Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

82 procent van de websites onvoldoende toegankelijk

In het afgelopen academiejaar liet AnySurfer een steekproef van 173 Belgische websites analyseren door 1124 hogeschoolstudenten. Slechts 17,9 procent van de onderzochte websites bleek vlot bruikbaar voor internetgebruikers met een handicap. De overige 82,1 procent is onvoldoende toegankelijk.

Op tien jaar tijd is het percentage toegankelijke websites gestegen van 4 naar 18 procent. Meer cijfers, de deelnemende scholen, de onderzochte websites en veel voorkomende problemen zijn beschreven in het rapport van de toegankelijkheidsmonitor 2017.

Lees ons gloednieuwe magazine 'KNIPOOG SPECIAL'!

De jaarlijkse 'Knipoog Special' is verschenen. Met dat kleurrijke magazine stelt Licht en Liefde zich enthousiast voor aan een breed publiek.

Deze keer komen o.a. cliënte Chris Bossuyt, AnySurfer-expert Bart Simons (over toegankelijke documenten), vrijwilliger Johan Weymeis en Jekali-kampdeelnemer Kobe Deckers aan het woord.

Ook het nieuwe boek 'Vooruitzichten' wordt uitgebreid voorgesteld: twee jonge mensen met een visuele beperking vertellen hoe ze een boeiende job vonden.

Dat en veel meer lees je in de Knipoog Special 2017. Warm aanbevolen! VeBeS-leden ontvangen het magazine in aangepaste leesvorm.

Ons project 'Binettes Bizarres' krijgt steun van 'Les Amis des Aveugles'

Voor de promotie van ons inclusief prentenboek 'Binettes Bizarres' (de Franse versie van 'Rare snuiters') bundelen we voortaan de krachten met de organisatie 'Les Amis des Aveugles' uit Bergen.

Begin juli leerden onze Waalse vrienden het boek kennen. Ze waren direct enorm enthousiast. Als projectpartner in Wallonië zullen ze 'Binettes Bizarres' uitgebreid bekendmaken.

Wij danken 'Les Amis des Aveugles' van harte voor hun steun!

Licht en Liefde Heem op 'Poëzie in de Tuin' Zerkegem

"Humor' is het thema van de elfde poëzieroute in het West-Vlaamse Zerkegem. Licht en Liefde Heem (Huis 45) neemt aan dit zomers evenement deel met gedichten en poëtische kunstwerken.

Hierbij een sfeerbeeld: een kunstwerk gemaakt met brailleboeken, vergrootglazen en - uiteraard - poëzie. Er is nog veel meer, want aan creativiteit ontbreekt het de mensen van Licht en Liefde Heem zeker niet. Ga eens kijken, het loont de moeite!

'Poëzie in de Tuin' loopt tot eind september 2017. De wandel- en de fietsroute zijn doorlopend toegankelijk.

Neem jij even het stuur over?

Ben je jong en wil je graag eens autorijden? Dat kan, en je visuele beperking is geen enkel probleem! Zoals ze in Engeland zeggen: "I hope you don't mind, but the driver is blind."

In samenwerking met enkele professionele rij-instructeurs biedt JOVO, onze werking voor jongvolwassenen, je de kans om te proeven van autorijden. Je krijgt 15 minuten het stuur in handen, in veilige omstandigheden. Doen!

Afspraak op 27 augustus in Overpelt. 's Namiddags bezoeken we een unieke verzameling klankinstallaties tussen de bomen van het Klankenbos. Deelnameprijs: 25 euro.

Vol is vol, schrijf dus tijdig in. Wil jij ook achter het stuur, mail dan gauw naar Jelle Stuer (what's in a name): stuer.jelle@lichtenliefde.be

Nieuwe adjunct operationeel directeur West-Vlaanderen

Op 1 juli 2017 start Lorenzo Billiet bij Licht en Liefde als adjunct operationeel directeur West-Vlaanderen. Lorenzo zal zich focussen op de goede dagelijkse werking en de praktische ontwikkeling van ons gamma aan producten en diensten in West-Vlaanderen: woon- en dagbestedingsprojecten, ambulante en mobiele ondersteuning, outreach, dag- en nachtopvang en dergelijke.

Lorenzo (30) is bachelor in de ergotherapie en master in de bedrijfskunde. Reeds enige tijd coördineert hij de ambulante, mobiele begeleiding en outreach van Licht en Liefde in West-Vlaanderen. Hij neemt er nu het woon- en het activiteitenproject van Licht en Liefde Heem bij.

We wensen Lorenzo alle succes toe!

Nieuw adres vlaamsoogpunt Brussel

Vanaf maandag 22 juli 2017 zit ons Brusselse inloopcentrum (vlaamsoogpunt) op een nieuw adres. Na negen jaar heeft Licht en Liefde de Jozef II-straat verlaten. We zijn teruggekeerd naar Kunstlaan 24 bus 21, 1000 Brussel, waar ook het Vlaams Digitaal Oogpunt en AnySurfer gevestigd zijn.

Dat is vlakbij de uitgang ‘Kunstlaan’ van het metrostation Kunst-Wet. Bij het buitenkomen van het metrostation is de ingang van ons vlaamsoogpunt onmiddellijk rechts in het eerstvolgende gebouw.

Telefoon en e-mail blijven ongewijzigd: 02 230 90 66, brussel@vlaamsoogpunt.be.

Welkom!

Herman Caulier, onze nieuwe voorzitter!

Na vele jaren voorzitterschap van Blindenzorg Licht en Liefde koos Paul De Broe ervoor om een stap opzij te zetten. De raad van bestuur duidde Herman Caulier aan als zijn opvolger.

Herman Caulier is sinds 1971 lid van VeBeS, de vereniging van Licht en Liefde. Geboren als een ‘goeie slechtziende’, werd hij vanaf zijn achttiende stilaan blind. Na zijn studies heeft Herman 35 jaar gewerkt bij de toenmalige Kredietbank, later KBC-bank. Hij begon er als telefonist en groeide door naar het ‘facility management’.

Als gepensioneerde is hij zeer actief bij Blindenzorg Licht en Liefde.

“Ik wil Paul De Broe heel hartelijk bedanken voor de leiding die hij ons heeft gegeven”, zegt Herman. “Onze organisatie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Dankzij de technologie werd het veel eenvoudiger om met elkaar te communiceren. Zelfs met blinde mensen gaat dat nu zonder drempels. Maar het kan nog beter.

Natuurlijk is het de bedoeling van de raad van bestuur om het financiële plaatje nauwlettend in de gaten te houden. Daarvoor hebben wij goede krachten in huis. Het is ook mijn bedoeling nieuwe krachten aan te trekken, om verjonging te bewerkstelligen. Verder wil ik een luisterend oor zijn voor mensen die met vragen of problemen zitten.”

Dankjewel Paul, en heel veel succes Herman!

Mark Lefever, onze stemcoach

Voorlezen is een kunst en onze gespecialiseerde vrijwilligers beheersen die in hoge mate. Maar bijleren kan altijd. Daarom kregen alle inlezers de kans om hun stem te laten coachen. We konden daarvoor een beroep doen op gepensioneerd radiomaker en VRT-monument Mark Lefever, die als stemcoach zijn vrijwillige medewerking aanbood.

In alle studio’s van Blindenzorg Licht en Liefde konden de voorlezers een tekst inspreken die dan ter beoordeling aan Mark Lefever werd bezorgd. Op een later moment kreeg iedereen een persoonlijke afspraak met de stemcoach.

Morgen sluit Mark zijn tournee af met een coachingsdag in Varsenare. Daar doen 28 inlezers mee. Naar 8 mensen die niet aanwezig kunnen zijn, wordt schriftelijk advies opgestuurd.

De inlezers reageren enthousiast en tevreden. Ook de luisteraars zullen ervan profiteren. We danken Mark Lefever van harte voor zijn engagement!
 

Opmerkelijke vrijwilliger in Gent

Niemand minder dan monseigneur Luc Van Looy, bisschop van Gent, was in maart 2017 inlezer bij Blindenzorg Licht en Liefde. In onze Gentse studio kwam hij drie voormiddagen en één namiddag een boek inlezen. Het ging om de publicatie ‘Netwerker van God voor de mensen’, waarin de bisschop zelf centraal staat.

Het boek is op 12 april verschenen bij uitgeverij Halewijn. Het bevat gesprekken met mgr. Van Looy, opgetekend door Emmanuel Van Lierde. De bisschop vertelt over zijn leven en beschrijft tal van boeiende ontmoetingen. Tegelijk zoekt hij waar God in die verhalen oplicht en aan het werk was.

De gesproken versie (op Daisy-cd) komt in de collectie van de Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Het gedrukte boek kan met cd besteld worden. Meer info bij uw boekhandel of bij uitgeverij Halewijn, 03 210 08 11, bestellingen@halex.be

Toptheater ten voordele van Licht en Liefde

Het titelpersonage in ‘Tiresias’ stamt uit de Griekse oudheid. Zijn verhaal begint wanneer hij gepassioneerd staat te gluren naar de oogverblindende godin Athena, die naakt aan het baden is. Als straf maakt ze hem blind, maar in ruil krijgt hij de gave om in de toekomst te kijken.

‘Theater van A tot Z’ reist rond met deze heel bijzondere productie. Pol Verest speelt de rol van Tiresias. Vier jaar nadat hij in 1978 afstudeerde als onderwijzer, werd Pol blind. Toch bleef hij jarenlang lesgeven: hij werd muziekleerkracht in Buggenhout, waar hij ook een theatergezelschap oprichtte. In dit stuk speelt hij samen met de bekende acteurs Anne Van Opstal en Gregory Van Damme.

Cultuurcentra, scholen en verenigingen kunnen ‘Tiresias’ programmeren. De artistieke, maar laagdrempelige voorstelling kan een ideale gelegenheid zijn om mensen bij elkaar te brengen rond thema’s als blindheid en kansarmoede.

Blindenzorg Licht en Liefde steunt dit prachtige project. Maar ook wij worden gesteund: ‘Theater van A tot Z’, Koninklijke Rederijkerskamer De Goubloem en de stad Vilvoorde brengen op zaterdag 2 september om 20 uur een benefietvoorstelling van ‘Tiresias’, waarvan alle opbrengst naar onze werking gaat.

Afspraak in cc Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 in Vilvoorde. Een toegangskaart kost 10 euro (normaal) of 5 euro (6 tot 12 jaar, 65-plus en personen met een handicap). Hartelijk welkom! Info: www.degoubloem.be/benefiet.html, tel. 0475 91 03 83

De volledige speelkalender van Tiresias en meer informatie vindt u op www.theateraz.be.

Afscheid van Eddy Vandemeulebroucke

Woensdag 31 mei was de laatste werkdag van Eddy Vandemeulebroucke als directeur van Licht en Liefde Heem (Huis 45) en directeur Organisatie-Gerichte Processen bij Blindenzorg Licht en Liefde.

Na 29 jaar leidinggevende functies, waarvan vier jaar bij ons, wordt Eddy medewerker van vzw Anker in Heusden, een organisatie die vorming geeft in de sector ouderenzorg. Hij zal er vooral de raakvlakken met de gehandicaptenzorg verder uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan de persoonsvolgende financiering, die straks ook in de ouderenzorg wordt ingevoerd.

Hartelijk dank voor je inzet, Eddy, en veel geluk!

Overpelts tuning-event steunt Licht en Liefde

Op zondag 4 juni 2017 hield de Overpeltse tuningclub haar jaarlijkse evenement ‘Show Your Dream’. In het centrum van de gemeente toonden honderden autotuners hun creaties aan het grote publiek. Een deel van de opbrengst werd geschonken aan het vlaamsoogpunt Overpelt van Blindenzorg Licht en Liefde.

Wij ontvingen maar liefst 1.368,70 euro voor onze lokale werking. Hartelijk dank aan de organisatoren - stoere mannen en vrouwen met een groot hart!

Enkele foto’s om de gezellige sfeer te illustreren: kleurrijke auto’s en enthousiaste mensen in een bruisend en zomers Overpelt.

Toegankelijk onthaal in horeca en toerisme

Hoe geef je horecabezoekers en toeristen met een visuele of auditieve handicap een kwaliteitsvol onthaal?

Accent Gastronomy is een Europees project waar Licht en Liefde aan meewerkt. Ook Inter, Fevlado, VFG, KVG, Toerisme Vlaanderen en de PXL Hogeschool zijn erbij betrokken.

Er is gratis vormingsmateriaal beschikbaar (ook in het Nederlands) voor de opleiding van uitbaters en medewerkers van restaurants en cafés, museumverantwoordelijken en gidsen. Maak er gebruik van: zo krijg je tevreden bezoekers!

Interessante nieuwe hulpmiddelen

Bij de hulpmiddelendienst van Licht en Liefde zijn nieuwe artikelen verkrijgbaar:

  • de drukknopwekker Low Vision Design is een grote blauwe knop van 10 cm diameter waarmee je tijd, dag en datum opvraagt (40,29 euro voor VeBeS-leden, 42,67 euro voor niet-leden - cat. nr. 1677);
  • de digitale kalenderklok heeft een groot (20 cm diagonaal) en goed contrasterend beeldscherm dat dag, tijd en datum weergeeft (96,05 euro voor VeBeS-leden, 101,70 euro voor niet-leden - cat. nr. 1577);
  • 'Slangen en ladders' is een gezelschapsspel voor 6 personen met goed voelbare slangen en ladders op het spelbord (109,34 euro voor VeBeS-leden, 131,23 euro voor niet-leden - cat. nr. 1882);
  • de braille-sudoku heeft een bord met 81 gaatjes waarin je gekleurde cijferblokjes met brailleopschriften kunt plaatsen, om zo de sudoku-puzzel op te lossen (91,11 euro voor VeBeS-leden; 109,33 euro voor niet-leden - cat. nr. 1894) .

Meer info: hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be of raadpleeg de hulpmiddelencatalogus

Onze afscheidnemende voorzitter Paul De Broe in 'Kerk & Leven'

“Een voorzitter of trekker moet niet alle technische kennis bezitten, hij is geen alleenheerser en niet de behoeder van de waarheid”, vertelt Licht en Liefde-preses Paul De Broe in Kerk & Leven.

“Zorg en oog voor anderen zijn wel belangrijk. Je moet kunnen luisteren en analyseren waar signalen vandaan komen en bereid zijn hulp te vragen. Soms vertrek je bij sterke tegenstellingen binnen een groep vrijwilligers en personeelsleden en zoek je van daaruit naar de overeenkomsten."

"In de samenleving en het publieke debat merk ik dat de nadruk nu vooral ligt op het scherpstellen van tegenstellingen. Dat vind ik niet de beste methode om ergens te geraken. Het jut groepen op en het doet vergeten wat we ten goede doen.”

Lees het interview met Paul De Broe in Kerk & Leven. Binnenkort neemt onze voorzitter afscheid.

Geslaagd adventure-kamp voor jongvolwassenen

Van 6 tot 8 april 2017 ging JOVO, ons project voor jongvolwassenen, voor het eerst op kamp. Bestemming: Overpelt

Het kamp werd georganiseerd voor personen met een visuele beperking, maar ook goedziende vrienden mochten erbij. Het thema was 'keuzes maken', maar uiteraard lag de klemtoon op ontspanning. Op de foto is de groep te zien in het midden van de plaatselijke 'Sahara'.

Deze meerdaagse is zeker voor herhaling vatbaar. JOVO organiseert echter ook heel wat andere activiteiten, zoals leerrijke workshops. Volg JOVO op Facebook

Op vakantie met VeBeS in 2017

Droomt u van een vakantie zonder zorgen, aangepast aan uw visuele beperking? Ook in 2017 heeft onze vereniging VeBeS een prachtig en zeer gevarieerd aanbod.

De Vakantiegids 2017 staat boordevol info over alle vakanties, reizen en kampen die VeBeS in petto heeft. Wat dacht u van Spanje, de Alpen, Bulgarije, de Baltische Staten of een voettocht naar Compostela? Dichter bij huis kunt u ontspannen in Oostende, Blankenberge, Valkenburg en Houfalize. Voor jongeren organiseert Jekali een zomerkamp en enkele weekends.

Er zijn ook mogelijkheden voor wie individueel op vakantie wil, met de nodige ondersteuning en toegankelijke accommodatie.

Lees snel de Vakantiegids 2017, zodat u tijdig kunt inschrijven! De vakanties van VeBeS zijn immers snel volgeboekt, ook al vinden ze soms tweemaal plaats.

BARCO helpt Blindenzorg Licht en Liefde

In samenwerking met Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen werd op 10 maart een film met audiodescriptie gespeeld om zo deze nieuwe manier van kijken naar film door blinde of slechtziende mensen voor te stellen. Dit gebeurde in de rand van ZieZo-Vlaanderen, het jaarlijkse beursevent voor slechtziende en blinde personen in Antwerp Expo.
Barco, een wereldspeler op het vlak van technologie, ontwerpt en onwikkelt visualisatieproducten voor entertainment, de bedrijfswereld en de gezondheidszorg. Dankzij Barco en hun fenomenaal krachtige projector kon de film worden geprojecteerd.

Hartelijk dank aan BARCO!

Met verf en penseel aan de slag

In Overpelt is Licht en Liefde gestart met een nieuw initiatief voor slechtzienden: 'Schilderen vanuit je gevoel'. Dat is een hele uitdaging als je slechtziend bent, maar wel erg prettig om te doen!

Twee dames waren op het appel. Na een ontspanningsoefening gingen ze aan de slag. Het lege schildersdoek vulde zich stilaan met kleuren en vormen. Elk had een heel verschillend eindresultaat.

De dames hebben ervan genoten, maar het zou nog leuker worden als er extra mensen bijkomen voor de volgende sessies. Je hoeft niet te kunnen schilderen. Alles wat op je doek verschijnt, is goed.

Ben je slechtziend en ga je graag op ontdekkingstocht naar wat er in je leeft? Wil je met verf en penseel vorm geven aan je innerlijke beleving? Dan verwachten we jou op maandag 10 april, 15 mei en 19 juni, telkens van 9.30 tot 12.30 uur in het vlaamsoogpunt Overpelt, Meerveldstraat 5, 3900 Overpelt. Deelnameprijs: 20 euro per sessie, drankje en materiaal inbegrepen.

Meld je telefonisch of per e-mail aan vóór 5 april (liefst voor de hele reeks). Bel 011 25 15 56 en vraag naar Christine Bosmans. Mailadres: bosmans.christine@lichtenliefde.be

Muziekles volgen met een visuele beperking

Ooit stond muziek centraal in het onderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen, maar die tijd ligt ver achter ons. Nochtans blijft muziek een aantrekkelijke en waardevolle tijdsbesteding voor heel wat personen met een visuele handicap. Waar kun je dan terecht voor een basis- of doorgedreven muziekopleiding?

Wij verzamelden informatie. We praatten ook met twee leden van onze vereniging VeBeS: Deborah Maerschalck, een jonge blinde vrouw die onlangs haar muziekdroom waarmaakte, en muziekleerkracht Geert Maeckelbergh van het Koninklijk Instituut Woluwe.

Lees het artikel ‘Muziekles volgen met een visuele beperking’

In memoriam mevrouw Florquin-Cornelissen

Bedroefd, maar heel dankbaar gedenken wij mevrouw Irene Florquin-Cornelissen uit Leuven, oud-bestuurslid van Blindenzorg Licht en Liefde. Ze overleed op 17 februari en is 97 jaar geworden.

Mevrouw Cornelissen was een zeer betrokken en actief bestuurder, die evengoed de gloriedagen meemaakte als de mindere periodes. Ze liet een onuitwisbare indruk na. We herinneren ons ook hoe trots ze was op haar echtgenoot en op familielid Joos Florquin, televisie- en cultuuricoon.

Ze werd zelf zwaar slechtziend en heeft nog jarenlang een beroep gedaan op het activiteitenaanbod van onze vereniging VeBeS.

De begrafenis is in Blanden, zaterdag 25 februari om 11 uur. Licht en Liefde zal mevrouw Cornelissen niet vergeten! We bieden de familie onze zeer oprechte christelijke deelneming aan.

Onze pelgrims zijn terug

Zeven blinde/slechtziende personen en elf begeleiders zijn veilig terug na een onvergetelijke 'Camino' (voettocht naar Compostela) met onze vereniging VeBeS. Alle stappers hebben de 280 km, verdeeld over 13 etappes, goed doorstaan, al was het voor sommigen echt wel een hele uitdaging.

De groep vormde al snel een hecht blok en de sfeer was uitstekend. Er werd gewacht op elkaar en iedereen kon voluit zichzelf zijn. Regen is er niet gevallen, terwijl de dagen voor het vertrek nog behoorlijk nat waren geweest.

Ook in Compostela had VeBeS geluk: in de kathedraal werd het beroemde wierookvat gezwaaid, wat lang niet elke dag gebeurt. De aankomst was behoorlijk emotioneel!

Binnenkort zien de deelnemers elkaar nog eens terug. Dan zullen ze een stukje Camino door Brussel wandelen.

Volgend jaar in september volgt een tweede editie van de tocht naar Compostela, met iets lichtere etappes. Als je interesse hebt, mail dan naar Doreth Swinnen: dsw@vebes.be.

Opnamestudio Varsenare vernieuwd

Onze studio in Varsenare werd uitgerust met gloednieuwe opnameapparatuur. Alle verbindingen werken nu digitaal, via het systeem Livewire. De nieuwe mengtafel is kleiner, maar een heel grote stap vooruit. Met deze apparatuur kunnen Bart en Dirk kraakheldere luisterboeken opnemen voor mensen met een leesbeperking.

De modernisering was mogelijk dankzij een fantastische gift van Rotary Jabbeke. "Een godsgeschenk", zegt ons studiopersoneel. Dankjewel Rotary!!

We schatten dat de studio van Licht en Liefde in Varsenare hiermee klaar is voor de komende twintig jaar. Maar uiteraard kan dat niet zonder een 'dreamteam' van voorlezers. Extra stemmen blijven in Varsenare meer dan welkom! Mail Dirk op voorleesdienst@lichtenliefde.be en kom uw stem testen in de vernieuwde studio!

'VIVES For Light'

Hogeschool VIVES heeft op haar zes campussen acties georganiseerd ten voordele van Blindenzorg Licht en Liefde, in het kader van de 'WARMSTE WEEK'. Dat gebeurde in samenwerking met Stuvo, de studentenverenigingen en de studentenraden. Wij danken alle studenten van harte voor het licht en de warmte die ze creëren. In donkere tijden zijn hoop en liefde nòg belangrijker. VIVES bewijst dat er heel veel geëngageerde jongeren zijn, die klaarstaan om onze wereld beter te maken. Chapeau! Hier volgt een overzichtje van de acties.

Op de campus Brugge was er op 15 december een kerstmarkt met vrij podium en een afsluitend optreden.

In Torhout organiseerden de studenten op 14 en 15 december een 16-uren-actie. Op het programma stonden een twee-urenloop, een kerstmarkt, spaghetti, cinema, een bar met karaoke en DJ, slapen op de campus en een ontbijt!

Studenten in Kortrijk waren op 15 december welkom op een kerstmarkt op de campus. Daar was ook een live optreden, je kon plaatjes aanvragen, van de winterbarbecue smullen en zoveel meer...

De campus Tielt organiseerde op 22 december een kerstfeest met dessertbuffet. Docenten werden aangesproken om daarvoor een taart te bakken. Op 20 en 22 december werden ook pannenkoeken en warme chocolademelk verkocht.

Op de campus Roeselare kozen studenten ervoor om warme chocolademelk te maken voor hun medestudenten. De melk kwam uit de zuivelklas van de studenten agro- en biotechnologie. Die actie vond plaats op 6 december.

Studenten van de campus Oostende konden hun spaarcenten opdoen op een kerstmarkt, op 12 december.

Overkoepelend werd handcrème verkocht door de studenten van de studentenverenigingen en studentenraden van het studiegebied onderwijs. De verkopers waren actief op de campussen Brugge, Torhout, Tielt en Kortrijk.

Naast Blindenzorg Licht en Liefde steunde VIVES ook het ontwikkelingsproject Twobillioneyes, dat mensen helpt die geen toegang hebben tot een oogarts en daardoor uit de boot vallen omwille van hun visuele beperking. Dankzij Twobillioneyes krijgen die mensen een aangepaste bril en kunnen ze onderwijs volgen. Licht en Liefde zet mee haar schouders onder Twobillioneyes.

Lees de nieuwe 'Knipoog Special'!

Laurent Lovinfosse (60) uit Oostende had een druk leven als kok, toen hij tweeënhalf jaar geleden plotseling zwaar slechtziend werd. Laurent prijkt op de cover van de ‘KNIPOOG SPECIAL’, een kleurrijk magazine waarmee Licht en Liefde zich presenteert aan het grote publiek.

In een boeiend interview vertelt Laurent hoe hij zijn leven terug op de rails kreeg. Daar speelde Licht en Liefde een heel grote rol in. Nu volgt Laurent zelfs kookles bij ons, want hij heeft trucjes nodig om te koken zonder te zien. Zijn positieve ingesteldheid maakt een wereld van verschil.

Er staat nog veel meer in de Knipoog Special. Lees de interviews en de informatieve artikels en ontdek waar Licht en Liefde zoal mee bezig is!

De toegankelijke pfd-versie van de Knipoog Special is vrij beschikbaar. De vierkleurenversie (met heldere lay-out) kun je aanvragen via docu@lichtenliefde.be. Voor abonnees is dit magazine beschikbaar in vierkleuren- en brailledruk, in audioformaat (Daisy) en als tekstdocument met verbale beschrijving van alle illustraties.

Veel leesplezier!

Leuvense rector gaat uit met blindenstok

Hoe is het om in Leuven uit te gaan als slechtziende student? De studentenraad LOKO en Blindenzorg Licht en Liefde boden zienden de kans om dat te ervaren. Ook rector Rik Torfs en vicerectoren Malfliet en Gosselink gingen de uitdaging aan.

Het gezelschap trok door Leuven met blinddoek of simulatiebril en witte stok, begeleid door onze ergotherapeuten Kaat en Lies.

Onderweg werden twee ‘fakbars’ bezocht – dat zijn faculteitscafés, geleid door studentenkringen.

Na een tijdje wisten de deelnemers waar ze op moesten letten: de muren volgen bijvoorbeeld, of het gootje in het midden van de Muntstraat. Opvallend was het tekort aan ribbel- en noppentegels. De ene keer dat die tegels er wel lagen, stonden er fietsen over.

In de fakbars botsten ze op andere obstakels. Hoe bestel je iets zonder zicht? Hoe trek je de aandacht van de barman? Hoe weet je wie er rond je staat en wie naar jou kijkt? Opeens ben je afhankelijk van anderen om een gesprek te beginnen. Op de vicerector Diversiteitsbeleid, professor Malfliet, trok dan maar vlug haar blinddoek af in het Politika Kaffee.

Het event was kort, maar krachtig. "Een ontspannen vorm van sensibilisering, die de deelnemers op een originele manier in contact bracht met een situatie die eigenlijk te complex is om je in te verplaatsen”, aldus het studentenblad Veto, dat ook een filmpje verspreidde waarop Rik Torfs te zien is die met een witte stok wandelt en daarna geblinddoekt een glas drinkt.

Zie jij wat ik zie?

'Vlieg' nam in de zomer van 2016 alle gezinnen met kinderen mee op kijkavontuur. In tal van musea, bibliotheken en cultuurhuizen was er een boeiende schattenjacht, met als thema: 'Zie jij wat ik zie?' Ook kinderen met een visuele beperking konden (uiteraard) meedoen.

Blindenzorg Licht en Liefde was projectpartner van Vlieg/CultuurNet Vlaanderen. Dat verliep erg succesvol. We konden heel wat cultuurhuizen helpen om een mooie, boeiende zoektocht uit te werken. Velen gebruikten het inclusieve kinderboek 'Rare snuiters' en/of kaartjes met het braillealfabet.

Absoluut voor herhaling vatbaar!

Opening nieuw vlaamsoogpunt in Overpelt

In Overpelt (Kempen) opende op 24 oktober 2017 een nieuw vlaamsoogpunt. Dat is een inloophuis voor al wie vragen heeft over visuele beperkingen – zowel slechtziende en blinde personen en hun omgeving als hulpverleners.

Na afspraak kunt u er terecht voor bijvoorbeeld de aanvraag van een tegemoetkoming of een technisch hulpmiddel, visuele revalidatie of psychosociale begeleiding. De dienstverlening steunt op de grote ervaring van Blindenzorg Licht en Liefde, KMBS en andere partners in de thuiszorg en de medische wereld.

Meer info: Hans Vandevyver, vandevyver.hans@lichtenliefde.be, tel. 011 14 02 21. Adres van het nieuwe vlaamsoogpunt: Meerveldstraat 5, 3900 Overpelt. Dat is in de woonkern Lindel-Hoeven, op 4 kilometer van het centrum Overpelt en vlak naast de lokale Proxy Delhaize.

Lees de wegbeschrijving met het openbaar vervoer

Nieuw vanaf 2017: de 'Europese handicapkaart'!

Goed en belangrijk nieuws! Het is nu definitief: alle personen met een handicap in België kunnen volgend jaar een ‘Europese handicapkaart’ aanvragen.

De ‘EU Disability Card’ zal er in alle landen hetzelfde uitzien. Ze zal een duidelijk bewijsstuk zijn om aan te tonen dat u erkend bent als persoon met een handicap.

In alle deelnemende landen geniet u op vertoon van uw kaart van de specifieke toegangstarieven en andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport. Geen discussies meer aan het loket! Er zullen nog andere domeinen bijkomen.

Op 10 oktober 2016 hebben federaal staatssecretaris Elke Sleurs, Vlaams minister Jo Vandeurzen, Waals minister Maxime Prévot, Brussels Minister Céline Fremault en minister van de Duitstalige Gemeenschap Antonios Antoniadis het protocolakkoord ondertekend om in België met de ‘EU Disability Card’ te starten. Zeven andere landen nemen al deel aan dit Europees project: Italië, Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Estland en Roemenië. Het is de bedoeling dat nog veel andere Europese landen aansluiten. Het Belgische project krijgt een Europese subsidie van 170.169,26 euro.

De startfase van het project loopt tot juli 2017. In de lente van 2017 is een evenement voorzien om de burgers op de hoogte te brengen van het bestaan van de nieuwe kaart.

Wie met een handicap erkend is bij de FOD Sociale Zekerheid - Directie-generaal personen met een handicap of bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zal daar een aanvraag kunnen indienen om een EU Disability Card te verkrijgen. We houden u op de hoogte!

Goed nieuws voor leerkrachten basisschool

Wij wensen alle leerlingen, studenten, leerkrachten, ouders en grootouders van harte een heel geslaagd schooljaar toe! Voor de basisschool-leerkrachten hebben we een leuk cadeautje. De uitgebreide ideeënbundel bij het boek 'Rare snuiters' is volledig geactualiseerd!

Je kunt de bijgewerkte bundel kosteloos verkrijgen (in digitale vorm) door te mailen naar docu@lichtenliefde.be.

Er zijn ook extra educatieve pakketten beschikbaar voor de kleuterklas en het buitengewoon onderwijs - eveneens gratis. Meer info vind je in het ‘Rare snuiters’-gedeelte van deze website.

Heel veel dank aan de onderwijsspecialisten die ons opnieuw belangeloos geholpen hebben!

Beleef-het-zelfactie in station Brugge

Veel mensen weten niet waarvoor de ribbellijnen en noppentegels dienen op voetpaden, aan tram- en bushaltes, in stations en in andere openbare gebouwen. Daardoor gebeurt het vaak dat de doorgang voor blinde en slechtziende personen geblokkeerd raakt.

Naar aanleiding van de ‘Dag van de Witte Stok’ voerde ZOC-SBPV vzw samen met Licht en Liefde (VeBeS en XiNiX) op vrijdag 14 oktober een beleef-het-zelfactie in de perrontunnel van het station van Brugge. Voorbijgangers konden zelf in de huid kruipen van iemand die niet of slecht ziet. Zo merkten ze hoe vervelend en onveilig het is als er personen of voorwerpen op de reliëftegels staan.

Voor wie er niet bij kon zijn: blijf nooit op ribbellijnen of noppentegels staan en plaats er geen tassen of koffers op. Anders kunnen blinde en slechtziende mensen hun vertrouwde route niet volgen en verliezen ze hun oriëntatie. Van harte bedankt!

NIEUW: VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

VOP Brugge is verhuisd naar Varsenare

Het dienstencentrum van Blindenzorg Licht en Liefde voor de regio Noord-West-Vlaanderen bevindt zich niet meer in de Brugse Potterierei. Voortaan vindt u het ‘vlaamsoogpunt Brugge’ in de Oudenburgweg 40 in Varsenare, waar ook de hoofdzetel van Licht en Liefde gevestigd is.

Het telefoonnummer en e-mailadres van het VOP Brugge blijven ongewijzigd: 050 34 30 69, brugge@vlaamsoogpunt.be

'La Lumière' steunt ons project 'Binettes Bizarres'

Eind vorig jaar is een Franse vertaling verschenen van ons bekroond inclusief prentenboek 'Rare snuiters'. We zijn heel blij dat onze Waalse zusterorganisatie 'La Lumière' dit project wil ondersteunen.

'La Lumière' was al betrokken bij de voorbereiding van 'Binettes Bizarres'. Nu helpt de organisatie ook door het boek te koop aan te bieden in haar Bibliotheek en in haar Centrum voor Functionele Readaptatie.

In het 'Bulletin trimestriel' n° 117 (maart 2015) van La Lumière verscheen een prachtige recensie van 'Binettes Bizarres'.

Hartelijk dank aan de mensen van La Lumière!

Voel uw voorouders

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft zichzelf overtroffen. Vroeger kwam daar vooral de evolutie van de dieren aan bod. De gloednieuwe ‘Galerij van de Mens’ toont ons nu waar wij zelf vandaan komen. Als bezoeker hebt u ogen én handen tekort, want iedereen wordt uitgenodigd om ook met de vingers te kijken. Die aanpak is baanbrekend.

In de nieuwe galerij kunt u onder meer vijftien houten modellen van onze voorouders betasten en vergelijken. Ook allerlei andere installaties, simulaties en proeven zijn toegankelijk met verschillende zintuigen. Zo komen blinde en slechtziende bezoekers volop aan hun trekken en wordt de ervaringswereld van de anderen verruimd.

Een dikke pluim voor de wetenschappers en kunstenaars van het museum, die deze nieuwe vaste tentoonstelling hebben gemaakt. Eén van de ontwerpers is Freya Vlerick, bij ons bekend als de tekenaar van ‘Rare snuiters’.

Europese toegankelijkheidsprijs voor BNP Paribas Fortis

Met medewerking van Blindenzorg Licht en Liefde werkt BNP Paribas Fortis sinds 2014 aan de toegankelijkheid van zijn kantoren voor klanten met een beperking. Voor dat belangrijke project heeft de bank op 23 juni 2016 in Parijs de ‘Disability Matters Europe Marketplace Award 2016’ gekregen. Het is de eerste keer dat een Belgische onderneming die prijs in de wacht sleept. Wij delen uiteraard in de vreugde!

Naar schatting 15 procent van de Belgische bevolking heeft een fysieke handicap. Daarnaast zijn er 1,4 miljoen mensen die misschien niet onder de noemer ‘persoon met een handicap’ vallen, maar vaak wel last hebben van verminderd zicht of gehoor. Ook deze mensen willen bankieren.

Het bekroonde project van BNP Paribas Fortis wordt geleid door Pascal De Groote, die zelf blind is. Van bij het begin lag de nadruk op het verhogen van de autonomie van klanten. Zo zijn alle tweeduizend geldautomaten uitgerust met stembegeleiding, via een hoofdtelefoon. Voor pc- en easy banking kunnen blinde en slechtziende klanten een kaartlezer met spraakfunctie aanvragen en een schermuitleesprogramma gebruiken. De bank verstuurt ook uittreksels in braille.

“Dat BNP Paribas Fortis niet alleen inziet dat mensen met een beperking net als iedereen bankdiensten nodig hebben, maar hen bovendien als belangrijke klanten beschouwt, getuigt van scherp zakeninzicht”, aldus de jury. ”Dat toegankelijkheid genoemd wordt als één de belangrijkste vijf drijfveren van de bank, toont aan dat BNP Paribas Fortis een echte leider is op dit gebied en in zijn sector."

De bank ziet de erkenning als een aanmoediging om haar ervaring te delen en om te leren van ervaringen van anderen, zowel binnen de sector als met organisaties en bedrijven buiten de financiële sector. Lees meer over het toegankelijkheidsproject van BNP Paribas Fortis

Coca-Cola met braille

Frisdrankengigant Coca-Cola pakt uit met een primeur voor blinden en slechtzienden. Het was al mogelijk om een blikje te kopen met uw voornaam erop. In Mexico krijgt die ‘Share a Coke’-campagne nu een extra dimensie: daar zijn de rode blikjes verkrijgbaar met een heel opvallend en duidelijk voelbaar opschrift in braille.

In februari trok Coca-Cola naar een herscholingscentrum voor blinde en slechtziende volwassenen in Mexico City. Via een speciale automaat konden de studenten een blikje maken met hun eigen naam in braille erop. De reacties waren erg positief, ook bij zienden. Het moet dan ook gezegd dat de brailleblikjes er buitengewoon fris en stijlvol uitzien!

Daarom reist Coca-Cola nu met de automaat van de ene bioscoop naar de andere. Veel mensen kopen het blikje als gadget, anderen verrassen er blinde vrienden of kennissen mee.

Hier en daar wordt de toekomst van braille – volledig ten onrechte – in vraag gesteld. Tegelijk valt het puntenschrift steeds meer in de smaak van ontwerpers. Er waren bijvoorbeeld al braillejuwelen en zelfs tattoos. Straks wordt het voor iedereen handig om niet alleen een mondje Engels te spreken, maar ook een vingertje braille te lezen!

Bekijk het campagnefilmpje van Coca-Cola

In memoriam Jeanninne Maurissen

Met grote spijt en droefheid, maar met veel goede herinneringen melden we het overlijden van Jeanninne Maurissen. Zij was medebestuurder van Licht en Liefde, maar vooral een goede vriendin van zovelen. Ze werd 70 jaar.

Als maatschappelijk werker en later directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden had Jeanninne het hart steeds op de juiste plaats. Als geen ander baande ze tussen ieders ideeën een weg naar wat ze rechtmatig en noodzakelijk vond.

Dat bleef zo toen ze in 2007-2008 voor haar KMBS een toekomst koos aan de zijde van Licht en Liefde. Daarbij had ze een open interesse en engagement voor de vele samenwerkende organisaties.

Jeanninne, na je pensionering kreeg je voor jezelf maar een beperkte tijd zonder zorgen. Ontzettend bedankt voor je wijsheid, aanwezigheid en richtinggevende raad, maar vooral voor je warme, aangename en steeds beschikbare vriendschap.

(Paul Dewilde, voorzitter KMBS, en Jan de Smedt, netwerkdirecteur Licht en Liefde)
 

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

Schenking voor het museum van Licht en Liefde

In Varsenare (Oudenburgweg 40) heeft Blindenzorg Licht en Liefde een klein museum. U vindt er uniek historisch materiaal en een tijdlijn van onze geschiedenis. Heel wat stukken komen uit ons eigen archief, maar we krijgen af en toe ook een mooie schenking.

Op 5 april 2016 kwam mevrouw Huguette Vanslambrouck (90) uit Brugge kwam ons verrassen met een prachtige oude schrijfmachine.

Dit toestel typt geen braille, maar braillelezers konden er gewone tekst mee typen. Ingenieus en curieus! Mevrouw Vanslambrouck, zelf blind, kreeg de machine ooit van haar tante Estelle Molangier, die in 1884 in Noord-Frankrijk werd geboren en begin vorige eeuw braille leerde in het Koninklijk Instituut Spermalie (Brugge). De machine dateert uit die tijd en is nog compleet met koffer. Estelle Molangier overleed in 1965.

We danken de milde schenker van harte! Historische voorwerpen (hulpmiddelen, documenten, affiches, ander propagandamateriaal,...) zijn steeds welkom bij ons.

Al wie in Varsenare langskomt (maandag tot vrijdag), kan het kleine museum bezoeken. Hebt u een visuele beperking, breng dan een begeleider mee, want het oude materiaal is erg broos en zit daarom achter glas. Een bezoek met een ervaringsdeskundige als gids kunt u boeken via xinix@lichtenliefde.be

Kunnen blinde mensen dyslexie hebben?

Er zijn blinde kinderen die moeite hebben met braille lezen. De vraag is alleen: is dit dyslexie? Of komt het omdat braille moeilijker is om te lezen?

Lastig hierbij is dat wetenschappers het nog niet eens zijn wat dyslexie precies is en waardoor het wordt veroorzaakt. Veispak Anelli van de Katholieke Universiteit Leuven doet onderzoek naar dyslexie onder blinden. Zij vermoedt dat de leesproblemen van blinde en ziende lezers inderdaad dezelfde basis hebben.

Er zijn sterke aanwijzingen dat dyslexie ontstaat vanwege een tekort aan verwerkingscapaciteit in de hersenen wanneer informatie snel achter elkaar komt. Dit is een probleem dat net zo goed kan optreden bij woorden die je voelt of hoort. En inderdaad blijkt uit ander onderzoek dat dyslectici ook moeite hebben met het ontrafelen van gesproken woorden. Alleen gaat gesproken taal zelden zo snel dat dit een probleem oplevert.

Een gemiddelde ziende lezer leest zo’n 250 woorden per minuut. Een braillelezer haalt maar 150 woorden per minuut.

(Bron: Quest)

Technologische hulpmiddelen voor iedereen

De technologie staat niet stil, ook niet voor blinde en slechtziende personen. Zij kunnen hun zelfstandigheid vergroten dankzij een groeiend aanbod van technologische hulpmiddelen. Op zich een fantastische zaak... maar dan moeten de geïnteresseerden zich die hulpmiddelen wel kunnen aanschaffen. Want wat heb je aan iets wat je je niet kunt permitteren?

In dat verband ijvert Blindenzorg Licht en Liefde onder meer voor de recuperatie van technologische hulpmiddelen die al gebruikt, maar nog lang niet waardeloos zijn. We willen die toestellen terug inzetten, om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Stem op Blindenzorg Licht en Liefde via Solden.be

Blindenzorg Licht en Liefde neemt deel aan een actie van de kortingenwebsite Solden.be. Die verdeelt een bedrag van tweeduizend euro over alle deelnemende organisaties. Het bedrag wordt verdeeld volgens het aantal stemmen.

Helpt u ons een handje? Stem op Blindenzorg Licht en Liefde! De actie loopt tot 26 december 2016. Bedankt voor uw hulp!

Voorleesdienst in Varsenare zoekt dringend stemmen!

Blindenzorg Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Alle voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers.

Om onze studio in VARSENARE (bij Brugge) optimaal te benutten, zoeken we daar dringend extra stemmen. Help ons en ontdek uw nieuwe passie!

Alle bijsluiters online beschikbaar

Op de website www.e-bijsluiter.be kunt u alle bijsluiters van geneesmiddelen consulteren en afdrukken. Dit initiatief komt van de farmaceutische koepel pharma.be.

Inclusief kinderboek van Licht en Liefde internationaal bekroond

Het kinderboek ‘Rare snuiters’ van Jan Dewitte en Freya Vlerick is in april bekroond met een ‘White Raven Special Mention’. Dat is een belangrijke internationale prijs voor boeken die vernieuwend zijn op het gebied van universele thematiek, taal en vormgeving. Eerdere recente Vlaamse winnaars waren Peter Verhelst en Carll Cneut in 2009. ‘Rare snuiters’ werd uitgegeven door Blindenzorg Licht en Liefde en PoëzieCentrum.

Wannes Cappelle ontroert in een donker Varsenare

Wannes Cappelle, de frontman van het Zesde Metaal, speelde vanavond een akoestische set in complete duisternis. Het optreden was een initiatief van het project XiNiX van Licht en Liefde, dat mensen ‘inzicht’ wil geven in een leven zonder licht.

De toeschouwers werden polonaisegewijs de pikdonkere zaal ingeleid door blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen. Het was onwennig schuifelen, af en toe stuntelen en giechelen. “We keren de wereld zo een beetje om”, zegt Ludwig Libeer, zelf ook blind. “In de ziende wereld moeten jullie ons soms een handje helpen. In deze zaal kunnen wij onze capaciteiten tonen.”

Ludwig kent Wannes trouwens persoonlijk. “In de chiro van Wevelgem was ik zijn leider”, legt Ludwig uit. “Nu help ik hier in XiNiX met de organisatie. En Wannes was onmiddellijk bereid om dit voor ons te doen. Tof!”

Ook voor Wannes Cappelle was het tijdens het optreden een beetje ‘aftasten’ en zoeken. “’t Was inderdaad een beetje te hoog”, grapte hij na het nummer ‘Ier bie oes’. “Maar ik had me van vakje vergist. Ik kan hier op mijn gitaar beter de vakjes tellen voor ik begin.”

“Een aparte ervaring, maar wel heel intens”, vond hij achteraf. “De reacties uit het publiek zijn ook helemaal anders. Mensen lachen op andere momenten dan tijdens mijn theatershow omdat ze mijn mimiek niet zien.”

“Dit was een uniek optreden. Ik ga dit nooit meer doen. Maar voor wie het toch eens wil meemaken, heb ik wel een suggestie. Koop onze cd en speel die thuis als alle lichten uit zijn”, besloot hij met een knipoog.

(Uit: Krant van West-Vlaanderen, 11 oktober 2015)

Varen in woelig water

Licht en Liefde zit in woelig vaarwater. Hoge golven wisselen af met diepere dalen achter die golven. Een besparende Vlaamse overheid die wil sparen om te groeien, is voorlopig nog helemaal niet met groeien bezig. Rechtstreeks en onrechtstreeks heeft dat ingrijpende gevolgen voor Licht en Liefde.

Om ons schip stabiel te houden, hebben we de voorbije maanden zo'n vijftien van onze circa honderd personeelsleden moeten laten gaan. We zetten al onze creativiteit in om de zo noodzakelijke hulpverlening die we sinds jaar en dag bieden, draaiende te houden. Andere organisaties uit de sociale sector in Vlaanderen kampen met vergelijkbare problemen.

Het spreekwoordelijke ‘meer met minder’ wordt voor ons een forse uitdaging. Op elke tien euro die we uitgeven, komen er zes van private schenkers en twee van de overheid. We komen er reeds enige tijd twee tekort om op hetzelfde niveau aan het werk te blijven. Besparen en inkrimpen is dan een verstandige beslissing. We moeten de organisatie kleiner maken, met alle uitdagingen van dien.

De medewerkers die ons verlaten, hebben zich met hart en ziel ingezet voor het ideaal waar zij in geloofden: het leven als blinde of slechtziende persoon in Vlaanderen kwaliteitsvoller maken. Wij zijn er hen heel dankbaar voor.

We leggen de nodige veerkracht aan de dag om deze woelige tijd door te komen.

Lees meer over de uitdagingen waar Licht en Liefde momenteel mee kampt.

Steun ons met een gift, schenking of legaat.

De Bijbel helemaal toegankelijk!

Blindenzorg Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Blindenzorg Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Blindenzorg Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

De voorstelling van de toegankelijke Bijbel vond plaats in het Grootseminarie te Brugge op dinsdag 22 september, in aanwezigheid van monseigneur Jozef De Kesel, bisschop van Brugge.

Luister naar een Bijbelfragment in gesproken vorm

Wat zie je als je blind bent?

Veel blinde personen hebben nog een klein beetje restzicht. Maar wat als je zicht volledig weg is? Is je blikveld dan 'zwart' of is er helemaal 'niets'? Het antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon. Het systeem in onze hersenen waarmee we beelden kunnen zien, zit buitengewoon complex in elkaar. Bovendien is het brein van blinde mensen soms heel soepel: bepaalde hersengebieden krijgen een andere functie, wat verrassende nieuwe mogelijkheden biedt om de wereld te ervaren.

Boek over kunst en blindheid

‘Staar verder’ is een gloednieuw boek (najaar 2015) van wetenschapster Joyce Leysen over de relatie kunst en blindheid. Niet het verschil tussen ziende en niet-ziende mensen staat in haar denkwijze centraal, maar de relatie tussen personen met en zonder visuele handicap. Zo'n benadering levert allerlei boeiende kansen op. Het boek is verschenen bij uitgeverij Garant: info@garant.be, tel. 03 231 29 00. Een toegankelijke pdf is beschikbaar.

Onderzoekster Joyce Leysen (KU Leuven) bestudeerde de relatie tussen blindheid, kunst en maatschappij met inhoudelijke steun van Blindenzorg Licht en Liefde. Joyce is pedagoog in de educatieve studies en onderzoeksstagiaire sociale en culturele pedagogiek. Ze bezocht onze documentatiedienst in Varsenare en bleef daarna contact houden.

Haar onderzoek stelt een andere manier voor om met diversiteit om te gaan. In plaats van het verschil dat blindheid met zich kan meebrengen in het centrum van de aandacht te plaatsen, ziet Joyce de handicap eerder als een uitnodiging om tot een open ontmoeting tussen mensen te komen. Die ontmoeting noemt ze de ‘kosmopolitische relatie’. Kunst kan daarbij een bepalende rol spelen.

Met een kleine groep blinde en slechtziende personen is Joyce ook naar musea en kunstprojecten getrokken. Daar zijn heel wat suggesties uit voortgekomen, zowel voor musea als voor de samenleving.

De presentatie van het onderzoek ‘Staring into the open: Naar een kosmopolitisch begrijpen van de relatie tussen blindheid, kunst en maatschappij’ van Joyce Leysen kunt u integraal beluisteren (in het Engels) en bekijken op het internet. Ook ervaringsdeskundige Tonia In den Kleef, gespecialiseerd in de toegankelijkheid van kunst, komt aan het woord.

 

Nieuwe brailleprinter in Varsenare

De toenemende vraag naar brailledrukwerk heeft Blindenzorg Licht en Liefde verplicht om een grote investering te doen. Onze brailledrukkerij in Varsenare kreeg er op 5 mei 2015 een tweede industriële brailleprinter bij.

Het was prof. em. Guido François, uitvinder van de machine, die het toestel kwam plaatsen. Voor ons is deze aanwinst een mijlpaal, want dergelijke printers drukken 2.400 bladzijden per uur en gaan tientallen jaren mee.

Tot 2001 was prof. François hoogleraar elektrotechniek en energie aan de KU Leuven. Bijna veertig jaar geleden legde hij daar de eerste hand aan zijn grote levenswerk. Hij wou “alleen maar wat behulpzaam zijn”, toen hij thuis een folder van Blindenzorg Licht en Liefde kreeg waarin mensen werden opgeroepen om boeken om te zetten in braille. Destijds gebeurde dat met een speciale schrijfmachine. Samen met zijn studenten ontwikkelde de professor een snelle brailleprinter.

Om het toestel ook te kunnen verspreiden, richtte hij een bedrijfje op. Veertien jaar na zijn emeritaat blijft hij onvermoeibaar machines installeren en onderhouden in de hele wereld.

Voor Licht en Liefde is de nieuwe printer een zware, maar noodzakelijke investering. Alle steun is meer dan welkom. Ons rekeningnummer voor giften is BE93 7370 3703 7067. U kunt ook online schenken. Bedankt!

Lees een interview met professor Guido François

NIEUW: LICHTADVIES

Wij lanceren een fonkelnieuwe dienstverlening: lichtadvies voor slechtziende mensen.

Wist u dat woningverlichting vaak weinig efficiënt is? Dat we in sommige leefruimtes vaak verkeerde lamptypes gebruiken? Dat we daardoor ons visueel functioneren ernstig ondergraven? Dat een eenvoudige aanpassing aan de verlichting een sterke verhoging van het leescomfort kan bieden?

Dat daardoor soms zelfs een veel duurder leeshulpmiddel niet nodig is? En dat de led-verlichting (en straks ook de oled-verlichting) zo snel evolueert dat we over enkele jaren niets anders meer kennen?

Een doordachte verlichtingsinstallatie kan voor een slechtziende persoon visuele taken, die ogenschijnlijk niet meer mogelijk zijn, toch bereikbaar maken. In ons veranderend zorglandschap, waar zelfredzaamheid een steeds centralere plek krijgt, kan lichtadvies voor slechtzienden niet langer ontbreken. Wij nemen die handschoen graag op.

Een tastbare echo van uw foetus

In de Verenigde Staten en Brazilië bestaat het al langer: zie bijvoorbeeld dit reclamefilmpje van luierfabrikant Huggies. Maar nu kunt u ook in Nederland een 3D-print van een ongeboren kindje laten maken. Voor 600 euro krijgt u een perfecte kopie van uw foetus, gebaseerd op de echografie. Zo kunt u maanden voor de bevalling uw ongeboren kind al in de armen nemen of op uw dressoir leggen. De kopie wordt met de post bezorgd in een doos.

Volgens producent Erwin Kanters van het bedrijf Miniyours is er vraag naar deze nieuwigheid. De kopie wordt gemaakt in zacht, warm materiaal. Hilde Tholen, hoofdredactrice van ‘Ouders van Nu’, vindt het een kwestie van wennen. “Ik kan me zelfs wel voorstellen”, zegt ze, “dat over tien jaar bijna iedereen een 3D-foetus in huis heeft.”

Wie een echografie niet kan zien, heeft aan de 3D-kopie een alternatief. “In Amerika zijn de beeldjes ook populair bij koppels die een kindje hebben verloren”, zegt Hilde Tholen. “Dan hebben ze op die manier toch een tastbaar aandenken.” Afwachten of de trend ook in Vlaanderen doorbreekt…

Een heel nuttige ziekenhuisbrochure

Een blinde of slechtziende persoon die in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft extra veel vragen en onzekerheden. Een goede opvang maakt dan een wereld van verschil. Om het ziekenhuispersoneel nuttige tips te geven, heeft Blindenzorg Licht en Liefde haar ziekenhuisbrochure volledig vernieuwd.

De brochure ‘Een blinde/slechtziende patiënt in het ziekenhuis’ geeft heldere uitleg en vooral veel praktische tips. Ze is samengesteld op basis van talrijke ervaringen.

Thema’s zijn de soorten visuele handicap, mobiliteit, omgang (in het algemeen, in de ziekenhuiskamer en bij medische handelingen) en toegankelijke informatie. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, vertel dan over de ziekenhuisbrochure aan de verpleegkundigen. Zo kunnen zij goede informatie vinden om u op de beste manier te helpen.

Vraag de ziekenhuisbrochure (gedrukt of digitaal) aan via vorming@lichtenliefde.be. Prijs: 12,50 euro (vooraf over te schrijven). Wie aan een vorming van Blindenzorg Licht en Liefde (Vivor) voor ziekenhuispersoneel deelneemt, krijgt ter plaatse een exemplaar.

Inloopcentrum Blindenzorg Licht en Liefde Kortrijk genoemd naar barones Bekaert

Het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen in Kortrijk werd genoemd naar barones J. Bekaert (geboren Janine Waucquez). Zij was de echtgenote van baron Antoine Bekaert, telg uit de West-Vlaamse familie van ondernemers-industriëlen en staaldraadproducent met activiteit over de hele wereld.

Evenals haar schoonmoeder Elisabeth Velghe zette barones J. Bekaert zich in voor Blindenzorg Licht en Liefde - als bestuurder, later voorzitter, maar ook als raadgever, fondsenwerver en voor allerlei praktisch werk als onbaatzuchtig vrijwilligster.

De inzet van beide dames en van hun (klein)kinderen is symbolisch voor de duizenden vrijwilligers en donateurs die Blindenzorg Licht en Liefde steunden en blijven steunen. In de luwte van de vooraanstaande rol van hun echtgenoten in de Belgische en internationale bedrijfswereld, hebben zij en hun familie op voorname, warme en sociaal ondernemende wijze nu reeds drie generaties ingrijpend bijgedragen tot de ontwikkeling van Blindenzorg Licht en Liefde. We zijn hen bijzonder dankbaar!

Het had erger gekund!

Waarom is een geleidehond nog steeds niet overal welkom, ook al is de wetgeving duidelijk? Hoe overtuig je onwillige handelaars of taxichauffeurs dat zo'n hond helemaal geen probleem is? De Noren geven ons het antwoord!

Een videoclip van de Noorse Blindenvereniging is hilarisch én veelzeggend. Laat u verrassen of lees hieronder de beschrijving.

De clip begint met een taxichauffeur die gestoord wordt door een snaterende geleidegans. Vervolgens zien we hoe een blinde man zijn geleide-ezel op de bus probeert te duwen. Het wordt nog erger als een geleideschaap volop zijn gevoeg doet in een klerenwinkel, terwijl de gerant gefrustreerd toekijkt. Aan een balie slaat een geleidelama op de vlucht terwijl zijn baasje een betaling doet. De opvliegende gans blijft intussen streken uithalen en de koppige ezel wil er op zijn beurt vandoor. Een zuchtende chaffeur van een minibus heeft geen zicht om achteruit te rijden, want er staat een geleide-eland in het gangpad. Vijf mensen trachten de ezel in de grote bus te duwen. In een restaurant komt de kelner zwaar in de problemen wanneer hij een rood tafelkleed uitschudt in het bijzijn van een geleidestier...

"Het had erger gekund", lezen we, terwijl we een blinde man met een doodgewone geleidehond een taxi zien nemen. "Het is slechts een hond die we willen meenemen."

Lancering van Snizzly Snouts

Launch of Snizzly Snouts, 7th February in Dublin

Our inclusive children’s book Snizzly Snouts was launched by our Irish project partner NCBI, on Friday 7th February 2014 at the Chester Beatty Library (Dublin Castle).

Snizzly Snouts (the brand new English version of the Rare Snuiters) is a unique picture and poetry book for children, to read with your ears, look at with your fingers and feel with your eyes.

Each page features Braille, tactile, bright illustrations, contrasting colours and fun poems about a range of animals with ‘snizzly snouts’. Written by Jan Dewitte, illustrated by Freya Vlerick and published by Blindenzorg Licht en Liefde, this inclusive book has now been translated into English. The book also includes an audio version of the poems and a full audio description of the book, produced by NCBI.

Read the full story of the launch in NCBI News (p. 8-11)

Read more information about Snizzly Snouts

Rijvaardigheid als u slecht ziet

Regelmatig krijgen we de vraag van slechtziende mensen of zij nog met de wagen mogen rijden. Als ze die vraag aan hun arts stellen, is het antwoord soms dat ze het zelf moeten inschatten en dat de arts hen niet kan verplichten de auto aan de kant te laten.

Toch even nuanceren: als u door een handicap moeite hebt om een auto, motor, vrachtwagen of bus te besturen, moet u bij CARA uw rijvaardigheid laten testen.

De verplichte dienstverlening van CARA is volledig gratis. Als u een handicap hebt en toch met een ’gewoon’ rijbewijs blijft rondrijden, is dat strafbaar. Na een ongeval kan de verzekering bovendien de schadevergoeding terugeisen die ze aan de tegenpartij moet uitbetalen.

Meer info op http://bivv.be/nl/particulieren/cara

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde Beslist.be solden.be
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE