Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Koningin Mathilde bezoekt Licht en Liefde!

Groot nieuws: op woensdag 13 juli 2022 komt koningin Mathilde naar Licht en Liefde in Varsenare! Ze zal er fietsen met slechtziende/blinde bewoners en personen met een beperking of kwetsbaarheid van andere projecten.

Op 20 januari 2023 wordt onze koningin vijftig jaar. Dat viert ze nu al, op een bijzondere manier. Onder het motto ‘Samen bewegen voor mentaal welzijn’ bezoekt de koningin tussen juli en december alle provincies, om met mensen te wandelen en te fietsen. Op 13 juli is West-Vlaanderen als eerste aan de beurt. Alles begint bij Licht en Liefde!

We mogen koningin Mathilde verwachten om 9.45 uur. Het wordt een heel bijzondere dag!

Nieuwe KNIPOOG verschenen

In het nieuwe zomermagazine KNIPOOG van Licht en Liefde doet Magda Beeldens haar – ondanks alles – positieve levensverhaal. Fotografe Hilde Braet vertelt waarom kunstfotografie een aanrader is als je slechtziend of blind bent. De afgedrukte foto’s, ook op de cover, zijn het sprekende bewijs!

Het sterkste verhaal komt van onze cursiefjesschrijfster Anne-Lieze Albregts, die een bizarre hotelnacht beleefde. Uiteraard lees je ook over onze nieuwe projecten, krijg je allerlei handige info en staat er nog véél meer in Knipoog.

Download de toegankelijke Knipoog-pdf

VACATURE: expert Oost-Vlaanderen

Kom je bij ons enthousiaste team? Licht en Liefde zoekt een voltijds expert (ondersteuning van blinde en slechtziende personen) voor Oost-Vlaanderen.

Je helpt cliënten met een visuele beperking om hun comfort en kwaliteit van leven te verhogen. Je bent het aanspreekpunt voor cliënten uit een toegewezen regio in de provincie. Als expert bouw je een unieke en duurzame relatie op met je cliënten op basis van hun vraag en wens, in samenwerking met andere hulpverleners. Je beschikt over een diploma sociaal-agogisch werk afstudeerrichting of optie maatschappelijk werk. Ervaring met de doelgroep en/of kennis van het ICF-model is een pluspunt. Je krijgt tijd en mogelijkheden om jezelf  te ontwikkelen. Je wordt tewerkgesteld in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent.

Lees de vacature en mail je motivatiebrief en cv per mail naar directie@lichtenliefde.be, vóór 25 juli 2022.

Never Give Up Day: doe je mee?

Op 18 augustus vieren wij Never Give Up Day. Deze dag staat in het teken van het ontwikkelen van een vastberadenheid die mensen helpt om uitdagingen of ervaringen in hun leven door te komen. Wij leggen de focus op mensen met een visuele beperking die met deze moeilijke ervaring omgaan. Wil jij jouw steentje bijdragen op een ludieke en ontspannende manier? Doe dan mee op 18 augustus aan de NGUD-Challenge in Knokke-Heist!

Jong en oud kunnen gratis deelnemen aan een paddle challenge op een surfplank. Je zet jouw eigen deelname in de kijker via ons actieplatform en probeert zo financiële middelen op te brengen voor Licht en Liefde! Geen zorgen, ook kleine bedragen zijn meer dan welkom! Wat wij belangrijk vinden? Ontspanning!

Praktisch? Tijd is niet relevant, er kunnen pauzes ingelast worden én er is begeleiding op het water. Deelnemers kiezen uit verschillende afstanden, tussen 300 en 2100 meter. Iedereen kan deelnemen met een eigen board, of gratis gebruikmaken van een board en wetsuit van Surfers Paradise in Knokke-Heist, waar de challenge zal plaatsvinden.

Wil jij zonder twijfel inschrijven? Of wil je graag nog wat meer informatie? Mail in beide gevallen naar sofie.de.leeuw@vlaamsoogpunt.be

Schrijfwedstrijd 'Het laatste oordeel'

De resem aan vooroordelen over blinde en slechtziende mensen is eindeloos. Wat is feit en wat is fictie? Welke vooroordelen hebben jou al aan het lachen of huilen gebracht? Vertel het in een tekst van maximaal 400 woorden en neem deel aan de ludieke schrijfwedstrijd ‘Het laatste oordeel’ van Licht en Liefde!

Een jury van (ervarings)deskundigen kiest vijf winnende teksten. Volgend jaar krijgen die een ereplaats op de tentoonstelling ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Laat je inspireren en mail je tekst vóór 30 september naar hetlaatsteoordeel23@gmail.com. Veel succes!

NIEUW: UNIEKE INCLUSIEVE WENSKAART!

‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets gloednieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’!

Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.

De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!

Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart

LICHT EN LIEFDE VANGT VLUCHTELINGEN OP: HELP JE MEE?

Ook Licht en Liefde wil vluchtelingen uit Oekraïne concreet helpen! Het voormalige 'Huis 45’ in Varsenare was ongebruikt sinds de bewoners eind 2021 naar de nieuwbouw verhuisden. Wij vangen daar nu tot zestig Oekraïense vluchtelingen op!

We waren trouwens al bezig met een project in Oekraïne voor blinden en slechtzienden, vandaar onze zeer grote bekommernis en motivatie.

Van harte danken we de gemeente Jabbeke, de buurtbewoners en onze vele fantastische vrijwilligers voor hun enthousiasme en medewerking! 

Help jij ook mee om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gebouwen optimaal te organiseren? DYAKUYU, heel hartelijk bedankt !!!

DONEER ONLINE

ENGAGEER U VIA ONS ACTIEPLATFORM

Lees het verhaal van Hanna (14)

Onze Serengeti in Veltem

Is dit een beeld uit de Serengeti? Welnee, het is de boomgaard van Licht en Liefde in het vlaamsoogpunt Veltem, ons inloopcentrum voor Vlaams-Brabant!

We zien een machtige kudde chocoladebruine geiten met grote hoorns in het lange savannegras. Op de achtergrond staat hier en daar een boom met brede kruin. De onmetelijke blauwe hemel hangt vol Afrikaanse witte wolken.

Kom eens langs: Groenstraat 62, 3020 Veltem. De safari is gratis!

Lees de routebeschrijving

Welkom bij Sint-Rafaël!

Sint-Rafaël is het herscholingscentrum van Licht en Liefde voor volwassenen met een visuele beperking. Wij zijn gesitueerd in het Gentse, maar ontvangen cursisten uit heel Vlaanderen.

Cursisten die bij ons beginnen, volgen een opleidingstraject dat volledig aangepast is aan hun noden en behoeften. Van de duur van de opleiding tot en met welke vakken ze volgen, alles hangt af van de persoon zelf. Onze enthousiaste leerkrachten, sociaal-verpleegkundige en leerlingenbegeleiding zorgen voor een traject op maat.

Je kunt bij ons vakken volgen om je zelfstandigheid te vergroten, zoals braille, mobiliteit en koken. Cursisten kunnen ook leren typen, leren werken met de computer (zowel pc als Mac) en met de iPhone en iPad. Daarnaast bieden zijn er taallessen Engels, Frans en Nederlands, ook voor anderstaligen.

Op het vlak van ontspanning kun je creatief aan de slag in de lessen creatief atelier en ambachtelijk atelier, of sporten in de lessen fitness en zwemmen.

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Je kunt alle vakken volgen op verschillende niveaus. Kortom: voor elk wat wils!

Interesse? Geef een seintje op 09 292 40 89 en wij geven je met plezier meer informatie over onze school. Like ook onze Facebook-pagina Sint-Rafaël Gent. Wil je weten hoe cursisten onze school ervaren? Zoek op YouTube naar ‘Nieuws Sint-Rafaël’.

Om jullie beter op de hoogte te houden, vragen wij aan oud-cursisten die dit nog niet gedaan hebben, om hun contactgegevens bekend te maken via nieuws@busosintrafael.be of door een telefoontje naar het secretariaat op 09 292 40 89.

Terugkomdag Sint-Rafaël

Op zaterdag 24 september snuiven we met de oud-cursisten van onze BuSO-school de zilte Oostendse zeelucht op. Ga je mee?

We maken een verfrissende wandeling van 6,5 km langs de dijk tot aan OC Ter Yde. Als je niet goed te been bent, kun je onder begeleiding mee met het schoolbusje of de kusttram. Na een broodmaaltijd volgt een gezellige namiddag: bij een taartje en een koffie praten we bij. Kinderen en partners mogen zeker meekomen.

Kostprijs (broodmaaltijd en taart): 5 euro voor volwassen, 3 euro voor kinderen tot twaalf jaar. Drank is ter plaatse verkrijgbaar. Inschrijven kan op het mailadres nieuws@busosintrafael.be of tijdens de schooluren op 09 292 40 89. Het rekeningnummer is BE33 7330 1720 9446. Schrijf in en betaal vóór 19 september.

Sint-Rafaël ontwerpt geluidenatlas

Tijdens de lessen echolocatie (je oriënteren op het gehoor) merkten de cursisten onze BuSO-school Sint-Rafaël dat het zeer moeilijk is om exact over geluid te spreken. De nodige woordenschat ontbreekt! Daarom hebben ze een geluidenatlas samengesteld.

De blinde en slechtziende studenten – echte ervaringsdeskundigen – werkten voor hun onderzoek samen met verschillende kunstenaars. Op 19 juni 2022 worden de resultaten van hun onderzoek getoond in S.M.A.K., het Gentse topmuseum voor actuele kunst. Daarna zal de atlas online beschikbaar zijn.

Ook jij kunt ook nog meewerken aan de geluidenatlas!

Gentse Feesten zonder beperking

Eindelijk terug Gentse Feesten, van 15 tot 24 juli! Er wordt geijverd voor toegankelijkheid. Bij een aantal activiteiten krijg je bijvoorbeeld audiobeschrijving. Mensen met een beperking kunnen rekenen op gratis assistentie om de feesten te ontdekken, elke dag van 14 tot 23 uur (of buiten die uren, in onderling overleg). Reserveer 5 werkdagen vooraf, bij voorkeur per mail via pagent@inter.vlaanderen, of op 011 26 50 30. Alle info over de ‘Gentse Feesten zonder beperking’ staat op https://gentsefeesten.stad.gent/nl/toegankelijkheid

Onze vereniging VeBeS (regio Oost-Vlaanderen) gaat op dinsdagnamiddag 19 juli naar de revue met audiodescriptie van Kloaver Viere. Het wordt een gezellige, grappige en muzikale namiddag, met ‘tijd’ als centraal thema. Inschrijven kan tot maandag 11 juli op 09 292 40 80 of via oost-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is definitief na storting op IBAN BE27 8538 8722 4373 van VeBeS Oost-Vlaanderen, met vermelding ‘220719’. Ook niet-leden en mensen uit andere provincies kunnen aansluiten: bel of mail voor meer info!

De route naar het vlaamsoogpunt Veltem

In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen.

Lees de routebeschrijving om wegwijs te worden!

Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de route-info. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!

Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be

Nieuwpoortse beiaard brengt Vlaamse primeur van PictureLive-gidskaarten

Vrijwilligers van de Nieuwpoortse Beiaardvereniging hebben het XiNiX-inleefproject van Licht en Liefde bezocht en zich bijgeschoold om blinde en slechtziende personen optimaal te kunnen ontvangen. Maar er is meer: in de beiaardtoren van Nieuwpoort kun je ook de Vlaamse primeur meemaken van PictureLive-gidskaarten. PictureLive is de toekomst van alle toegankelijke info!

Op de 3D-kaarten zijn met lijnen, punten en arceringen (enkele mm dik) foto's en tekeningen voelbaar gemaakt. Dankzij de 360 graden Universal Design krijgt iedereen alle informatie. Je krijgt bij je bezoek ook een heel bijzondere inclusieve brochure met tactiele kaft. Op elke pagina staan QR-codes die leiden naar gesproken informatie, audiodescriptie, muziek en beelden. Tegelijkertijd zijn er NFC-chips ingewerkt, zodat je smartphone (gewoon door hem in de nabijheid van de plaat te houden) audiobeschrijvende informatie geeft. Zo kan iedereen multisensorieel ervaren! Breng een smartphone en oortjes mee. De gedrukte brochureteksten kunnen gescand en voorgelezen worden.

PictureLive is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen UD-projects, Hdruk en het vlaamsoogfonds, met steun ook van Licht en Liefde. Het biedt iedereen de mogelijkheid om volwaardig toegankelijk musea te bezoeken: het eerste compleet toegankelijke systeem, in één kaart bijeen die voor IEDEREEN dient.

Wil je nog meer? Tijdens het beiaardseizoen, van half juni tot half september, kun je op vrijdag van 10 tot 11 uur de toren bezoeken samen met stadsbeiaardier Els Debevere. Zij vertelt dan over het ontstaan van belforten en beiaarden en over de klokken. Je maakt bovendien een live-concert mee..

Als je individueel met je begeleider de toren wilt bezoeken, neem je best vooraf contact op met de beiaardier om praktische afspraken te maken en wat uitleg te krijgen. Ook groepen zijn welkom (maximaal 10 blinde of slechtziende personen en hun begeleiders), bij voorkeur buiten het beiaardseizoen. Met al je vragen kun je terecht bij Els Debevere: els.debevere@skynet.be of 0486 76 93 41.

De beiaard bevindt zich op de Grote Markt van Nieuwpoort. Je kunt de tram of bus nemen naar halte Nieuwpoort Stad (Kaai Nieuwpoort), op 700 meter. Ga naar de Oostendestraat en rechtdoor naar de Marktstraat. Zo kom je op het Marktplein. Voor je ligt links het Belfort (Oude Stadshallen), in het midden het stadhuis en rechts de Onze-Lieve-Vrouwetoren waarin de beiaard hangt.

Bushaltes bedreigd

In het kader van het nieuwe Vlaamse mobiliteitsbeleid wordt gestreefd naar snellere en efficiëntere busverbindingen. Sommige vervoerregio’s maakten hun mobiliteitsplan reeds bekend. De uitrol van deze plannen is voorzien in de loop van 2023.

‘Sneller en efficiënter’ betekent dat de trajecten van veel lijnbussen worden rechtgetrokken en ingekort. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de bussen geen ommetjes meer maken door wijken. Het spijtige gevolg is dat veel wijken en gebieden niet langer bediend zullen worden door een lijnbus.

Mobiliteitsexperten waarschuwen dat er hierdoor in Vlaanderen ‘vervoerswoestijnen’ zullen ontstaan en dat heel wat mensen met ‘vervoersarmoede’ te kampen zullen krijgen. Voor ons is dat zeker geen positieve evolutie, aangezien de meesten voor hun verplaatsingen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Sommige personen met een visuele beperking hebben reeds vernomen dat volgend jaar hun bushalte wordt opgeheven en kloppen bij Licht en Liefde aan om oplossingen te vragen. Eén persoon had korte tijd voordien een huis gekocht. Haar keuze voor de woning was onder meer bepaald door de nabijheid van een bushalte, vanwaar ze een frequente verbinding had naar haar werk. Nu verneemt ze dat die bushalte volgend jaar niet langer wordt bediend… Wij verwachten meer van zulke meldingen.

Als je een probleem wilt signaleren, kun je steeds terecht bij de Expertisecel toegankelijkheid van Licht en Liefde: mail naar verkeerengebouw@lichtenliefde.be.
 

Een nieuw leven voor onze bewoners in Varsenare

Het woonproject van Licht en Liefde is verhuisd, en meer dan dat! Op 18 november 2021 hebben de bewoners de grote stap gezet naar leven en wonen zoals iedereen, in een context van cohousing.

Dit is de eerste fase in het ontwikkelen van een zorg-assistentiewijk, verweven in het dorp Varsenare. Hiermee bedoelen we dat we dromen van extra mogelijkheden voor eenieder, zowel in het dorp als in deze nieuw ontwikkelende wijk met toegevoegde waarde op het vlak van kwaliteit van leven voor iedereen. De basisidee is een zorgzame buurt, waar tal van kansen zijn om voor elkaar meer te betekenen, als het gewenst is.

Stap voor stap wil Licht en Liefde ook tonen wat universal design (toegankelijk voor iedereen) in een wijk kan betekenen, zowel binnen als buiten.

De bewoners zijn alvast enorm enthousiast en voelen zich al goed thuis in hun nieuwe woning. Veel nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. We zijn heel trots op hen!

XiNiX: herontdek de wereld met 4 zintuigen!

Ken je het inleefproject XiNiX van Licht en Liefde? Op unieke, onvergetelijke wijze dompelen ervaringsdeskundigen je onder in hun belevingswereld.

Bij XiNiX krijg je een heel andere kijk op mensen met een visuele beperking en herontdek je de wereld met 4 zintuigen. Het programma wordt in overleg samengesteld, op maat van jouw school, organisatie, vereniging of andere groep. Alles gebeurt met respect voor de geldende coronamaatregelen.

Ook dit najaar draait XiNiX op volle toeren. Heel diverse groepen kwamen al naar ons bezoekerscentrum in Varsenare: van studenten verpleegkunde (Vives), verzorgenden in opleiding (Familiezorg) en leerlingen jeugd- en gehandicaptenzorg (TIHF Brugge) over basisschool De Wassenaard Varsenare en Samana Houtland Kaprijke en Lembeke tot scenaristen van productiehuis De Mensen, cursisten van de XiNiX-basisopleiding en nieuwe medewerkers van Licht en Liefde.

WELKOM BIJ XiNiX!

Licht en Liefde zet in op klimaat

Op onze nieuwbouw in Varsenare komen 223 zonnepanelen. Naast de vele energiebesparende maatregelen zal dit ervoor zorgen dat we het resterende verbruik zoveel mogelijk kunnen dekken, deels ook in het oude gebouw. Na evaluatie wordt een investeringsplan gemaakt voor zonnepanelen op de daken van alle inloopcentra.

In Veltem en Varsenare komen op de parking twee laadpalen, als eerste stap in de verdere vergroening van het wagenpark. We hebben al een eerste bedrijfswagen die op elektriciteit rijdt.

In de inloopcentra van Varsenare, Gent en Veltem werden watertappen geïnstalleerd met gefilterd leidingwater (plat en bruis). De andere vlaamsoogpunten krijgen een kraanfilter en een apparaat voor bruiswater. Alle plastieken en glazen waterflessen verdwijnen.

Wordt vervolgd!

Een tuin voor alle zintuigen

In Veltem krijgt OIK’Aether, onze ‘hoeve van de helderheid’, steeds meer vorm. Rond het gloednieuwe inloopcentrum van Licht en Liefde wordt een tuin aangelegd waar geur, smaak, tast en gehoor centraal staan.

De verhoogde plantenbakken lopen al over van groeiend en bloeiend leven. Bezoekers kunnen genieten met al hun zintuigen. De bakken zijn er gekomen met steun van de scouts van Winksele/Veltem-Beisem.

We werken in ons ecologisch paradijsje ook aan een grote appel- en kersenboomgaard, zitbanken, bessenstruiken, een houtkant, … Ervaar in Veltem, en weldra ook op onze nieuwe woonsite in Varsenare, hoe boeiend het is om naar de natuur te kijken met je handen, neus, oren en mond!

Europese handicapkaart wordt officieel bewijsmiddel

Het Europees Parlement heeft beslist dat de European Disability Card een wetgevend kader krijgt. Ze wordt ook uitgebreid naar alle lidstaten van de Europese Unie en zal veel ruimer gebruikt kunnen worden.

De European Disability Card is een gratis kaartje waarmee je objectief kunt bewijzen dat je een persoon met een handicap bent.  Tot nu toe kon je ze alleen in België en enkele andere landen gebruiken, vooral bij deelname aan vrijetijds- en sportactiviteiten om korting, begeleiding of speciale faciliteiten te krijgen. Binnenkort is de kaart officieel geldig in het kader van mobiliteit (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer), in heel de Europese Unie. De ordediensten zullen de kaart eveneens erkennen – gedaan met discussies als jouw handicap moeilijk zichtbaar is of een verkeerde indruk geeft.

Deze uitbreiding is een logische beslissing, die het leven makkelijker zal maken! We houden het verder in het oog.

Vraag een European Disability Card aan 

NIEUWE WETGEVING: HERBEKIJK UW DUOLEGAAT!

Sinds 1 juli 2021 kunt u geen erfbelasting meer besparen via een duolegaat. In de plaats kwam er een nultarief voor schenkingen aan goede doelen en een nieuw tarief als u een klein deel van uw vermogen wilt nalaten aan een goede vriend. Ook voor reeds bestaande testamenten is het systeem veranderd. Als er een duolegaat in uw testament staat, raden we u aan om dat te herbekijken met uw notaris.

Het duolegaat op zich wordt niet afgeschaft. Het blijft mogelijk om uw nalatenschap in een testament te spreiden over een ‘gewone’ erfgenaam en een goed doel, waarbij dat goede doel de erfbelasting volledig op zich neemt. Uw gewone erfgenaam doet daar echter geen fiscaal voordeel meer mee.

Ook in reeds bestaande testamenten met een duolegaat gelden de nieuwe regels. Daardoor is de kans groot dat uw duolegaat niet meer uitvoerbaar is, omdat het goede doel meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die het ontvangt.

Pas uw testament aan, er zijn goede alternatieven. Als u uw notaris raadpleegt, zal die met u bekijken wat de beste oplossing is, op basis van uw wensen en persoonlijke situatie.

Goede doelen betalen geen belasting meer op een schenking of legaat. De tarieven van 5,5 procent voor een schenking en 8,5 procent voor een erfenis verdwijnen vanaf 1 juli. Als je iets schenkt of nalaat aan Licht en Liefde, worden wij daar dus niet meer op belast. We kunnen het volledige bedrag gebruiken om blinde en slechtziende mensen te helpen.

Wilt u vrijblijvend meer info of persoonlijk advies over een legaat of schenking aan Licht en Liefde? Stuur dan een mail naar joke.daelemans@lichtenliefde.be.

Halte-aankondiging in voertuigen MIVB

In het ‘Actieplan toegankelijkheid MIVB’ wordt onder meer aanbevolen om de voertuigen van de Brusselse vervoersmaatschappij te voorzien van “auditieve en visuele systemen om haltes aan te kondigen die voldoende goed hoorbaar en/of zichtbaar (…) zijn”. Toch bereiken ons geregeld klachten over het ontbreken van auditieve en visuele halte-aankondigingen in de metro en de trams. Ondanks herhaaldelijk signaleren van die klachten aan de MIVB merken we weinig verbetering.

Om dit probleem structureel aan te kaarten, is het belangrijk dat we de klachten kunnen bundelen. Als u tijdens een reis met een metro, tram of bus van de MIVB vaststelt dat de haltes niet worden aangekondigd, meld ons dat dan alstublieft. Vermeld op welke lijn en tussen welke vertrek- en bestemmingshalte het was en op welke datum en tijdstip (van vertrek). Wanneer we je ervaring aankaarten bij de bevoegde instanties, vermelden we enkel die gegevens. Uw naam en contactgegevens blijven anoniem.

Meld uw klacht(en) aan de Expertisecel toegankelijkheid van Licht en Liefde via verkeerengebouw@lichtenliefde.be. Veel dank!

Veel overheidswebsites zijn nog niet toegankelijk

Toegankelijkheid is een basisrecht. Voor mensen met een handicap is het een absolute noodzaak om te kunnen participeren aan de samenleving. Voor elke gebruiker zijn heldere, vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en mobiele apps een grote meerwaarde.

De productie en consumptie van digitale content blijft jaar na jaar stijgen. Helaas vallen bezoekers met een beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch, …) vaak uit de boot. Als je personen met een tijdelijke beperking meerekent, spreken we over zeker 30% minder bereik. Digitale content wordt ook steeds vaker onderweg of buitenshuis geconsumeerd, op mobiele toestellen en niet-evidente plaatsen. Dan zijn ondertitels bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen.

Om digitale toegankelijkheid af te dwingen, heeft Europa richtlijnen uitgevaardigd die door alle lidstaten zijn vertaald in nationale en regionale wetgeving. Alle websites van overheidsinstanties moeten toegankelijk zijn (volgens de WCAG 2.1AA-standaard) sinds 23 september 2020. Voor nieuwe websites is dat zelfs al een jaar langer. Apps hadden tijd tot 23 juni 2021.

Een grote vooruitgang… ware het niet dat heel wat (ook essentiële) websites nog steeds niet toegankelijk zijn! Burgers met een beperking kunnen zich beroepen op de wet als zij zich digitaal uitgesloten voelen. SIGNALEER ONTOEGANKELIJKE WEBSITES!

OPROEP AAN WEBBOUWERS EN APP-ONTWIKKELAARS: zet van bij het prille begin in op toegankelijkheid. Uw website is dan gebruiksvriendelijker, transparanter, hoger gerangschikt, beter geformatteerd, sneller en beter navigeerbaar. Zo krijgt u gegarandeerd meer tevreden klanten!

Leef je uit in het Oog@telier

Het Oog@telier van Licht en Liefde is een heel dynamisch inclusief dagcentrum. Op vier locaties (Kortrijk, Gent, Oostende en Varsenare) kun je aan allerlei boeiende activiteiten deelnemen: koken, creatieve workshops, sport, muziek, vorming, uitstapjes, rondleidingen, … Een visuele beperking is niet altijd vereist! Welkom!!

Vraag de maandelijkse activiteitenboekjes aan, je vindt zeker en vast iets wat jou boeit. Zo kun je ook je isolement doorbreken.

Meer info: oogatelier@lichtenliefde.be, www.facebook.com/oogatelier

Inclusie in Grondwet verankerd

De rechten en vrijheden van personen met een handicap worden voortaan door de Grondwet gewaarborgd. Op 11 maart 2021 keurde de Kamer met 2/3-meerderheid een voorstel goed dat reeds was aangenomen door de Senaat. Het garandeert het recht van personen met een handicap op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen.

In 2006 onderschreef België het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap, wereldwijd ondertekend door meer dan 160 landen. Verenigingen van personen met een handicap drongen al langer aan op de verankering van hun rechten in de Grondwet.

“Dit is geen magische bepaling die alle problemen gaat oplossen, maar het is een betekenisvolle stap”, zegt Marie Spinoy, doctoraatsonderzoekster aan de KU Leuven. Ook Licht en Liefde is heel blij met deze evolutie in de goede richting!

PREMIER DE CROO HELPT MEE ALS T-BUDDY!

Bij de vele T-BUDDY’S die Licht en Liefde heeft gevonden via De Warmste Week, is er één die iedereen kent: onze nieuwe premier Alexander De Croo! Via zijn kabinet meldde de eerste minister ons dat hij graag zijn steentje wou bijdragen als vrijwilliger, door enkele blinde of slechtziende mensen te bellen voor een deugddoend babbeltje.

We gaven hem het telefoonnummer van Hélène en dat van Karen. Intussen hebben beiden ons enthousiast gecontacteerd!

Hélène liet weten dat ze een fijne babbel heeft gehad. Uiteraard is ze trots dat ze door onze premier werd opgebeld! Het gesprek ging over corona, de lockdown, de maatregelen, wat dit met haar doet en hoe ze zich daarbij voelt.

Karen was superblij! Ze vertelde ons dat de premier 22 minuten met haar gepraat heeft, echt geïnteresseerd was, heel wat vragen stelde en ook over zijn gezin vertelde. Hij gaf aan dat er in de eerste lockdown veel te weinig aandacht is gegaan naar o.a. blinden en slechtzienden en dat hij dit nu zeker wil vermijden. Ze vindt het ongelooflijk dat een eerste minister de tijd neemt om zo'n babbel te doen en is nu toch ook wel een beetje fier!

Een dikke merci aan Alexander De Croo, maar ook aan de tientallen andere T-BUDDY’S die belangeloos mensen opbellen van wie wij vermoeden dat de COVID-19-crisis hen extra raakt. Er is nog veel hoopgevend licht en warme liefde in onze maatschappij!

Nieuw XiNiX-bezoekerscentrum in Varsenare

Ken je het vernieuwde XiNiX al? Het unieke inleefproject van Licht en Liefde heeft alles behouden wat goed was, maar zit nu in gloednieuwe ruimtes en werkt uiteraard met passende corona-maatregelen. Zowel de bezoekers als het fantastische team van ervaringsdeskundigen zijn in de wolken over XiNiX 2.0!

De nieuwe lokalen bevinden zich vlak naast de donkere belevingsruimtes. Er is met andere woorden één grote, smaakvolle bezoekerszone gecreëerd, deels verlicht en deels verduisterd. In de ontvangstzaal, met grote zwart-witfoto’s aan de wanden, kun je geblinddoekt gidslijnen leren volgen of torbal spelen. In een tweede lokaal maak je kennis met hulpmiddelen, braille en de aangepaste computer. Het derde lokaal heeft alles in huis om de verschillende soorten slechtziendheid te ontdekken. Dan is er ook nog een ruimte om comfortabel te luisteren naar de verhalen van blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Vanuit deze nieuwe ‘vleugel’ is het maar één stap naar de onvergetelijke ervaring van een wereld zonder zien, in het donkere gedeelte: de straat, het park, de living,  de ziekenhuiskamer, …

Komt het zien, komt het niet zien! Welkom bij XiNiX in Varsenare met je klas, je vereniging of bijvoorbeeld als groepje professionals in de zorgsector.  

Indrukwekkend en toegankelijk oorlogskerkhof

Aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede (hartje West-Vlaanderen) is een voelbaar infopaneel geplaatst. Licht en Liefde heeft aan dit project meegewerkt.

U kunt een brailletekst lezen en een plattegrond voelen. Het paneel staat in het bezoekerspaviljoen, een verrassend kunstwerk dat bekroond werd met een Ultima-award voor vormgeving. Van hieruit hebt u zicht op de omgeving.

Een geleidelijn over ‘gebroken land’ zet u op weg naar een van de vier grote Duitse begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Opeens ben je in een indrukwekkende groen-paarse oase van rust. Op steentjes tussen de oude bomen staan 8.247 namen. Je moet deze plek voelen. Alles vertelt je hier hoe absurd oorlog is.

Dit weinig bekende, maar zeer ontroerende oorlogskerkhof ligt in de Beverenstraat 78 in 8830 Hooglede. Er is een bushalte. Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandellus brengt u naar andere WOI-sites in de gemeente. Vlakbij ligt Roeselare, een shoppingstad met 8 mooie voelmaquettes.

Nieuw: de RARE SNUITERS-muziek-cd

Heel fijn nieuws in barre tijden: de muziek-cd van ‘RARE SNUITERS' is nu verkrijgbaar!

Op deze gloednieuwe cd staat de wonderlijke muziek van topcomponist Ben Faes, geïnspireerd op de gedichten en prenten uit het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde. Ze wordt vertolkt door het jonge ensemble DIMLICHT.

Perfect als aanvulling bij het boek, maar ook een gedroomd lockdown-snoepje voor muziekliefhebbers van alle leeftijden!

Bestellen kan via www.dimlicht.be (info@dimlicht.be). U zult het zich zeker niet beklagen.

Beluister alvast de muziek bij de ‘Cavia’

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).