Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Kies ons als uw goede doel voor De Warmste Week!

Bij Blindenzorg Licht en Liefde kijken we uit naar de winter! Van 18 tot 24 december vindt immers opnieuw De Warmste Week van Studio Brussel plaats. Als ‘goed doel’ levert ons dat – dankzij u! – kostbare extra steun op.

Dit jaar trekt De Warmste Week voor het eerst naar West-Vlaanderen, met Kortrijk als gaststad.

Wilt u ons steunen? Fantastisch!! Registreer uw actie voor Blindenzorg Licht en Liefde: ze wordt dan voor iedereen zichtbaar. Wees creatief en vlieg erin, zouden we zeggen, ten voordele van de slechtziende en blinde mensen in Vlaanderen! U kunt natuurlijk ook kiezen voor de vaste formules van De Warmste Week: houd een Ketnet-koekenbak, maak uw warmste soep, doe mee aan de Warmathon of vraag een plaat aan...

Heel veel dank voor alle warme steun!

24H Varya 4 Life

Dansclub Varya uit Varsenare steunt Licht en Liefde met een dansles-marathon van 24 uur!

Dit Warmste week-evenement start op vrijdag 20 december om 17 uur met twee workshops G-dans: eerst voor 10+, daarna (om 18 uur) voor 3+. Bijzonder is ook dat er vanaf 21.30 en 23.30 uur telkens een uur in het donker wordt gedanst!

Het volledige programma en hoe je kunt inschrijven vind je op www.dansclubvarya.be. Per les betaal je 4 euro, voor alle lessen samen 10 euro. Place to be: Vrijetijdscentrum Jabbeke, Vlamingveld 40.

Er zijn ook al plannen voor een dansworkshop van Varya in Licht en Liefde Heem / Huis45, met de bewoners en dagdeelnemers. Wat fijn, zo’n warme en creatieve samenwerking tussen dorpsgenoten!

Liever zonder vuurwerk!

Ook dit jaar houdt de brandweer een campagne ‘IK KNAL ZONDER VUURWERK’. Vier personen komen aan het woord: een brandweerman, een ambulancier, een meisje met hond en een paardenliefhebster. Zij weten welk menselijk en dierlijk leed door nieuwjaarsvuurwerk ontstaat.

De campagne krijgt elk jaar een groter draagvlak. Ook Licht en Liefde vraagt om alsjeblieft zelf geen vuurwerk te gebruiken. Wij zijn onder meer bezorgd om de geleidehonden: zij kunnen door vuurwerk een onherstelbaar trauma oplopen.

Vindt u dat de feestdagen niet compleet zijn zonder vuurwerk? Ga dan naar een professioneel spektakel: dat is veilig, vaak geluidsarm en het zorgt ervoor dat de overlast beperkt blijft.

Het Warmste Pand in Kortrijk

Dit jaar komt De Warmste Week naar Kortrijk. Dus besloot de Handelaarsvereniging K om zich maximaal in te zetten voor vijf lokale goede doelen. Licht en Liefde werd uitgekozen. “Jullie liggen ons nauw aan het hart”, zegt K. Wij zijn enorm enthousiast en voelen grote warmte komen uit Kortrijk!

Iedereen is welkom in Het Warmste Pand bij K. Van 27 november tot 23 december vinden daar tal van activiteiten plaats.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de Ironing Man, een strijkwedstrijd voor mannen? Ga eens langs op woensdagnamiddag, vrijdagnamiddag, zaterdag of zondag (behalve 8 december).

Met een langlopende Sportactie wil K duizend mensen aanzetten tot bewegen en gezonder leven. Wie inschrijft, krijgt twee mailings per maand, met algemene en persoonlijke sporttips. Zodra er duizend inschrijvingen zijn, wordt 10.000 euro aan de goede doelen geschonken. Voor deze actie werkt K samen met Evy Gruyaert, Martine Prenen, Jeremy Vandoorne en KVK-speler Lucas Rougeaux.

Tot 31 december vindt u een reuzenautomaat op de eerste verdieping van winkelcentrum K. Tegen 1 euro draait u er een snoepje uit en misschien ook een van de 4.275 cadeaus die de handelaars schonken, zoals een televisie of een koffieapparaat. Deze actie kreeg de naam We Love Gifts. Alle opbrengst gaat naar de goede doelen, waaronder Licht en Liefde!

Samen met evenementenbureau Kapcon organiseerde K ook De Warmste Tafel: op 27 november konden duizend gasten genieten van een kaas- en wijnbenefiet.

Dankjewel K!

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Op 9 december) is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Want verbinding doet zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch missen veel mensen verbinding. Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze achtervolgt je als een schaduw. Denk maar aan de herkenbare verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

Van 9 tot 13 december 2019 voert Verb(l)ind de campagne ‘Een button voor een babbel’. Vijf kunstenaars hebben elk een button ontworpen. De afbeelding toont de creatie van Jasper Van Gestel, met twee molletjes die uit hun gangen naar buiten kruipen om elkaar te ontmoeten. In vijf grote stations worden in totaal 15.000 buttons uitgedeeld, samen met een postkaart. Stations zijn plekken waar mensen vaak haastig aan elkaar voorbijgaan, maar ook waar gewacht wordt en waar mensen vertrekken om samen onderweg te zijn. Een kans om even stil te staan bij elkaar! Door de button te dragen, toont u dat u daarvoor openstaat. Dat kan eventueel ook bij een kop koffie: wie een Java-koffie koopt, krijgt er in ruil voor de QR-code op het kaartje een tweede kop gratis bij.

De buttons worden uitgedeeld tijdens de ochtendspits, van 7 tot 9 uur: maandag in Antwerpen-Centraal, dinsdag in Gent-Sint-Pieters, woensdag in Leuven, donderdag in Brussel-Zuid en vrijdag in Brussel-Noord.

Binnenkort brengen we nieuws over andere acties. Wees verbonden! Meer info op www.verblind.be

Shoppen met persoonlijke assistent

Op 10 december 2019 hield Licht en Liefde in Hasselt een toegankelijke shoppingdag. Elke deelnemer met een visuele beperking kon rekenen op een persoonlijke shop-assistent. Wat een fijne ervaring! Veel dank aan alle studenten die hebben meegewerkt.

Een van de deelnemers stuurde achteraf deze reactie: “Hallo iedereen die ons een mooie shoppingdag bezorgd heeft, hartelijk dank dat jullie het waargemaakt hebben, het was geweldig, gewoon top top top. Nog hele fijne kerstdagen en een gezond 2020 en dat er nog van die mooie activiteiten mogen komen.”

We gaan dit volgend jaar opnieuw organiseren!

Pure Senses schenkt fitness-toestellen

Een gezond lichaam, een gezonde geest én het hart op de juiste plaats: zo kunnen we Pure Senses uit Brugge omschrijven. Dit fitness- en wellnesscentrum heeft ons drie fantastische toestellen geschonken!

De bewoners van Licht en Liefde Heem (woonproject ‘Huis 45’) leven met een visuele handicap en andere beperkingen. Zij zullen voortaan hun conditie verbeteren en onderhouden op deze professionele apparaten.

We zijn de mensen van Pure Senses enorm dankbaar en wensen hen veel succes met hun vernieuwe centrum in Sint-Michiels.

VACATURES: woon- en nachtbegeleider

Bewoners met beperkingen op basis van hun vragen en wensen ondersteunen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen: iets voor u? Voor het woonteam van Huis45 in Varsenare werft Licht en Liefde een woonbegeleider en een nachtbegeleider aan.

Als nachtbegeleider krijgt u een deeltijds contract (19 uur) van bepaalde duur (1 jaar). U verleent individuele, praktische en psychosociale ondersteuning aan de bewoners tijdens de late avond (tot 22.30 uur) en de vroege ochtend (vanaf 6.30 uur). Tijdens uw slapende nacht (tussen 22.30 en 6.30 uur) beantwoordt u (nood)oproepen. Lees de gedetailleerde vacature nachtbegeleider en solliciteer vóór 19 december 2019.

Als woonbegeleider krijgt u een deeltijds contract (28/38 VTE) van bepaalde duur. Uw job bestaat uit het opstellen, bijstellen, uitvoeren en toelichten van een individueel handelingsplan, het verlenen van individuele praktische en psychosociale ondersteuning en het trainen en aanleren van vaardigheden om de zelfstandigheid van de cliënt te vergroten. Lees de gedetailleerde vacature woonbegeleider en solliciteer vóór 9 januari 2020.

Warmste Week-acties voor Licht en Liefde

Abby en Vince Verellen uit Grobbendonk (10 en 6 jaar) hebben in hun familie zes personen met de ernstige oogaandoening retinitis pigmentosa. Maandag 6 oktober zijn ze gestart met een Warmste Week-actie ten voordele van Licht en Liefde. Vince en Abby verkopen theelichtjes van huis tot huis, als teken van licht en warmte. De actie loopt tot 20 december. Bedankt, we zijn héél blij met dit prachtige initiatief. Steun de actie 'Een lichtje vol hoop in het duister'!

Van 31 oktober tot 12 december verkoopt het bedrijf Luxexcel uit Turnhout zakjes snoep ten voordele van Licht en Liefde. Luxexcel produceert 3D-geprinte lenzen voor brillenglazen. Deze unieke technologie maakt zeer speciale brillenglazen mogelijk, zoals lenzen met een hoge dioptrie voor slechtzienden of lenzen met slimme technologie. Via de actie ‘Sweethearts’ draagt het bedrijf graag zijn steentje bij zodat slechtzienden voldoende middelen hebben om te kunnen doen wat ieder ander kan. Dankjewel Luxexcel!

'Peperkoek voor een warme hart' is een deur-aan-deur-actie in Vleteren, georganiseerd door een warme zorgambassadeur van Familiehulp. Schitterend idee, bedankt!

De studenten Marketing- en Communicatiesupport van hogeschool VIVES, campus Brugge, verkopen pannenkoeken voor Licht en Liefde. “Ons plan is om deur aan deur te verkopen en ook een standje in onze school op te stellen”, leggen ze uit. 'Pancakes for Life' loopt van 25 november tot 7 december. Een mega dankjewel aan de Warmste Studenten van Brugge en omstreken!

Een Kortrijkse spellenclub komt wekelijks samen in de lokalen van Licht en Liefde. “Daarom, en omdat zij voor veel mensen een groot verschil maken, doen wij graag iets terug”, zeggen de leden. Op 15 december organiseren ze een toernooi voor het miniaturenspel 'Star Wars: X-Wing'. Alle opbrengst gaat naar Licht en Liefde. Super, dankjewel!

Op 18 december (14 tot 18 uur) treden de leerlingen van de Zwevegemse Kunstacademie op in de bibliotheek van Zwevegem, ten voordele van Licht en Liefde: "We willen mensen die niet goed zien warm maken met onze muziek". Een fantastisch plan waar we heel blij mee zijn!

Het Oogatelier in Kortrijk steunt ons met verschillende warme initiatieven, waaronder een pannenkoekenverkoop (in West-Vlaanderen). Een pakje van 1 kg bevat 12 pannenkoeken en kost 6 euro. Niet te weerstaan, dit aanbod! Contacteer oogatelier@lichtenliefde.be.

Dansclub Varya uit Varsenare geeft op 20 december 24 uur non-stop dansles in Vrijetijdscentrum Jabbeke, Vlamingveld 40. Iedereen, van welke leeftijd ook, kan terecht op 'De 24u van Varya' om zijn/haar beste dancemoves te tonen. Daarnaast kunnen toeschouwers aperitieven, spaghetti eten, een ontbijtje naar binnen werken of voor de taart en koffie aanschuiven. 's Nachts kunnen de hongerigen een croque monsieur krijgen. Ook de bar zal 24 uur open zijn. Allemaal ten voordele van Licht en Liefde, omdat dit goede doel net als Varya in Varsenare gevestigd is. Een dikke merci!

Boeken inlezen: uw nieuwe passie?

Licht en Liefde zoekt extra vrijwilligers voor de inleesstudio’s in Laken, Kortrijk en Varsenare.

Iets voor u? Als u interesse hebt, kom dan eens kennismaken! Via DE WARMSTE WEEK organiseren wij vrijwilligersprojecten op verschillende plaatsen, dagen en uren.

U vindt alle info op https://dewarmsteweek.be/goede-doelen/blindenzorg-licht-en-liefde

Kent u ons 'Oog@telier' in Kortrijk?

In Kortrijk heeft Licht en Liefde een 'Oog@telier' geopend, een hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op: oogatelier@lichtenliefde.be, 050 40 50 40.

Uw mening over de European Disability Card

De European Disability Card is een gratis en officieel pasje dat de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. Deze kaart wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. 

Hebt u een European Disability Card? Ondervindt u veel voordelen, en zijn er moeilijkheden bij het gebruik? Het European Disability Forum (EDF) wil de reacties van gebruikers in een verslag verwerken. Al uw ervaringen, in binnen- en buitenland, zijn welkom bij toegankelijkheidsexperte Karin Vaesen van Licht en Liefde: verkeerengebouw@lichtenliefde.be. We geven de gebundelde reacties anoniem aan het EDF door.

Cursisten Sint-Rafaël voeren artistieke correspondentie

Ook dit schooljaar gaat Sint-Rafaël, de BUSO-school van Licht en Liefde in Gent, een project aan met het S.M.A.K. Daar loopt tot 19 januari 2020 de tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue. Deze bekende Gentse tekenaar en schilder heeft de voorbije jaren gecorrespondeerd met vijf buitenlandse collega’s, in woord maar vooral beeld. Al die kleurrijke post vormt de basis van de expo. 12 cursisten van Sint-Rafaël gaan nu iets gelijkaardigs doen!

De blinde en slechtziende cursisten zullen op artistieke wijze corresponderen met studenten beeldende vorming van het DKO Leuven en met enkele kunstenaars van Nucleo Gent. Ze weten niet aan wie ze gekoppeld worden. In de loop van het schooljaar worden 6 kunstzinnige brieven verstuurd. Er zijn slechts enkele regels, vooral voor formaat en gewicht. De apotheose wordt een tentoonstelling, volgend jaar in het S.M.A.K.! Pas op de feestelijke opening worden de correspondenten aan elkaar voorgesteld.

Iedereen heeft enorm veel zin in dit wonderlijke project. Op 19 november 2019 hebben de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoet in het S.M.A.K. Ronny Delrue kwam zelf ook wat uitleg geven!

Oogatelier Crea in Oost-Vlaanderen

Bent u graag creatief bezig, met aangepast materiaal? Dan zit u goed bij het nieuwe Oogatelier Crea van Licht en Liefde in Oost-Vlaanderen! Eva Keppens leidt alles in goede banen en begeleidt u persoonlijk indien nodig.

Momenteel doen we enkele interieurprojecten, met oude technieken in een nieuw jasje. U kunt er thuis verder mee aan de slag. Elk atelier loopt van 9 tot 16 uur in het vlaamsoogpunt Gent (Kortrijksesteenweg 304). Achteraf ruimen we samen op. Voor uw middageten zorgt u zelf. We maken het heel gezellig en wisselen tips en ideeën uit.

Het atelier is toegankelijk voor elke persoon met een visuele beperking. Er worden RTH-prestaties geregistreerd tot maximaal 10,15 euro per dag. Wie niet onder RTH valt, betaalt 10,15 euro per dag. Een halve dag kan ook, aan halve prijs. We vragen 10 euro voor het gebruikte materiaal.

Inschrijven kan per mail naar keppens.eva@lichtenliefde.be of via het onthaal in Gent, 09 225 95 29. Andere ideeën voor creatieve bezigheden zijn steeds welkom. Wilt u uw eigen groepje samenstellen op een andere datum, dan kan dat ook!

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Gruuthusemuseum maakte beleving toegankelijk

Na vijf jaar renovatie heeft het Brugse Gruuthusemuseum opnieuw de deuren geopend. U kunt dit museum nu ook via voelstations beleven. Daartoe werd de hulp ingeroepen van Licht en Liefde en van Doof Vlaanderen. “Hoe vroeger je dat doet, hoe beter”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met onder meer een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan. De volgende stap wordt een beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden. “We hopen de audiogids dit najaar te lanceren”, zegt Katelijne. “Die latere timing is bewust. Nu hebben we nog de kans om bij te sturen in het museum. Zodra we de beschrijvende audiogids opnemen, mogen de stukken niet meer van plaats veranderen.”

Het Gruuthusemuseum investeerde fors in de voelstations. Past zoiets in de commerciële logica die vandaag zo vaak de wet dicteert? Katelijne: “Het rendement moet je breed bekijken. We zijn geen privébedrijf, maar een publieke instelling die zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart 2019 de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).