Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Vacatures: coördinator Antwerpen en/of Oost-Vlaanderen

Licht en Liefde werft een coördinator aan voor het team van handicapspecifieke experten in het vlaamsoogpunt Antwerpen en Gent. U kunt solliciteren als voltijds coördinator in Antwerpen en Gent, als deeltijds coördinator in Antwerpen of als deeltijds coördinator in Gent.

Als coördinator bent u teamcoach (waarbij u de visie en beleidskeuzes van de organisatie naar het team vertaalt) en inhoudelijk aanspreekpunt. U ontwikkelt nieuwe projecten en activiteiten, en denkt mee na over het beleid. U volgt de activiteiten op en bent verantwoordelijk voor de (administratieve) opvolging van uw team. Wij vragen een diploma van minstens professionele bachelor in een sociaal gerichte opleiding. U bent sociaal vlot en open, kunt samenwerking stimuleren en resultaatgericht handelen, bent een coach en netwerker, bent bereid om de voortgang van processen te analyseren en te rapporteren en kunt vlot overweg met de pc.

Meer info vindt u via de hierboven vermelde links. Gelieve per mail te solliciteren op het adres directie@lichtenliefde.be met korte motivatie en bondig cv, tegen uiterlijk 2 mei 2019.

Drie vacatures voor ons woonproject 'Huis 45'

Licht en Liefde heeft drie vacatures voor het woonproject ‘Huis 45’ in Varsenare. We zoeken:

U maakt deel uit van het woonteam, waar bewoners op basis van hun vragen en wensen ondersteund worden om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. U hebt een hart voor mensen en draagt een warm en persoonlijk contact hoog in het vaandel. U bent open, sociaal en flexibel, hebt verantwoordelijkheidszin en vindt teamwork evident. U beschikt over een diploma in een sociaal gerichte opleiding of (als jobstudent) volgt zo’n opleiding.

Stuur uw motivatiebrief en cv per mail naar billiet.lorenzo@lichtenliefde.be, vóór donderdag 9 mei 2019.

Licht en Liefde vertrekt vanuit de competenties van zijn medewerkers. Kwaliteiten bij mensen zijn belangrijker dan geslacht, etnische afkomst, seksuele geaardheid, religie, handicap of nationaliteit.

Bezoek onze ICT-adviesstand op ZieZo-Vlaanderen!

Tijdens het beursevent ZieZo-Vlaanderen (van 25 tot 27 april in Flanders Expo Gent) presenteert Licht en Liefde zich op allerlei manieren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een speciale stand waar u onafhankelijk advies krijgt over technologische hulpmiddelen? Een soort Test Aankoop, zeg maar. U bent daar ook zeer welkom als u een idee hebt voor een nieuw soort hulpmiddel, of als u apps wilt leren kennen voor uw smartphone of tablet.

Ziet u door het bos de bomen niet meer? Ons ‘Visus TestLab’ wil een ‘Test Aankoop’ zijn voor niet- en slechtziende personen. Onze experten kennen het aanbod van de verschillende leveranciers van technologische hulpmiddelen. Ze doen voortdurend vergelijkende tests, waarover ze u graag meer vertellen. Ze kunnen u deskundig en objectief helpen vinden wat u exact nodig hebt.

Zijn er handelingen of activiteiten waar u een hulpmiddel bij mist omdat het nog niet bestaat? Hoe zou dat hulpmiddel eruit moeten zien en hoe zou het moeten werken? Uw idee kan het begin zijn van een oplossing voor veel mensen! Kom het ons vertellen op de ‘Inventors Corner’. De beste drie ideeën worden achteraf bekroond met een cadeautje. We geven ze ook door aan Team Scheire!

Haalt u alles uit uw telefoon? Onze ‘App-o-theker’ geeft uitleg over alle nuttige apps voor niet- en slechtzienden die bestaan voor iOS- en Android-telefoons en tablets. Als toemaatje krijgt u in zwartdruk of braille onze ‘App Top-10’ mee.

Laat u verrassen! We tonen op de ICT-stand ook verschillende innovatieve hulpmiddelen die u bij de leveranciers nog niet vindt, zoals een smart watch met braillecellen, een brailletoetsenbord voor de iPhone of een heupgordel die met trillingen de richting van de gps-app aangeeft.

Uiteraard kunt u op de stand van Licht en Liefde eveneens terecht voor gewone hulpmiddelen (die we zelf verkopen), en om te weten op welke andere manieren wij er helemaal voor jou zijn! Mis ook de ruime stand van onze ledenvereniging VeBeS niet, waar u veel info vindt én lekker kunt uitblazen. Alle leden worden er als een VIP ontvangen.  

Licht en Liefde op ZieZo-Vlaanderen: echt niet te missen! Vraag snel uw ZieZo-vrijkaarten aan, dan zien we elkaar spoedig in Gent!

ZieZo-Vlaanderen 2019: een niet te missen beurs!

Lukken uw vertrouwde en geliefde bezigheden niet meer omdat u slecht ziet? Kom dan naar op 25, 26 of 27 april naar het beursevent ZieZo-Vlaanderen in Flanders Expo Gent en beleef een interessante dag vol nieuwe mogelijkheden! Onze vereniging VeBeS, het vlaamsoogfonds en Visubel organiseren deze grote tweejaarlijkse beurs.

ZieZo-Vlaanderen toont hulpmiddelen voor blinden en slechtziende mensen en hoe u ze optimaal kunt gebruiken. Bovendien vindt u er zowat alles bijeen wat voor slechtziende en blinde personen bestaat. Het bespaart u een zoektocht om te vinden wat u wilt weten: wat er voor u allemaal mogelijk is. In één dag krijgt u een overzicht van alle mogelijkheden omtrent wonen, werken, lezen, leren, ontspannen – kortom: leven met een visuele beperking. Ondertussen kunt u ook fijne contacten leggen met ervaringsgenoten en warme, ervaren experten.

Reserveer uw vrijkaart of kijk op de website van ZieZo-Vlaanderen voor meer info over de beurs. Uw vrijkaart geeft ook toegang tot REVA 2019, de informatiebeurs voor mensen met een beperking die op hetzelfde moment in Flanders Expo plaatsvindt.

Gratis inspiratiesessie voor hulpverleners in de ouderenzorg

Werkt u met ouderen en zijn daar ook slechtziende of blinde personen bij? Wilt u extra inspiratie over hoe u er optimaal voor die mensen kunt zijn? Kom dan naar het beursevent ZieZo-Vlaanderen op donderdag 25 of vrijdag 26 april en volg er om 10.15 uur een gratis inspiratiesessie van vlaamsoogpunt.

Tijdens de sessie van 90 minuten krijgt u inzicht in visuele beperkingen en tips over omgang, mobiliteit en technologie waar u direct mee aan de slag kunt. Warm aanbevolen! U wordt ook verwend met een gratis broodjeslunch en een mooi geschenk.

Schrijf in via de website van ZieZo-Vlaanderen. Het aantal plaatsen is beperkt! Vraag ook gratis toegangskaarten aan voor ZieZo-Vlaanderen en REVA . De beurs is open op 25, 26 en 27 april van 10 tot 18 uur.

Vijf jaar MIRA

Goed om weten: MIRA vzw geeft professionele ondersteuning aan twaalf- tot achttienjarigen die een blindegeleidehond wensen.

Kandidaturen worden mee geëvalueerd door het een Centrum voor Visuele Revalidatie en Low Vision.

Op 28 april wordt in Sijsele 5 jaar Mira gevierd. U kunt dan kennismaken met de organisatie en zelfs een parcours afleggen met een geleidehond. Alle geïnteresseerden zijn welkom..

Gratis lessen iPhone/iPad in Brussel: laatste kans!

Licht en Liefde organiseert gratis lessen iPhone/iPad, voor Brusselse Nederlandssprekende senioren met een visuele beperking. De lessen hebben veel succes. Voor de laatste reeks zijn er nog enkele plaatsen vrij. Schrijf snel in!

Hebt u altijd al willen weten hoe u een iPhone of iPad kunt gebruiken, hoe u een afspraak in uw agenda maakt, welke apps toegankelijk zijn, hoe Siri werkt, hoe u naar uw kleinkind belt, wat ‘voice over’ is, …? Onze medewerkster Sophie neemt u mee op ontdekkingstocht. Warm aanbevolen!

De lessen lopen van 2 mei tot 4 juli, op donderdagvoormiddag (9.15 tot 12.30 uur) in Ado Icarus, Peter Benoitplein 22, 1120 Neder-Over-Heembeek. Openbaar vervoer: bushalte Peter Benoit (bus 47 - Heembeek). Een vrijwilliger kan u daar afhalen en terugbrengen.

Inschrijven of meer info? Mail naar brussel@vlaamsoogpunt.be of bel 02 230 90 66. Laat bij inschrijving weten of u zelf een iPad of iPhone hebt en of er een begeleider meekomt.

Pop-up-OOGatelier in Oost-Vlaanderen!

Op 13 maart is Licht en Liefde gestart met een echte pop-up! Het OOGatelier Oost-Vlaanderen is een tijdelijke plek waar u als slechtziende of blinde persoon (18 tot 65 jaar) nieuwe dingen kunt ontdekken, uzelf ontwikkelen, mensen ontmoeten en stapjes in de wereld zetten. Via de pop-up willen we nieuwigheden uitproberen, om ze dan – als ze in de smaak vallen – verder uit te bouwen als vaste activiteiten.  Al doende luisteren we naar uw dromen en wensen.

Het pop-up-OOGatelier in Gent serveert u vier gevarieerde dagen in maart en april 2019. Eerst koken en eten we samen, of we gaan ergens lunchen. Daarna doen we een activiteit ‘uit huis’: we leren de nieuwe Gentse bibliotheek ‘De Krook’ kennen, ontdekken lokaal dienstencentrum ‘De Knoop’ in Ledeberg en trekken de natuur in. Met een groep jongeren proberen we ook hippe hulpmiddelen uit. Inschrijven voor één of meerdere dagen is mogelijk. De begeleiding gebeurt door ervaren medewerkers van Licht en Liefde. Plaats: het Vlaamsoogpunt in Gent, Kortrijksesteenweg 304.

Lees de details van OOGatelier en hoe u kunt inschrijven!

Belevingsconcert 'Rare Snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare Snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

Wereldgezondheidsdag 2019

Zondag 7 april was de jaarlijkse Wereldgezondheidsdag. Dit jaar luidde het thema: ‘UNIVERSELE ZORGDEKKING: IEDEREEN, OVERAL’.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) beklemtoont dat dat alle personen en gemeenschappen de gezondheidsdiensten moeten krijgen die ze nodig hebben, zonder financiële kopzorgen. Dit omvat onder meer gezondheidsbevordering, preventie, behandeling, revalidatie en palliatieve zorg.

De Wereld Blinden Unie (WBU) sluit zich daarbij aan. De WBU vraagt alle openbare en private zorgverleners om informatie te verstrekken in toegankelijke formaten zoals braille, groteletterdruk en audio, zodat blinde en slechtziende personen gelijke kansen hebben om toegang te krijgen tot de essentiële gezondheidsdiensten.

Artikel 25 van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap zegt immers dat personen met een handicap recht hebben op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zonder discriminatie op grond van handicap. De WBU roept de regeringen op ervoor te zorgen dat essentiële gezondheidsdiensten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. In het bijzonder pleit de koepelorganisatie voor toegankelijke visuele gezondheidszorg, gratis oogscreenings en tegemoetkomingen voor visushulpmiddelen en revalidatiediensten.

Minstens de helft van de wereldbevolking heeft nog altijd geen volledige dekking van essentiële gezondheidsdiensten. Ongeveer 100 miljoen mensen worden nog steeds in extreme armoede geduwd omdat ze moeten betalen voor gezondheidszorg. Meer dan 800 miljoen mensen (bijna 12% van de wereldbevolking) besteden ten minste 10% van hun huishoudbudget aan gezondheidszorg. Alle VN-lidstaten zijn overeengekomen om te proberen universele gezondheidsdekking te bereiken tegen 2030, als onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
 

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

Bevraging over ICT-mobiliteitshulpmiddelen: doe mee!

Wat denkt u over ICT-mobiliteitshulpmiddelen? Vertel het ons: uw mening doet ertoe! Mail naar verlinden.rien@lichtenliefde.be om deel te nemen aan onze rondvraag. U bent ook welkom op twee infonamiddagen.

We hebben het vaak over ‘een gps voor blinden en slechtzienden’. Maar wat bedoelen we daar precies mee? Bieden alle gps-producten wel de functies die u ervan verwacht? Helpen ze u als gebruiker écht?

Voor een bevraging zoekt Licht en Liefde blinde en zwaar slechtziende personen die mobiel zijn, regelmatig de straat op gaan in een bekende of onbekende omgeving én een of meer ICT-mobiliteitshulpmiddelen gebruiken. We willen het productaanbod in kaart brengen, om de ruime doelgroep beter te kunnen informeren en de basis te leggen voor een grondige test. Gebruikt u naast een witte stok en/of geleidehond ook een aangepaste gps, een app voor openbaar vervoer, een gps-oriëntatie-app, een gps-navigatie-app, .... of in de volksmond ‘een gps-app’? Dan zijn wij naar u op zoek!

We organiseren ook twee infonamiddagen over dit thema. De eerste vindt plaats in het vlaamsoogpunt HASSELT op dinsdag 2 april, de tweede in het vlaamsoogpunt GENT op woensdag 3 april, telkens van 13 tot 16 uur. Enerzijds geven we u daar een uitgebreid zicht op het aanbod: wat is er zoal beschikbaar aan apps die voor onze doelgroep bedacht zijn en andere apps die ook erg nuttig zijn? Wie weet ontdekt u iets nieuws! Anderzijds willen we van u als gebruiker graag weten welke producten u daadwerkelijk helpen om u zelfstandig te verplaatsen en uw doel te bereiken. Zo ontdekken wij dankzij u misschien nog apps die we niet kenden en waar we weer anderen mee kunnen helpen.

Wilt u met ons meedenken en uw kennis met ons delen? Super! Mail naar verlinden.rien@lichtenliefde.be. U ontvangt dan een vragenlijst die we graag ingevuld terugkrijgen. U kunt er ook op vermelden aan welke infonamiddag u wilt deelnemen. Kunt u niet naar een infonamiddag komen, dan krijgt u van ons een verslagje toegestuurd!

Wandelbegeleiders gezocht voor Alpenkamp!

Op zoek naar een onvergetelijke ervaring als wandelbegeleider? Onze vereniging VeBeS kan uw hulp gebruiken!

Voor het 43ste jaar op rij trekt VeBeS met een groep blinde en slechtziende mensen op Alpenkamp. Elke dag zijn er prachtige wandelingen, uitgestippeld door gidsen en onder begeleiding van vrijwilligers. Voor elke blinde of slechtziende deelnemer wordt een ziende begeleider gezocht.

Als vrijwilliger loodst u uw wandelgenoot feilloos over elk terrein en vertelt u hem/haar over de omgeving, de wandelweg en de mogelijke obstakels. Kortom: uw ogen leiden vier voeten!

De groep bestaat uit 25 blinde of slechtziende volwassenen, aangevuld met 35 vrijwilligers-stapbegeleiders, enkele gidsen en een keukenploeg. Deze jaarlijkse Alpenkampen zijn slechts mogelijk dankzij gemotiveerde, ziende medestappers.

Bent u beschikbaar en fit, wilt u een onvergetelijke ervaring opdoen als wandelbegeleider én vriend(in) worden van fijne mensen met een visuele handicap en toffe begeleiders? Dan verwachten we u van 18 tot 28 juli 2019 in het Oostenrijkse Stanzach.

Interesse? Neem contact op met Dorethe Swinnen op 016 50 08 26 of via alpenkamp@vebes.be. Meer info: www.vebes.be

Aandacht voor vrouwen met een visuele handicap

De Wereld Blinden Unie (WBU) vierde samen met de Verenigde Naties de Internationale Vrouwendag (8 maart 2019). Het thema dit jaar was ‘Think equal, build smart, innovate for change’.

De WBU focust op vernieuwende manieren om gender-gelijkheid en empowerment van vrouwen te bevorderen, met name op het gebied van sociale bescherming, toegang tot openbare diensten en duurzame infrastructuur. Daarbij mogen vrouwen met een visuele handicap niet vergeten worden. 55 procent van de blinde en slechtziende personen in de wereld is vrouw. Dat zijn 139 miljoen mensen. Zij ervaren allerlei vormen van discriminatie, die een inbreuk zijn op hun fundamentele mensenrechten. Daardoor lopen ze een groter risico op verwaarlozing, geweld en uitbuiting.

Artikel 6 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap zegt dat er maatregelen genomen moeten worden zodat vrouwen en meisjes met een beperking volledig en gelijkwaardig kunnen genieten van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden: onderwijs, innovatie en technologische kansen, werkgelegenheid, revalidatie en andere basisrechten. Bovendien moeten structurele problemen worden aangepakt, zoals oneerlijke sociale normen en attitudes.

Het is ook heel belangrijk dat de ideeën en ervaringen van vrouwen meegenomen worden in de innovaties en technologieën die onze samenleving vormgeven.

De WBU is een wereldwijde organisatie die de naar schatting 253 miljoen blinde en slechtziende mensen vertegenwoordigt. De leden zijn nationale (uit meer dan 190 landen) en internationale belangen- en hulporganisaties.

Testpubliek gezocht voor toegankelijke betaalautomaat

Het netwerk Licht en Liefde werd door een fabrikant benaderd met een prototype voor een volledig toegankelijk gemaakte betaalautomaat. Er wordt een testgroep samengesteld om dit toestel met blinde en slechtziende gebruikers uit te testen in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304. Een datum moet nog worden vastgelegd.

We zoeken een tiental mensen die ofwel blind ofwel ernstig slechtziend zijn. We willen graag alle leeftijdsgroepen betrekken en zoeken mensen met en zonder voeling met technologische hulpmiddelen.

Bent u bereid om mee te werken? Geef dan uw contactgegevens door: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Creatief atelier in het UZGent

Licht en Liefde begeleidt een creatief atelier voor personen met een visuele beperking in het UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie). Er zijn vijf bijeenkomsten per maand, voor beginners of gevorderden.

De deelnemers zijn gezellig en creatief bezig, wisselen tips en ideeën uit en gebruiken aangepast materiaal. Indien nodig worden ze persoonlijk begeleid. Begeleidster Eva Keppens leert hen technieken die ze thuis verder kunnen gebruiken. Momenteel leren ze haken en zijn er vrije ateliers.

Contact: keppens.eva@lichtenliefde.be

Prachtige samenwerking Sint-Rafaël en SMAK

Grote primeur in het SMAK: het Gentse topmuseum exposeerde op 24 januari 2019 drie tastbare kunstwerken, gemaakt door cursisten van Sint-Rafaël, het heropleidingscentrum van Licht en Liefde.

Dimitri, Annemie en Brigitte lieten zich inspireren door werken van Raoul De Keyser. Hun creaties waren opgesteld bij de ‘originele’ schilderijen. Dat wekte grote interesse bij de museumbezoekers.

Het SMAK en Licht en Liefde werken al jaren succesvol samen. Dit schooljaar dompelen alle studenten van Sint-Rafaël zich onder in ‘ZOOM’, een fantastisch project rond Raoul De Keyser. Deze kunstenaar maakte zijn abstracte schilderijen door elementen uit de werkelijkheid te isoleren en erop in te zoomen. Dat is precies hoe slechtziende mensen de wereld ervaren! In ‘ZOOM’ stellen de studenten van Sint-Rafaël onder meer een heuse geluidenatlas samen, die mensen kan helpen als ze over klanken spreken.

De hele school was een dag in het museum te gast. Leerlingen en leerkrachten kregen uitleg over de persoon en het werk van Raoul De Keyser en volgden vier verschillende workshops. ‘ZOOM’ blijft het hele schooljaar lopen en brengt heel Sint-Rafaël samen rond kunst. We zijn erg blij met deze zeer uitgebreide en uiterst waardevolle samenwerking!

In memoriam Chris Schietse

Op 30 december 2018 is, heel onverwacht, onze ervaringsdeskundige Christiane Schietse (69) overleden.

Chris was een buitengewoon warme en moedige vrouw. Toen ze 25 jaar geleden haar zicht verloor, zette ze met de hulp van Licht en Liefde haar leven voort, even actief, creatief en sociaal als tevoren. Ze werd ook bestuurslid van onze vereniging VeBeS. En toen ze zich engageerde als ervaringsdeskundige, ontdekte ze een nieuwe passie: vertellen over haar leven als blinde persoon. Dat heeft ze vele jaren gedaan, tot eind 2018, bij ons inleefproject XiNiX in Varsenare en op locatie in scholen en verenigingen.

“Ik doe het zo graag!” zei ze. “Want zo doe ik iets voor mensen!” Haar enthousiasme was reuzengroot. We zullen haar zo missen… Aan haar familie bieden we onze zeer oprechte, intense deelneming aan.

“Als je iets ergs hebt of je niet goed voelt”, zei Chris, “dan hoef je niet de wereld te verzetten. Begin met kleine dingen. Probeer altijd een klein stapje te doen. Zonder dat je het weet, ben je met iets bezig.” Vaarwel, lieve Chris.

In memoriam Marcus Cumberlege

Op 30 december 2018 is in Brugge de dichter Marcus Cumberlege (80) overleden. U kent hem misschien als meesterlijk vertaler van ons inclusieve kinderboek ‘Rare snuiters’ in het Engels.

Marcus werd geboren in Antibes (Frankrijk). Hij woonde in Londen, Cork, Madrid, Peru, terug Londen, Parijs en Connemara tot hij zich in 1972 met zijn Vlaamse vrouw Maria in Brugge vestigde. Als dichter kreeg hij de prestigieuze Eric Gregory Award en publiceerde hij vele prachtige bundels. Meestal schreef hij in zijn moedertaal, maar soms ook in het Nederlands, bijvoorbeeld als stadsdichter van Brugge. Hij beheerste verschillende stijlen en bezat een heerlijke (Britse) humor.

Marcus was een lieve, warme, geëngageerde man. Zijn poëzie vind je op de website van Marcus. We bieden de familie onze zeer oprechte deelneming aan en eren Marcus met een van zijn prachtige Snizzly Snouts-vertalingen: de rups…

A caterpillar doesn’t mind
leaving a leg or two behind
and once it learns to multiply
it turns into a butterfly.

Wereld Braille Dag 2019

Elk jaar onderstreept de Wereld Blinden Unie (WBU) het belang van braille met een WERELD BRAILLE DAG op 4 januari. De wereld wordt dan herinnerd aan het recht van blinde mensen op teksten in braille. Nu hebben ook de Verenigde Naties (VN) deze dag officieel ingevoerd.

Artikel 9 van het VN-VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP roept de staten op om in publiek toegankelijke gebouwen en andere faciliteiten wegwijzers in braille aan te brengen. Artikel 21 vraagt om informatie te voorzien in braille. Artikel 24 ten slotte stelt dat het makkelijker moet worden om braille te leren.

Daarnaast is er het VERDRAG VAN MARRAKESH (niet te verwarren met het gelijknamige verdrag over migratie), dat alle lidstaten die het hebben geratificeerd (waaronder België) verplicht om lectuur in braille en andere toegankelijke leesvormen te garanderen.

Er zijn echter grote uitdagingen, zegt de WBU. In de meeste gewone scholen wereldwijd wordt braille niet onderwezen en er is een groot gebrek aan bevoegde leerkrachten. Het ontbreekt aan beleid en wetgeving. Apparatuur en papier zijn voor de meeste blinde mensen duur, vooral in landen waar het inkomen laag is. Veel overheden stellen er geen middelen voor ter beschikking.

Daarom roept de WBU de staten op om de Wereld Braille Dag te erkennen, de wetgeving en administratie aan te passen zodat al wie dat nodig heeft braille kan leren, geschikte leerkrachten op te leiden, het Verdrag van Marrakesh te ratificeren en in wetgeving omzetten als dat nog niet gebeurd is en budgetten te voorzien voor brailleonderwijs.

Meer info vind je op http://www.worldblindunion.org/English/news/Pages/UN-General-Assembly-affirms-World-Braille-Day.aspx
 

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Baanbrekende nieuwe wetgeving over toegankelijke lectuur

In juli 2018 heeft de federale regering het wetsontwerp goedgekeurd dat het 'Verdrag van Marrakesh' toepast in België. Boeken in aangepaste vorm voor mensen met een leesbeperking zullen ongehinderd kunnen circuleren, over lands- en taalgrenzen heen. De wet treedt in werking op 18 oktober.

Wereldwijd wordt het aantal personen met een visuele beperking geraamd op 314 miljoen, waarvan 90 procent in een derdewereldland leeft. Slechts 5 procent van de gedrukte publicaties zijn beschikbaar in een ander leesformaat (braille of audio). Er zijn ook heel veel andere mensen met een leesbeperking, zoals personen met dyslexie of afasie.

Op 28 juni 2013 werd in Marrakesh (Marokko) een baanbrekend internationaal verdrag ondertekend. Het bindende Verdrag van Marrakesh maakt lectuur toegankelijker voor alle mensen met een leesbeperking, met respect voor de internationale copyrightregels.

Er wordt een recht geïnstalleerd op de reproductie van gedrukte boeken in aangepast leesformaat en op de uitleen en verspreiding ervan. Alle dragers komen in aanmerking: materieel (braille, audio-cd) en online (download of streaming). De vrijstelling van copyrightvergoeding alleen voor erkende organisaties die zich tot de doelgroepen richten. Voor commerciële luisterboeken moeten nog steeds auteursrechten worden betaald. Bovendien komen mensen zonder leesbeperking niet in aanmerking om de niet-commerciële luisterboeken aan te schaffen of te ontlenen.

Grensoverschrijdende uitleen en verspreiding worden mogelijk via een landelijke ‘geautoriseerde organisatie’. Zo krijgen Vlaamse lezers eindelijk ook toegang tot bv. Franse, Engelse en Spaanse boeken.

De Belgische wetgeving is een mijlpaal, waar ook Licht en Liefde heel blij mee is!

Koor van Licht en Liefde zoekt postkaarten

Licht en Liefde Heem in Varsenare heeft een koor met de naam ‘LaSperanza’ (Italiaans voor ‘hoop’). De leden zijn blinde en slechtziende mensen van 25 tot 81 jaar. In 2020 werkt LaSperanza een groot project uit: een muzikale reis rond de wereld. Daarvoor zoekt het enthousiaste koor postkaarten uit zoveel mogelijk landen.

Heb je buitenlandse postkaarten die weg mogen? Stuur ze naar Eef Leenknecht, Oudenburgweg 45, 8490 Varsenare. Heel erg bedankt!

Ons 'Oog@telier' in Kortrijk nam een vliegende start

Op 1 juni 2018 heeft Licht en Liefde in Kortrijk het 'Oog@telier' geopend. Dat is een gloednieuw hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking. Het draaide meteen op volle toeren.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op met Veerle Vereecke: vereecke.veerle@lichtenliefde.be of oogatelier@lichtenliefde.be, tel. 050 40 50 40.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Switch-personeel laat zich trainen door Licht en Liefde

SWITCH, verdeler van de Apple-producten, werkt samen met Licht en Liefde om haar blinde en slechtziende klanten beter te kunnen helpen.

Zowel iPad en iPhone als Mac zijn standaard toegankelijk voor mensen met een visuele handicap, maar het 'wat' en 'hoe' zijn nog onvoldoende bekend. Daarom krijgen alle 153 medewerkers van de verschillende Switch-winkels een speciale training. Ze leren de gebruiksmogelijkheden kennen en leven zich in met behulp van simulatiebrillen. Zo kunnen ze voortaan iedereen optimaal van dienst zijn, ook de ongeveer 240.000 landgenoten met een visuele handicap.

Licht en Liefde is heel blij dat Switch als eerste Belgische onderneming deze zeer belangrijke stap zet!

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

“We want you for our studio!"

De opnamestudio van Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare heeft nood aan extra voorleesstemmen. Help ons en ontdek je nieuwe passie!

Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. De voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers. In alle studio’s zijn nieuwe kandidaten welkom. Vertel het voort!

Lees meer info voor kandidaat-voorlezers

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

De European Disability Card

Voortaan kunnen personen met een handicap de Europese handicapkaart aanvragen.

Deze gratis kaart bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Het is een officiële kaart die uitgereikt wordt door o.a. de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze wordt voorlopig in acht Europese landen erkend. Naast België zijn dat Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Het idee voor de kaart komt uit België!

Vraag uw kaart aan en geniet van de voordelen. Eindelijk hebt u een eenvoudig en officieel bewijs van uw handicap. Het zal wel nog niet direct overal aanvaard worden: een dergelijk initiatief moet groeien en ingeburgerd geraken...

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Gratis inspiratiesessie voor hulpverleners in de ouderenzoerg

Werkt u met ouderen en zijn daar ook slechtziende of blinde personen bij? Wilt u extra inspiratie over hoe je er optimaal voor die mensen kunt zijn? Kom dan naar het beursevent ZIEZO-VLAANDEREN op do. 25 of vr. 26 april en volg er om 10.15 uur een gratis INSPIRATIESESSIE van vlaamsoogpunt.
Tijdens de sessie van 90 minuten krijg je inzicht in visuele beperkingen en tips over omgang, mobiliteit en technologie waar je direct mee aan de slag kunt. Warm aanbevolen! Je wordt ook verwend met een gratis broodjeslunch en een mooi geschenk.
Schrijf snel in via www.ziezovlaanderen.be/nl/voorbezoekers/Index/3360/over-ziezo-vlaanderen. Het aantal plaatsen is beperkt! Gratis toegangskaarten voor ZieZo-Vlaanderen en REVA kun je aanvragen via www.ziezovlaanderen.be/nl/inschrijven. De beurs is open op 25, 26 en 27 april van 10 tot 18 uur.
(Foto: slechtziende senior bekijkt foto's met een loep)
 

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE