Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

HELP HEEL CONCREET, ALS T-BUDDY

Wilt u op een heel directe en eenvoudige manier mensen helpen die extra geïsoleerd zijn in coronatijden? Word dan T-BUDDY: bel blinde en slechtziende personen op voor een deugddoende babbel!

Voelen en contact maken is superbelangrijk als je blind of slechtziend bent. Maar nu moet iedereen afstand houden...  Daardoor zijn mensen met verminderd zicht nog meer op zichzelf aangewezen. Omstaanders zijn bang om te helpen en reageren soms boos als het even fout gaat. Moedeloosheid, isolement en eenzaamheid liggen op de loer.

Daarom heeft Licht en Liefde T-BUDDY’S gelanceerd, een vrijwilligersproject in samenwerking met De Warmste Week. Netwerkdirecteur Jan de Smedt geeft een woordje uitleg:

“Tijdens de lockdown werkten we met vrijwilligers die mensen opbelden voor een babbeltje. Zo hebben we honderden personen bereikt en dat werd erg goed onthaald. Het tele-team luisterde echt en kon hulp inschakelen bij problemen. Nu corona weer hard toeslaat, zoeken we extra tele-vrijwiligers. Als T-BUDDY bel je thuis mensen op, wanneer het jou past. Een warm hart en een luisterend oor, meer heb je niet nodig. Je krijgt een opleiding en je telefoonkosten worden vergoed.

WORDT U OOK T-BUDDY? Dankjewel!!!

Jubileumconcert Piet Swerts t.v.v. ‘Huis 45’

Piet Swerts is een zeer befaamde en meermaals bekroonde componist, dirigent en pianist. Als toondichter mocht hij bijvoorbeeld tweemaal het verplicht werk leveren voor de finales van de Koningin Elisabethwedstrijd. De musicus werd op 14 november 1960 in Tongeren geboren, maar woont reeds lang in Varsenare. Zijn zestigste verjaardag zal hij vieren met een concert in Jabbeke, ten voordele van Licht en Liefde Heem - Huis 45!

Op een Maene-straight-piano vertolkt Piet Swerts Beethoven, Chopin, Debussy, Satie, Soler en eigen composities. Hij speelt samen met het strijkersensemble Ataneres en heeft alle muziek speciaal bewerkt. Telkens wordt wat uitleg gegeven. Mis deze unieke kans niet! Het aantal plaatsen is beperkt omwille van corona.

‘P.S. IT’S ALL MUSIC’ vindt plaats op zaterdag 14 november om 19 uur in de coronaproof theaterzaal van Vrijetijdscentrum Jabbeke, Vlamingveld 40. Toegangsprijs: 25 of 20 euro. Reserveer snel!

Dit topevenement wordt georganiseerd door de gemeente Jabbeke i.s.m. de Cultuurraad en het Davidsfonds.

In memoriam José Raemaekers

Droevig nieuws: in Leuven is op 22 oktober 2020 José Raymaekers overleden, gewezen bestuurslid van Blindenzorg Licht en Liefde. Hij is 96 jaar geworden.

Namens heel Licht en Liefde bieden we zijn echtgenote en familie onze oprechte deelneming aan. We zijn José heel dankbaar voor alles wat hij vele jaren voor onze organisatie heeft betekend. Hij was warm en onbaatzuchtig, stipt en kalm, nauwkeurig en grondig.

De uitvaart wordt gestreamd: op donderdag 29 oktober vanaf 10 uur kunt u volgen op https://pues-heverlee.livestream.fdesigner.eu met code RAY250324. U kunt ook digitaal condoleren.

Geen Herfstfeest, wel steunactie in Brussel

Voor het eerst in 40 jaar gaat het Herfstfeest van Licht en Liefde niet door, omwille van het coronarisico. Dit is een financiële aderlating voor onze regio Brussel en Halle-Vilvoorde. De aanwezigheid van meer dan tweehonderd tafelende sympathisanten, de verkoop van duizend loten en de giften voor de tombola vallen weg. Met de opbrengst wilden wij een inleesstudio installeren.

Helpt u mee om onze droom toch waar te maken? Stort een bijdrage op rek. BE67 4300 8260 5187 van BLL Brussel en Halle-Vilvoorde, met vermelding ‘Gift uitbouw leesstudio’. Dit jaar zijn giften vanaf 40 euro voor zestig procent fiscaal aftrekbaar! Uw steun zorgt ervoor dat een blinde of slechtziende persoon van nieuwe luisterboeken kan genieten. Hartelijk dank namens ons feestcomité!

HEEL BELANGRIJK NIEUWS VOOR ONZE DONATEURS

De superkern van de federale regering heeft beslist dat de belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60 procent.

Dat is prachtig, zowel voor Licht en Liefde als voor u als schenker. Een gift van bijvoorbeeld 100 euro kost u als donateur nu nog maar 40 euro, want u krijgt 60 euro via de belastingen terug!

STEUN LICHT EN LIEFDE zoveel mogelijk in deze uiterst moeilijke tijd, zodat wij er helemaal kunnen zijn voor blinde en slechtziende mensen! U komt in aanmerking als u ons in totaal 40 euro of meer schenkt in de loop van 2020. Heel veel dank!

Dieren helpen Licht en Liefde in Veltem

In Veltem-Beisem werkt Licht en Liefde aan een nieuw expertisecentrum voor Vlaams-Brabant. Dit ‘vlaamsoogpunt’, met de bijnaam OIK’Aether (de ‘thuis’ van de helderste luchtlagen), komt langzaam maar zeker tot leven. U zal er onder meer terecht kunnen voor gespecialiseerd lichtadvies in een wonderlijk labo.

Achter de voor een groot deel gerenoveerde hoeve ligt een enorme boomgaard. Eveneens verlichte geesten denken daarvoor een ‘4-senses’-park uit, waar het meer dan de moeite waard zal zijn om te vertoeven en actief te zijn met vier zintuigen (zonder visus).

De eerste stap is duurzame en kosteloze manieren vinden om het basisonderhoud van dit grote terrein te verzekeren. Daarbij ontdekten we het unieke project van boer Brecht, die met zijn kleinvee in de streek rondtrekt. Zijn schapen zijn neergestreken in onze 4-senses-boomgaard en voluit aan het grazen geslagen. Een plezier om mee te maken: de beestjes hebben een wonderbaarlijk korte tijd nodig om alles ‘proper’ te grazen. Daarna komt een kudde geiten het werk afmaken!

Nieuw XiNiX-bezoekerscentrum in Varsenare

Ken je het vernieuwde XiNiX al? Het unieke inleefproject van Licht en Liefde heeft alles behouden wat goed was, maar zit nu in gloednieuwe ruimtes en werkt uiteraard met passende corona-maatregelen. Zowel de bezoekers als het fantastische team van ervaringsdeskundigen zijn in de wolken over XiNiX 2.0!

De nieuwe lokalen bevinden zich vlak naast de donkere belevingsruimtes. Er is met andere woorden één grote, smaakvolle bezoekerszone gecreëerd, deels verlicht en deels verduisterd. In de ontvangstzaal, met grote zwart-witfoto’s aan de wanden, kun je geblinddoekt gidslijnen leren volgen of torbal spelen. In een tweede lokaal maak je kennis met hulpmiddelen, braille en de aangepaste computer. Het derde lokaal heeft alles in huis om de verschillende soorten slechtziendheid te ontdekken. Dan is er ook nog een ruimte om comfortabel te luisteren naar de verhalen van blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Vanuit deze nieuwe ‘vleugel’ is het maar één stap naar de onvergetelijke ervaring van een wereld zonder zien, in het donkere gedeelte: de straat, het park, de living,  de ziekenhuiskamer, …

Komt het zien, komt het niet zien! Welkom bij XiNiX in Varsenare met je klas, je vereniging of bijvoorbeeld als groepje professionals in de zorgsector.  

Voel en hoor de schilderijen van Permeke

In Oostende is een niet te missen tentoonstelling gestart over de schilder Constant Permeke. Een feest voor de ogen, maar er wordt ook volop ingezet op beleving door blinde en slechtziende bezoekers. Via het gloednieuwe systeem PictureLive, ontwikkeld in samenwerking met onze BuSO-school Sint-Rafaël, zijn acht kunstwerken omgezet in een voelbare en hoorbare vorm.

Op reproducties is transparant reliëf aangebracht. Voellijnen lopen boven de omtrek van figuren, voelrasters vullen vlakken op. Daarnaast stuurt een chip een signaal naar uw smartphone, waarop een geluidsfragment start dat beschrijft wat u voelt. Door gelijktijdig te voelen en te luisteren, kunt u visualiseren wat er te zien is.

De expressionist Constant Permeke groeide op en werkte in Oostende tot hij in 1929 verhuisde naar Jabbeke (vlakbij Varsenare). In de prachtige Venetiaanse Gaanderijen ontdekt u zijn band met de stad en de zee. Karel Van de Woestijne omschrijft Permeke als “de galmende resoneerkas van een reusachtige basviool”. Het lijkt alsof hij opgezogen wordt door het kolken van de zee.

Laat u verrassen door de goedlachse Permeke en bekijk Oostende door zijn ogen – met uw vingers en uw oren! ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ loopt van 6 juni tot en met 8 november in de Venetiaanse Gaanderijen, op de hoek van de Zeedijk en de Parijsstraat. Vanaf het station van Oostende is het 20 minuten wandelen. Met de bus kiest u de halte Petit Paris, met de kusttram de halte Koninginnelaan.

De expo is elke dag open van 14 tot 18 uur (op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur). Wegens COVID-19 wordt er gewerkt met reservatie en stipte tijdsloten. Het laatste tijdslot is 16.45 uur. Tickets zijn vlot en veilig te koop via www.oostende.be/permeke. Telefonisch reserveren kan op 059 80 13 30. Indien u tickets aan de balie koopt, wordt gevraagd om met de kaart te betalen. Toegangsprijs: 5 euro; personen met een beperking en één begeleider betalen elk 2,50 euro. Geleidehonden met attest zijn uiteraard welkom!

Jekali heeft een nieuwe coördinator

Na veel prachtige jaren geven Jentel Van Havermaet en An De Cock de Jekali-fakkel door. Joke Hoste (26) is voortaan de drijvende kracht achter onze jeugdbeweging.

In het dagelijks leven werkt Joke als juf in de buitenschoolse opvang. Ze volgt ook nog verschillende opleidingen. Ze houdt van sporten, eten, muziek, creatief zijn, lezen en reizen. Ze is heel enthousiast en omringt zich graag met vrolijke mensen.  

Op haar zestiende kwam Joke bij Jekali terecht. Toen ze de leeftijdsgrens overschreden had, nam ze deel aan de OudLedenWeekends en engageerde ze zich in de kookploeg. De voorbije zomer was ze leidster, wat haar enorm beviel. Daarom heeft ze nu besloten om Jekali voluit te trekken, zodat de jeugdbeweging van Licht en Liefde kan blijven bestaan. Ze heeft er erg veel zin in. Achter de schermen kan ze steeds bij haar voorgangsters terecht.

We wensen Joke alle succes toe! An en Jentel, bedankt voor jullie enorme gedrevenheid, jaar na jaar. Veel geluk in alles wat jullie ondernemen!

Op weg naar officiële normen voor braille

Sinds 2017 werken Vlaamse en Nederlandse blindenorganisaties – waaronder Licht en Liefde – samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze vaste standaarden en richtlijnen voor het Nederlandse brailleschrift, zodat iedereen op dezelfde manier kan werken. Op 24 april heeft de Braille Autoriteit een vernieuwde standaard voor zespuntsbraille gepubliceerd. Er werd afgesproken dat alle organisaties de standaard ten laatste vanaf 1 oktober zullen gebruiken. (Voor meer info: zie braille-autoriteit.org)

Het is echter belangrijk dat zulke standaarden ook officiële erkenning krijgen. Daarvoor moeten de nationale bureaus voor normalisatie meewerken. In België is dat het NBN (vroeger BIN), in Nederland het NEN. Zij begeleiden en ontwikkelen normen op allerlei gebieden. Naast volledige uniformering van het brailleschrift binnen het Nederlandse taalgebied is er ook een grote behoefte aan internationale gelijkschakeling, omdat dit de inclusie en de toegankelijkheid bevordert.

Het Nederlandse normeninstituut NEN hanteert voor braille nog standaarden uit de jaren negentig. Dit jaar zet het NEN – op verzoek van de Braille Autoriteit – een eerste stap om die zeer sterk verouderde standaarden te actualiseren, mede in het kader van het VN-verdrag Handicap. De Braille Autoriteit hoopt dat haar standaarden voor zespunts- en achtpuntsbraille zullen worden overgenomen.

Belanghebbenden zijn door de NEN uitgenodigd voor een online startbijeenkomst op maandag 28 september van een nog op te richten normcommissie voor braille. Die commissie wordt ook verantwoordelijk voor de aansluiting op de internationale braillenormen, dus ook die van België. De Braille Autoriteit is betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst. Bart Simons van Licht en Liefde werkt mee namens de Belgische belangenbehartigers.

Alle belanghebbende partijen worden opgeroepen om eveneens deel te nemen. Meer info bij Lieke van Nierop, zw@nen.nl.

Rechten van personen met een handicap worden grondwettelijk vastgelegd

De Senaat heeft een voorstel goedgekeurd om een bepaling ten gunste van personen met een handicap in de Grondwet op te nemen. De tekst luidt als volgt: “Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen.” Er moet nu nog gestemd worden in de Kamer.

Samen met de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap is Licht en Liefde blij dat de rechten van personen met een handicap, zoals vastgelegd in het verdrag van de Verenigde Naties, in de Grondwet worden verankerd. Dit zal juridische gevolgen hebben. Tot nu toe gebruikten de Raad van State en het Grondwettelijk Hof algemene artikelen om discriminatie of inperking van rechten van personen met een handicap aan te pakken. Binnenkort heeft de rechter een extra grondslag.

De wetgever kan dit nieuw grondwettelijk recht inhoud geven door bindende regels uit te werken voor bijvoorbeeld toegankelijkheid, tewerkstelling en hogere tegemoetkomingen.

Indrukwekkend en toegankelijk oorlogskerkhof

Aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede (hartje West-Vlaanderen) is een voelbaar infopaneel geplaatst. Licht en Liefde heeft aan dit project meegewerkt.

U kunt een brailletekst lezen en een plattegrond voelen. Het paneel staat in het bezoekerspaviljoen, een verrassend kunstwerk dat bekroond werd met een Ultima-award voor vormgeving. Van hieruit hebt u zicht op de omgeving.

Een geleidelijn over ‘gebroken land’ zet u op weg naar een van de vier grote Duitse begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Opeens ben je in een indrukwekkende groen-paarse oase van rust. Op steentjes tussen de oude bomen staan 8.247 namen. Je moet deze plek voelen. Alles vertelt je hier hoe absurd oorlog is.

Dit weinig bekende, maar zeer ontroerende oorlogskerkhof ligt in de Beverenstraat 78 in 8830 Hooglede. Er is een bushalte. Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandellus brengt u naar andere WOI-sites in de gemeente. Vlakbij ligt Roeselare, een shoppingstad met 8 mooie voelmaquettes.

Welkom in het Oog@telier!

Het Oog@telier van Licht en Liefde in Kortrijk (Lange Munteplein 5) is terug open. Ook de cafetaria kunt u weer bezoeken.

Iedereen is welkom op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9 en 16 uur voor een kopje koffie, een ijsje, een smoothie, ... en een gezellige babbel. Kom eens kennismaken! Binnenkort geven we informatie over het speciale zomerprogramma.

In het Oog@telier vinden mensen met een visuele beperking gevarieerde dagondersteuning en ontwikkelingskansen, op basis van hun wensen. Contact: 050 40 50 40, oogatelier@lichtenliefde.be

Creatief in het Oog@telier

Het Oog@telier van Licht en Liefde in Kortrijk is een dagcentrum voor personen met een visuele handicap. Er worden onder andere creatieve workshops gegeven.

Onlangs was er bijvoorbeeld een dubbele workshop papier maché. Op de foto tonen deelnemers het eindresultaat: beertjes en een katje, prachtig beschilderd. Echte kunstwerkjes!

Aan dit inclusieproject kunnen vaak ook personen zonder visuele beperking deelnemen. Meer info: 0478 96 28 55, oogatelier@lichtenliefde.be

HOE UW MONDMASKER GEBRUIKEN? Audio-info

Opgelet: vanaf 4 mei 2020 zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Hoe gebruikt u zo'n masker precies? Hier zijn zes nuttige audiobestandjes over:

U kunt ook de Tekstversie van de info over mondmaskers raadplegen.

Wees in orde en vooral veilig: draag uw masker op bus, tram, trein en metro!

Maatregelen van De Lijn voor blinde en slechtziende reizigers

Instappen via de voorste deur van de bussen en trams van De Lijn is momenteel niet mogelijk. Om de chauffeurs te beschermen, zijn de stuurposten met folie afgeschermd. Daardoor kunt u niet meer passeren. Dit bemoeilijkt ook de communicatie met de chauffeur. Voor blinde en slechtziende reizigers is die communicatie erg belangrijk. Licht en Liefde/VeBeS drong bij De Lijn aan om dit probleem op te lossen.

Om hieraan tegemoet te komen, heeft De Lijn vanaf 1 juni de volgende tijdelijke richtlijnen ingevoerd:

 • Aan de halte plaatst de chauffeur het voertuig op de gewone wijze: met de eerste deur op de plaats waar de blinde of slechtziende reiziger staat opgesteld (opstapvlak in rubbertegels). De blinde of slechtziende reiziger maakt zich kenbaar met behulp van de witte stok of geleidehond.
 • De chauffeur opent de eerste deur, zegt op welke lijn hij/zij rijdt, wat de bestemming is en deelt mee dat de reiziger niet kan opstappen aan de eerste deur, maar de tweede moet nemen.
 • De chauffeur vraagt aan de reiziger of die op de hoogte moet worden gebracht wanneer de bestemmingshalte of het eventuele overstappunt is bereikt.
 • De reiziger begeeft zich zelfstandig naar de tweede deur.
 • Indien de reiziger dat wenst, verwittigt de chauffeur via de microfoon (of met luide stem) wanneer de eerstvolgende halte de bestemmingshalte is.

Deze tijdelijke richtlijnen werden door De Lijn ruim verspreid bij de chauffeurs. Problemen kunt u melden bij Karin Vaesen, verkeerengebouw@lichtenliefde.be. Licht en Liefde dankt De Lijn van harte voor de genomen maatregelen!

Toegankelijke info coronavirus

Op de FAQ-pagina van de officiële corona-website vindt u antwoorden op een aantal veel gestelde corona-vragen.

Minister Maggie De Block verzekert ons dat deze pagina voldoet aan de WACG 2.1-toegankelijkheidsnorm. Tot onze spijt is het wel de enige toegankelijke pagina van de website.

Onze ledenvereniging VeBeS neemt dit verder op en zal de minister en de overheidsdienst op hun verantwoordelijkheid wijzen.

Zie ook https://www.info-coronavirus.be/translation, waar u instructies in audioformaat kunt raadplegen.

Nieuws van de Nationale Hoge Raad

De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) hield op 15 juni 2020 online zijn maandelijkse plenaire vergadering. Daarin werd de gezondheids- en sociale crisis door COVID-19 opgevolgd. De vertegenwoordigster van de Directie-generaal Personen met een handicap gaf uitleg bij de meest recente cijfers. Ze deelde mee dat de meeste medische centra tegen juli de raadplegingen zullen hervatten. Er wordt overleg gevoerd met de vakbonden.

Ook het project ‘Schuldbrieven’ werd opgevolgd. Momenteel onderzoekt de Directie-generaal de leesbaarheid van haar schuldbrieven. De NHRPH wordt uitgenodigd om deel te nemen.

De ‘superkern’ van 3 juni 2020 heeft principieel beslist om gedurende 6 maanden een bonus van 50 euro te betalen aan al wie recht heeft op de inkomensvervangende en/of de integratietegemoetkoming. Het is nu wachten op details. De NHRPH herinnert aan zijn minimumeis: personen met een handicap moeten de extra kosten kunnen dragen die de gezondheids- en economische crisis meebrengt.

In 2020 en 2021 zal het Belgian Disability Forum twee alternatieve verslagen indienen. Daarin neemt het officiële verslagen van België onder de loep over de Raad voor de Rechten van de Mens en over de uitvoering van het VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap. De NHRPH zal telkens bijdragen leveren.

Zie ook http://ph.belgium.be/nl/

Veiligheidsmaatregelen van de NMBS

De NMBS neemt maatregelen om te voorkomen dat reizigers door elkaar lopen. Het is de bedoeling dat iedereen steeds aan de rechterkant loopt of aanschuift, en dat u nergens linksaf slaat. Die regel geldt voor het hele station.

Als er geleidelijnen zijn, mag u die wel volgen. Er wordt geprobeerd op de lijnen vrij van obstakels te houden. Waar geen ribbellijnen liggen, wordt aangeraden om zoveel mogelijk de muur aan uw rechterkant te zoeken en te volgen.

Om stromen reizigers te scheiden, bijvoorbeeld in onderdoorgangen en op trappen, worden gele lijnen aangebracht op de vloer. Volgens de NMBS hebben die lijnen een voelbare structuur. De looprichting wordt aangegeven met gele stickers in de vorm van schoenzolen. Rechts houden is de boodschap.

Op perrons waar twee (rol)trappen naast elkaar liggen, worden hekken geplaatst om te voorkomen dat reizigers door elkaar lopen. Opgelet: hier en daar zouden linten kunnen hangen, maar de NMBS weet dat dit een slechte keuze is.

Ter info geven we nog mee dat in de stations drie soorten speciale verkeersborden worden gebruikt:

 • een aanwijzingsbord met de vermelding ‘Keep right’ (rechts houden) – dit is een rechthoekig wit bord met zwarte rand, een zwarte pijl en zwarte tekst;
 • een verbodsbord voor links afslaan – dit is een rond, wit bord met rode rand en een zwarte, gebogen pijl die naar links wijst met daarover een diagonale rode lijn;
 • een gebodsbord voor het scheiden van wachtrijen – een rechthoekig, blauw bord waarop met verticale witte of gele lijnen aparte stroken worden aangegeven met daarin witte pijlen.

Vergeet niet dat u assistentie minstens 24 uur op voorhand moet aanvragen, dat er een sociale afstand van 1,5 meter geldt en dat u uw mond en neus afgedekt moet houden vanaf de stationsparkings, voor de volledige duur van uw reis.

We hopen dat u uw weg vindt, op een veilige manier! Met opmerkingen kunt u terecht bij Karin Vaesen: verkeerengebouw@lichtenliefde.be.

‘EUROPA 2020’: sociale problematiek eindelijk centraal?

Tien jaar geleden, in 2010, hebben de regeringsleiders van alle EU-landen de ‘EUROPA 2020-strategie’ vastgelegd. Dat is een plan op lange termijn, met als doel de Europese economie sterk, sociaal en groen te maken. Elk jaar moeten alle landen een rapport indienen over de vooruitgang die ze hebben gemaakt in hun sociaal-economisch beleid om de doelstellingen van ‘Europa 2020’ te realiseren. Helaas blijkt dat België de Europa 2020-doelstellingen niet haalt.

Europa 2020 is een soort contract tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Elk land engageert zich om vastgelegde doelstellingen te bereiken op vijf gebieden: werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling, klimaatverandering en energie, onderwijs en armoede & sociale uitsluiting.

In april 2020, in volle COVID-19-crisis, heeft ons land een nieuw jaarlijks rapport ingediend. Zo'n rapport wordt ‘Nationaal Hervormingsprogramma van België’ (NHP) genoemd. Omdat het onder meer over sociaal beleid gaat, bevat het telkens een advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap.

Helaas blijkt uit het rapport dat België de Europa 2020-doelstellingen niet haalt. Zo is de armoede de laatste jaren verder toegenomen. Ons land zou tussen 2010 en 2020 380.000 mensen uit de armoede halen, maar er zijn meer dan 100.000 mensen in armoede bijgekomen. De overheidsmaatregelen waren dus ontoereikend en onvoldoende. Bovendien is nu al duidelijk dat door de COVID-19-crisis het aantal mensen in armoede op korte en langere termijn nog verder zal doen toenemen.

In het NHP werd dit jaar naast het advies van de Hoge Raad voor Personen met een Handicap ook een advies van het Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting opgenomen. Beide benadrukken het belang en de urgentie van een sterk interfederaal plan voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, met een duidelijke visie, concrete doelstellingen, reële middelen en een goede manier om het op te volgen. Meer dan ooit moet de sociale bescherming van mensen met een handicap en mensen in armoede worden gewaarborgd. Dat houdt in:

 • de zekerheid van een waardig inkomen en van uitkeringen die ten minste tot de armoedegrens worden opgetrokken;
 • voldoende collectieve goederen en diensten die toegankelijk zijn voor iedereen;
 • toegankelijke en goede collectieve zorg voor iedereen;
 • voldoende aangepaste huisvesting;
 • toegang tot waardig werk;
 • deelname van betrokken personen aan het besluitvormingsproces en aan de evaluatie van de maatregelen.

Met het huidige beleid zullen de problemen van armoede en uitsluiting in ons land nooit worden opgelost. De situatie is nog nooit zo dramatisch en dringend geweest. In de komende weken moeten de juiste Europese, nationale en regionale besluiten worden genomen.

Samen met de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding hoopt Licht en Liefde dat alle Belgische autoriteiten en de Europese Commissie werk zullen maken van de eisen van personen met een handicap, zieke mensen en mensen in armoede! Wij volgen dit met grote belangstelling.

Lees het advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap over het Nationaal Hervormingsprogramma 2020

Lees de brief van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap

Een geleidehond en sociale afstand

Hoe gaat u als gebruiker van een geleidehond om met sociale afstand? Evident is het niet. Geen enkele hond heeft geleerd om anderhalve meter afstand te houden of de pijlen van een circulatieplan te volgen. Licht en Liefde ging te rade bij BADF, de Belgische federatie van assistentiehonden.

BADF beklemtoont dat de coronacrisis en -maatregelen niets veranderen aan de regelgeving over het recht van toegang voor assistentiehonden. Een geleidehond mag dus nooit geweigerd worden waar hij wettelijk is toegelaten! Wat concrete tips betreft, raadt BADF aan om advies te vragen aan het centrum dat uw hond heeft opgeleid.

Van VeBeS-bestuurslid en geleidehond-gebruiker Peter Janssens kregen we nog wat tips op basis van gezond verstand. Wilt u anderen en uzelf beter beschermen, draag dan een mondmasker. Neem zeker alcoholgel mee en ontsmet regelmatig uw handen. Hebt u iets aangeraakt (bijvoorbeeld in een winkel), desinfecteer dan indien mogelijk ook het handvat en de hele beugel.

In deze crisistijd is het een beetje de taak van de maatschappij om blinde en slechtziende mensen te helpen en in de goede richting te sturen. Moeilijk of gevaarlijk is dat niet, want het kan altijd verbaal. Veel dank aan al wie een mondje (geen handje!) helpt.

BESTE WINKEL-UITBATER,

Door de coronacrisis moeten uw klanten zich aan nieuwe regels houden en vaste routes volgen. In alle winkels zijn bliksemsnel de nodige aanpassingen gebeurd. Super... maar voorlopig een doolhof voor blinde en slechtziende mensen. Voor hen is alles te visueel aangeduid en ingericht om eraan uit te kunnen. Ze lopen gevaar en hun zelfstandigheid wordt zeer sterk ingeperkt. Velen kunnen of durven gewoon niet meer naar uw zaak te komen…

Daarom deze oproep: heb alsjeblieft oog voor uw trouwe klanten met een visuele handicap.

Toegankelijkheid voor iedereen is zeker haalbaar! Onze Nederlandse collega’s van de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting maakten een handig document met PRAKTISCHE TIPS. De belangrijkste boodschap: maak routes, markeringen en afscheidingen goed zichtbaar én voelbaar, zo voorkomt u botsingen en struikelpartijen.

Hartelijk dank voor uw medewerking en veel succes!

Vernieuwde braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen standaarden en richtlijnen. Op 24 april 2020 heeft de Braille Autoriteit een vernieuwde standaard voor zespuntsbraille gepubliceerd.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie 2017:

 • De a, i en u accent aigu zijn toegevoegd. E en o accent aigu bestonden al. Het Nederlands gebruikt deze tekens om klinkers te beklemtonen. Dat kan nu dus ook in braille en hoeft niet langer met het drukwijzigingsteken.
 • De asterisk (punten 3-5) gebruiken we niet meer als opsommingsteken. Opsommingen noteren we enkel nog met een liggend streepje (punten 3-6). Opsommingen met meerdere niveaus geven we aan door in te springen.
 • Accolades zijn toegevoegd aan de braillestandaard: als tweede betekenis van de vierkante haken, dus met het sleutelteken tweede betekenis (punt 5) ervoor.
 • De toepassing van het alfabetwisselingsteken wijzigt. Als er meer dan 1 vreemd karakter in een woord voorkomt, dan wordt het teken voor het woord geplaatst. Passages van meer dan drie opeenvolgende woorden in vreemde karakters volgen de regel van het permanent hoofdletterteken.
 • De tekst van de zespunts-braillestandaard is op veel plaatsen vereenvoudigd.

De Braille Autoriteit roept alle producenten op om deze wijzigingen toe te passen voor nieuwe publicaties vanaf uiterlijk 1 oktober 2020.

Lees de integrale tekst van de zespunts-braillestandaard

Nieuw: de RARE SNUITERS-muziek-cd

Heel fijn nieuws in barre tijden: de muziek-cd van ‘RARE SNUITERS' is nu verkrijgbaar!

Op deze gloednieuwe cd staat de wonderlijke muziek van topcomponist Ben Faes, geïnspireerd op de gedichten en prenten uit het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde. Ze wordt vertolkt door het jonge ensemble DIMLICHT.

Perfect als aanvulling bij het boek, maar ook een gedroomd lockdown-snoepje voor muziekliefhebbers van alle leeftijden!

Bestellen kan via www.dimlicht.be (info@dimlicht.be). U zult het zich zeker niet beklagen.

Beluister alvast de muziek bij de ‘Cavia’

Bewoners Licht en Liefde Heem krijgen nieuwe thuis!

Voor alle bewoners van Licht en Liefde Heem - Huis 45 in Varsenare is een bijzondere tijd aangebroken. Aan de overkant van de straat, achter het gebouw van Blindenzorg Licht en Liefde, is de langverwachte bouw gestart van hun nieuwe thuis!

Er komen drie grote huizen, één voor elke leefgroep, met in totaal dertig kamers. De gemeenschappelijke ruimtes garanderen een echte gezinssfeer.

De werken zullen anderhalf jaar duren. Dankzij een aparte werfingang blijven het gebouw en de parking van Licht en Liefde vlot bereikbaar.

Het raadsel van de raphygraaf

Van 1800 tot nu zijn de hulpmiddelen voor blinde personen enorm geëvolueerd. Licht en Liefde heeft een prachtige verzameling, waarvan de topstukken in Varsenare tentoongesteld zijn. Vaak was echter niet duidelijk hoe oud iets was en hoe het precies werkte. Spermalie, dat al bijna twee eeuwen les geeft aan blinde en slechtziende kinderen, bewaart nog veel meer. Vorig jaar werd de hele collectie van het Brugse instituut (samen met enkele stukken van Licht en Liefde) professioneel onder de loep genomen.

Erfgoedcel Brugge en vzw De Kade stelden daarvoor een heel team samen. Licht en Liefde werkte mee. Er werden zelfs bewoners van Huis 45 ingeschakeld: oud-leerlingen van Spermalie, die bepaalde hulpmiddelen nog hadden gebruikt. Zo kwamen de museumstukken geleidelijk aan weer tot leven.

Bijzonder mysterieus was de ‘raphygraaf’, een buitenaards ogende schrijfmachine van rond 1840. Je kon er gewone letters mee typen in reliëfpuntjes, maar hoe gebeurde dat? Het antwoord kwam uit Parijs: Mireille Duhen, vrijwilligster in het Musée Valentin Haüy, reisde naar Brugge om het toestel te demonstreren. Daarover is een fantastisch filmpje gemaakt met audiodescriptie.

Nog niet alle vragen zijn beantwoord, maar de collectie van ruim 300 voorwerpen is nu professioneel beschreven. De werkgroep, geleid door Ina Verrept (Erfgoedcel Brugge) en Jasmien Van Tieghem (Spermalie), heeft erg veel geleerd. Er ontstond ook een interessant netwerk: allerlei organisaties in binnen- en buitenland hebben een medewerker die oude hulpmiddelen voor blinde mensen verzamelt en tracht te begrijpen, vaak met veel passie. Gebundelde kennis helpt iedereen vooruit!

Spermalie onderzoekt nu hoe de collectie op een goede en toegankelijke manier aan de buitenwereld getoond kan worden. Dat wordt een volgend project.

Bekijk de projectpagina en het ‘waarderingsrapport’

Bekroning voor onze donateur Georges De Smul

De heer Georges De Smul heeft de tweejaarlijkse prijs van het Doktersgild Van Helmont gekregen. De laureaat is gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe en zet zich enorm in voor sociaal kwetsbare personen in binnen- en buitenland.

Als hardloper was hij dertig jaar geleden een van de pioniers van het gesponsord lopen voor het goede doel. Hij liep meer dan honderd marathons over de hele wereld voor goede doelen, waaronder Licht en Liefde. Als laureaat volgt Georges De Smul andere markante personen op, zoals prof. dr. J. J. Cassiman, zuster Leontine en prof. dr. Wim Distelmans.

De prijs van 5.000 euro wordt door meneer De Smul verdeeld onder de vijf sociale organisaties waar hij zich sinds 1985 tot nu voor inzet, waaronder Licht en Liefde. Heel hartelijk bedankt en onze warme gelukwensen!

Worden uw rechten gerespecteerd?

In 2009 ondertekende België het VN-Verdrag inzake de Rechten voor Personen met een Handicap. Hoe vindt u dat de situatie 11 jaar later is? Worden uw rechten gerespecteerd in uw dagelijks leven?

Het gelijkekansencentrum Unia houdt een enquête, om aan de Verenigde Naties te kunnen vertellen of België vorderingen maakt of niet. In 2021 wordt ons land immers door de VN geëvalueerd. Geef uw mening! U mag de hele vragenlijst invullen of de thema's kiezen die voor u het belangrijkst zijn. Geen enkele vraag is verplicht.

Laat uw stem horen, vul de enquête van Unia in!

Plaats vrij voor woon- en dagondersteuning

Licht en Liefde Heem heeft een open plaats voor woon- en dagondersteuning in Huis 45 (Varsenare). Mensen met een visuele, al dan niet meervoudige beperking vinden in Huis 45 een antwoord op alle vragen met betrekking tot wonen, werken en ambulante ondersteuning.

Elke bewoner is uniek. We vertrekken vanuit uw persoonlijke vraag en wensen, en ondersteunen u vanuit het motto: “gewoon waar mogelijk, speciaal waar het moet”. Dit realiseren we vanuit rechtstreeks toegankelijke hulp en persoonsvolgende financiering.

Op het vlak van werk, dagbesteding en vrije tijd zijn er diverse mogelijkheden, zowel binnen als buiten de organisatie. Het woonproject telt 3 leefgroepen van elk 10 bewoners. Alle formules zijn bespreekbaar: van een aantal logeerdagen tot 7 op 7 woon- en dagondersteuning.

Inclusieprijs voor onze vrijwilligers

Heuglijk nieuws uit Brugge: daar hebben de vrijwilligers van VeBeS en het netwerk Licht en Liefde de stedelijke Inclusieprijs gekregen.

De stedelijke raad voor personen met een handicap van Brugge koos voor onze vrijwilligers omdat zij met hun engagement de inclusie van blinde en slechtziende mensen bevorderen. De prijs (een glazen handje op een spiegel) werd overhandigd door burgemeester Dirk De fauw.

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers, en heel dankbaar. Dat zij bekroond worden, is zeer terecht!

Geslaagde inspiratiedag over kunst en fotografie

Op 31 januari vond in FOMU Antwerpen 'Seeing the Unseen' plaats, een unieke inspiratiedag over kunst en fotografie voor mensen met een visuele beperking. Dit evenement werd georganiseerd door Breedbeeld, in samenwerking met Licht en Liefde en met steun van het Vlaams Oogfonds.

De dag werd druk bijgewoond en was buitengewoon interessant. Het ging over drempels verlagen en over hoe mensen met een visuele beperking zich artistiek uiten, met tal van praktijkvoorbeelden. Er waren lezingen, demonstraties, workshops, panelgesprekken, een documentaire met audiodescriptie en een muzikaal optreden van Daisy Opdebeeck. Iedereen ging enorm geïnspireerd naar huis.

Licht en Liefde vond de samenwerking met Breedbeeld bijzonder vruchtbaar. We gaan verder op dit boeiende pad!
“You don’t need eyes to see beauty.” (Pete Eckert, blinde fotograaf)

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Eind 2019 is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Verbinding doet immers zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch... Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze blijft je achtervolgen. Denk maar aan de verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

Nieuws over de acties van 'Verb(l)ind' vindt u op www.verblind.be. Licht en Liefde werkte heel actief mee aan een valentijnsdiner in het donker in Brussel. Als je niets ziet, focus je vlotter op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Blinde kelners van ons inleefproject XiNiX dienden op. Heel succesvol was ook de actie 'Dichters van Wacht'. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Laat 2020 - ondanks alles - een jaar van verbondenheid zijn...

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Gruuthusemuseum maakt beleving toegankelijk

Na vijf jaar renovatie heeft het Brugse Gruuthusemuseum opnieuw de deuren geopend. U kunt dit museum nu ook via voelstations beleven. Daartoe werd de hulp ingeroepen van Licht en Liefde en van Doof Vlaanderen. “Hoe vroeger je dat doet, hoe beter”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met onder meer een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan. De volgende stap wordt een beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden. “We hopen de audiogids dit najaar te lanceren”, zegt Katelijne. “Die latere timing is bewust. Nu hebben we nog de kans om bij te sturen in het museum. Zodra we de beschrijvende audiogids opnemen, mogen de stukken niet meer van plaats veranderen.”

Het Gruuthusemuseum investeerde fors in de voelstations. Past zoiets in de commerciële logica die vandaag zo vaak de wet dicteert? Katelijne: “Het rendement moet je breed bekijken. We zijn geen privébedrijf, maar een publieke instelling die zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart 2019 de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).