Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

VACATURE: EXPERT (Noorderkempen)

Licht en Liefde werft een voltijds expert aan voor de regio Antwerpen-Noorderkempen. U ondersteunt cliënten met een visuele beperking om hun comfort en kwaliteit van leven te verhogen, op basis van hun wensen.

In het provinciaal team bent u het aanspreekpunt voor de cliënten uit uw regio. U beschikt over een sociaal gericht diploma (ergotherapie, sociaal-agogisch werk, …) of gelijkwaardig door ervaring. Ervaring met de doelgroep en/of kennis van het ICF-model is een pluspunt, wonen in de regio Noorderkempen eveneens. U krijgt voldoende tijd en mogelijkheden om jezelf  te ontwikkelen en uit te groeien tot een handicapspecifieke expert.

Interesse? Mail uw motivatiebrief en cv naar directie@lichtenliefde.be, vóór maandag 29 juni 2020.

JOBSTUDENT gezocht als woonbegeleider (Varsenare)

Op zoek naar een heel sociale vakantiejob? Licht en Liefde zoekt voor augustus 2020 een woonbegeleider voor het project ‘Huis 45’ in Varsenare. U maakt deel uit van het team dat de bewoners (die een meervoudige beperking hebben) op basis van hun wensen ondersteunt.

Concreet helpt u de vaste woonbegeleiders bij het opstellen, bijstellen, uitvoeren en toelichten van een individueel handelingsplan en bij het verlenen van individuele praktische en psychosociale ondersteuning, en helpt u mee bij het trainen en aanleren van vaardigheden. U bent student (bij voorkeur in een sociaalgerichte opleiding)  en mag als jobstudent werken. U hebt een hart voor mensen, bent respectvol en zorgzaam, verantwoordelijk, leergierig, flexibel, integer  en een teamspeler. Ervaring met de doelgroep is een pluspunt.

Interesse? Mail uw motivatiebrief en cv naar billiet.lorenzo@lichtenliefde.be

ONS INCLUSIEF JEKALI-ZOMERKAMP GAAT DOOR!

Groen licht voor jeugdkampen: wat een opluchting! Het ZomerKamp van onze jeugdbeweging Jekali, van 22 tot 31 juli in Arendonk, kan dus doorgaan. En er is nog plaats!

Geïnteresseerde jongeren tussen 13 en 18 jaar, met of zonder visuele beperking, zijn zeker nog welkom. Dit unieke ‘inclusieve’ kamp is een absolute aanrader nu zoveel reizen, festivals en vakantiejobs wegvallen.

Inschrijven kan eenvoudig door te mailen naar info@jekali.be. Nieuwe deadline: 20 juni. Vertel het je vrienden, familie of buren! Meer over Jekali lees je op www.jekali.be. Het belangrijkste om weten is dat iedereen bij ons plezier maakt, visuele beperking of niet!

Deze zomer dompelen we ons onder in de televisiewereld. Bijzondere journaals, reality soaps en avontuurlijke reportages staan al in de tv-gids. De kookploeg zorgt voor overheerlijke dagelijkse kost en de leiding heeft de regie al goed in de vingers. We willen jou er graag bij om de klank te doen, te acteren, lego master te worden, de mol te ontmaskeren en te gast te zijn bij Jekali late night!

Beste ouders, tracht te vermijden dat jongeren rechtstreeks van het ene naar het andere kamp gaan. Kies met een gerust hart en gezond verstand voor het ZomerKamp van Jekali! Met steun van Licht en Liefde en haar ledenvereniging VeBeS creëren we een veilige omgeving voor onze kleine groep.

Hebt u vragen of bedenkingen, al dan niet in verband met COVID-19, aarzel dan niet om ons te contacteren. Veel groeten van het Jekali-team!

VACATURE: NACHTBEGELEIDER (Varsenare)

Een job als lichtend baken in de nacht voor medemensen met beperkingen? Licht en Liefde zoekt een nachtbegeleider voor het woonproject Huis 45 in Varsenare.

U maakt deel uit van het team dat bewoners op basis van hun wensen ondersteunt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. Als inslapende begeleider verleent u individuele, praktische en psychosociale ondersteuning tijdens de late avond (tot 22.30 uur) en de vroege ochtend (vanaf 6.30 uur) en beantwoordt u (nood)oproepen tijdens de nacht.

U beschikt over een diploma in een sociaal gerichte opleiding. Concrete ervaring is een pluspunt. Wij bieden u een boeiende en uitdagende job binnen een deeltijds contract (19 uur) van onbepaalde duur.

Mail uw motivatiebrief en cv naar billiet.lorenzo@lichtenliefde.be, vóór maandag 1 juni 2020.

‘EUROPA 2020’: sociale problematiek eindelijk centraal?

Tien jaar geleden, in 2010, hebben de regeringsleiders van alle landen uit de Europese Unie de ‘EUROPA 2020-strategie’ vastgelegd. Dat is een plan op lange termijn, met als doel de Europese economie sterk, sociaal en groen te maken. Elk jaar moeten alle landen een rapport indienen over de vooruitgang die ze hebben gemaakt in hun sociaal-economisch beleid om de doelstellingen van ‘Europa 2020’ te verwezenlijken. Op die manier kan de Europese Unie evalueren welke vooruitgang elk land maakt.

Europa 2020 is een soort contract tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Elk land engageert zich om een reeks doelstellingen te bereiken op vijf gebieden: werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling, klimaatverandering en energie, onderwijs en armoede & sociale uitsluiting.

In april 2020, in volle COVID-19-crisis, heeft ons land een nieuw jaarlijks rapport ingediend. Zo'n rapport wordt ‘Nationaal Hervormingsprogramma van België’ (NHP) genoemd. Omdat het onder meer over sociaal beleid gaat, bevat het telkens ook een advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap.

Onze huidige corona-maatschappij maakt het Europa 2020-plan uiteraard belangrijker dan ooit, ook op sociaal vlak. Veel mensen, waaronder de personen met een beperking, krijgen het immers extra moeilijk. Sociale uitsluiting en armoede dreigen sterk toe te nemen. Daarom vraagt de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap dringend maatregelen voor de sociale bescherming van mensen met een handicap en mensen in armoede.

Helaas blijkt dat België de Europa 2020-doelstellingen niet haalt. Zo is de armoede de laatste jaren verder toegenomen. Ons land zou tussen 2010 en 2020 380.000 mensen uit de armoede halen, maar er zijn meer dan 100.000 mensen in armoede bijgekomen… De overheidsmaatregelen waren dus ontoereikend en onvoldoende. Bovendien is nu al duidelijk dat door de COVID-19-crisis het aantal mensen in armoede op korte en langere termijn nog verder zal doen toenemen.

In het NHP werd dit jaar naast het advies van de Hoge Raad voor Personen met een Handicap ook een advies van het Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting opgenomen. Beide benadrukken belang en de urgentie van een echt interfederaal plan voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, met een duidelijke visie, concrete doelstellingen, reële middelen en een goede manier om het op te volgen. Meer dan ooit moet de sociale bescherming van mensen met een handicap en mensen in armoede worden gewaarborgd.

Licht en Liefde volgt dit verder met grote belangstelling.

(Lees de brief van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap)

HOE UW MONDMASKER GEBRUIKEN? Audio-info

Opgelet: vanaf 4 mei 2020 zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Hoe gebruikt u zo'n masker precies? Hier zijn zes nuttige audiobestandjes over:

U kunt ook de Tekstversie van de info over mondmaskers raadplegen.

Wees in orde en vooral veilig: draag uw masker op bus, tram, trein en metro!

OPEN BRIEF VAN VeBeS AAN DE LIJN

Help een blinde of slechtziende tijdens corona ook veilig de juiste Lijn te vinden!

VeBeS, de Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde, vangt heel veel bekommernissen op van haar leden, zeker in deze tijd van Covid-19-exitstrategie. We maken ons o.a. zorgen over maatregelen die De Lijn in dit verband heeft moeten nemen.

Mensen met een visuele handicap stellen zich vragen. Als iedereen moet op- en afstappen via dezelfde deur, is het afstand houden al veel moeilijker, zeker als je niets ziet. Aan heel wat haltes kan een persoon met een visuele handicap wachten op de daarvoor aangebrachte rubbertegel, de tram of bus stopt dan zo dat je recht voor de deur staat waar je kunt instappen. Dat is nu ook niet meer mogelijk. Het is niet eenvoudig om achteraan op te stappen: de deur vinden is niet evident en je kunt vanop die plek geen informatie vragen aan de chauffeur.

Op de tram of bus mag niemand ons een arm geven om een plaats aan te wijzen. Hoe weten we waar we mogen gaan zitten om de social distancing in acht te nemen?

VeBeS stelt voor dat blinde mensen die alleen reizen uitzonderlijk vooraan kunnen instappen. De plaats achter de chauffeur is meestal afgeschermd, dus veilig. Zij kunnen dan ook informatie vragen, moeten niet het hele voertuig door om een plek te vinden en beschermen zo zichzelf en de andere reizigers.

Kan dat niet, doe dan in elk geval even de deur open, zeg aan de reiziger welke bus of tram het is en vraag waar hij of zij moet afstappen. Geef de persoon dan voldoende tijd om de achterdeur te vinden en verwittig via de intercom wanneer de bestemming bereikt is. Niet alle mensen met een visuele handicap kunnen de halteaankondiging via de smartphone gebruiken. Gebruik de intercom ook wanneer een alleenreizende blinde persoon toch zelfstandig achteraan opstapt, om het lijnnummer te melden. Zet op de tram altijd de halteaankondiging aan als die er is.

Doe aan elke halte zelf de deuren open, zodat niemand moet zoeken naar de knop. Hoe minder dingen we moeten aanraken, hoe veiliger.

We vragen aan de andere reizigers om begrip te tonen voor onze extra problemen en indien nodig, te helpen door verbale aanwijzingen te geven. Ook wij moeten gaan werken en willen onze vrije tijd comfortabel en veilig kunnen organiseren.

VeBeS bedankt De Lijn om hier aandacht aan te schenken. We zouden het erg positief vinden als De Lijn ook in de toekomst bij aanpassingen steeds in overleg zou gaan met de doelgroep.

Eric Van Damme, voorzitter VeBeS

BESTE WINKEL-UITBATER,

Door de coronacrisis moeten uw klanten zich aan nieuwe regels houden en vaste routes volgen. In alle winkels zijn bliksemsnel de nodige aanpassingen gebeurd. Super... maar voorlopig een doolhof voor blinde en slechtziende mensen. Voor hen is alles te visueel aangeduid en ingericht om eraan uit te kunnen. Ze lopen gevaar en hun zelfstandigheid wordt zeer sterk ingeperkt. Velen kunnen of durven gewoon niet meer naar uw zaak te komen…

Daarom deze oproep: heb alsjeblieft oog voor uw trouwe klanten met een visuele handicap.

Toegankelijkheid voor iedereen is zeker haalbaar! Onze Nederlandse collega’s van de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting maakten een handig document met PRAKTISCHE TIPS. De belangrijkste boodschap: maak routes, markeringen en afscheidingen goed zichtbaar én voelbaar, zo voorkomt u botsingen en struikelpartijen.

Hartelijk dank voor uw medewerking en veel succes!

Niemand besmet in Licht en Liefde Heem

Alle bewoners en personeelsleden van Licht en Liefde Heem (Huis 45) in Varsenare hebben negatief getest op Covid-19. De controle gebeurde op 12 mei.

Dit is een prachtige beloning voor de grote inzet en moed van iedereen in Huis 45. Maar het goede resultaat wil natuurlijk niet zeggen dat veiligheidsmaatregelen nu onmiddellijk worden afgezwakt. We blijven de huidige richtlijnen volgen en maximale aandacht hebben voor de persoonlijke hygiëne.

Sinds 8 mei kunnen de bewoners weer bezoek ontvangen, wat emotioneel erg belangrijk voor hen is. In de speciale ‘meet & greet’-container (via samenwerking met het bedrijf Loxam) gebeurt dat op een volledig veilige manier.

De bewoners en medewerkers waarderen enorm de vele blijken van morele steun in deze lange periode van lockdown.

Assistentie bij de NMBS in coronatijden

De NMBS heeft op 7 mei 2020 belangrijke maatregelen genomen voor de assistentie van reizigers met een visuele beperking.

U krijgt alleen assistentie voor essentiële verplaatsingen in het binnenland. Opgelet: u moet ze altijd minstens 24 uur op voorhand aanvragen, ook daar waar anders een termijn van 3 uur geldt.

Een NMBS-medewerker ontmoet u op de afgesproken plaats en begeleidt u tot aan de trein, helpt u overstappen of begeleidt u van de trein tot aan de uitgang. Indien nodig krijgt u een arm. De medewerker is goed beschermd. 

Zoals alle reizigers moet u uw mond en neus afgedekt houden vanaf het betreden van de fiets- en autoparkings van het station, in het station, op de perrons en aan boord van de treinen.

NMBS-affiche 'Samen terug veilig op weg'

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer! Ook in de stationsgebouwen, op de perrons en aan de haltes.

De NMBS verduidelijkt de nieuwe situatie met een affiche. Daarop staan de volgende richtlijnen om samen terug veilig op weg te gaan:

  • Mondmasker verplicht
  • Hou 1,5m afstand
  • Maximaal treinaanbod
  • Extra poetsbeurten voor treinen en stations
  • Reis met een geldig vervoersbewijs
  • Koop je ticket online via onze app of op nmbs.be

HELP ONS DOOR MONDMASKERS TE NAAIEN!

Licht en Liefde zoekt zoveel mogelijk stoffen mondmaskers, voor de cliënten en de medewerkers. Naait u mee?

Maak de mondmaskers in WITTE STOF die aan 60 graden kan worden gewassen. Lees de instructies om mondmaskers te maken.

Stuur de maskers op naar: Blindenzorg Licht en Liefde, Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE.

In ruil krijgt u onze HARTELIJKE EN EEUWIGE DANK, plus die van de cliënten die we op deze manier kunnen helpen om zich te beschermen!

Toegankelijke Corona-richtlijnen

De website van het agentschap integratie en inburgering is zeker een bezoekje waard. U vindt er de Belgische Corona-richtlijnen, in veel verschillende talen. Telkens is er ook een audiobestand bij!

De website wordt voortdurend bijgewerkt en aangevuld.

Wees goed geïnformeerd en volg alle richtlijnen op. Iedereen moet meehelpen om het virus klein te krijgen!

HELEMAAL VOOR JOU, ook in barre tijden!

Beste cliënten en leden, vrijwilligers, donateurs en sympathisanten,

Wat zouden we u graag een bloemetje geven! Weet u nog hoe Licht en Liefde vroeger op pad ging met ‘blindenbloempjes’? Dit jaar kunnen we voor het eerst niet naar buiten om campagne te voeren. Al onze aandacht gaat nu naar u. Onze slogan ‘HELEMAAL VOOR JOU’ drijft ons meer dan ooit aan. We zullen altijd een weg vinden om er voor u te zijn!

In deze zware tijd verdienen alle cliënten extra aandacht. Onze hulpverleners bellen hen op, houden een vinger aan de pols en gaan ter plaatse indien nodig. Eenzaamheid en isolement mogen niet toeslaan! We versturen opbeurende berichten en delen extra informatie. Ook de donateurs – zo warm en onmisbaar – blijven een luisterend oor vinden. En uiteraard houden we contact met onze trouwe, onvermoeibare vrijwilligers.

Veel vrijwilligers zijn druk in de weer. Ze bellen de leden van onze vereniging VeBeS op, om isolement en eenzaamheid te doorbreken. VeBeS ligt verre van stil: achter de schermen verzetten de bestuursleden (ook vrijwilligers) en andere medewerkers heel wat bijkomend werk. Een pak activiteiten moet ofwel afgelast worden, ofwel verplaatst en corona-proof gemaakt. Een andere zorg zijn de geplande reizen, vakanties en kampen. Verder wordt bekeken hoe het met het tijdschrift moet, nu de opnamestudio stil ligt en veel activiteiten nog onzeker zijn.

De medewerkers van HUIS 45 schenken hun hart én hun ziel aan de mensen voor wie ze zorgen. Ze zijn positief, zorgvuldig, volhardend en gul met extraatjes om de stemming bij de bewoners goed te houden. U kunt dat op Facebook een beetje meevolgen. Deze zorgverleners behoren tot de groep zorgenden in onze maatschappij voor wie we heel dankbaar en vol bewondering applaudisseren!

Ook bij onze BuSO-school SINT-RAFAËL werken ze naarstig verder achter gesloten deuren. Wat jammer dat het zo mooie activiteitenprogramma onderbroken moest worden… Met de cursisten wordt op motiverende wijze contact gehouden, zodat zij ook thuis zoveel mogelijk actief kunnen zijn.

De onmisbare dienstverlening van Licht en Liefde gaat verder. Zo blijft de brailledrukkerij werken en worden dringende hulpmiddelen naar de cliënten verzonden. Naast al het werk dat doorloopt – waarbij ook administratie en onderhoud – zijn er activiteiten die zelfs floreren in deze omstandigheden. Mooie samenwerkingsprojecten worden verder uitgewerkt. Organisaties laten hun website screenen door onze toegankelijkheidsexperten van AnySurfer. En sommige medewerkers vinden eindelijk wat tijd om bij te scholen!

Net als Licht en Liefde zelf is het ‘blindenbloempje’ door de jaren heen geëvolueerd. Het lijkt steeds meer op een vergeet-mij-nietje. Logisch: wij verliezen u niet uit het oog en zeker niet uit het hart! Nu we onze slogan niet kunnen promoten, willen we hem des te meer in de praktijk brengen. We blijven maximaal voor u zorgen en beschikbaar zijn.

Wees supervoorzichtig, laat het monstertje niet binnen. Hou vol.

De directie en het bestuur van Licht en Liefde sturen u allen heel veel warmte toe!

Thuisbegeleiding in corona-tijden: Nele vertelt

Hallo, ik ben Nele Haghebaert en werk als thuisbegeleidster bij Licht en Liefde Kortrijk. Alhoewel… in deze rare periode kun je beter van een ‘thuisblijfster’ spreken! Wij mogen eventjes niet meer aan huis komen. Het is een vreemde periode, maar we passen ons aan en werken nu van thuis uit.

Normaal gezien ga ik bij de cliënten aan huis en leer ik hen met de witte stok lopen, braille lezen, een hulpmiddel uittesten, een trucje zoeken om een handeling makkelijker te maken, een app gebruiken, papieren in orde brengen, …

Ik bied een luisterend oor en we zoeken samen naar oplossingen. Elke maand geef ik ook kookles in ons Oog@telier in Kortrijk en in Oostende aan onze blinde en slechtziende cliënten. Dat valt nu door het corona-beest allemaal weg…

We maken er het beste van. Ik zoek nieuwe recepten op en test ze uit, wij telefoneren of mailen met de cliënten om te vragen of het lukt, we steken hen een hart onder de riem, we stellen een nieuwsbrief op met weetjes, we blijven telefonisch bereikbaar en proberen te helpen waar we kunnen. Ook mijn bureaukasten moeten nog effen gelegd worden… Ik weet gelukkig altijd wel iets te doen, maar ik verlang toch naar de gewone werking. Net als mijn collega’s trouwens!

Hopelijk is dit coronavirus weldra van de baan. Houd jullie allemaal gezond! Blijf thuis en houd je sociale cirkel zo klein mogelijk. Houd de moed erin en bel ons maar als we kunnen helpen, of gewoon es om stoom af te laten. Licht en Liefde is er nog altijd helemaal voor jou. Wij komen hier allemaal sterker uit!! Tot (hopelijk) heel gauw.

Stuur Huis 45 een warme boodschap!

Op de woonkamermuur in Huis 45 (woongroep 2) is een grote boom geschilderd. Hij staat er echter wat leeg bij, met veel kale takken. Dat bracht enkele bewoners op een idee. Zij hebben de boom in deze tijden omgedoopt tot ‘BlijfInJeKot-boom’...

Heel graag zouden ze hem aankleden met leuke kaartjes, ludieke foto's, knutselwerkjes, tekstjes of gedichten vanuit de buitenwereld. Alles is mogelijk!

We roepen uw hulp in. Hebt u een leuke boodschap voor onze bewoners tijdens hun lockdown? Laat iets van u horen en breng mee de lente binnen in Huis 45!

Eén adres: Oudenburgweg 45, 8490 Varsenare.

Van harte dank!

In memoriam Walter Stevens

Met grote droefheid melden we het overlijden van Walter Stevens, op 7 april 2020.

Vele jaren heeft Walter zich sterk geëngageerd bij onze ledenvereniging VeBeS, onder meer als lid van het dagelijks bestuur en voorzitter van de regio Antwerpen. Hij was een heel fijne, wijze mens, die moedig omging met de vele uitdagingen die op zijn pad kwamen. Hij is 76 jaar geworden.

Walter leeft verder in ons hart. We voelen intens mee met zijn familie.

Condoleer online

Nieuw: de RARE SNUITERS-muziek-cd

Heel fijn nieuws in barre tijden: de muziek-cd van ‘RARE SNUITERS' is nu verkrijgbaar!

Op deze gloednieuwe cd staat de wonderlijke muziek van topcomponist Ben Faes, geïnspireerd op de gedichten en prenten uit het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde. Ze wordt vertolkt door het jonge ensemble DIMLICHT.

Perfect als aanvulling bij het boek, maar ook een gedroomd lockdown-snoepje voor muziekliefhebbers van alle leeftijden!

Bestellen kan via www.dimlicht.be (info@dimlicht.be). U zult het zich zeker niet beklagen.

Beluister alvast de muziek bij de ‘Cavia’

Inleefproject XiNiX: gedwongen pauze

Ook XiNiX, het inleefproject van Licht en Liefde, is tijdelijk onderbroken. Tot de paasvakantie zijn alle groepsbezoeken geannuleerd en ook de rest van voorjaar lijkt verloren.

Dat is ook erg voor onze ervaringsdeskundigen, die zich met hart en ziel voor XiNiX inzetten. Voor hen valt een grote bezigheid, zeg maar gerust een passie weg. Bij XiNiX leiden ze blindelings mensen rond, maar nu missen ze thuis vaak een arm om eens naar buiten te kunnen. Om elkaar te steunen in deze periode, hebben ze onderling een WhatsApp-groep opgericht.

Er worden voorlopig ook geen educatieve koffers meer uitgeleend. We hopen ons inleef- en vormingsaanbod vanaf september weer te kunnen starten.

BELANGRIJKE OPROEP in uitzonderlijke tijden

Nu onze samenleving op een lager pitje draait, wordt het dagelijks leven er voor veel mensen met een visuele beperking niet makkelijker op. Er kunnen praktische problemen ontstaan, maar ook eenzaamheid loert om de hoek.

Gelukkig blijft het altijd mogelijk om elkaar te bellen. Daarom deze oproep: draag alstublieft uw steentje bij om het netwerk van contacten te versterken. Doe regelmatig een telefoontje! Denk daarbij in de eerste plaats aan de mensen die alleen zijn. U kent vast wel iemand die blij zou zijn om u te horen.

Ook gewoon luisteren is al helpen! Aandacht en verbondenheid verdrijven angst en isolement.

Geeft u de komende dagen en weken ook wat licht en liefde door? Het kost u niets en u kunt er echt een groot verschil mee maken. Liefde, warmte en betrokkenheid kunnen veel sneller verspreid worden dan welk virus ook. Alvast heel hartelijk bedankt!

Chapeau voor alle sociaal werkers!

Vaak beseffen we pas hoe belangrijk iets is, wanneer het plotseling moeilijk wordt. 17 maart 2020 was de World Social Work Day, met als thema: het belang van menselijke relaties. Er waren mooie affiches gemaakt met handen die elkaar schudden en gestileerde hoofden, vlakbij en zelfs over elkaar. Maar toen veranderde alles… Hierbij vindt u het minst ‘gevaarlijke’ campagnebeeld: twee menselijke figuren die voorzichtig naar elkaar buigen.

Dag in dag uit zetten de maatschappelijk werkers van Licht en Liefde zich onvoorwaardelijk in om mensen te helpen. Ze bieden een luisterend oor, want daar begint alles mee. Maar ze weten ook raad en gaan graag een eind mee op pad, letterlijk en figuurlijk. Ze helpen u om te blijven wie u bent en om uw visuele beperking een plaats te geven. Ze werken heel hard, zowel voor als achter de schermen.

‘Helemaal voor jou', klinkt onze ambitieuze slogan. En wees gerust: dat is en blijft het grote streefdoel. Maar als sociaal werker stem je je handelen voortdurend af op gebeurtenissen, verwacht of onverwacht, in het proces dat je met mensen loopt. Het spreekt vanzelf dat we ons in de huidige situatie allemaal flink moeten aanpassen aan overrompelende externe gebeurtenissen...

Laten ons om ter hardst hopen dat er snel weer betere tijden komen. Houd u vooral sterk! De sociaal werkers van Licht en Liefde zijn met hun grote hart bij u; hopelijk voelt u dat. Naar aanleiding van hun 'Dag' geven ze u allemaal een warme virtuele knuffel!

Bewoners Licht en Liefde Heem krijgen nieuwe thuis!

Voor alle bewoners van Licht en Liefde Heem - Huis 45 in Varsenare is een bijzondere tijd aangebroken. Aan de overkant van de straat, achter het gebouw van Blindenzorg Licht en Liefde, is de langverwachte bouw gestart van hun nieuwe thuis!

Er komen drie grote huizen, één voor elke leefgroep, met in totaal dertig kamers. De gemeenschappelijke ruimtes garanderen een echte gezinssfeer.

De werken zullen anderhalf jaar duren. Dankzij een aparte werfingang blijven het gebouw en de parking van Licht en Liefde vlot bereikbaar.

Humor in tijden van Corona

Wat dacht u van dit nieuwe hulpmiddel voor blinde en slechtziende mensen, tegen besmetting met Corona? 

De cartoon toont een blinde man die een hoepel rond zijn middel draagt. Deze lichte maar stevige ring heeft een diameter van 1,5 meter. Omstanders blijven zo vanzelf op de gewenste afstand! Leuk detail: de man gebruikt ook nog zijn witte stok...

Helaas nog niet verkrijgbaar bij Licht en Liefde!

Vergeet niet te blijven lachen, wat er ook gebeurt. Humor helpt ons te overleven...

Het raadsel van de raphygraaf

Van 1800 tot nu zijn de hulpmiddelen voor blinde personen enorm geëvolueerd. Licht en Liefde heeft een prachtige verzameling, waarvan de topstukken in Varsenare tentoongesteld zijn. Vaak was echter niet duidelijk hoe oud iets was en hoe het precies werkte. Spermalie, dat al bijna twee eeuwen les geeft aan blinde en slechtziende kinderen, bewaart nog veel meer. Vorig jaar werd de hele collectie van het Brugse instituut (samen met enkele stukken van Licht en Liefde) professioneel onder de loep genomen.

Erfgoedcel Brugge en vzw De Kade stelden daarvoor een heel team samen. Licht en Liefde werkte mee. Er werden zelfs bewoners van Huis 45 ingeschakeld: oud-leerlingen van Spermalie, die bepaalde hulpmiddelen nog hadden gebruikt. Zo kwamen de museumstukken geleidelijk aan weer tot leven.

Bijzonder mysterieus was de ‘raphygraaf’, een buitenaards ogende schrijfmachine van rond 1840. Je kon er gewone letters mee typen in reliëfpuntjes, maar hoe gebeurde dat? Het antwoord kwam uit Parijs: Mireille Duhen, vrijwilligster in het Musée Valentin Haüy, reisde naar Brugge om het toestel te demonstreren. Daarover is een fantastisch filmpje gemaakt met audiodescriptie.

Nog niet alle vragen zijn beantwoord, maar de collectie van ruim 300 voorwerpen is nu professioneel beschreven. De werkgroep, geleid door Ina Verrept (Erfgoedcel Brugge) en Jasmien Van Tieghem (Spermalie), heeft erg veel geleerd. Er ontstond ook een interessant netwerk: allerlei organisaties in binnen- en buitenland hebben een medewerker die oude hulpmiddelen voor blinde mensen verzamelt en tracht te begrijpen, vaak met veel passie. Gebundelde kennis helpt iedereen vooruit!

Spermalie onderzoekt nu hoe de collectie op een goede en toegankelijke manier aan de buitenwereld getoond kan worden. Dat wordt een volgend project.

Bekijk de projectpagina en het ‘waarderingsrapport’

In memoriam Anna Vercruysse

Met droefheid melden we het overlijden van mevrouw Anna Vercruysse uit Varsenare. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Licht en Liefde.

Anna was de weduwe van Marcel Baeye. Samen met haar man was ze mede-oprichter van Licht en Liefde Heem in Varsenare. In 1969 werd het Heem geopend, met een dubbele functie: enerzijds vakantiehuis voor blinde personen en hun familie, anderzijds gezinsvervangend tehuis voor alleenstaande blinde mannen. Het gezin Baeye engageerde zich om de bewoners een warme, comfortabele thuis te bieden.

Vele jaren hebben Anna en Marcel vol overgave die moeder- en vaderrol vervuld. Hun zonen Luc en Marc kwamen later ook in het team; zij werken nog steeds in Licht en Liefde Heem / Huis 45. Toen Anna en Marcel met pensioen gingen, bleven ze tegenover het Heem wonen. Daar is Anna op 21 februari 2020 overleden, elf jaar na haar echtgenoot en vier dagen na haar vierennegentigste verjaardag.

Condoleren kan via http://www.uitvaartverlinde.be/condoleren/anna-vercruysse/ of op het adres Hagebos 13, 8490 Varsenare. Heel Licht en Liefde leeft mee met Beatrix, Luc, Marc en Ann Baeye en de volledige familie.

Plaats vrij voor woon- en dagondersteuning

Licht en Liefde Heem heeft een open plaats voor woon- en dagondersteuning in Huis 45 (Varsenare). Mensen met een visuele, al dan niet meervoudige beperking vinden in Huis 45 een antwoord op alle vragen met betrekking tot wonen, werken en ambulante ondersteuning.

Elke bewoner is uniek. We vertrekken vanuit uw persoonlijke vraag en wensen, en ondersteunen u vanuit het motto: “gewoon waar mogelijk, speciaal waar het moet”. Dit realiseren we vanuit rechtstreeks toegankelijke hulp en persoonsvolgende financiering.

Op het vlak van werk, dagbesteding en vrije tijd zijn er diverse mogelijkheden, zowel binnen als buiten de organisatie. Het woonproject telt 3 leefgroepen van elk 10 bewoners. Alle formules zijn bespreekbaar: van een aantal logeerdagen tot 7 op 7 woon- en dagondersteuning.

Van Eyck herleeft in BuSO Sint-Rafaël

In ons herscholingscentrum Sint-Rafaël (Gent) loopt het hele schooljaar een groots Van Eyck-project. De beroemde Vlaamse meesters staan centraal in allerlei vakken. De zeer goede samenwerking van Sint-Rafaël met het Museum voor Schone Kunsten geeft het project een extra dimensie.

Tijdens hun bezoek aan het gerestaureerde Lam Gods en andere meesterwerken kregen de blinde en slechtziende cursisten deskundige audiobeschrijving. Daarnaast waren reliëfprints gemaakt, zodat ze details van de schilderijen op de tast konden ontdekken.

Om zich nòg beter in te leven, figureerden ze daarna zelf in heuse ‘tableaus vivants’. Vindt u ook niet dat deze versie van 'De drie Maria's aan het graf' van Hubert van Eyck, vertolkt door zeven cursisten, bijzonder goed uit de verf komt?

Bekroning voor onze donateur Georges De Smul

De heer Georges De Smul heeft de tweejaarlijkse prijs van het Doktersgild Van Helmont gekregen. De laureaat is gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe en zet zich enorm in voor sociaal kwetsbare personen in binnen- en buitenland.

Als hardloper was hij dertig jaar geleden een van de pioniers van het gesponsord lopen voor het goede doel. Hij liep meer dan honderd marathons over de hele wereld voor goede doelen, waaronder Licht en Liefde. Als laureaat volgt Georges De Smul andere markante personen op, zoals prof. dr. J. J. Cassiman, zuster Leontine en prof. dr. Wim Distelmans.

De prijs van 5.000 euro wordt door meneer De Smul verdeeld onder de vijf sociale organisaties waar hij zich sinds 1985 tot nu voor inzet, waaronder Licht en Liefde. Heel hartelijk bedankt en onze warme gelukwensen!

Worden uw rechten gerespecteerd?

In 2009 ondertekende België het VN-Verdrag inzake de Rechten voor Personen met een Handicap. Hoe vindt u dat de situatie 11 jaar later is? Worden uw rechten gerespecteerd in uw dagelijks leven?

Het gelijkekansencentrum Unia houdt een enquête, om aan de Verenigde Naties te kunnen vertellen of België vorderingen maakt of niet. In 2021 wordt ons land immers door de VN geëvalueerd. Geef uw mening! U mag de hele vragenlijst invullen of de thema's kiezen die voor u het belangrijkst zijn. Geen enkele vraag is verplicht.

Laat uw stem horen, vul de enquête van Unia in!

Inclusieprijs voor onze vrijwilligers

Heuglijk nieuws uit Brugge: daar hebben de vrijwilligers van VeBeS en het netwerk Licht en Liefde de stedelijke Inclusieprijs gekregen.

De stedelijke raad voor personen met een handicap van Brugge koos voor onze vrijwilligers omdat zij met hun engagement de inclusie van blinde en slechtziende mensen bevorderen. De prijs (een glazen handje op een spiegel) werd overhandigd door burgemeester Dirk De fauw.

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers, en heel dankbaar. Dat zij bekroond worden, is zeer terecht!

Geslaagde inspiratiedag over kunst en fotografie

Op 31 januari vond in FOMU Antwerpen 'Seeing the Unseen' plaats, een unieke inspiratiedag over kunst en fotografie voor mensen met een visuele beperking. Dit evenement werd georganiseerd door Breedbeeld, in samenwerking met Licht en Liefde en met steun van het Vlaams Oogfonds.

De dag werd druk bijgewoond en was buitengewoon interessant. Het ging over drempels verlagen en over hoe mensen met een visuele beperking zich artistiek uiten, met tal van praktijkvoorbeelden. Er waren lezingen, demonstraties, workshops, panelgesprekken, een documentaire met audiodescriptie en een muzikaal optreden van Daisy Opdebeeck. Iedereen ging enorm geïnspireerd naar huis.

Licht en Liefde vond de samenwerking met Breedbeeld bijzonder vruchtbaar. We gaan verder op dit boeiende pad!
“You don’t need eyes to see beauty.” (Pete Eckert, blinde fotograaf)

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Eind 2019 is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Verbinding doet immers zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch... Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze blijft je achtervolgen. Denk maar aan de verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

Nieuws over de acties van 'Verb(l)ind' vindt u op www.verblind.be. Licht en Liefde werkte heel actief mee aan een valentijnsdiner in het donker in Brussel. Als je niets ziet, focus je vlotter op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Blinde kelners van ons inleefproject XiNiX dienden op. Heel succesvol was ook de actie 'Dichters van Wacht'. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Laat 2020 - ondanks alles - een jaar van verbondenheid zijn...

Kent u ons 'Oog@telier' in Kortrijk?

In Kortrijk heeft Licht en Liefde een 'Oog@telier' geopend, een hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op: oogatelier@lichtenliefde.be, 050 40 50 40.

Pure Senses schenkt fitness-toestellen

Een gezond lichaam, een gezonde geest én het hart op de juiste plaats: zo kunnen we Pure Senses uit Brugge omschrijven. Dit fitness- en wellnesscentrum heeft ons drie fantastische toestellen geschonken!

De bewoners van Licht en Liefde Heem (woonproject ‘Huis 45’) leven met een visuele handicap en andere beperkingen. Zij zullen voortaan hun conditie verbeteren en onderhouden op deze professionele apparaten.

We zijn de mensen van Pure Senses enorm dankbaar en wensen hen veel succes met hun vernieuwe centrum in Sint-Michiels.

Cursisten Sint-Rafaël voeren artistieke correspondentie

Ook dit schooljaar gaat Sint-Rafaël, de BUSO-school van Licht en Liefde in Gent, een project aan met het S.M.A.K. Daar liep tot 19 januari 2020 de tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue. Deze bekende Gentse tekenaar en schilder heeft de voorbije jaren gecorrespondeerd met vijf buitenlandse collega’s, in woord maar vooral beeld. Al die kleurrijke post vormde de basis van de expo. 12 cursisten van Sint-Rafaël doen nu iets gelijkaardigs!

De blinde en slechtziende cursisten corresponderen op artistieke wijze met studenten beeldende vorming van het DKO Leuven en met enkele kunstenaars van Nucleo Gent. In de loop van het schooljaar worden 6 kunstzinnige brieven verstuurd. Er zijn slechts enkele regels, vooral voor formaat en gewicht. De apotheose wordt een tentoonstelling in het S.M.A.K.! Pas op de feestelijke opening worden de correspondenten aan elkaar voorgesteld.

Iedereen heeft enorm veel zin in dit wonderlijke project. Op 19 november 2019 ontmoetten de deelnemers elkaar voor het eerst, in het S.M.A.K. Ronny Delrue kwam zelf ook wat uitleg geven!

Uw mening over de European Disability Card

De European Disability Card is een gratis en officieel pasje dat de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. Deze kaart wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. 

Hebt u een European Disability Card? Ondervindt u veel voordelen, en zijn er moeilijkheden bij het gebruik? Het European Disability Forum (EDF) wil de reacties van gebruikers in een verslag verwerken. Al uw ervaringen, in binnen- en buitenland, zijn welkom bij toegankelijkheidsexperte Karin Vaesen van Licht en Liefde: verkeerengebouw@lichtenliefde.be. We geven de gebundelde reacties anoniem aan het EDF door.

Dansclub Varya steunt Licht en Liefde

Eind vorig jaar gaven de medewerkers en dansers van dansclub VARYA uit Varsenare het beste van zichzelf tijdens ‘24H Varya 4 Life’, hun actie voor De Warmste Week. 24 uur lang werd er non-stop dansles gegeven. De actie bracht 3.778, 73 euro op! Dat bedrag wordt integraal geschonken aan Licht en Liefde Heem - Huis 45 en BuBaO Spermalie.

Luc Baeye, activiteitenverantwoordelijke van Huis 45, reageert: “Dankjewel, het was een prachtige actie! Licht en Liefde zal de gift van Varya zeker kunnen gebruiken, want er staan heel wat nieuwe initiatieven in de startblokken. Het is bovendien een meerwaarde voor ons om de naam van Licht en Liefde te kunnen koppelen aan de dansclub. Er zijn al plannen om volgend jaar een dansworkshop te organiseren in Huis 45. We kijken uit naar de verdere samenwerking!”

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Gruuthusemuseum maakte beleving toegankelijk

Na vijf jaar renovatie heeft het Brugse Gruuthusemuseum opnieuw de deuren geopend. U kunt dit museum nu ook via voelstations beleven. Daartoe werd de hulp ingeroepen van Licht en Liefde en van Doof Vlaanderen. “Hoe vroeger je dat doet, hoe beter”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met onder meer een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan. De volgende stap wordt een beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden. “We hopen de audiogids dit najaar te lanceren”, zegt Katelijne. “Die latere timing is bewust. Nu hebben we nog de kans om bij te sturen in het museum. Zodra we de beschrijvende audiogids opnemen, mogen de stukken niet meer van plaats veranderen.”

Het Gruuthusemuseum investeerde fors in de voelstations. Past zoiets in de commerciële logica die vandaag zo vaak de wet dicteert? Katelijne: “Het rendement moet je breed bekijken. We zijn geen privébedrijf, maar een publieke instelling die zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart 2019 de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).