liefde via verkeerengebouw@lichtenliefde.be. Veel dank!

Veel overheidswebsites zijn nog niet toegankelijk

Toegankelijkheid is een basisrecht. Voor mensen met een handicap is het een absolute noodzaak om te kunnen participeren aan de samenleving. Voor elke gebruiker zijn heldere, vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en mobiele apps een grote meerwaarde.

De productie en consumptie van digitale content blijft jaar na jaar stijgen. Helaas vallen bezoekers met een beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch, …) vaak uit de boot. Als je personen met een tijdelijke beperking meerekent, spreken we over zeker 30% minder bereik. Digitale content wordt ook steeds vaker onderweg of buitenshuis geconsumeerd, op mobiele toestellen en niet-evidente plaatsen. Dan zijn ondertitels bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen.

Om digitale toegankelijkheid af te dwingen, heeft Europa richtlijnen uitgevaardigd die door alle lidstaten zijn vertaald in nationale en regionale wetgeving. Alle websites van overheidsinstanties moeten toegankelijk zijn (volgens de WCAG 2.1AA-standaard) sinds 23 september 2020. Voor nieuwe websites is dat zelfs al een jaar langer. Apps hadden tijd tot 23 juni 2021.

Een grote vooruitgang… ware het niet dat heel wat (ook essentiële) websites nog steeds niet toegankelijk zijn! Burgers met een beperking kunnen zich beroepen op de wet als zij zich digitaal uitgesloten voelen. SIGNALEER ONTOEGANKELIJKE WEBSITES!

OPROEP AAN WEBBOUWERS EN APP-ONTWIKKELAARS: zet van bij het prille begin in op toegankelijkheid. Uw website is dan gebruiksvriendelijker, transparanter, hoger gerangschikt, beter geformatteerd, sneller en beter navigeerbaar. Zo krijgt u gegarandeerd meer tevreden klanten!

Toegankelijk Gruuthusemuseum Europees bekroond

Het Brugse Gruuthusemuseum is door het European Museum Forum bekroond als ‘Europa’s Meest Gastvrije Museum 2021’. Daarbij wordt uitdrukkelijk verwezen naar de toegankelijkheid voor bezoekers met een sensoriële handicap, waarvoor het museum samenwerkte met Licht en Liefde.

De ‘European Museum of the Year Awards’ zijn de Oscars van de Europese museumwereld. Zowel Gruuthuse als Licht en Liefde zijn dan ook enorm enthousiast over de ‘Portimão Museum Prize’, voor de wijze waarop het publiek en diverse doelgroepen het museum kunnen beleven.

De jury looft de manier waarop erfgoed en vernieuwing hand in hand gaan op de vernieuwde site. Van zodra de bezoekers het plein betreden, start hun museumervaring. Bijzonder is ook de toegankelijkheid van Gruuthuse voor mensen met een visuele of auditieve beperking, aldus de jury.

Projectmanager Aleid Hemeryck noemt de bekroning “een bijzondere erkenning en een grote motivatie om op de ingeslagen weg verder te gaan met toekomstige projecten”. Ze bedankt in het bijzonder toegankelijkheidsexperte Karin Vaesen van Licht en Liefde voor de steun en samenwerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met maquettes, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s. Er is ook een beschrijvende audiogids. Het museum investeerde fors in de toegankelijkheid. “Als publieke instelling bekijken wij toegankelijkheid op een integrale manier”, zegt Katelijne Vertongen, die verantwoordelijk was voor de publiekswerking in het Gruuthusemuseum. “Als museum willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.”

‘Poëzie, een verhaal… het helpt!’

Iedereen wil in deze tijd zijn hart en ziel voeden met nieuwe energie. In Limburg heeft Licht en Liefde een formule gevonden om dat te doen in kleine, intieme groepjes. Samen met verteller Godfried Kippers kun je er veilige poëtische natuurwandelingen maken. Het is gratis!

Trek naar buiten in een groepje van vier, inclusief een gepassioneerde gids die voeling heeft met blinde en slechtziende mensen. Het liefst neemt Godfried je mee naar Bokrijk, maar het kan ook elders. Tijdens de wandelingen brengt hij mooie, toegankelijke poëzie. Ga mee, word stil en laat je raken. Het helpt echt!

Contacteer Godfried Kippers: 0486 73 05 25, info@godfriedkippers.be

Leef je uit in het Oog@telier

Het Oog@telier van Licht en Liefde is een heel dynamisch inclusief dagcentrum. Op drie locaties (Kortrijk, Gent en Varsenare) kun je in coronaveilige omstandigheden aan allerlei boeiende activiteiten deelnemen: koken, creatieve workshops, sport, muziek, vorming, uitstapjes, rondleidingen, … Een visuele beperking is niet altijd vereist! Welkom!!

Vraag de maandelijkse activiteitenboekjes aan, je vindt zeker en vast iets wat jou boeit. Zo kun je ook je isolement doorbreken.

Meer info: oogatelier@lichtenliefde.be, 0491 12 87 60, www.facebook.com/oogatelier

Vind ondersteuning via nieuwe website

Waar zoek je als je specifieke ondersteuning nodig hebt? Wie of wat kan je helpen? Twaalf gespecialiseerde zorgorganisaties, waaronder Licht en Liefde, lanceren op de Dag van de Zorg (zondag 21 maart 2021) de website ‘EXPERTISE ALS HEFBOOM’, die u helpt vinden!

Op de gloednieuwe website vindt u organisaties gespecialiseerd in het ondersteunen en begeleiden van minderjarigen en volwassenen die blind of slechtziend, doof of slechthorend zijn, een spraak- of taalontwikkelingsstoornis hebben, een cerebrale visuele inperking, een fysieke beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. Alle organisaties hebben een ruime ervaring en knowhow, steeds in ontwikkeling en up-to-date.

Vind probleemloos goede ondersteuning of begeleiding bij een eenvoudige vraag of een intense nood, zo dicht mogelijk bij huis en in samenwerking met aanwezige hulpverlening of scholen. Expertise kan de hefboom zijn, ook voor verwanten of het gezin!

Benieuwd? Ga snel naar www.expertisealshefboom.be.

'Dagdeelnemers' zingen zich vrolijk dankzij Jorn

Jorn (45) is een buitenbeentje. Hij heeft een zeer ongewone visuele beperking: visuele agnosie. Wat zijn ogen probleemloos zien, wordt niet herkend door zijn hersenen. Wanneer hij bijvoorbeeld iemand ontmoet buiten diens vertrouwde omgeving, zal die persoon onbekend lijken zolang er niet gesproken wordt.

Dit bizarre defect komt voor bij één persoon op vijf miljoen. Jorn woont zelfstandig in een studio in Varsenare, ondersteund door Licht en Liefde. Hij komt op ‘dagbezigheid’, wat hij beschouwt als zijn werk. Ook daar is hij buitengewoon, want hij staat steeds voor iedereen klaar.

In donkere coronatijden brengt Jorn vreugde met een spontaan muzikaal initiatief.

Inclusie in Grondwet verankerd

De rechten en vrijheden van personen met een handicap worden voortaan door de Grondwet gewaarborgd. Op 11 maart 2021 keurde de Kamer met 2/3-meerderheid een voorstel goed dat reeds was aangenomen door de Senaat. Het garandeert het recht van personen met een handicap op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen.

In 2006 onderschreef België het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap, wereldwijd ondertekend door meer dan 160 landen. Verenigingen van personen met een handicap drongen al langer aan op de verankering van hun rechten in de Grondwet.

“Dit is geen magische bepaling die alle problemen gaat oplossen, maar het is een betekenisvolle stap”, zegt Marie Spinoy, doctoraatsonderzoekster aan de KU Leuven. Ook Licht en Liefde is heel blij met deze evolutie in de goede richting!

Therapie met dieren bij Licht en Liefde Heem

Het positieve effect van dieren op mensen is intussen goed bekend en wetenschappelijk onderbouwd. Contact met dieren vermindert angst en stress, depressie en eenzaamheid; het geeft zin, zet in beweging en creëert verantwoordelijkheid. Daarom wil Licht en Liefde Heem in Varsenare starten met dierondersteunde therapie voor de bewoners.

Twee begeleidsters studeren dit schooljaar af in het postgraduaat ‘dieren in de hulpverlening: animal assisted interventions’. Twee lieve therapiekonijnen staan reeds in de startblokken en wachten vol ongeduld op het sein.

Maar er zijn nog financiële middelen nodig, want corona heeft hard toegeslagen. Juist nu hebben de bewoners een stevige opkikker nodig… Helpt u mee?

Steun de therapie met dieren

Volg het project met dieren op Facebook

Standaard voor computerbraille

De Braille Autoriteit, waar Licht en Liefde nauw bij betrokken is, heeft een standaard ontwikkeld voor Nederlandstalig achtpuntsbraille.

Computerbraille bestaat niet uit zes, maar uit acht puntjes. Daarmee zijn vier keer zoveel combinaties mogelijk. Omdat er geen standaard was, vulde elke fabrikant die extra mogelijkheden anders in, waardoor je soms verschillende weergaven kreeg van dezelfde karakters.

De producenten werden opgeroepen om hun screenreaders, brailleleesregels en andere producten aan te passen.

Duizenden extra luisterboeken beschikbaar!


Opbeurend nieuws in een moeilijke tijd: mensen met een leesbeperking hebben voortaan een veel groter aanbod van luisterboeken! Dat komt door een verregaande samenwerking tussen Luisterpuntbibliotheek en de Nederlandse collega’s van Dedicon, Bibliotheekservice Passend Lezen en de KB.

Alle titels die bij Luisterpunt beschikbaar waren, worden nu ook in Nederland uitgeleend en omgekeerd. Voor Vlaanderen kwamen er zo al direct 12.000 titels bij!!

Lees luisterboeken, zo reis veilig en comfortabel de wereld rond.

Mensenrechten in (post-)COVID-tijden

10 december is de DAG VAN DE MENSENRECHTEN. Samen met de Verenigde Naties (VN) vraagt de Wereld Blinden Unie (WBU) ditmaal aandacht voor de mensenrechten in het kader van COVID-19. Niet iedereen krijgt gelijke kansen, want de ongelijkheid zit helaas diep geworteld. Mensen met een visuele en/of andere handicap worden globaal genomen harder getroffen. Volwaardige deelname aan het maatschappelijk leven is voor hen nu nog moeilijker.

De WBU pleit dan ook voor inclusieve maatregelen. Gelijkheid en non-discriminatie zijn kernvereisten voor een post-COVID-wereld. Om van de crisis te herstellen, moet ook de ongelijkheidspandemie aangepakt worden! Er is een nieuw sociaal contract nodig voor een nieuw tijdperk. Van regeringen tot elke individuele mens, ieder heeft zijn rol bij het bouwen van een betere post-COVID-wereld.

Het is belangrijk dat personen met een handicap, en hun organisaties, hun stem laten horen. We moeten bij het herstelproces betrokken worden! De rechten van personen met een handicap, zoals verankerd in het VN-verdrag, moeten prioriteit krijgen. Licht en Liefde is solidair met de VN en de WBU. Samen komen we op voor de mensenrechten. Na corona moeten we allemaal samen een betere, meer inclusieve en veerkrachtige samenleving opbouwen.

"De universele mensenrechten beginnen op kleine plaatsen, dicht bij huis - zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld te zien zijn. Als ze daar niets betekenen, hebben ze elders ook weinig betekenis. Zonder gezamenlijke burgeractie om de mensenrechten dicht bij huis waar te maken, zullen we tevergeefs zoeken naar vooruitgang in de grotere wereld.” (Eleanor Roosevelt)

Verkeersveiligheid: brief aan minister Lydia Peeters

Wie een visuele handicap heeft en de openbare weg gebruikt, voelt zich vaak een pionnetje op een ganzenbord vol obstakels en gevaren. Licht en Liefde kan ervan meespreken en ook UNIA (het interfederaal centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme) krijgt geregeld meldingen van blinde en slechtziende weggebruikers over onaangepaste voetpaden, ontbrekende signalisatie, niet gemarkeerde oversteekvoorzieningen, … Zulke tekortkomingen staan de mobiliteit en inclusie in de weg.

Op 1 december 2020 heeft Unia een brief gestuurd naar mevrouw Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. In die brief wordt het probleem aangekaart, maar ook een sleutel aangereikt: de ‘Beleidsaanbevelingen verkeersveiligheid voor blinde en slechtziende personen’, een zeer bruikbaar document dat Licht en Liefde heeft opgesteld.

Als onafhankelijk opvolgingsmechanisme van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, dringt Unia er bij de minister op aan om deze aanbevelingen de aandacht te geven die ze verdienen en te onderzoeken hoe ze omgezet kunnen worden in regelgeving, waar nodig in overleg met de federale minister van Mobiliteit.

Unia is ervan overtuigd dat het expertisecentrum INTER goed geplaatst is om dit onderzoek te leiden en de brug te maken met de verschillende betrokkenen. Zo wordt een belangrijk principe van het VN-Verdrag gevolgd: ‘Niets Over Ons Zonder Ons’. In dat verband verwijst Unia naar een advies van de Vlaamse Adviesraad Handicap (NOOZO) aan de Vlaamse regering om per beleidsdomein de bestaande normen en richtlijnen door te lichten, met het oog op actualisering en omzetting in bindende normen.

Samen met Unia hoopt Licht en Liefde/VeBeS dat de minister gevolg zal geven aan deze zeer belangrijke vraag. We houden u op de hoogte!

PREMIER DE CROO HELPT MEE ALS T-BUDDY!

Bij de vele T-BUDDY’S die Licht en Liefde heeft gevonden via De Warmste Week, is er één die iedereen kent: onze nieuwe premier Alexander De Croo! Via zijn kabinet meldde de eerste minister ons dat hij graag zijn steentje wou bijdragen als vrijwilliger, door enkele blinde of slechtziende mensen te bellen voor een deugddoend babbeltje.

We gaven hem het telefoonnummer van Hélène en dat van Karen. Intussen hebben beiden ons enthousiast gecontacteerd!

Hélène liet weten dat ze een fijne babbel heeft gehad. Uiteraard is ze trots dat ze door onze premier werd opgebeld! Het gesprek ging over corona, de lockdown, de maatregelen, wat dit met haar doet en hoe ze zich daarbij voelt.

Karen was superblij! Ze vertelde ons dat de premier 22 minuten met haar gepraat heeft, echt geïnteresseerd was, heel wat vragen stelde en ook over zijn gezin vertelde. Hij gaf aan dat er in de eerste lockdown veel te weinig aandacht is gegaan naar o.a. blinden en slechtzienden en dat hij dit nu zeker wil vermijden. Ze vindt het ongelooflijk dat een eerste minister de tijd neemt om zo'n babbel te doen en is nu toch ook wel een beetje fier!

Een dikke merci aan Alexander De Croo, maar ook aan de tientallen andere T-BUDDY’S die belangeloos mensen opbellen van wie wij vermoeden dat de COVID-19-crisis hen extra raakt. Er is nog veel hoopgevend licht en warme liefde in onze maatschappij!

Nieuw XiNiX-bezoekerscentrum in Varsenare

Ken je het vernieuwde XiNiX al? Het unieke inleefproject van Licht en Liefde heeft alles behouden wat goed was, maar zit nu in gloednieuwe ruimtes en werkt uiteraard met passende corona-maatregelen. Zowel de bezoekers als het fantastische team van ervaringsdeskundigen zijn in de wolken over XiNiX 2.0!

De nieuwe lokalen bevinden zich vlak naast de donkere belevingsruimtes. Er is met andere woorden één grote, smaakvolle bezoekerszone gecreëerd, deels verlicht en deels verduisterd. In de ontvangstzaal, met grote zwart-witfoto’s aan de wanden, kun je geblinddoekt gidslijnen leren volgen of torbal spelen. In een tweede lokaal maak je kennis met hulpmiddelen, braille en de aangepaste computer. Het derde lokaal heeft alles in huis om de verschillende soorten slechtziendheid te ontdekken. Dan is er ook nog een ruimte om comfortabel te luisteren naar de verhalen van blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Vanuit deze nieuwe ‘vleugel’ is het maar één stap naar de onvergetelijke ervaring van een wereld zonder zien, in het donkere gedeelte: de straat, het park, de living,  de ziekenhuiskamer, …

Komt het zien, komt het niet zien! Welkom bij XiNiX in Varsenare met je klas, je vereniging of bijvoorbeeld als groepje professionals in de zorgsector.  

Dieren helpen Licht en Liefde in Veltem

In Veltem-Beisem werkt Licht en Liefde aan een nieuw expertisecentrum voor Vlaams-Brabant. Dit ‘vlaamsoogpunt’, met de bijnaam OIK’Aether (de ‘thuis’ van de helderste luchtlagen), komt langzaam maar zeker tot leven. U zal er onder meer terecht kunnen voor gespecialiseerd lichtadvies in een wonderlijk labo.

Achter de voor een groot deel gerenoveerde hoeve ligt een enorme boomgaard. Eveneens verlichte geesten denken daarvoor een ‘4-senses’-park uit, waar het meer dan de moeite waard zal zijn om te vertoeven en actief te zijn met vier zintuigen (zonder visus).

De eerste stap is duurzame en kosteloze manieren vinden om het basisonderhoud van dit grote terrein te verzekeren. Daarbij ontdekten we het unieke project van boer Brecht, die met zijn kleinvee in de streek rondtrekt. Zijn schapen zijn neergestreken in onze 4-senses-boomgaard en voluit aan het grazen geslagen. Een plezier om mee te maken: de beestjes hebben een wonderbaarlijk korte tijd nodig om alles ‘proper’ te grazen. Daarna komt een kudde geiten het werk afmaken!

BESTE WINKEL-UITBATER,

Door de coronacrisis moeten uw klanten zich aan nieuwe regels houden en vaste routes volgen. In alle winkels zijn de nodige aanpassingen gebeurd. Super... maar soms een doolhof voor blinde en slechtziende mensen. Voor hen is alles vaak te visueel aangeduid en ingericht om eraan uit te kunnen. Ze lopen gevaar en hun zelfstandigheid wordt zeer sterk ingeperkt. Velen kunnen of durven gewoon niet meer naar uw zaak te komen…

Daarom deze oproep: heb alsjeblieft oog voor uw trouwe klanten met een visuele handicap.

Toegankelijkheid voor iedereen is zeker haalbaar! Onze Nederlandse collega’s van de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting maakten een handig document met PRAKTISCHE TIPS. De belangrijkste boodschap: maak routes, markeringen en afscheidingen goed zichtbaar én voelbaar, zo voorkomt u botsingen en struikelpartijen.

Hartelijk dank voor uw medewerking en veel succes!

Indrukwekkend en toegankelijk oorlogskerkhof

Aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede (hartje West-Vlaanderen) is een voelbaar infopaneel geplaatst. Licht en Liefde heeft aan dit project meegewerkt.

U kunt een brailletekst lezen en een plattegrond voelen. Het paneel staat in het bezoekerspaviljoen, een verrassend kunstwerk dat bekroond werd met een Ultima-award voor vormgeving. Van hieruit hebt u zicht op de omgeving.

Een geleidelijn over ‘gebroken land’ zet u op weg naar een van de vier grote Duitse begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Opeens ben je in een indrukwekkende groen-paarse oase van rust. Op steentjes tussen de oude bomen staan 8.247 namen. Je moet deze plek voelen. Alles vertelt je hier hoe absurd oorlog is.

Dit weinig bekende, maar zeer ontroerende oorlogskerkhof ligt in de Beverenstraat 78 in 8830 Hooglede. Er is een bushalte. Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandellus brengt u naar andere WOI-sites in de gemeente. Vlakbij ligt Roeselare, een shoppingstad met 8 mooie voelmaquettes.

HOE UW MONDMASKER GEBRUIKEN? Audio-info

Opgelet: vanaf 4 mei 2020 zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Hoe gebruikt u zo'n masker precies? Hier zijn zes nuttige audiobestandjes over:

U kunt ook de Tekstversie van de info over mondmaskers raadplegen.

Wees in orde en vooral veilig: draag uw masker op bus, tram, trein en metro!

Maatregelen van De Lijn voor blinde en slechtziende reizigers

Instappen via de voorste deur van de bussen en trams van De Lijn is momenteel niet mogelijk. Om de chauffeurs te beschermen, zijn de stuurposten met folie afgeschermd. Daardoor kunt u niet meer passeren. Dit bemoeilijkt ook de communicatie met de chauffeur. Voor blinde en slechtziende reizigers is die communicatie erg belangrijk. Licht en Liefde/VeBeS drong bij De Lijn aan om dit probleem op te lossen.

Om hieraan tegemoet te komen, heeft De Lijn vanaf 1 juni de volgende tijdelijke richtlijnen ingevoerd:

 • Aan de halte plaatst de chauffeur het voertuig op de gewone wijze: met de eerste deur op de plaats waar de blinde of slechtziende reiziger staat opgesteld (opstapvlak in rubbertegels). De blinde of slechtziende reiziger maakt zich kenbaar met behulp van de witte stok of geleidehond.
 • De chauffeur opent de eerste deur, zegt op welke lijn hij/zij rijdt, wat de bestemming is en deelt mee dat de reiziger niet kan opstappen aan de eerste deur, maar de tweede moet nemen.
 • De chauffeur vraagt aan de reiziger of die op de hoogte moet worden gebracht wanneer de bestemmingshalte of het eventuele overstappunt is bereikt.
 • De reiziger begeeft zich zelfstandig naar de tweede deur.
 • Indien de reiziger dat wenst, verwittigt de chauffeur via de microfoon (of met luide stem) wanneer de eerstvolgende halte de bestemmingshalte is.

Deze tijdelijke richtlijnen werden door De Lijn ruim verspreid bij de chauffeurs. Problemen kunt u melden bij Karin Vaesen, verkeerengebouw@lichtenliefde.be. Licht en Liefde dankt De Lijn van harte voor de genomen maatregelen!

Veiligheidsmaatregelen van de NMBS

De NMBS neemt maatregelen om te voorkomen dat reizigers door elkaar lopen. Het is de bedoeling dat iedereen steeds aan de rechterkant loopt of aanschuift, en dat u nergens linksaf slaat. Die regel geldt voor het hele station.

Als er geleidelijnen zijn, mag u die wel volgen. Er wordt geprobeerd op de lijnen vrij van obstakels te houden. Waar geen ribbellijnen liggen, wordt aangeraden om zoveel mogelijk de muur aan uw rechterkant te zoeken en te volgen.

Om stromen reizigers te scheiden, bijvoorbeeld in onderdoorgangen en op trappen, worden gele lijnen aangebracht op de vloer. Volgens de NMBS hebben die lijnen een voelbare structuur. De looprichting wordt aangegeven met gele stickers in de vorm van schoenzolen. Rechts houden is de boodschap.

Op perrons waar twee (rol)trappen naast elkaar liggen, worden hekken geplaatst om te voorkomen dat reizigers door elkaar lopen. Opgelet: hier en daar zouden linten kunnen hangen, maar de NMBS weet dat dit een slechte keuze is.

Ter info geven we nog mee dat in de stations drie soorten speciale verkeersborden worden gebruikt:

 • een aanwijzingsbord met de vermelding ‘Keep right’ (rechts houden) – dit is een rechthoekig wit bord met zwarte rand, een zwarte pijl en zwarte tekst;
 • een verbodsbord voor links afslaan – dit is een rond, wit bord met rode rand en een zwarte, gebogen pijl die naar links wijst met daarover een diagonale rode lijn;
 • een gebodsbord voor het scheiden van wachtrijen – een rechthoekig, blauw bord waarop met verticale witte of gele lijnen aparte stroken worden aangegeven met daarin witte pijlen.

Vergeet niet dat u assistentie minstens 24 uur op voorhand moet aanvragen, dat er een sociale afstand van 1,5 meter geldt en dat u uw mond en neus afgedekt moet houden vanaf de stationsparkings, voor de volledige duur van uw reis.

We hopen dat u uw weg vindt, op een veilige manier! Met opmerkingen kunt u terecht bij Karin Vaesen: verkeerengebouw@lichtenliefde.be.

‘EUROPA 2020’: sociale problematiek eindelijk centraal?

In 2010 hebben de regeringsleiders van alle EU-landen de ‘EUROPA 2020-strategie’ vastgelegd. Dat is een plan op lange termijn, met als doel de Europese economie sterk, sociaal en groen te maken. Elk jaar moeten alle landen een rapport indienen over de vooruitgang die ze hebben gemaakt in hun sociaal-economisch beleid om de doelstellingen van ‘Europa 2020’ te realiseren. Helaas blijkt dat België de Europa 2020-doelstellingen niet haalt.

Europa 2020 is een soort contract tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Elk land engageert zich om vastgelegde doelstellingen te bereiken op vijf gebieden: werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling, klimaatverandering en energie, onderwijs en armoede & sociale uitsluiting.

In april 2020, in volle COVID-19-crisis, heeft ons land een nieuw jaarlijks rapport ingediend. Zo'n rapport wordt ‘Nationaal Hervormingsprogramma van België’ (NHP) genoemd. Omdat het onder meer over sociaal beleid gaat, bevat het telkens een advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap.

Helaas blijkt uit het rapport dat België de Europa 2020-doelstellingen niet haalt. Zo is de armoede de laatste jaren verder toegenomen. Ons land zou tussen 2010 en 2020 380.000 mensen uit de armoede halen, maar er zijn meer dan 100.000 mensen in armoede bijgekomen. De overheidsmaatregelen waren dus ontoereikend en onvoldoende. Bovendien is nu al duidelijk dat door de COVID-19-crisis het aantal mensen in armoede op korte en langere termijn nog verder zal doen toenemen.

In het NHP werd dit jaar naast het advies van de Hoge Raad voor Personen met een Handicap ook een advies van het Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting opgenomen. Beide benadrukken het belang en de urgentie van een sterk interfederaal plan voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, met een duidelijke visie, concrete doelstellingen, reële middelen en een goede manier om het op te volgen. Meer dan ooit moet de sociale bescherming van mensen met een handicap en mensen in armoede worden gewaarborgd. Dat houdt in:

 • de zekerheid van een waardig inkomen en van uitkeringen die ten minste tot de armoedegrens worden opgetrokken;
 • voldoende collectieve goederen en diensten die toegankelijk zijn voor iedereen;
 • toegankelijke en goede collectieve zorg voor iedereen;
 • voldoende aangepaste huisvesting;
 • toegang tot waardig werk;
 • deelname van betrokken personen aan het besluitvormingsproces en aan de evaluatie van de maatregelen.

Met het huidige beleid zullen de problemen van armoede en uitsluiting in ons land nooit worden opgelost. De situatie is nog nooit zo dramatisch en dringend geweest. In de komende weken moeten de juiste Europese, nationale en regionale besluiten worden genomen.

Samen met de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding hoopt Licht en Liefde dat alle Belgische autoriteiten en de Europese Commissie werk zullen maken van de eisen van personen met een handicap, zieke mensen en mensen in armoede! Wij volgen dit met grote belangstelling.

Lees het advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap over het Nationaal Hervormingsprogramma 2020

Lees de brief van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap

Een geleidehond en sociale afstand

Hoe gaat u als gebruiker van een geleidehond om met sociale afstand? Evident is het niet. Geen enkele hond heeft geleerd om anderhalve meter afstand te houden of de pijlen van een circulatieplan te volgen. Licht en Liefde ging te rade bij BADF, de Belgische federatie van assistentiehonden.

BADF beklemtoont dat de coronacrisis en -maatregelen niets veranderen aan de regelgeving over het recht van toegang voor assistentiehonden. Een geleidehond mag dus nooit geweigerd worden waar hij wettelijk is toegelaten! Wat concrete tips betreft, raadt BADF aan om advies te vragen aan het centrum dat uw hond heeft opgeleid.

Van VeBeS-bestuurslid en geleidehond-gebruiker Peter Janssens kregen we nog wat tips op basis van gezond verstand. Wilt u anderen en uzelf beter beschermen, draag dan een mondmasker. Neem zeker alcoholgel mee en ontsmet regelmatig uw handen. Hebt u iets aangeraakt (bijvoorbeeld in een winkel), desinfecteer dan indien mogelijk ook het handvat en de hele beugel.

In deze crisistijd is het een beetje de taak van de maatschappij om blinde en slechtziende mensen te helpen en in de goede richting te sturen. Moeilijk of gevaarlijk is dat niet, want het kan altijd verbaal. Veel dank aan al wie een mondje (geen handje!) helpt.

Vernieuwde braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen standaarden en richtlijnen. Op 24 april 2020 heeft de Braille Autoriteit een vernieuwde standaard voor zespuntsbraille gepubliceerd.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie 2017:

 • De a, i en u accent aigu zijn toegevoegd. E en o accent aigu bestonden al. Het Nederlands gebruikt deze tekens om klinkers te beklemtonen. Dat kan nu dus ook in braille en hoeft niet langer met het drukwijzigingsteken.
 • De asterisk (punten 3-5) gebruiken we niet meer als opsommingsteken. Opsommingen noteren we enkel nog met een liggend streepje (punten 3-6). Opsommingen met meerdere niveaus geven we aan door in te springen.
 • Accolades zijn toegevoegd aan de braillestandaard: als tweede betekenis van de vierkante haken, dus met het sleutelteken tweede betekenis (punt 5) ervoor.
 • De toepassing van het alfabetwisselingsteken wijzigt. Als er meer dan 1 vreemd karakter in een woord voorkomt, dan wordt het teken voor het woord geplaatst. Passages van meer dan drie opeenvolgende woorden in vreemde karakters volgen de regel van het permanent hoofdletterteken.
 • De tekst van de zespunts-braillestandaard is op veel plaatsen vereenvoudigd.

De Braille Autoriteit roept alle producenten op om deze wijzigingen toe te passen voor nieuwe publicaties vanaf uiterlijk 1 oktober 2020.

Lees de integrale tekst van de zespunts-braillestandaard

Nieuw: de RARE SNUITERS-muziek-cd

Heel fijn nieuws in barre tijden: de muziek-cd van ‘RARE SNUITERS' is nu verkrijgbaar!

Op deze gloednieuwe cd staat de wonderlijke muziek van topcomponist Ben Faes, geïnspireerd op de gedichten en prenten uit het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde. Ze wordt vertolkt door het jonge ensemble DIMLICHT.

Perfect als aanvulling bij het boek, maar ook een gedroomd lockdown-snoepje voor muziekliefhebbers van alle leeftijden!

Bestellen kan via www.dimlicht.be (info@dimlicht.be). U zult het zich zeker niet beklagen.

Beluister alvast de muziek bij de ‘Cavia’

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Eind 2019 is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Verbinding doet immers zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch... Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze blijft je achtervolgen. Denk maar aan de verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

Nieuws over de acties van 'Verb(l)ind' vindt u op www.verblind.be. Licht en Liefde werkte heel actief mee aan een valentijnsdiner in het donker in Brussel. Als je niets ziet, focus je vlotter op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Blinde kelners van ons inleefproject XiNiX dienden op. Heel succesvol was ook de actie 'Dichters van Wacht'. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Laat 2020 - ondanks alles - een jaar van verbondenheid zijn...

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).