Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

DE WARMSTE WEEK: steun Licht en Liefde!

Blindenzorg Licht en Liefde is opnieuw één van de goede doelen van 'DE WARMSTE WEEK' (Music For Life). Steunt u ons ook?

Van 3 tot 13 oktober heeft het tweede leerjaar van het Brugse Sint-Lodewijkscollege (Doornstraat) twee soorten soep gemaakt, die ze dan verkochten aan de ouders. In Basisschool De Harp in Gent (Bagattenstraat) zijn het de ouders die tussen 14 en 21 december koeken en desserts zullen bakken om op school te verkopen, in het kader van de Ketnet Koekenbak. Er is op die school ook een project over Licht en Liefde.

Van 24 tot 26 november wordt in Dadizele een actie gehouden.

Lucas, Ian, Niccolo en Jeroen studeren aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Zij gaan Licht en Liefde steunen met een originele 'escape room'. Ze willen mensen zonder visuele beperking laten ervaren hoe het is om blind te zijn. Lux is een volledig verduisterde kamer. De deelnemers moeten vertrouwen op hun andere zintuigen om raadsels en puzzels op te lossen en zo te ontsnappen uit de kamer.

De capoeiraclub Abada Capoeira Antwerpen zamelt op 23 december geld in voor Licht en Liefde door zoveel mogelijk radslagen te draaien met alle leerlingen. Zij komen uit alle hoeken van de wereld en wonen in de multiculturele stad Antwerpen. Er zijn ook heel wat leerlingen met een beperking, want de club werkt inclusief!

Dankjewel aan al wie betrokken is bij deze prachtige acties! Laat u inspireren, zouden we zeggen! Heel veel dank aan al wie ons een warm hart toedraagt.

Bisschop Lode Aerts bezoekt Licht en Liefde

Op 16 november 2017 kwam monseigneur Lode Aerts, bisschop van Brugge, kennismaken met Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare. Hij werd vergezeld door de pastoor van de federatie Jabbeke en enkele medewerkers van het bisdom.

Bij een kop koffie in volledige duisternis sprak de bisschop met ervaringsdeskundigen Léticia en Jan, voorzitter Herman Caulier en directeur Jan de Smedt. Daarna bezocht hij de dienstverlening, de opnamestudio en de brailledrukkerij. In het Licht en Liefde Heem praatte hij met een bewoner.

We leerden Lode Aerts kennen als een bijzonder gemoedelijk en geïnteresseerd man!

Vijf kersverse instructeurs mobiliteit

Ervaring is voor onze hulpverleners heel belangrijk, maar ook bijscholing mag niet ontbreken. Zopas zijn Veerle, Hanne, Gjetse, Eva en Monique, vijf collega’s van Licht en Liefde met ervaring in mobiliteitstraining, afgestudeerd als mobiliteitsinstructeur voor blinde en slechtziende personen.

De vijf volgden een postgraduaat Oriëntatie & Mobiliteit bij Vives. Hun opgedane kennis passen ze toe als mensen met een visuele beperking de witte stok willen leren gebruiken en trajecten willen leren. Dat vraagt een verschillende aanpak bij kinderen, volwassenen, ouderen,…

Hartelijk gefeliciteerd, promovendi!

Co-housing in Overpelt: iets voor u?

Zoekt u een nieuwe woonst, levenslang en met assistentie en/of zorg? Wat dacht u van co-housing in Overpelt, in ‘Huis op ’t oog’?

Rond het vlaamsoogpunt (inloopcentrum van Licht en Liefde) in de Meerveldstraat 5 in Overpelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enzovoort.

Dit project is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, die willen samenwonen zonder privacy te verliezen en die extra assistentie en/of zorg wensen. Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten, zodat iedereen zichzelf kan zijn met ruimte voor extra zorg of ondersteuning. Het vlaamsoogpunt Overpelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om de zorg mee te organiseren. Ieder gezin bepaalt zijn eigen nood aan ondersteuning.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op. De eerste informatiegesprekken gebeuren in het najaar van 2017. U kunt terecht bij Hans Van de Vyver, vlaamsoogpunt Overpelt, Meerveldstraat 5, 3900 Overpelt, vandevyver.hans@lichtenliefde.be, 011 14 02 21.

Lion-Francout Prijs voor Julius Schellens

Julius Schellens uit Westmeerbeek krijgt de Lion-Francout Prijs 2017. Hij ontvangt deze belangrijke onderscheiding voor de manier waarop hij zijn visuele handicap te boven kwam en zich ten dienste van de maatschappij stelt.

Tegenwoordig is Julius vooral dichter en schrijver. Hij hoopt binnenkort zijn debuutroman te kunnen publiceren. In het verleden heeft hij als vrijwilliger vrij intens meegewerkt met Licht en Liefde. Wij zijn uiteraard blij met zijn bekroning en feliciteren de laureaat van harte. De prijs wordt uitgereikt op 9 november in Sint-Pieters-Woluwe.

Lees ons interview met Julius Schellens
(Foto: Julius Schellens, op een tuinbank aan het lezen in een brailleboek)

ADMB Brugge steekt handen uit de mouwen voor Licht en Liefde

Op 21 september 2017 zijn vijf personeelsleden van ADMB Brugge naar Varsenare gekomen. Ze hielpen er om een ruimte klaar te maken voor een nieuwe bestemming.

Als HR-bedrijf is ADMB dus duidelijk ook sociaal bewogen. Dankjewel voor dit mooie initiatief en de welgekomen hulp!

 

NIEUW: de European Disability Card

Vanaf 19 oktober 2017 kunt u de Europese handicapkaart aanvragen!

Deze gratis kaart bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Het is een officiële kaart die uitgereikt wordt door o.a. de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze wordt voorlopig in acht Europese landen erkend. Naast België zijn dat Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Het idee voor de kaart komt uit België!

Vraag uw kaart aan en geniet van de voordelen. Eindelijk hebt u een eenvoudig en officieel bewijs van uw handicap. Het zal wel nog niet direct overal aanvaard worden: een dergelijk initiatief moet groeien en ingeburgerd geraken...

Dag van de Witte Stok: graag uw aandacht voor blinden en slechtzienden in het verkeer

Weggebruikers moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van visueel gehandicapte personen met een witte stok. Ze moeten vertragen en zo nodig stoppen. Dat staat in de wegcode, maar is onvoldoende bekend.

Het probleem stelt zich vooral wanneer mensen met een visuele beperking willen oversteken. Doordat ze afhankelijk zijn van hun gehoor en hun eventuele restzicht, hebben ze het moeilijker om het verkeer volledig in te schatten.

Een blinde of slechtziende persoon die wil oversteken, kan geen oogcontact maken. Als signaal steekt hij zijn stok omhoog. Aan een zebrapad zonder verkeerslichten moet u dan altijd stoppen en voorrang verlenen. Ook op andere plaatsen moet u extra voorzichtig zijn. Wees hoffelijk!

De ervaring leert dat fietsers vaker in de fout gaan dan autobestuurders. Ze negeren de witte stok en rijden rakelings voorbij. Soms schelden ze de blinde of slechtziende persoon zelfs uit. Zo hoort het uiteraard niet en het is ook voor de fietser gevaarlijk, want de witte stok kan tussen zijn spaken terechtkomen.

Fietsers zijn trouwens moeilijker te horen dan auto’s. Wees ook extra attent als u met een stil elektrisch voertuig rijdt.

De Internationale Dag van de Witte Stok (15 oktober) is een goed moment om eens extra bij stil te staan bij de slechtziende en blinde weggebruikers in het verkeer. Van harte bedankt voor uw aandacht en begrip!

Nog dit: de meeste witte stokken zijn reflecterend, om ook in het donker of bij slecht weer zichtbaar te zijn.

Beleef doofblindheid


Hoe ervaren doofblinde mensen de wereld? Welke gevolgen heeft hun dubbele handicap? Wij nodigen u uit om het aan den lijve te ondervinden tijdens de inleefactiviteit 'Doofblindheid' bij XiNiX.

Programma: algemene informatie over doofblindheid; info over de verschillende communicatietechnieken; omgangstips en begeleidingstechnieken; wandeling door de ervaringsruimte, begeleid met tactiele communicatie; getuigenis en filmfragmenten.

Deze activiteit wordt verzorgd door mensen van vzw Anna Timmerman en vindt plaats in de gebouwen van Licht en Liefde te Varsenare (Oudenburgweg 40). U kunt deelnemen op 6 oktober of 1 december 2017, telkens van 14 tot 16.30 uur. Schrijf minstens 10 dagen op voorhand in via xinix@lichtenliefde.be of 050 40 60 15. De betaling van 9 euro per persoon gebeurt ter plaatse.
 

Eerste rijles voor blinde chauffeurs!

Terwijl in Francorchamps de Grote Prijs Formule 1 werd gereden, hebben heel wat blinde en slechtziende mensen gisteren hun EERSTE RIJLES gekregen! Dat gebeurde in Overpelt, op het oefenterrein van Rijschool Hendriks. Voor de deelnemers was het een droom die uitkwam. Een artikel uit Het Belang van Limburg beschrijft hun enthousiasme.

VeBeS Limburg en het Vlaamsoogpunt Limburg willen iedereen nog eens extra bedanken voor de fijne dag. In de eerste plaats dank aan Ludo, de rij-instructeur die alles letterlijk in goede banen leidde. Verder ook aan rijschool Hendriks voor de logistieke uitrusting, aan KOBA Vision voor de verfrissingen en lekkere cakejes, aan de vrijwilligers die de hele dag in de weer waren en aan de collega’s en supporters die zijn komen kijken.

Op de foto zit de zon vlak op de voorruit van de leswagen, wat voor verblinding zorgt. Maar voor één keer was dat helemaal geen probleem!

Brochure over het persoonsvolgend budget

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) stelt een nieuwe brochure voor. ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ vertelt je wat een persoonsvolgend budget precies is, wat je ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

Je vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over je aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

Je kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via Transkript: publicaties@transkript.be.

Compostela-stappers deden geslaagde inloopwandeling

De deelnemers aan de voettocht van Licht en Liefde naar Compostela (10 tot 22 september 2017) hebben een geslaagde inloopwandeling achter de rug in Remerschen-Schengen (Luxemburg).

Lieve Matheussen, een nieuwe begeleidster, beschrijft haar ervaring als volgt: “Volop ben ik aan het nagenieten van het heerlijke weekend. Ik mis jullie al. Jullie zijn zo een warme, toffe en spontaan mensen, met het hart op de juiste plaats. Ik voelde mij direct thuis bij jullie. Ik heb ook veel kunnen bijleren in de praktijk. Nu denk ik dat het wel zal lukken in Compostela. Ik wens iedereen nog geluk bij alles wat er te gebeuren staat!”

Wij ook!

82 procent van de websites onvoldoende toegankelijk

In het afgelopen academiejaar liet AnySurfer een steekproef van 173 Belgische websites analyseren door 1124 hogeschoolstudenten. Slechts 17,9 procent van de onderzochte websites bleek vlot bruikbaar voor internetgebruikers met een handicap. De overige 82,1 procent is onvoldoende toegankelijk.

Op tien jaar tijd is het percentage toegankelijke websites gestegen van 4 naar 18 procent. Meer cijfers, de deelnemende scholen, de onderzochte websites en veel voorkomende problemen zijn beschreven in het rapport van de toegankelijkheidsmonitor 2017.

Lees ons gloednieuwe magazine 'KNIPOOG SPECIAL'!

De jaarlijkse 'Knipoog Special' is verschenen. Met dat kleurrijke magazine stelt Licht en Liefde zich enthousiast voor aan een breed publiek.

Deze keer komen o.a. cliënte Chris Bossuyt, AnySurfer-expert Bart Simons (over toegankelijke documenten), vrijwilliger Johan Weymeis en Jekali-kampdeelnemer Kobe Deckers aan het woord.

Ook het nieuwe boek 'Vooruitzichten' wordt uitgebreid voorgesteld: twee jonge mensen met een visuele beperking vertellen hoe ze een boeiende job vonden.

Dat en veel meer lees je in de Knipoog Special 2017. Warm aanbevolen! VeBeS-leden ontvangen het magazine in aangepaste leesvorm.

Ons project 'Binettes Bizarres' krijgt steun van 'Les Amis des Aveugles'

Voor de promotie van ons inclusief prentenboek 'Binettes Bizarres' (de Franse versie van 'Rare snuiters') bundelen we voortaan de krachten met de organisatie 'Les Amis des Aveugles' uit Bergen.

Begin juli leerden onze Waalse vrienden het boek kennen. Ze waren direct enorm enthousiast. Als projectpartner in Wallonië zullen ze 'Binettes Bizarres' uitgebreid bekendmaken.

Wij danken 'Les Amis des Aveugles' van harte voor hun steun!

Nieuwe adjunct operationeel directeur West-Vlaanderen

Op 1 juli 2017 start Lorenzo Billiet bij Licht en Liefde als adjunct operationeel directeur West-Vlaanderen. Lorenzo zal zich focussen op de goede dagelijkse werking en de praktische ontwikkeling van ons gamma aan producten en diensten in West-Vlaanderen: woon- en dagbestedingsprojecten, ambulante en mobiele ondersteuning, outreach, dag- en nachtopvang en dergelijke.

Lorenzo (30) is bachelor in de ergotherapie en master in de bedrijfskunde. Reeds enige tijd coördineert hij de ambulante, mobiele begeleiding en outreach van Licht en Liefde in West-Vlaanderen. Hij neemt er nu het woon- en het activiteitenproject van Licht en Liefde Heem bij.

We wensen Lorenzo alle succes toe!

Afscheid van Eddy

Woensdag 31 mei was de laatste werkdag van Eddy Vandemeulebroucke als directeur van Licht en Liefde Heem (Huis 45) en directeur Organisatie-Gerichte Processen bij Blindenzorg Licht en Liefde.

Na 29 jaar leidinggevende functies, waarvan vier jaar bij ons, wordt Eddy medewerker van vzw Anker in Heusden, een organisatie die vorming geeft in de sector ouderenzorg. Hij zal er vooral de raakvlakken met de gehandicaptenzorg verder uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan de persoonsvolgende financiering, die straks ook in de ouderenzorg wordt ingevoerd.

Hartelijk dank voor je inzet, Eddy, en veel geluk!

Nieuw adres vlaamsoogpunt Brussel

Vanaf maandag 22 juli 2017 zit ons Brusselse inloopcentrum (vlaamsoogpunt) op een nieuw adres. Na negen jaar heeft Licht en Liefde de Jozef II-straat verlaten. We zijn teruggekeerd naar Kunstlaan 24 bus 21, 1000 Brussel, waar ook het Vlaams Digitaal Oogpunt en AnySurfer gevestigd zijn.

Dat is vlakbij de uitgang ‘Kunstlaan’ van het metrostation Kunst-Wet. Bij het buitenkomen van het metrostation is de ingang van ons vlaamsoogpunt onmiddellijk rechts in het eerstvolgende gebouw.

Telefoon en e-mail blijven ongewijzigd: 02 230 90 66, brussel@vlaamsoogpunt.be.

Welkom!

Herman Caulier, onze nieuwe voorzitter!

Na vele jaren voorzitterschap van Blindenzorg Licht en Liefde koos Paul De Broe ervoor om een stap opzij te zetten. De raad van bestuur duidde Herman Caulier aan als zijn opvolger.

Herman Caulier is sinds 1971 lid van VeBeS, de vereniging van Licht en Liefde. Geboren als een ‘goeie slechtziende’, werd hij vanaf zijn achttiende stilaan blind. Na zijn studies heeft Herman 35 jaar gewerkt bij de toenmalige Kredietbank, later KBC-bank. Hij begon er als telefonist en groeide door naar het ‘facility management’.

Als gepensioneerde is hij zeer actief bij Blindenzorg Licht en Liefde.

“Ik wil Paul De Broe heel hartelijk bedanken voor de leiding die hij ons heeft gegeven”, zegt Herman. “Onze organisatie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Dankzij de technologie werd het veel eenvoudiger om met elkaar te communiceren. Zelfs met blinde mensen gaat dat nu zonder drempels. Maar het kan nog beter.

Natuurlijk is het de bedoeling van de raad van bestuur om het financiële plaatje nauwlettend in de gaten te houden. Daarvoor hebben wij goede krachten in huis. Het is ook mijn bedoeling nieuwe krachten aan te trekken, om verjonging te bewerkstelligen. Verder wil ik een luisterend oor zijn voor mensen die met vragen of problemen zitten.”

Dankjewel Paul, en heel veel succes Herman!

Mark Lefever, onze stemcoach

Voorlezen is een kunst en onze gespecialiseerde vrijwilligers beheersen die in hoge mate. Maar bijleren kan altijd. Daarom kregen alle inlezers de kans om hun stem te laten coachen. We konden daarvoor een beroep doen op gepensioneerd radiomaker en VRT-monument Mark Lefever, die als stemcoach zijn vrijwillige medewerking aanbood.

In alle studio’s van Blindenzorg Licht en Liefde konden de voorlezers een tekst inspreken die dan ter beoordeling aan Mark Lefever werd bezorgd. Op een later moment kreeg iedereen een persoonlijke afspraak met de stemcoach.

De inlezers reageerden enthousiast en tevreden. Ook de luisteraars zullen ervan profiteren. We danken Mark Lefever van harte voor zijn engagement!
 

Opmerkelijke vrijwilliger in Gent

Niemand minder dan monseigneur Luc Van Looy, bisschop van Gent, was in maart 2017 inlezer bij Blindenzorg Licht en Liefde. In onze Gentse studio kwam hij drie voormiddagen en één namiddag een boek inlezen. Het ging om de publicatie ‘Netwerker van God voor de mensen’, waarin de bisschop zelf centraal staat.

Het boek is op 12 april verschenen bij uitgeverij Halewijn. Het bevat gesprekken met mgr. Van Looy, opgetekend door Emmanuel Van Lierde. De bisschop vertelt over zijn leven en beschrijft tal van boeiende ontmoetingen. Tegelijk zoekt hij waar God in die verhalen oplicht en aan het werk was.

De gesproken versie (op Daisy-cd) komt in de collectie van de Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Het gedrukte boek kan met cd besteld worden. Meer info bij uw boekhandel of bij uitgeverij Halewijn, 03 210 08 11, bestellingen@halex.be

Toegankelijk onthaal in horeca en toerisme

Hoe geef je horecabezoekers en toeristen met een visuele of auditieve handicap een kwaliteitsvol onthaal?

Accent Gastronomy is een Europees project waar Licht en Liefde aan meewerkt. Ook Inter, Fevlado, VFG, KVG, Toerisme Vlaanderen en de PXL Hogeschool zijn erbij betrokken.

Er is gratis vormingsmateriaal beschikbaar (ook in het Nederlands) voor de opleiding van uitbaters en medewerkers van restaurants en cafés, museumverantwoordelijken en gidsen. Maak er gebruik van: zo krijg je tevreden bezoekers!

Overpelts tuning-event steunt Licht en Liefde

Op zondag 4 juni 2017 hield de Overpeltse tuningclub haar jaarlijkse evenement ‘Show Your Dream’. In het centrum van de gemeente toonden honderden autotuners hun creaties aan het grote publiek. Een deel van de opbrengst werd geschonken aan het vlaamsoogpunt Overpelt van Blindenzorg Licht en Liefde.

Wij ontvingen maar liefst 1.368,70 euro voor onze lokale werking. Hartelijk dank aan de organisatoren - stoere mannen en vrouwen met een groot hart!

Enkele foto’s om de gezellige sfeer te illustreren: kleurrijke auto’s en enthousiaste mensen in een bruisend en zomers Overpelt.

Onze afscheidnemende voorzitter Paul De Broe in 'Kerk & Leven'

“Een voorzitter of trekker moet niet alle technische kennis bezitten, hij is geen alleenheerser en niet de behoeder van de waarheid”, vertelt Licht en Liefde-preses Paul De Broe in Kerk & Leven.

“Zorg en oog voor anderen zijn wel belangrijk. Je moet kunnen luisteren en analyseren waar signalen vandaan komen en bereid zijn hulp te vragen. Soms vertrek je bij sterke tegenstellingen binnen een groep vrijwilligers en personeelsleden en zoek je van daaruit naar de overeenkomsten."

"In de samenleving en het publieke debat merk ik dat de nadruk nu vooral ligt op het scherpstellen van tegenstellingen. Dat vind ik niet de beste methode om ergens te geraken. Het jut groepen op en het doet vergeten wat we ten goede doen.”

Lees het interview met Paul De Broe in Kerk & Leven. Binnenkort neemt onze voorzitter afscheid.

Geslaagd adventure-kamp voor jongvolwassenen

Van 6 tot 8 april 2017 ging JOVO, ons project voor jongvolwassenen, voor het eerst op kamp. Bestemming: Overpelt

Het kamp werd georganiseerd voor personen met een visuele beperking, maar ook goedziende vrienden mochten erbij. Het thema was 'keuzes maken', maar uiteraard lag de klemtoon op ontspanning. Op de foto is de groep te zien in het midden van de plaatselijke 'Sahara'.

Deze meerdaagse is zeker voor herhaling vatbaar. JOVO organiseert echter ook heel wat andere activiteiten, zoals leerrijke workshops. Volg JOVO op Facebook

Interessante nieuwe hulpmiddelen

Bij de hulpmiddelendienst van Licht en Liefde zijn nieuwe artikelen verkrijgbaar:

  • de drukknopwekker Low Vision Design is een grote blauwe knop van 10 cm diameter waarmee je tijd, dag en datum opvraagt (40,29 euro voor VeBeS-leden, 42,67 euro voor niet-leden - cat. nr. 1677);
  • de digitale kalenderklok heeft een groot (20 cm diagonaal) en goed contrasterend beeldscherm dat dag, tijd en datum weergeeft (96,05 euro voor VeBeS-leden, 101,70 euro voor niet-leden - cat. nr. 1577);
  • 'Slangen en ladders' is een gezelschapsspel voor 6 personen met goed voelbare slangen en ladders op het spelbord (109,34 euro voor VeBeS-leden, 131,23 euro voor niet-leden - cat. nr. 1882);
  • de braille-sudoku heeft een bord met 81 gaatjes waarin je gekleurde cijferblokjes met brailleopschriften kunt plaatsen, om zo de sudoku-puzzel op te lossen (91,11 euro voor VeBeS-leden; 109,33 euro voor niet-leden - cat. nr. 1894) .

Meer info: hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be of raadpleeg de hulpmiddelencatalogus

BARCO helpt Blindenzorg Licht en Liefde

In samenwerking met Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen werd op 10 maart een film met audiodescriptie gespeeld om zo deze nieuwe manier van kijken naar film door blinde of slechtziende mensen voor te stellen. Dit gebeurde in de rand van ZieZo-Vlaanderen, het jaarlijkse beursevent voor slechtziende en blinde personen in Antwerp Expo.
Barco, een wereldspeler op het vlak van technologie, ontwerpt en onwikkelt visualisatieproducten voor entertainment, de bedrijfswereld en de gezondheidszorg. Dankzij Barco en hun fenomenaal krachtige projector kon de film worden geprojecteerd.

Hartelijk dank aan BARCO!

Opnamestudio Varsenare vernieuwd

Onze studio in Varsenare werd uitgerust met gloednieuwe opnameapparatuur. Alle verbindingen werken nu digitaal, via het systeem Livewire. De nieuwe mengtafel is kleiner, maar een heel grote stap vooruit. Met deze apparatuur kunnen Bart en Dirk kraakheldere luisterboeken opnemen voor mensen met een leesbeperking.

De modernisering was mogelijk dankzij een fantastische gift van Rotary Jabbeke. "Een godsgeschenk", zegt ons studiopersoneel. Dankjewel Rotary!!

We schatten dat de studio van Licht en Liefde in Varsenare hiermee klaar is voor de komende twintig jaar. Maar uiteraard kan dat niet zonder een 'dreamteam' van voorlezers. Extra stemmen blijven in Varsenare meer dan welkom! Mail Dirk op voorleesdienst@lichtenliefde.be en kom uw stem testen in de vernieuwde studio!

Muziekles volgen met een visuele beperking

Ooit stond muziek centraal in het onderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen, maar die tijd ligt ver achter ons. Nochtans blijft muziek een aantrekkelijke en waardevolle tijdsbesteding voor heel wat personen met een visuele handicap. Waar kun je dan terecht voor een basis- of doorgedreven muziekopleiding?

Wij verzamelden informatie. We praatten ook met twee leden van onze vereniging VeBeS: Deborah Maerschalck, een jonge blinde vrouw die onlangs haar muziekdroom waarmaakte, en muziekleerkracht Geert Maeckelbergh van het Koninklijk Instituut Woluwe.

Lees het artikel ‘Muziekles volgen met een visuele beperking’

In memoriam mevrouw Florquin-Cornelissen

Bedroefd, maar heel dankbaar gedenken wij mevrouw Irene Florquin-Cornelissen uit Leuven, oud-bestuurslid van Blindenzorg Licht en Liefde. Ze overleed op 17 februari en is 97 jaar geworden.

Mevrouw Cornelissen was een zeer betrokken en actief bestuurder, die evengoed de gloriedagen meemaakte als de mindere periodes. Ze liet een onuitwisbare indruk na. We herinneren ons ook hoe trots ze was op haar echtgenoot en op familielid Joos Florquin, televisie- en cultuuricoon.

Ze werd zelf zwaar slechtziend en heeft nog jarenlang een beroep gedaan op het activiteitenaanbod van onze vereniging VeBeS.

De begrafenis is in Blanden, zaterdag 25 februari om 11 uur. Licht en Liefde zal mevrouw Cornelissen niet vergeten! We bieden de familie onze zeer oprechte christelijke deelneming aan.

Opening nieuw vlaamsoogpunt in Overpelt

In Overpelt (Kempen) opende op 24 oktober 2016 een nieuw vlaamsoogpunt. Dat is een inloophuis voor al wie vragen heeft over visuele beperkingen – zowel slechtziende en blinde personen en hun omgeving als hulpverleners.

Na afspraak kunt u er terecht voor bijvoorbeeld de aanvraag van een tegemoetkoming of een technisch hulpmiddel, visuele revalidatie of psychosociale begeleiding. De dienstverlening steunt op de grote ervaring van Blindenzorg Licht en Liefde, KMBS en andere partners in de thuiszorg en de medische wereld.

Meer info: Hans Vandevyver, vandevyver.hans@lichtenliefde.be, tel. 011 14 02 21. Adres van het nieuwe vlaamsoogpunt: Meerveldstraat 5, 3900 Overpelt. Dat is in de woonkern Lindel-Hoeven, op 4 kilometer van het centrum Overpelt en vlak naast de lokale Proxy Delhaize.

Lees de wegbeschrijving met het openbaar vervoer

Nieuw vanaf 2017: de 'Europese handicapkaart'!

Goed en belangrijk nieuws! Het is nu definitief: alle personen met een handicap in België kunnen volgend jaar een ‘Europese handicapkaart’ aanvragen.

De ‘EU Disability Card’ zal er in alle landen hetzelfde uitzien. Ze zal een duidelijk bewijsstuk zijn om aan te tonen dat u erkend bent als persoon met een handicap.

In alle deelnemende landen geniet u op vertoon van uw kaart van de specifieke toegangstarieven en andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport. Geen discussies meer aan het loket! Er zullen nog andere domeinen bijkomen.

Op 10 oktober 2016 hebben federaal staatssecretaris Elke Sleurs, Vlaams minister Jo Vandeurzen, Waals minister Maxime Prévot, Brussels Minister Céline Fremault en minister van de Duitstalige Gemeenschap Antonios Antoniadis het protocolakkoord ondertekend om in België met de ‘EU Disability Card’ te starten. Zeven andere landen nemen al deel aan dit Europees project: Italië, Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Estland en Roemenië. Het is de bedoeling dat nog veel andere Europese landen aansluiten. Het Belgische project krijgt een Europese subsidie van 170.169,26 euro.

De startfase van het project loopt tot juli 2017. In de lente van 2017 is een evenement voorzien om de burgers op de hoogte te brengen van het bestaan van de nieuwe kaart.

Wie met een handicap erkend is bij de FOD Sociale Zekerheid - Directie-generaal personen met een handicap of bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zal daar een aanvraag kunnen indienen om een EU Disability Card te verkrijgen. We houden u op de hoogte!

Goed nieuws voor leerkrachten basisschool

Wij wensen alle leerlingen, studenten, leerkrachten, ouders en grootouders van harte een heel geslaagd schooljaar toe! Voor de basisschool-leerkrachten hebben we een leuk cadeautje. De uitgebreide ideeënbundel bij het boek 'Rare snuiters' is volledig geactualiseerd!

Je kunt de bijgewerkte bundel kosteloos verkrijgen (in digitale vorm) door te mailen naar docu@lichtenliefde.be.

Er zijn ook extra educatieve pakketten beschikbaar voor de kleuterklas en het buitengewoon onderwijs - eveneens gratis. Meer info vind je in het ‘Rare snuiters’-gedeelte van deze website.

Heel veel dank aan de onderwijsspecialisten die ons opnieuw belangeloos geholpen hebben!

Beleef-het-zelfactie in station Brugge

Veel mensen weten niet waarvoor de ribbellijnen en noppentegels dienen op voetpaden, aan tram- en bushaltes, in stations en in andere openbare gebouwen. Daardoor gebeurt het vaak dat de doorgang voor blinde en slechtziende personen geblokkeerd raakt.

Naar aanleiding van de ‘Dag van de Witte Stok’ voerde ZOC-SBPV vzw samen met Licht en Liefde (VeBeS en XiNiX) op vrijdag 14 oktober een beleef-het-zelfactie in de perrontunnel van het station van Brugge. Voorbijgangers konden zelf in de huid kruipen van iemand die niet of slecht ziet. Zo merkten ze hoe vervelend en onveilig het is als er personen of voorwerpen op de reliëftegels staan.

Voor wie er niet bij kon zijn: blijf nooit op ribbellijnen of noppentegels staan en plaats er geen tassen of koffers op. Anders kunnen blinde en slechtziende mensen hun vertrouwde route niet volgen en verliezen ze hun oriëntatie. Van harte bedankt!

NIEUW: VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

VOP Brugge is verhuisd naar Varsenare

Het dienstencentrum van Blindenzorg Licht en Liefde voor de regio Noord-West-Vlaanderen bevindt zich niet meer in de Brugse Potterierei. Voortaan vindt u het ‘vlaamsoogpunt Brugge’ in de Oudenburgweg 40 in Varsenare, waar ook de hoofdzetel van Licht en Liefde gevestigd is.

Het telefoonnummer en e-mailadres van het VOP Brugge blijven ongewijzigd: 050 34 30 69, brugge@vlaamsoogpunt.be

'La Lumière' steunt ons project 'Binettes Bizarres'

Eind vorig jaar is een Franse vertaling verschenen van ons bekroond inclusief prentenboek 'Rare snuiters'. We zijn heel blij dat onze Waalse zusterorganisatie 'La Lumière' dit project wil ondersteunen.

'La Lumière' was al betrokken bij de voorbereiding van 'Binettes Bizarres'. Nu helpt de organisatie ook door het boek te koop aan te bieden in haar Bibliotheek en in haar Centrum voor Functionele Readaptatie.

In het 'Bulletin trimestriel' n° 117 (maart 2015) van La Lumière verscheen een prachtige recensie van 'Binettes Bizarres'.

Hartelijk dank aan de mensen van La Lumière!

Voel uw voorouders

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft zichzelf overtroffen. Vroeger kwam daar vooral de evolutie van de dieren aan bod. De gloednieuwe ‘Galerij van de Mens’ toont ons nu waar wij zelf vandaan komen. Als bezoeker hebt u ogen én handen tekort, want iedereen wordt uitgenodigd om ook met de vingers te kijken. Die aanpak is baanbrekend.

In de nieuwe galerij kunt u onder meer vijftien houten modellen van onze voorouders betasten en vergelijken. Ook allerlei andere installaties, simulaties en proeven zijn toegankelijk met verschillende zintuigen. Zo komen blinde en slechtziende bezoekers volop aan hun trekken en wordt de ervaringswereld van de anderen verruimd.

Een dikke pluim voor de wetenschappers en kunstenaars van het museum, die deze nieuwe vaste tentoonstelling hebben gemaakt. Eén van de ontwerpers is Freya Vlerick, bij ons bekend als de tekenaar van ‘Rare snuiters’.

Coca-Cola met braille

Frisdrankengigant Coca-Cola pakt uit met een primeur voor blinden en slechtzienden. Het was al mogelijk om een blikje te kopen met uw voornaam erop. In Mexico krijgt die ‘Share a Coke’-campagne nu een extra dimensie: daar zijn de rode blikjes verkrijgbaar met een heel opvallend en duidelijk voelbaar opschrift in braille.

In februari trok Coca-Cola naar een herscholingscentrum voor blinde en slechtziende volwassenen in Mexico City. Via een speciale automaat konden de studenten een blikje maken met hun eigen naam in braille erop. De reacties waren erg positief, ook bij zienden. Het moet dan ook gezegd dat de brailleblikjes er buitengewoon fris en stijlvol uitzien!

Daarom reist Coca-Cola nu met de automaat van de ene bioscoop naar de andere. Veel mensen kopen het blikje als gadget, anderen verrassen er blinde vrienden of kennissen mee.

Hier en daar wordt de toekomst van braille – volledig ten onrechte – in vraag gesteld. Tegelijk valt het puntenschrift steeds meer in de smaak van ontwerpers. Er waren bijvoorbeeld al braillejuwelen en zelfs tattoos. Straks wordt het voor iedereen handig om niet alleen een mondje Engels te spreken, maar ook een vingertje braille te lezen!

Bekijk het campagnefilmpje van Coca-Cola

Europese toegankelijkheidsprijs voor BNP Paribas Fortis

Met medewerking van Blindenzorg Licht en Liefde werkt BNP Paribas Fortis sinds 2014 aan de toegankelijkheid van zijn kantoren voor klanten met een beperking. Voor dat belangrijke project heeft de bank op 23 juni 2016 in Parijs de ‘Disability Matters Europe Marketplace Award 2016’ gekregen. Het is de eerste keer dat een Belgische onderneming die prijs in de wacht sleept. Wij delen uiteraard in de vreugde!

Naar schatting 15 procent van de Belgische bevolking heeft een fysieke handicap. Daarnaast zijn er 1,4 miljoen mensen die misschien niet onder de noemer ‘persoon met een handicap’ vallen, maar vaak wel last hebben van verminderd zicht of gehoor. Ook deze mensen willen bankieren.

Het bekroonde project van BNP Paribas Fortis wordt geleid door Pascal De Groote, die zelf blind is. Van bij het begin lag de nadruk op het verhogen van de autonomie van klanten. Zo zijn alle tweeduizend geldautomaten uitgerust met stembegeleiding, via een hoofdtelefoon. Voor pc- en easy banking kunnen blinde en slechtziende klanten een kaartlezer met spraakfunctie aanvragen en een schermuitleesprogramma gebruiken. De bank verstuurt ook uittreksels in braille.

“Dat BNP Paribas Fortis niet alleen inziet dat mensen met een beperking net als iedereen bankdiensten nodig hebben, maar hen bovendien als belangrijke klanten beschouwt, getuigt van scherp zakeninzicht”, aldus de jury. ”Dat toegankelijkheid genoemd wordt als één de belangrijkste vijf drijfveren van de bank, toont aan dat BNP Paribas Fortis een echte leider is op dit gebied en in zijn sector."

De bank ziet de erkenning als een aanmoediging om haar ervaring te delen en om te leren van ervaringen van anderen, zowel binnen de sector als met organisaties en bedrijven buiten de financiële sector. Lees meer over het toegankelijkheidsproject van BNP Paribas Fortis

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

Schenking voor het museum van Licht en Liefde

In Varsenare (Oudenburgweg 40) heeft Blindenzorg Licht en Liefde een klein museum. U vindt er uniek historisch materiaal en een tijdlijn van onze geschiedenis. Heel wat stukken komen uit ons eigen archief, maar we krijgen af en toe ook een mooie schenking.

Op 5 april 2016 kwam mevrouw Huguette Vanslambrouck (90) uit Brugge kwam ons verrassen met een prachtige oude schrijfmachine.

Dit toestel typt geen braille, maar braillelezers konden er gewone tekst mee typen. Ingenieus en curieus! Mevrouw Vanslambrouck, zelf blind, kreeg de machine ooit van haar tante Estelle Molangier, die in 1884 in Noord-Frankrijk werd geboren en begin vorige eeuw braille leerde in het Koninklijk Instituut Spermalie (Brugge). De machine dateert uit die tijd en is nog compleet met koffer. Estelle Molangier overleed in 1965.

We danken de milde schenker van harte! Historische voorwerpen (hulpmiddelen, documenten, affiches, ander propagandamateriaal,...) zijn steeds welkom bij ons.

Al wie in Varsenare langskomt (maandag tot vrijdag), kan het kleine museum bezoeken. Hebt u een visuele beperking, breng dan een begeleider mee, want het oude materiaal is erg broos en zit daarom achter glas. Een bezoek met een ervaringsdeskundige als gids kunt u boeken via xinix@lichtenliefde.be

Kunnen blinde mensen dyslexie hebben?

Er zijn blinde kinderen die moeite hebben met braille lezen. De vraag is alleen: is dit dyslexie? Of komt het omdat braille moeilijker is om te lezen?

Lastig hierbij is dat wetenschappers het nog niet eens zijn wat dyslexie precies is en waardoor het wordt veroorzaakt. Veispak Anelli van de Katholieke Universiteit Leuven doet onderzoek naar dyslexie onder blinden. Zij vermoedt dat de leesproblemen van blinde en ziende lezers inderdaad dezelfde basis hebben.

Er zijn sterke aanwijzingen dat dyslexie ontstaat vanwege een tekort aan verwerkingscapaciteit in de hersenen wanneer informatie snel achter elkaar komt. Dit is een probleem dat net zo goed kan optreden bij woorden die je voelt of hoort. En inderdaad blijkt uit ander onderzoek dat dyslectici ook moeite hebben met het ontrafelen van gesproken woorden. Alleen gaat gesproken taal zelden zo snel dat dit een probleem oplevert.

Een gemiddelde ziende lezer leest zo’n 250 woorden per minuut. Een braillelezer haalt maar 150 woorden per minuut.

(Bron: Quest)

Technologische hulpmiddelen voor iedereen

De technologie staat niet stil, ook niet voor blinde en slechtziende personen. Zij kunnen hun zelfstandigheid vergroten dankzij een groeiend aanbod van technologische hulpmiddelen. Op zich een fantastische zaak... maar dan moeten de geïnteresseerden zich die hulpmiddelen wel kunnen aanschaffen. Want wat heb je aan iets wat je je niet kunt permitteren?

In dat verband ijvert Blindenzorg Licht en Liefde onder meer voor de recuperatie van technologische hulpmiddelen die al gebruikt, maar nog lang niet waardeloos zijn. We willen die toestellen terug inzetten, om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Stem op Blindenzorg Licht en Liefde via Solden.be

Blindenzorg Licht en Liefde neemt deel aan een actie van de kortingenwebsite Solden.be. Die verdeelt een bedrag van tweeduizend euro over alle deelnemende organisaties. Het bedrag wordt verdeeld volgens het aantal stemmen.

Helpt u ons een handje? Stem op Blindenzorg Licht en Liefde! De actie loopt tot 26 december 2016. Bedankt voor uw hulp!

Voorleesdienst in Varsenare zoekt dringend stemmen!

Blindenzorg Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Alle voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers.

Om onze studio in VARSENARE (bij Brugge) optimaal te benutten, zoeken we daar dringend extra stemmen. Help ons en ontdek uw nieuwe passie!

Alle bijsluiters online beschikbaar

Op de website www.e-bijsluiter.be kunt u alle bijsluiters van geneesmiddelen consulteren en afdrukken. Dit initiatief komt van de farmaceutische koepel pharma.be.

Wannes Cappelle ontroert in een donker Varsenare

Wannes Cappelle, de frontman van het Zesde Metaal, speelde vanavond een akoestische set in complete duisternis. Het optreden was een initiatief van het project XiNiX van Licht en Liefde, dat mensen ‘inzicht’ wil geven in een leven zonder licht.

De toeschouwers werden polonaisegewijs de pikdonkere zaal ingeleid door blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen. Het was onwennig schuifelen, af en toe stuntelen en giechelen. “We keren de wereld zo een beetje om”, zegt Ludwig Libeer, zelf ook blind. “In de ziende wereld moeten jullie ons soms een handje helpen. In deze zaal kunnen wij onze capaciteiten tonen.”

Ludwig kent Wannes trouwens persoonlijk. “In de chiro van Wevelgem was ik zijn leider”, legt Ludwig uit. “Nu help ik hier in XiNiX met de organisatie. En Wannes was onmiddellijk bereid om dit voor ons te doen. Tof!”

Ook voor Wannes Cappelle was het tijdens het optreden een beetje ‘aftasten’ en zoeken. “’t Was inderdaad een beetje te hoog”, grapte hij na het nummer ‘Ier bie oes’. “Maar ik had me van vakje vergist. Ik kan hier op mijn gitaar beter de vakjes tellen voor ik begin.”

“Een aparte ervaring, maar wel heel intens”, vond hij achteraf. “De reacties uit het publiek zijn ook helemaal anders. Mensen lachen op andere momenten dan tijdens mijn theatershow omdat ze mijn mimiek niet zien.”

“Dit was een uniek optreden. Ik ga dit nooit meer doen. Maar voor wie het toch eens wil meemaken, heb ik wel een suggestie. Koop onze cd en speel die thuis als alle lichten uit zijn”, besloot hij met een knipoog.

(Uit: Krant van West-Vlaanderen, 11 oktober 2015)

Inclusief kinderboek van Licht en Liefde internationaal bekroond

Het kinderboek ‘Rare snuiters’ van Jan Dewitte en Freya Vlerick is in april bekroond met een ‘White Raven Special Mention’. Dat is een belangrijke internationale prijs voor boeken die vernieuwend zijn op het gebied van universele thematiek, taal en vormgeving. Eerdere recente Vlaamse winnaars waren Peter Verhelst en Carll Cneut in 2009. ‘Rare snuiters’ werd uitgegeven door Blindenzorg Licht en Liefde en PoëzieCentrum.

Wat zie je als je blind bent?

Veel blinde personen hebben nog een klein beetje restzicht. Maar wat als je zicht volledig weg is? Is je blikveld dan 'zwart' of is er helemaal 'niets'? Het antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon. Het systeem in onze hersenen waarmee we beelden kunnen zien, zit buitengewoon complex in elkaar. Bovendien is het brein van blinde mensen soms heel soepel: bepaalde hersengebieden krijgen een andere functie, wat verrassende nieuwe mogelijkheden biedt om de wereld te ervaren.

De Bijbel helemaal toegankelijk!

Blindenzorg Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Blindenzorg Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Blindenzorg Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

De voorstelling van de toegankelijke Bijbel vond plaats in het Grootseminarie te Brugge op dinsdag 22 september, in aanwezigheid van monseigneur Jozef De Kesel, bisschop van Brugge.

Luister naar een Bijbelfragment in gesproken vorm

Boek over kunst en blindheid

‘Staar verder’ is een gloednieuw boek (najaar 2015) van wetenschapster Joyce Leysen over de relatie kunst en blindheid. Niet het verschil tussen ziende en niet-ziende mensen staat in haar denkwijze centraal, maar de relatie tussen personen met en zonder visuele handicap. Zo'n benadering levert allerlei boeiende kansen op. Het boek is verschenen bij uitgeverij Garant: info@garant.be, tel. 03 231 29 00. Een toegankelijke pdf is beschikbaar.

Onderzoekster Joyce Leysen (KU Leuven) bestudeerde de relatie tussen blindheid, kunst en maatschappij met inhoudelijke steun van Blindenzorg Licht en Liefde. Joyce is pedagoog in de educatieve studies en onderzoeksstagiaire sociale en culturele pedagogiek. Ze bezocht onze documentatiedienst in Varsenare en bleef daarna contact houden.

Haar onderzoek stelt een andere manier voor om met diversiteit om te gaan. In plaats van het verschil dat blindheid met zich kan meebrengen in het centrum van de aandacht te plaatsen, ziet Joyce de handicap eerder als een uitnodiging om tot een open ontmoeting tussen mensen te komen. Die ontmoeting noemt ze de ‘kosmopolitische relatie’. Kunst kan daarbij een bepalende rol spelen.

Met een kleine groep blinde en slechtziende personen is Joyce ook naar musea en kunstprojecten getrokken. Daar zijn heel wat suggesties uit voortgekomen, zowel voor musea als voor de samenleving.

De presentatie van het onderzoek ‘Staring into the open: Naar een kosmopolitisch begrijpen van de relatie tussen blindheid, kunst en maatschappij’ van Joyce Leysen kunt u integraal beluisteren (in het Engels) en bekijken op het internet. Ook ervaringsdeskundige Tonia In den Kleef, gespecialiseerd in de toegankelijkheid van kunst, komt aan het woord.

 

Nieuwe brailleprinter in Varsenare

De toenemende vraag naar brailledrukwerk heeft Blindenzorg Licht en Liefde verplicht om een grote investering te doen. Onze brailledrukkerij in Varsenare kreeg er op 5 mei 2015 een tweede industriële brailleprinter bij.

Het was prof. em. Guido François, uitvinder van de machine, die het toestel kwam plaatsen. Voor ons is deze aanwinst een mijlpaal, want dergelijke printers drukken 2.400 bladzijden per uur en gaan tientallen jaren mee.

Tot 2001 was prof. François hoogleraar elektrotechniek en energie aan de KU Leuven. Bijna veertig jaar geleden legde hij daar de eerste hand aan zijn grote levenswerk. Hij wou “alleen maar wat behulpzaam zijn”, toen hij thuis een folder van Blindenzorg Licht en Liefde kreeg waarin mensen werden opgeroepen om boeken om te zetten in braille. Destijds gebeurde dat met een speciale schrijfmachine. Samen met zijn studenten ontwikkelde de professor een snelle brailleprinter.

Om het toestel ook te kunnen verspreiden, richtte hij een bedrijfje op. Veertien jaar na zijn emeritaat blijft hij onvermoeibaar machines installeren en onderhouden in de hele wereld.

Voor Licht en Liefde is de nieuwe printer een zware, maar noodzakelijke investering. Alle steun is meer dan welkom. Ons rekeningnummer voor giften is BE93 7370 3703 7067. U kunt ook online schenken. Bedankt!

Lees een interview met professor Guido François

NIEUW: LICHTADVIES

Wij lanceren een fonkelnieuwe dienstverlening: lichtadvies voor slechtziende mensen.

Wist u dat woningverlichting vaak weinig efficiënt is? Dat we in sommige leefruimtes vaak verkeerde lamptypes gebruiken? Dat we daardoor ons visueel functioneren ernstig ondergraven? Dat een eenvoudige aanpassing aan de verlichting een sterke verhoging van het leescomfort kan bieden?

Dat daardoor soms zelfs een veel duurder leeshulpmiddel niet nodig is? En dat de led-verlichting (en straks ook de oled-verlichting) zo snel evolueert dat we over enkele jaren niets anders meer kennen?

Een doordachte verlichtingsinstallatie kan voor een slechtziende persoon visuele taken, die ogenschijnlijk niet meer mogelijk zijn, toch bereikbaar maken. In ons veranderend zorglandschap, waar zelfredzaamheid een steeds centralere plek krijgt, kan lichtadvies voor slechtzienden niet langer ontbreken. Wij nemen die handschoen graag op.

Een tastbare echo van uw foetus

In de Verenigde Staten en Brazilië bestaat het al langer: zie bijvoorbeeld dit reclamefilmpje van luierfabrikant Huggies. Maar nu kunt u ook in Nederland een 3D-print van een ongeboren kindje laten maken. Voor 600 euro krijgt u een perfecte kopie van uw foetus, gebaseerd op de echografie. Zo kunt u maanden voor de bevalling uw ongeboren kind al in de armen nemen of op uw dressoir leggen. De kopie wordt met de post bezorgd in een doos.

Volgens producent Erwin Kanters van het bedrijf Miniyours is er vraag naar deze nieuwigheid. De kopie wordt gemaakt in zacht, warm materiaal. Hilde Tholen, hoofdredactrice van ‘Ouders van Nu’, vindt het een kwestie van wennen. “Ik kan me zelfs wel voorstellen”, zegt ze, “dat over tien jaar bijna iedereen een 3D-foetus in huis heeft.”

Wie een echografie niet kan zien, heeft aan de 3D-kopie een alternatief. “In Amerika zijn de beeldjes ook populair bij koppels die een kindje hebben verloren”, zegt Hilde Tholen. “Dan hebben ze op die manier toch een tastbaar aandenken.” Afwachten of de trend ook in Vlaanderen doorbreekt…

Een heel nuttige ziekenhuisbrochure

Een blinde of slechtziende persoon die in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft extra veel vragen en onzekerheden. Een goede opvang maakt dan een wereld van verschil. Om het ziekenhuispersoneel nuttige tips te geven, heeft Blindenzorg Licht en Liefde haar ziekenhuisbrochure volledig vernieuwd.

De brochure ‘Een blinde/slechtziende patiënt in het ziekenhuis’ geeft heldere uitleg en vooral veel praktische tips. Ze is samengesteld op basis van talrijke ervaringen.

Thema’s zijn de soorten visuele handicap, mobiliteit, omgang (in het algemeen, in de ziekenhuiskamer en bij medische handelingen) en toegankelijke informatie. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, vertel dan over de ziekenhuisbrochure aan de verpleegkundigen. Zo kunnen zij goede informatie vinden om u op de beste manier te helpen.

Vraag de ziekenhuisbrochure (gedrukt of digitaal) aan via vorming@lichtenliefde.be. Prijs: 12,50 euro (vooraf over te schrijven). Wie aan een vorming van Blindenzorg Licht en Liefde (Vivor) voor ziekenhuispersoneel deelneemt, krijgt ter plaatse een exemplaar.

Inloopcentrum Blindenzorg Licht en Liefde Kortrijk genoemd naar barones Bekaert

Het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen in Kortrijk werd genoemd naar barones J. Bekaert (geboren Janine Waucquez). Zij was de echtgenote van baron Antoine Bekaert, telg uit de West-Vlaamse familie van ondernemers-industriëlen en staaldraadproducent met activiteit over de hele wereld.

Evenals haar schoonmoeder Elisabeth Velghe zette barones J. Bekaert zich in voor Blindenzorg Licht en Liefde - als bestuurder, later voorzitter, maar ook als raadgever, fondsenwerver en voor allerlei praktisch werk als onbaatzuchtig vrijwilligster.

De inzet van beide dames en van hun (klein)kinderen is symbolisch voor de duizenden vrijwilligers en donateurs die Blindenzorg Licht en Liefde steunden en blijven steunen. In de luwte van de vooraanstaande rol van hun echtgenoten in de Belgische en internationale bedrijfswereld, hebben zij en hun familie op voorname, warme en sociaal ondernemende wijze nu reeds drie generaties ingrijpend bijgedragen tot de ontwikkeling van Blindenzorg Licht en Liefde. We zijn hen bijzonder dankbaar!

Lancering van Snizzly Snouts

Launch of Snizzly Snouts, 7th February in Dublin

Our inclusive children’s book Snizzly Snouts was launched by our Irish project partner NCBI, on Friday 7th February 2014 at the Chester Beatty Library (Dublin Castle).

Snizzly Snouts (the brand new English version of the Rare Snuiters) is a unique picture and poetry book for children, to read with your ears, look at with your fingers and feel with your eyes.

Each page features Braille, tactile, bright illustrations, contrasting colours and fun poems about a range of animals with ‘snizzly snouts’. Written by Jan Dewitte, illustrated by Freya Vlerick and published by Blindenzorg Licht en Liefde, this inclusive book has now been translated into English. The book also includes an audio version of the poems and a full audio description of the book, produced by NCBI.

Read the full story of the launch in NCBI News (p. 8-11)

Read more information about Snizzly Snouts

Rijvaardigheid als u slecht ziet

Regelmatig krijgen we de vraag van slechtziende mensen of zij nog met de wagen mogen rijden. Als ze die vraag aan hun arts stellen, is het antwoord soms dat ze het zelf moeten inschatten en dat de arts hen niet kan verplichten de auto aan de kant te laten.

Toch even nuanceren: als u door een handicap moeite hebt om een auto, motor, vrachtwagen of bus te besturen, moet u bij CARA uw rijvaardigheid laten testen.

De verplichte dienstverlening van CARA is volledig gratis. Als u een handicap hebt en toch met een ’gewoon’ rijbewijs blijft rondrijden, is dat strafbaar. Na een ongeval kan de verzekering bovendien de schadevergoeding terugeisen die ze aan de tegenpartij moet uitbetalen.

Meer info op http://bivv.be/nl/particulieren/cara

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde Beslist.be solden.be
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE