Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

PROJECT 'HOOGSTPERSOONLIJK!'

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

'HOOGSTPERSOONLIJK!', een project van Licht en Liefde, is een uniek artistiek proces naar bewustwording van zintuiglijke waarneming, van het eigen zijn en van elkaar.

In een tijdsgeest waarin beeld meer dan ooit aanwezig is en selfies deel uitmaken van ons dagelijks leven, vinden we het belangrijk om stil te staan bij de invloed van visuele perceptie op onze identiteitsvorming. Welke impact heeft dit heeft bij personen met én zonder visuele beperking? Hoe beïnvloeden onze zintuigen de omgang met elkaar en wat gebeurt er wanneer visuele informatie ontbreekt?

‘In de spiegel kijken’ krijgt een andere betekenis wanneer we kijken zonder onze ogen - wanneer we voelen, ruiken, proeven, bewegen, ... Perceptie loopt als rode draad doorheen ons artistiek proces. Het spoort aan tot verwachtingen onderzoeken en grenzen verleggen.

PROJECTCOÖRDINATOR: Cindy Peeters, cindy@breedbeeld.org

Creatie: luisteren met het lichaam

WIE BEN IK?

Onder leiding van professionele kunstenaars/coaches stimuleren we non-verbale en artistieke expressie.

Deelnemers met een visuele beperking exploreren hun identiteit en gaan op zoek naar associaties met objecten, geluiden, geuren, smaken en ruimtelijke context.

Daarbij ontdekken zij het belang van ervaringen, patronen en rituelen die hen typeren; welke overeenkomsten zijn er en hoe worden deze rituelen door anderen geïnterpreteerd?

Verbinding en dialoog

WIE BEN JIJ?

‘Beelden maken’ vertrekt vanuit communicatie met het eigen lichaam. Aan de hand van workshops ondersteunen we deelnemers en bieden hen tools om vorm te geven aan hun beleving. ‘Wie ben ik?’ krijgt weerklank door middel van schilderkunst, tekenen, fotografie, geurkunst, performance.

Op basis van de creaties die hieruit ontstaan, vragen we kunstenaars zich een beeld te schetsen van de scheppers en een eigen artistieke interpretatie te geven aan de werken. Hiermee zetten we kunst als correspondentiemiddel in en krijgt de vraag ‘Wie ben ik?’ een nieuwe dimensie: ‘Wie ben jij?’.Zo stimuleren we een bijzondere ontmoeting, geleid door zintuiglijke perceptie. Het eindresultaat, de tentoonstelling, wordt weergegeven als een symbiose van vraag en antwoord.

Doelstellingen

  • Een (visuele) beperking wordt als KRACHT ingezet.
  • Slechtziende mensen zetten ziende personen aan tot reflectie (visueel = slechts een
  • deel van waarneming = deel van het geheel).
  • Deelnemers experimenteren met kunstvormen rond lichamelijke gewaarwording.
  • We zetten een artistieke dialoog op tussen mensen met en mensen zonder visuele beperking.

Verspreiding

‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ eindigt met een groepstentoonstelling in het Dr. Guislainmuseum in Gent, van mei tot en met september 2023.

Het belooft een interactieve tentoonstelling te worden, die de bezoekers motiveert om afstand te nemen zodat ze dichterbij (en dichter bij zichzelf) komen.

Schrijfwedstrijd 'Het laatste oordeel'

De resem aan vooroordelen over blinde en slechtziende mensen is eindeloos. Wat is feit en wat is fictie? Welke vooroordelen hebben jou al aan het lachen of huilen gebracht? Vertel het in een tekst van maximaal 400 woorden en neem deel aan de ludieke schrijfwedstrijd ‘Het laatste oordeel’ van Licht en Liefde!

Een jury van (ervarings)deskundigen kiest vijf winnende teksten. Volgend jaar krijgen die een ereplaats op de tentoonstelling ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Laat je inspireren en mail je tekst vóór 30 september naar hetlaatsteoordeel23@gmail.com. Veel succes!

Een organisch artistiek proces

Drie vrouwen, drie leeftijden, drie achtergronden. Zoveel raakvlakken. De een is kunstenares, geeft les, danst. Een ander is ook kunstenares, volgt er les in, raakt mensen en danst door het leven. En de derde houdt eveneens van geraakt worden, anderen raken, kunst beleven en het leven nieuwsgierig ontdekken.

Alle drie gaan ze samen op zoek, op onderzoek en op ontdekking. Zin om mee te doen?

Mei Lan Ng vertelt je meer over het project 'Bewogen Beeld'

Terugblik: workshop ‘Echo's in het Licht'

‘Echo’s in het licht’, een workshop fotografie en lichttechniek, werd georganiseerd samen met Breedbeeld vzw. In februari en maart 2022 leerden deelnemers met en zonder visuele beperking verhalen vertellen met licht, ook als dat licht niet of slecht zichtbaar is.

Fotografe, master in de beeldcultuur en coach Hilde Braet vertelde haar cursisten meer over (blinde) fotografie. Ze dook met hen haar studio in, om samen te experimenteren met lightpainting-fotografie. Een muzikant nam iedereen mee op een zintuiglijke reis die muziek en beeld met elkaar verbond.

“Erg leuke workshop met blinde en slechtziende mensen bij fotografe Hilde Braet”, schrijft deelnemer Jeroen Baldewijns. “We lieten beelden tot stand komen met ‘lightpainting’. In een volledig donkere ruimte teken je letters met zaklampjes, terwijl je ook mekaar uitlicht en terwijl de sluiter van de camera minutenlang open staat. Bijzonder leuk om te doen en een stukje inleving in de leefwereld van wie minder goed ziet.”

Lees een interview met Hilde Braet

Terugblik: workshop 'Bewogen Beeld'

‘BEWOGEN BEELD’ was een vijfdaagse artistieke workshop voor blinde, slechtziende én ziende mensen. Samen met kunstenares Alexandra Jacquet maakten ze van 1 tot 5 november 2021 een poëtische, zintuiglijke reis met de ogen dicht – een wonderlijke zoektocht naar identiteit en persoonlijkheid.

Er werd bewogen, gevoeld, verteld, verzonnen, gedanst, gebeeldhouwd. Dat maakte deze workshop tot een fantastisch avontuur van fijnzinnige prikkels en zachte ontmoeting.

Lees het verslag van de workshop 'Bewogen beeld' door Piet Devos