Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Huis op 't Oog

Licht en Liefde stelt een nieuw project voor: HUIS OP 'T OOG.

Een nieuw cohousingproject mét sociaal karakter. Een thuis. Een plek waar men gewoon zichzelf kan zijn. Het wordt een plek waar bewoners zorgeloos kunnen wonen en voluit kunnen leven. Een plek die draait rond sociale duurzaamheid, met aandacht voor kwaliteit en comfort van leven en welzijn van bewoners, gebruikers én tijdelijke bezoekers: nu en in de toekomst.

 


Ben jij benieuwd wat dit project inhoudt?
Stuur een mailtje naar Hans.Van.de.Vyver@lichtenliefde.be.

Zorg jij er mee voor dat dit project gerealiseerd kan worden?
Neem een kijkje op ons Huis op 't Oog-platform en ontdek de mogelijkheden!
https://blindenzorglichtliefde.koalect.com/nl-NL/crowdfunding

De winnaars van onze schrijfwedstrijd!

De drie laureaten van onze schrijfwedstrijd ‘Het Laatste Oordeel’ zijn bekend! In alfabetische volgorde zijn het Anne-Lieze Albregts, Anneloes Tuithof en Renske van Dokkum. Hartelijk gefeliciteerd!!

De jury hield rekening met de schrijfstijl, het thema (vooroordelen over mensen met een visuele handicap), de creativiteit, het doelpubliek en de ‘magie’ van de tekst (wat hij met de lezer doet).

Over ‘Onmogelijk’, door Anneloes Tuithof, zegt de jury: “Dit lijkt wel theater! We worden gebombardeerd met vooroordelen over blinde personen, zo treffend en herkenbaar. De tekst is wervelend, humoristisch en stilistisch bijzonder knap, waardoor hij echt uitnodigt om te lezen. We schudden het hoofd, glimlachen en denken na, net wat nodig is bij een laatste oordeel. Een pareltje!”

Over ‘Het laatste oordeel’, door Anne-Lieze Albregts: “Deze tekst straalt. Hij leest als een column in een tijdschrift, fris en sprankelend. De blinde mensen zijn zelf aan het woord, we krijgen een inkijkje in hun alledaagse leven. Ze vegen de clichés één voor één van tafel. Een verhaaltje dat met humor, gezonde zelfspot en zelfrelativering geschreven is.”

Over ‘Met mijn oren naar de zon’, door Renske Van Dokkum: “Een tekst met mooie voorbeelden van eigen ervaringen, die kwetsbaarheid, veerkracht en de onvoorspelbaarheid van vooroordelen weergeeft. Emoties en herinneringen worden opgediept, er komen weetjes en zelfs wat filosofie voorbij. Een ander gebruik van de zintuigen leidt tot een andere taal met verrassend woordgebruik. In vierhonderd woorden zo’n verhaal vertellen met zo’n sterke metafoor erin, is knap.”

“We hebben enorm genoten van alle inzendingen”, meldt de jury nog. “We willen alle deelnemers van harte bedanken!” Het laatste oordeel werd geveld door Kathleen Boogmans, Francis Cromphout, Piet Devos, Jan Dewitte, Katrien Huybrecht en George Kabel. De winnende teksten worden publiek gemaakt op de tentoonstelling van het artistieke project ‘Hoogstpersoonlijk!’, eind 2023 in het Museum Dr. Guislain (Gent).

‘Muurschrijver’: toegankelijk street art-project

Samen met kunstenaar Intvis organiseert Licht en Liefde ‘Muurschrijver’: we willen blinde en slechtziende mensen betrekken bij de creatie van een monumentale muurschildering!

Street art is booming. De Belgische kunstenaar Intvis probeert de meest toegankelijke kunstvorm ook bereikbaar te maken voor mensen met een visuele beperking.

Heb je zin om mee uit te zoeken hoe we dat doen? Je bent van harte welkom op de eerste bijeenkomst, op donderdag 24 november om 11 uur in het Museum Dr. Guislain in Gent! Schrijf in via e-mail: muurschrijver@gmail.com. We bezorgen je dan alle concrete info!

Kun je er niet bij zijn op 24 november, maar heb je wel interesse in dit street art-project? Stuur dan ook een mailtje: we houden je graag op de hoogte van bijeenkomsten in de toekomst.

Ondersteuning bij het fietsen

Alle mobiliteitsinstructeurs van Licht en Liefde zijn bijeengekomen in het vlaamsoogpunt Gent, om even stil te staan bij fietsen met een visuele beperking.

Zowel individueel fietsen als tandemrijden kwamen aan bod. Tips en tricks werden uitgewisseld om de cliënten en hun omgeving nog beter te ondersteunen.

Kunnen fietsen is immers een grote vrijheid.

Melpomene bracht een schitterend benefietconcert!

Wat een bijzondere, zeg maar zalige namiddag was het op 16 oktober in de abdij van Zevenkerken (Loppem)! Het Antwerpse koor Melpomene, geleid door Jan Melaerts, heeft op sublieme wijze gezongen voor Licht en Liefde. Dit uitzonderlijke benefietconcert werd bijgewoond door zo’n tweehonderd 'Licht-en-Liefhebbers'.

Als jij er ook bij was, dank je wel! Ook het koor willen we heel hartelijk bedanken voor de topprestatie, die ze met hart en ziel kwamen leveren. Ze betoverden iedereen met hun renaissancepolyfonie en zorgden daarmee ook voor zeer welkome steun. Hun initiatief was dus weldoend in alle opzichten!

Wie nog een toegankelijke versie van het programmaboekje wil, mag mailen naar docu@lichtenliefde.be

VACATURE: woonbegeleider

Licht en Liefde heeft een vacature, misschien wel geknipt voor jou! Wij zoeken een woonbegeleider voor Varsenare.

Je maakt deel uit van het team dat bewoners op basis van hun vragen en wensen ondersteunt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. Concreet houdt dat in: individuele handelingsplannen opstellen, uitvoeren en toelichten, praktische en psychosociale ondersteuning verlenen en vaardigheden aanleren om de zelfstandigheid te vergroten. Je bent een teamspeler met een hart voor mensen en bent respectvol, zorgzaam, creatief, verantwoordelijk en flexibel. Je beschikt over een sociaal georiënteerd diploma. Ervaring met de doelgroep en directe beschikbaarheid zijn pluspunten. Wij bieden je een overeenkomst voor onbepaalde duur en luisteren naar je wensen wat betreft arbeidstijd.

Lees de vacature en mail je motivatiebrief en cv naar lorenzo.billiet@lichtenliefde.be.

'Raakvlakken': unieke boetseerworkshop

Boetseren op zo’n manier dat je met heel je lichaam in contact komt met klei: hoe klinkt dat? De deelnemers aan onze inclusieve workshops ‘Raakvlakken’ in Dendermonde kunnen je vertellen dat het magisch is! We werken in kleine groepjes van ziende en niet-ziende mensen. De voorbereiding gebeurt geblinddoekt. Er is klei in overvloed. Achteraf neem je het hele proces mee: het is opgeslagen in je lijf en schenkt je vreugde en nieuwe mogelijkheden. Welkom op zondag 16 oktober!

‘Raakvlakken’ gaat over impulsen volgen en in beweging gaan, ademen en je flow volgen. Er helemaal zijn, jezelf zijn, contact hebben met je lichaam en je bewust worden van wat je voelt. In die beweging ontmoet je ook de ander. Je ziet jezelf van binnenuit en ervaart de ander zonder visuele buitenkant. Je wordt je bewust van je eeuwige verwachtingen over hoe je je zou moeten voelen, wat je zou moeten ervaren, wie je zou willen zijn en hoe je zou willen overkomen en gezien worden… om die verwachtingen dan los te laten!

Kunstenares Alexandra Jacquet begeleidt je. Er is geen goed of fout, alles is welkom. We zien het als een artistiek onderzoek, dat zal leiden tot een groot kunstwerk (waar ook jouw persoonlijkheid in zit!) en een bijbehorende dansvoorstelling.

‘Raakvlakken’ kadert in het project ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ van Licht en Liefde, een zoektocht met blinde, slechtziende en ziende mensen naar zelfbeeld en identiteit in een wereld die gedomineerd wordt door het visuele.

Welkom, ook als je goed ziet! Deelnemer Filip getuigt: “Het is mooi om niet-zienden niet ziend te zien en te beseffen dat we allemaal één zijn.” Je kunt er nog bij op zondag 16 oktober 2022!

Interesse in smartphone-lessen? Deel ons je wensen mee!

Wil je weten hoe een smartphone je leven kan vergemakkelijken? Heb je nog nooit een mobiele telefoon gehad, maar wil je ermee leren werken? Heb je al een smartphone, maar zoek je nuttige, toegankelijke apps? Wil je leren surfen op het internet, of afspraken bijhouden? Dan ben je binnenkort welkom op onze smartphone-lessen, ook voor beginners!

Licht en Liefde is sterk gespecialiseerd in de nieuwe technologieën die voor blinde en slechtziende personen een wezenlijk verschil maken. We hebben ervaring met vorming van (jong)volwassenen en senioren. Toch stellen we vast dat nog steeds heel veel mensen met visuele uitdagingen geen smartphone gebruiken of geen toegang hebben gevonden tot de digitale wereld.

Daarom organiseert Blindenzorg Licht en Liefde, samen met VeBeS, binnenkort een reeks groepslessen in het gebruik van zowel iPhone als Samsung-smartphones, op verschillende locaties. Je zult kunnen inschrijven voor verschillende types vormingen:

• Type 1: Informatie en advies: hier leer je de mogelijkheden kennen van een smartphone én adviseren we jou omtrent de aankoop van een toestel. Immers, niet alle toestellen zijn even gebruiksvriendelijk voor mensen met een visuele handicap.

• Type 2: Basisvaardigheden en meest gebruikte apps: afhankelijk van het type toestel dat je verkiest (iPhone of Samsung) en of je blind dan wel slechtziend bent, krijg je de basisvaardigheden aangeleerd om met het toestel aan de slag te gaan. Ook de meest handige toepassingen (of ‘apps’) komen hier aan bod.

• Type 3: Smartphone-café: tijdens deze gezellige bijeenkomst van nieuwe smartphone-gebruikers, onder leiding van een ervaringsdeskundige, kun je ervaringen en tips onder elkaar uitwisselen.

Ook je begeleider is welkom, om je tijdens de vormingen en thuis te kunnen ondersteunen.

We willen het aanbod zo goed mogelijk aanpassen aan jouw wensen. Ben je geïnteresseerd in deze vormingen of ken je iemand die er behoefte aan heeft, maak dan je wensen en noden kenbaar. Wij kunnen er dan rekening mee houden! Je kunt dat doen door een korte vragenlijst in te vullen.

Grijp je kans!!

Studiedag ‘Supported Employment’

Op 19 oktober 2022 vond een studiedag ‘Supported Employment’ plaats in de Gentse Arteveldehogeschool. Licht en Liefde werkte mee!

Bieke en Mark van ons project AnyWorx gaven een workshop. Ze legden aan de studenten uit hoe AnyWorx blinde en slechtziende personen begeleidt op hun zoektocht naar werk, of om hun job te kunnen blijven uitoefenen. Ook werkgevers worden ondersteund.

AnyWorx zoekt oplossingen op maat: aanpassing van de werkplek, mobiliteitstraining, sensibilisering, coaching, psychosociale ondersteuning, … Elke cliënt die wil werken, moet dat kunnen! De studenten kregen een brochure mee.

Contact: anyworx@lichtenliefde.be

Nieuwe KNIPOOG verschenen

In het nieuwe zomermagazine KNIPOOG van Licht en Liefde doet Magda Beeldens haar – ondanks alles – positieve levensverhaal. Fotografe Hilde Braet vertelt waarom kunstfotografie een aanrader is als je slechtziend of blind bent. De afgedrukte foto’s, ook op de cover, zijn het sprekende bewijs!

Het sterkste verhaal komt van onze cursiefjesschrijfster Anne-Lieze Albregts, die een bizarre hotelnacht beleefde. Uiteraard lees je ook over onze nieuwe projecten, krijg je allerlei handige info en staat er nog véél meer in Knipoog.

Download de toegankelijke Knipoog-pdf

Ontmoetingsdag AnyWorx - Emino

Met het project AnyWorx (expertisecentrum visus en werk) wil Licht en Liefde visie, steun en succes geven aan het waardevol actief inzetten van blinde en slechtziende personen, hetzij in het eerste arbeidscircuit, hetzij op andere manier. Netwerken is daarbij heel belangrijk. Op 27 september 2022 zaten Bieke Persoons en Mark Meulemans van AnyWorx samen met Miguel De Clercq en Fabian D’Hoore van Emino.

Emino is een grote organisatie die mensen aan een job wil helpen of hun job wil laten behouden, ongeacht leeftijd, persoonlijke situatie of handicap. Elk talent verdient immers een plek op de arbeidsmarkt. Daarom informeert, adviseert en ondersteunt Emino werkzoekenden, werknemers en bedrijven. We danken Miguel De Clercq en Florian D'Hoore van Emino voor de fijne ontmoeting! Het team van AnyWorx gaf hen meer uitleg over de begeleiding van blinde en slechtziende personen op de werkvloer.

Blinde acteurs gezocht!

Productiehuis De Mensen (bekend van Undercover, Beau Séjour en Spitsbroers) werkt aan een nieuwe reeks: ‘Blind Sherlocks’. Er wordt een blinde acteur gezocht om het hoofdpersonage te vertolken! Verder zijn er ‘blinde rollen’ voor kinderen en een vrouwelijk personage.

Ben je volledig blind of zeer slechtziend en kun je acteren? Ga het avontuur aan, schrijf je in voor de casting! Er zit zeker ergens groot talent verscholen, dat moet nu nog bereikt worden!

Inschrijven kan tot 15 oktober 2022.

Congresdag ‘Arbeid en gezondheid’

Op woensdag 19 oktober 2022 werkt Licht en Liefde mee aan de congresdag ‘Arbeid en gezondheid’ in de Arteveldehogeschool Gent. Vanuit de gedachte ‘werken is genezen’ krijgt de (toekomstige) arbeidsprofessional daar inspirerende workshops en concrete handvatten aangeboden.

Dat is belangrijk, want de afwezigheid van mensen met een handicap of gezondheidsproblemen heeft een hoog prijskaartje voor de werkgever, de sociale zekerheid en de maatschappij, maar zeker ook voor de werknemer zelf: het leidt tot inkomstenverlies, verlies van sociale contacten en nog meer gezondheidsproblemen.

In België is bijna één op twintig mensen tussen de 20 en de 64 jaar langdurig arbeidsongeschikt. Hun aantal is verdubbeld in de laatste 15 jaar.?Hoe langer iemand arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker om opnieuw te gaan werken. Een re-integratietraject in een vroeg stadium is dus zeer belangrijk.

Bieke Persoons vertelt in een workshop hoe Licht en Liefde (Anyworx) niet- en slechtziende personen coacht en traint op de werkvloer. Hoe versterken we de werknemer en de werkgever, zodat zij zelfstandig verder kunnen, meer competenties hebben en de visuele drempels kunnen verkleinen?

Op de congresdag wordt ook het boek ‘Arbeid & gezondheid: de Vlaamse arbeidsmarktcontext’ voorgesteld. Het beantwoordt de vraag hoe je integratie, inclusieve arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en ontplooiing. Met de toenemende vergrijzing en flexibilisering van de arbeidsmarkt is het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie een steeds grotere uitdaging.

Lees alles over de congresdag ‘Arbeid en gezondheid’

Koningin Mathilde bezoekt Licht en Liefde!

Op 13 juli 2022 kwam koningin Mathilde naar Licht en Liefde in Varsenare! Ze heeft er gefietst met slechtziende/blinde bewoners en personen met een beperking of kwetsbaarheid van andere projecten.

Onze koningin wordt vijftig jaar op 20 januari 2023. Dat viert ze nu al, op een bijzondere manier. Onder het motto ‘Samen bewegen voor mentaal welzijn’ bezoekt de koningin tussen juli en december alle provincies, om met mensen te wandelen en te fietsen.

Op 13 juli was West-Vlaanderen als eerste aan de beurt. Alles begon bij Licht en Liefde. Het werd een onvergetelijke dag!

NIEUW: UNIEKE INCLUSIEVE WENSKAART!

‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets gloednieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’!

Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.

De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!

Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart

LICHT EN LIEFDE VANGT VLUCHTELINGEN OP: HELP JE MEE?

Ook Licht en Liefde wil vluchtelingen uit Oekraïne concreet helpen! Het voormalige 'Huis 45’ in Varsenare was ongebruikt sinds de bewoners eind 2021 naar de nieuwbouw verhuisden. Wij vangen daar nu tot zestig Oekraïense vluchtelingen op!

We waren trouwens al bezig met een project in Oekraïne voor blinden en slechtzienden, vandaar onze zeer grote bekommernis en motivatie.

Van harte danken we de gemeente Jabbeke, de buurtbewoners en onze vele fantastische vrijwilligers voor hun enthousiasme en medewerking! 

Help jij ook mee om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gebouwen optimaal te organiseren? DYAKUYU, heel hartelijk bedankt !!!

DONEER ONLINE

ENGAGEER U VIA ONS ACTIEPLATFORM

Lees het verhaal van Hanna (14)

Onze Serengeti in Veltem

Is dit een beeld uit de Serengeti? Welnee, het is de boomgaard van Licht en Liefde in het vlaamsoogpunt Veltem, ons inloopcentrum voor Vlaams-Brabant!

We zien een machtige kudde chocoladebruine geiten met grote hoorns in het lange savannegras. Op de achtergrond staat hier en daar een boom met brede kruin. De onmetelijke blauwe hemel hangt vol Afrikaanse witte wolken.

Kom eens langs: Groenstraat 62, 3020 Veltem. De safari is gratis!

Lees de routebeschrijving

Welkom bij Sint-Rafaël!

Sint-Rafaël is het herscholingscentrum van Licht en Liefde voor volwassenen met een visuele beperking. Wij zijn gesitueerd in het Gentse, maar ontvangen cursisten uit heel Vlaanderen.

Cursisten die bij ons beginnen, volgen een opleidingstraject dat volledig aangepast is aan hun noden en behoeften. Van de duur van de opleiding tot en met welke vakken ze volgen, alles hangt af van de persoon zelf. Onze enthousiaste leerkrachten, sociaal-verpleegkundige en leerlingenbegeleiding zorgen voor een traject op maat.

Je kunt bij ons vakken volgen om je zelfstandigheid te vergroten, zoals braille, mobiliteit en koken. Cursisten kunnen ook leren typen, leren werken met de computer (zowel pc als Mac) en met de iPhone en iPad. Daarnaast bieden zijn er taallessen Engels, Frans en Nederlands, ook voor anderstaligen.

Op het vlak van ontspanning kun je creatief aan de slag in de lessen creatief atelier en ambachtelijk atelier, of sporten in de lessen fitness en zwemmen.

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Je kunt alle vakken volgen op verschillende niveaus. Kortom: voor elk wat wils!

Interesse? Geef een seintje op 09 292 40 89 en wij geven je met plezier meer informatie over onze school. Like ook onze Facebook-pagina Sint-Rafaël Gent. Wil je weten hoe cursisten onze school ervaren? Zoek op YouTube naar ‘Nieuws Sint-Rafaël’.

Om jullie beter op de hoogte te houden, vragen wij aan oud-cursisten die dit nog niet gedaan hebben, om hun contactgegevens bekend te maken via nieuws@busosintrafael.be of door een telefoontje naar het secretariaat op 09 292 40 89.

Terugkomdag Sint-Rafaël

Op zaterdag 24 september snuiven we met de oud-cursisten van onze BuSO-school de zilte Oostendse zeelucht op. Ga je mee?

We maken een verfrissende wandeling van 6,5 km langs de dijk tot aan OC Ter Yde. Als je niet goed te been bent, kun je onder begeleiding mee met het schoolbusje of de kusttram. Na een broodmaaltijd volgt een gezellige namiddag: bij een taartje en een koffie praten we bij. Kinderen en partners mogen zeker meekomen.

Kostprijs (broodmaaltijd en taart): 5 euro voor volwassen, 3 euro voor kinderen tot twaalf jaar. Drank is ter plaatse verkrijgbaar. Inschrijven kan op het mailadres nieuws@busosintrafael.be of tijdens de schooluren op 09 292 40 89. Het rekeningnummer is BE33 7330 1720 9446. Schrijf in en betaal vóór 19 september.

Sint-Rafaël ontwerpt geluidenatlas

Tijdens de lessen echolocatie (je oriënteren op het gehoor) merkten de cursisten onze BuSO-school Sint-Rafaël dat het zeer moeilijk is om exact over geluid te spreken. De nodige woordenschat ontbreekt! Daarom hebben ze een geluidenatlas samengesteld.

De blinde en slechtziende studenten – echte ervaringsdeskundigen – werkten voor hun onderzoek samen met verschillende kunstenaars. Op 19 juni 2022 worden de resultaten van hun onderzoek getoond in S.M.A.K., het Gentse topmuseum voor actuele kunst. Daarna zal de atlas online beschikbaar zijn.

Ook jij kunt ook nog meewerken aan de geluidenatlas!

De route naar het vlaamsoogpunt Veltem

In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen.

Lees de routebeschrijving om wegwijs te worden!

Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de route-info. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!

Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be

Nieuwpoortse beiaard brengt Vlaamse primeur van PictureLive-gidskaarten

Vrijwilligers van de Nieuwpoortse Beiaardvereniging hebben het XiNiX-inleefproject van Licht en Liefde bezocht en zich bijgeschoold om blinde en slechtziende personen optimaal te kunnen ontvangen. Maar er is meer: in de beiaardtoren van Nieuwpoort kun je ook de Vlaamse primeur meemaken van PictureLive-gidskaarten. PictureLive is de toekomst van alle toegankelijke info!

Op de 3D-kaarten zijn met lijnen, punten en arceringen (enkele mm dik) foto's en tekeningen voelbaar gemaakt. Dankzij de 360 graden Universal Design krijgt iedereen alle informatie. Je krijgt bij je bezoek ook een heel bijzondere inclusieve brochure met tactiele kaft. Op elke pagina staan QR-codes die leiden naar gesproken informatie, audiodescriptie, muziek en beelden. Tegelijkertijd zijn er NFC-chips ingewerkt, zodat je smartphone (gewoon door hem in de nabijheid van de plaat te houden) audiobeschrijvende informatie geeft. Zo kan iedereen multisensorieel ervaren! Breng een smartphone en oortjes mee. De gedrukte brochureteksten kunnen gescand en voorgelezen worden.

PictureLive is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen UD-projects, Hdruk en het vlaamsoogfonds, met steun ook van Licht en Liefde. Het biedt iedereen de mogelijkheid om volwaardig toegankelijk musea te bezoeken: het eerste compleet toegankelijke systeem, in één kaart bijeen die voor IEDEREEN dient.

Wil je nog meer? Tijdens het beiaardseizoen, van half juni tot half september, kun je op vrijdag van 10 tot 11 uur de toren bezoeken samen met stadsbeiaardier Els Debevere. Zij vertelt dan over het ontstaan van belforten en beiaarden en over de klokken. Je maakt bovendien een live-concert mee..

Als je individueel met je begeleider de toren wilt bezoeken, neem je best vooraf contact op met de beiaardier om praktische afspraken te maken en wat uitleg te krijgen. Ook groepen zijn welkom (maximaal 10 blinde of slechtziende personen en hun begeleiders), bij voorkeur buiten het beiaardseizoen. Met al je vragen kun je terecht bij Els Debevere: els.debevere@skynet.be of 0486 76 93 41.

De beiaard bevindt zich op de Grote Markt van Nieuwpoort. Je kunt de tram of bus nemen naar halte Nieuwpoort Stad (Kaai Nieuwpoort), op 700 meter. Ga naar de Oostendestraat en rechtdoor naar de Marktstraat. Zo kom je op het Marktplein. Voor je ligt links het Belfort (Oude Stadshallen), in het midden het stadhuis en rechts de Onze-Lieve-Vrouwetoren waarin de beiaard hangt.

Bushaltes bedreigd

In het kader van het nieuwe Vlaamse mobiliteitsbeleid wordt gestreefd naar snellere en efficiëntere busverbindingen. Sommige vervoerregio’s maakten hun mobiliteitsplan reeds bekend. De uitrol van deze plannen is voorzien in de loop van 2023.

‘Sneller en efficiënter’ betekent dat de trajecten van veel lijnbussen worden rechtgetrokken en ingekort. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de bussen geen ommetjes meer maken door wijken. Het spijtige gevolg is dat veel wijken en gebieden niet langer bediend zullen worden door een lijnbus.

Mobiliteitsexperten waarschuwen dat er hierdoor in Vlaanderen ‘vervoerswoestijnen’ zullen ontstaan en dat heel wat mensen met ‘vervoersarmoede’ te kampen zullen krijgen. Voor ons is dat zeker geen positieve evolutie, aangezien de meesten voor hun verplaatsingen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Sommige personen met een visuele beperking hebben reeds vernomen dat volgend jaar hun bushalte wordt opgeheven en kloppen bij Licht en Liefde aan om oplossingen te vragen. Eén persoon had korte tijd voordien een huis gekocht. Haar keuze voor de woning was onder meer bepaald door de nabijheid van een bushalte, vanwaar ze een frequente verbinding had naar haar werk. Nu verneemt ze dat die bushalte volgend jaar niet langer wordt bediend… Wij verwachten meer van zulke meldingen.

Als je een probleem wilt signaleren, kun je steeds terecht bij de Expertisecel toegankelijkheid van Licht en Liefde: mail naar verkeerengebouw@lichtenliefde.be.
 

Een nieuw leven voor onze bewoners in Varsenare

Het woonproject van Licht en Liefde is verhuisd, en meer dan dat! Op 18 november 2021 hebben de bewoners de grote stap gezet naar leven en wonen zoals iedereen, in een context van cohousing.

Dit is de eerste fase in het ontwikkelen van een zorg-assistentiewijk, verweven in het dorp Varsenare. Hiermee bedoelen we dat we dromen van extra mogelijkheden voor eenieder, zowel in het dorp als in deze nieuw ontwikkelende wijk met toegevoegde waarde op het vlak van kwaliteit van leven voor iedereen. De basisidee is een zorgzame buurt, waar tal van kansen zijn om voor elkaar meer te betekenen, als het gewenst is.

Stap voor stap wil Licht en Liefde ook tonen wat universal design (toegankelijk voor iedereen) in een wijk kan betekenen, zowel binnen als buiten.

De bewoners zijn alvast enorm enthousiast en voelen zich al goed thuis in hun nieuwe woning. Veel nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. We zijn heel trots op hen!

XiNiX: herontdek de wereld met 4 zintuigen!

Ken je het inleefproject XiNiX van Licht en Liefde? Op unieke, onvergetelijke wijze dompelen ervaringsdeskundigen je onder in hun belevingswereld.

Bij XiNiX krijg je een heel andere kijk op mensen met een visuele beperking en herontdek je de wereld met 4 zintuigen. Het programma wordt in overleg samengesteld, op maat van jouw school, organisatie, vereniging of andere groep. Alles gebeurt met respect voor de geldende coronamaatregelen.

Ook dit najaar draait XiNiX op volle toeren. Heel diverse groepen kwamen al naar ons bezoekerscentrum in Varsenare: van studenten verpleegkunde (Vives), verzorgenden in opleiding (Familiezorg) en leerlingen jeugd- en gehandicaptenzorg (TIHF Brugge) over basisschool De Wassenaard Varsenare en Samana Houtland Kaprijke en Lembeke tot scenaristen van productiehuis De Mensen, cursisten van de XiNiX-basisopleiding en nieuwe medewerkers van Licht en Liefde.

WELKOM BIJ XiNiX!

Licht en Liefde zet in op klimaat

Op onze nieuwbouw in Varsenare komen 223 zonnepanelen. Naast de vele energiebesparende maatregelen zal dit ervoor zorgen dat we het resterende verbruik zoveel mogelijk kunnen dekken, deels ook in het oude gebouw. Na evaluatie wordt een investeringsplan gemaakt voor zonnepanelen op de daken van alle inloopcentra.

In Veltem en Varsenare komen op de parking twee laadpalen, als eerste stap in de verdere vergroening van het wagenpark. We hebben al een eerste bedrijfswagen die op elektriciteit rijdt.

In de inloopcentra van Varsenare, Gent en Veltem werden watertappen geïnstalleerd met gefilterd leidingwater (plat en bruis). De andere vlaamsoogpunten krijgen een kraanfilter en een apparaat voor bruiswater. Alle plastieken en glazen waterflessen verdwijnen.

Wordt vervolgd!

Een tuin voor alle zintuigen

In Veltem krijgt OIK’Aether, onze ‘hoeve van de helderheid’, steeds meer vorm. Rond het gloednieuwe inloopcentrum van Licht en Liefde wordt een tuin aangelegd waar geur, smaak, tast en gehoor centraal staan.

De verhoogde plantenbakken lopen al over van groeiend en bloeiend leven. Bezoekers kunnen genieten met al hun zintuigen. De bakken zijn er gekomen met steun van de scouts van Winksele/Veltem-Beisem.

We werken in ons ecologisch paradijsje ook aan een grote appel- en kersenboomgaard, zitbanken, bessenstruiken, een houtkant, … Ervaar in Veltem, en weldra ook op onze nieuwe woonsite in Varsenare, hoe boeiend het is om naar de natuur te kijken met je handen, neus, oren en mond!

Europese handicapkaart wordt officieel bewijsmiddel

Het Europees Parlement heeft beslist dat de European Disability Card een wetgevend kader krijgt. Ze wordt ook uitgebreid naar alle lidstaten van de Europese Unie en zal veel ruimer gebruikt kunnen worden.

De European Disability Card is een gratis kaartje waarmee je objectief kunt bewijzen dat je een persoon met een handicap bent.  Tot nu toe kon je ze alleen in België en enkele andere landen gebruiken, vooral bij deelname aan vrijetijds- en sportactiviteiten om korting, begeleiding of speciale faciliteiten te krijgen. Binnenkort is de kaart officieel geldig in het kader van mobiliteit (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer), in heel de Europese Unie. De ordediensten zullen de kaart eveneens erkennen – gedaan met discussies als jouw handicap moeilijk zichtbaar is of een verkeerde indruk geeft.

Deze uitbreiding is een logische beslissing, die het leven makkelijker zal maken! We houden het verder in het oog.

Vraag een European Disability Card aan 

NIEUWE WETGEVING: HERBEKIJK UW DUOLEGAAT!

Sinds 1 juli 2021 kunt u geen erfbelasting meer besparen via een duolegaat. In de plaats kwam er een nultarief voor schenkingen aan goede doelen en een nieuw tarief als u een klein deel van uw vermogen wilt nalaten aan een goede vriend. Ook voor reeds bestaande testamenten is het systeem veranderd. Als er een duolegaat in uw testament staat, raden we u aan om dat te herbekijken met uw notaris.

Het duolegaat op zich wordt niet afgeschaft. Het blijft mogelijk om uw nalatenschap in een testament te spreiden over een ‘gewone’ erfgenaam en een goed doel, waarbij dat goede doel de erfbelasting volledig op zich neemt. Uw gewone erfgenaam doet daar echter geen fiscaal voordeel meer mee.

Ook in reeds bestaande testamenten met een duolegaat gelden de nieuwe regels. Daardoor is de kans groot dat uw duolegaat niet meer uitvoerbaar is, omdat het goede doel meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die het ontvangt.

Pas uw testament aan, er zijn goede alternatieven. Als u uw notaris raadpleegt, zal die met u bekijken wat de beste oplossing is, op basis van uw wensen en persoonlijke situatie.

Goede doelen betalen geen belasting meer op een schenking of legaat. De tarieven van 5,5 procent voor een schenking en 8,5 procent voor een erfenis verdwijnen vanaf 1 juli. Als je iets schenkt of nalaat aan Licht en Liefde, worden wij daar dus niet meer op belast. We kunnen het volledige bedrag gebruiken om blinde en slechtziende mensen te helpen.

Wilt u vrijblijvend meer info of persoonlijk advies over een legaat of schenking aan Licht en Liefde? Stuur dan een mail naar joke.daelemans@lichtenliefde.be.

Halte-aankondiging in voertuigen MIVB

In het ‘Actieplan toegankelijkheid MIVB’ wordt onder meer aanbevolen om de voertuigen van de Brusselse vervoersmaatschappij te voorzien van “auditieve en visuele systemen om haltes aan te kondigen die voldoende goed hoorbaar en/of zichtbaar (…) zijn”. Toch bereiken ons geregeld klachten over het ontbreken van auditieve en visuele halte-aankondigingen in de metro en de trams. Ondanks herhaaldelijk signaleren van die klachten aan de MIVB merken we weinig verbetering.

Om dit probleem structureel aan te kaarten, is het belangrijk dat we de klachten kunnen bundelen. Als u tijdens een reis met een metro, tram of bus van de MIVB vaststelt dat de haltes niet worden aangekondigd, meld ons dat dan alstublieft. Vermeld op welke lijn en tussen welke vertrek- en bestemmingshalte het was en op welke datum en tijdstip (van vertrek). Wanneer we je ervaring aankaarten bij de bevoegde instanties, vermelden we enkel die gegevens. Uw naam en contactgegevens blijven anoniem.

Meld uw klacht(en) aan de Expertisecel toegankelijkheid van Licht en Liefde via verkeerengebouw@lichtenliefde.be. Veel dank!

Veel overheidswebsites zijn nog niet toegankelijk

Toegankelijkheid is een basisrecht. Voor mensen met een handicap is het een absolute noodzaak om te kunnen participeren aan de samenleving. Voor elke gebruiker zijn heldere, vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en mobiele apps een grote meerwaarde.

De productie en consumptie van digitale content blijft jaar na jaar stijgen. Helaas vallen bezoekers met een beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch, …) vaak uit de boot. Als je personen met een tijdelijke beperking meerekent, spreken we over zeker 30% minder bereik. Digitale content wordt ook steeds vaker onderweg of buitenshuis geconsumeerd, op mobiele toestellen en niet-evidente plaatsen. Dan zijn ondertitels bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen.

Om digitale toegankelijkheid af te dwingen, heeft Europa richtlijnen uitgevaardigd die door alle lidstaten zijn vertaald in nationale en regionale wetgeving. Alle websites van overheidsinstanties moeten toegankelijk zijn (volgens de WCAG 2.1AA-standaard) sinds 23 september 2020. Voor nieuwe websites is dat zelfs al een jaar langer. Apps hadden tijd tot 23 juni 2021.

Een grote vooruitgang… ware het niet dat heel wat (ook essentiële) websites nog steeds niet toegankelijk zijn! Burgers met een beperking kunnen zich beroepen op de wet als zij zich digitaal uitgesloten voelen. SIGNALEER ONTOEGANKELIJKE WEBSITES!

OPROEP AAN WEBBOUWERS EN APP-ONTWIKKELAARS: zet van bij het prille begin in op toegankelijkheid. Uw website is dan gebruiksvriendelijker, transparanter, hoger gerangschikt, beter geformatteerd, sneller en beter navigeerbaar. Zo krijgt u gegarandeerd meer tevreden klanten!

Leef je uit in het Oog@telier

Het Oog@telier van Licht en Liefde is een heel dynamisch inclusief dagcentrum. Op vier locaties (Kortrijk, Gent, Oostende en Varsenare) kun je aan allerlei boeiende activiteiten deelnemen: koken, creatieve workshops, sport, muziek, vorming, uitstapjes, rondleidingen, … Een visuele beperking is niet altijd vereist! Welkom!!

Vraag de maandelijkse activiteitenboekjes aan, je vindt zeker en vast iets wat jou boeit. Zo kun je ook je isolement doorbreken.

Meer info: oogatelier@lichtenliefde.be, www.facebook.com/oogatelier

Inclusie in Grondwet verankerd

De rechten en vrijheden van personen met een handicap worden voortaan door de Grondwet gewaarborgd. Op 11 maart 2021 keurde de Kamer met 2/3-meerderheid een voorstel goed dat reeds was aangenomen door de Senaat. Het garandeert het recht van personen met een handicap op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen.

In 2006 onderschreef België het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap, wereldwijd ondertekend door meer dan 160 landen. Verenigingen van personen met een handicap drongen al langer aan op de verankering van hun rechten in de Grondwet.

“Dit is geen magische bepaling die alle problemen gaat oplossen, maar het is een betekenisvolle stap”, zegt Marie Spinoy, doctoraatsonderzoekster aan de KU Leuven. Ook Licht en Liefde is heel blij met deze evolutie in de goede richting!

PREMIER DE CROO HELPT MEE ALS T-BUDDY!

Bij de vele T-BUDDY’S die Licht en Liefde heeft gevonden via De Warmste Week, is er één die iedereen kent: onze nieuwe premier Alexander De Croo! Via zijn kabinet meldde de eerste minister ons dat hij graag zijn steentje wou bijdragen als vrijwilliger, door enkele blinde of slechtziende mensen te bellen voor een deugddoend babbeltje.

We gaven hem het telefoonnummer van Hélène en dat van Karen. Intussen hebben beiden ons enthousiast gecontacteerd!

Hélène liet weten dat ze een fijne babbel heeft gehad. Uiteraard is ze trots dat ze door onze premier werd opgebeld! Het gesprek ging over corona, de lockdown, de maatregelen, wat dit met haar doet en hoe ze zich daarbij voelt.

Karen was superblij! Ze vertelde ons dat de premier 22 minuten met haar gepraat heeft, echt geïnteresseerd was, heel wat vragen stelde en ook over zijn gezin vertelde. Hij gaf aan dat er in de eerste lockdown veel te weinig aandacht is gegaan naar o.a. blinden en slechtzienden en dat hij dit nu zeker wil vermijden. Ze vindt het ongelooflijk dat een eerste minister de tijd neemt om zo'n babbel te doen en is nu toch ook wel een beetje fier!

Een dikke merci aan Alexander De Croo, maar ook aan de tientallen andere T-BUDDY’S die belangeloos mensen opbellen van wie wij vermoeden dat de COVID-19-crisis hen extra raakt. Er is nog veel hoopgevend licht en warme liefde in onze maatschappij!

Nieuw XiNiX-bezoekerscentrum in Varsenare

Ken je het vernieuwde XiNiX al? Het unieke inleefproject van Licht en Liefde heeft alles behouden wat goed was, maar zit nu in gloednieuwe ruimtes en werkt uiteraard met passende corona-maatregelen. Zowel de bezoekers als het fantastische team van ervaringsdeskundigen zijn in de wolken over XiNiX 2.0!

De nieuwe lokalen bevinden zich vlak naast de donkere belevingsruimtes. Er is met andere woorden één grote, smaakvolle bezoekerszone gecreëerd, deels verlicht en deels verduisterd. In de ontvangstzaal, met grote zwart-witfoto’s aan de wanden, kun je geblinddoekt gidslijnen leren volgen of torbal spelen. In een tweede lokaal maak je kennis met hulpmiddelen, braille en de aangepaste computer. Het derde lokaal heeft alles in huis om de verschillende soorten slechtziendheid te ontdekken. Dan is er ook nog een ruimte om comfortabel te luisteren naar de verhalen van blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Vanuit deze nieuwe ‘vleugel’ is het maar één stap naar de onvergetelijke ervaring van een wereld zonder zien, in het donkere gedeelte: de straat, het park, de living,  de ziekenhuiskamer, …

Komt het zien, komt het niet zien! Welkom bij XiNiX in Varsenare met je klas, je vereniging of bijvoorbeeld als groepje professionals in de zorgsector.  

Indrukwekkend en toegankelijk oorlogskerkhof

Aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede (hartje West-Vlaanderen) is een voelbaar infopaneel geplaatst. Licht en Liefde heeft aan dit project meegewerkt.

U kunt een brailletekst lezen en een plattegrond voelen. Het paneel staat in het bezoekerspaviljoen, een verrassend kunstwerk dat bekroond werd met een Ultima-award voor vormgeving. Van hieruit hebt u zicht op de omgeving.

Een geleidelijn over ‘gebroken land’ zet u op weg naar een van de vier grote Duitse begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Opeens ben je in een indrukwekkende groen-paarse oase van rust. Op steentjes tussen de oude bomen staan 8.247 namen. Je moet deze plek voelen. Alles vertelt je hier hoe absurd oorlog is.

Dit weinig bekende, maar zeer ontroerende oorlogskerkhof ligt in de Beverenstraat 78 in 8830 Hooglede. Er is een bushalte. Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandellus brengt u naar andere WOI-sites in de gemeente. Vlakbij ligt Roeselare, een shoppingstad met 8 mooie voelmaquettes.

Nieuw: de RARE SNUITERS-muziek-cd

Heel fijn nieuws in barre tijden: de muziek-cd van ‘RARE SNUITERS' is nu verkrijgbaar!

Op deze gloednieuwe cd staat de wonderlijke muziek van topcomponist Ben Faes, geïnspireerd op de gedichten en prenten uit het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde. Ze wordt vertolkt door het jonge ensemble DIMLICHT.

Perfect als aanvulling bij het boek, maar ook een gedroomd lockdown-snoepje voor muziekliefhebbers van alle leeftijden!

Bestellen kan via www.dimlicht.be (info@dimlicht.be). U zult het zich zeker niet beklagen.

Beluister alvast de muziek bij de ‘Cavia’

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).