Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Inspiratiedag kunst en fotografie

Op vrijdag 31 januari vindt in Antwerpen 'Seeing the Unseen' plaats, een unieke inspiratiedag over kunst en fotografie voor mensen met een visuele beperking. Dit evenement wordt georganiseerd door Breedbeeld in samenwerking met o.a. Licht en Liefde en VeBeS en met steun van het Vlaams Oogfonds.

We hopen ook u in Antwerpen te mogen begroeten! Het programma is uiterst inspirerend voor al wie geïnteresseerd is in kunst en fotografie. Er zijn lezingen, demonstraties, workshops, een panelgesprek, een documentaire met AD en een optreden van Daisy Opdebeeck.

Deelnemen kost 15 euro. Al wie interesse heeft voor hoe mensen met een (visuele) beperking kunst maken en beleven, kan inschrijven via https://breedbeeld.org/agenda/seeing-the-unseen. Op die site vind je ook alle info. Mis deze unieke kans niet!

Een heel gelukkig nieuwjaar!

Het netwerk Licht en Liefde wenst u van harte een prachtig en voorspoedig 2020 toe!

Lach. Doe eens gek. Ontspan.
Trek het u niet aan. Bedenk wat er allemaal goed gaat.
Aanvaard een compliment. Schaam u niet. Geloof in uzelf.
Doe iemand een plezier. Zeg goeiedag tegen een vreemde. Glimlach naar een kind. Zet uw masker af en heb lief.
Haal een frisse neus. Beweeg met dat lijf.
Verlies u in een passie. Vervul een lang gekoesterde wens.
Stel niet uit wat moet gebeuren. Vraag hulp.

Wij zijn er helemaal voor jou met ons licht, onze liefde en massa’s expertise. Bedankt voor uw vertrouwen, uw positiviteit, uw steun, uw inzet. Warme groeten van directie, bestuur en alle medewerkers van VeBeS, Blindenzorg Licht en Liefde, Licht en Liefde Heem - Huis 45 en Sint-Rafaël!

Blind dineren en ontmoeten in Brussel

Valentijn. In oorsprong ging dat niet over de liefde voor die ene, maar over liefde voor velen. Op 14 februari 2020 kun je in Brussel terugkeren naar die kern. Met de nadruk op verbondenheid werkt Licht en Liefde mee aan een bijzonder ontmoetingsmoment. Ga aan tafel met mensen die je nooit eerder zag!

Eind vorig jaar is het project ‘Verb(l)ind’ gestart, met acties om ontmoeting te bevorderen. Licht en Liefde en VeBeS zetten er de volgende jaren mee hun schouders onder. Er komen allerlei mooie initiatieven.

Vrijdagavond 14 februari wordt onvergetelijk en hartverwarmend. We doven de lichten in Atelier Mattagne van het Koninklijk Pakhuis Tour & Taxis, en gaan Blind dineren. In het donker focus je op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Verblind verbonden. Acteur Peter De Graef leidt deze avond van ontmoeting in. Er is ook muziek: CAPPAERT speelt ‘In the dark’!

Voor wie kan zien, is een avond in het donker totale overgave. Blinde en slechtziende mensen zijn daaraan gewend. Geruisloos en vlot nemen ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde (XiNiX) de bediening op zich. De rollen draaien om.

Een absolute aanrader! Meer info: https://verblind.be/samen-eten/

Kaas en wijn in Sint-Rafaël op 15 februari

De jaarlijkse benefiet van Sint-Rafaël komt er weer aan. Geef uw geliefde, familie of vrienden een heerlijke after-valentijn door samen naar ons kaas- en wijnbuffet te komen!

Zaterdagmiddag 15 februari 2020 vanaf 12.30 uur serveren we kaas met heerlijke wijnen en bieren. Er is ook een vlees-alternatief. Voor 18 euro per persoon krijgt u een aperitief en uw schotel. Kinderen onder de 12 jaar betalen 9 euro. De drank kiest u zelf en betaalt u extra. Van 15 tot 17 uur kunt u aanvullend kiezen uit ons lekker dessertbuffet. Dat kost 4 euro.

Inschrijven is noodzakelijk. Vermeld of u kiest voor kaas/vlees of/en dessertbuffet. Mail naar secretariaat@sintrafael.be of bel 09 292 40 89. Uw inschrijving is definitief na storting van het totaalbedrag op BE04 9733 5696 9431 met vermelding van naam, aantal personen kaas, aantal personen vlees, aantal kinderen kaas of vlees, aantal personen dessertbuffet. Op 5 februari worden de inschrijvingen afgerond.

Vanuit Gent Sint-Pieters (krantenkiosk) kunt u desgewenst met ons mee naar Sint-Rafaël, om 12 of 13 uur. Schrijf daarvoor ook in. We brengen u op tijd naar het station terug.

Dansclub Varya steunt Licht en Liefde

Eind vorig jaar gaven de medewerkers en dansers van dansclub VARYA uit Varsenare het beste van zichzelf tijdens ‘24H Varya 4 Life’, hun actie voor De Warmste Week. 24 uur lang werd er non-stop dansles gegeven. De actie bracht 3.778, 73 euro op! Dat bedrag wordt integraal geschonken aan Licht en Liefde Heem - Huis 45 en BuBaO Spermalie.

Luc Baeye, activiteitenverantwoordelijke van Huis 45, reageert: “Dankjewel, het was een prachtige actie! Licht en Liefde zal de gift van Varya zeker kunnen gebruiken, want er staan heel wat nieuwe initiatieven in de startblokken. Het is bovendien een meerwaarde voor ons om de naam van Licht en Liefde te kunnen koppelen aan de dansclub. Er zijn al plannen om volgend jaar een dansworkshop te organiseren in Huis 45. We kijken uit naar de verdere samenwerking!”

Initiatie iPhone en iPad voor slechtziende en blinde senioren

Wil je weten hoe een iPhone of iPad je leven makkelijker kan maken? Of ken je iemand die er baat bij zou hebben? Goed nieuws: Licht en Liefde (vlaamsoogpunt Leuven) organiseert drie gratis lessenreeksen om je de wereld van iPhone en iPad te laten ontdekken.

We richten ons op Nederlandssprekende senioren met een visuele beperking die geen gesubsidieerde vorm van ondersteuning hebben. Aan jou de keuze:

  • REEKS 1: 20 januari, 27 januari, 3 februari, 10 februari, 17 februari, 2 maart, 9 maart en 16 maart, telkens op maandagnamiddag van 12.45 tot 16 uur in Brasserie Oud Leuven, Tiensevest 12, 3000 Leuven (bereikbaar via treinhalte Leuven).
  • REEKS 2: 17 maart, 24 maart, 31 maart, 21 april, 28 april, 5 mei, 19 mei en 26 mei, telkens op dinsdagvoormiddag van 9.15 tot 12.30 uur in het Capucienenklooster, Stadspark 1, 3200 Aarschot (via treinhalte Aarschot).
  • REEKS 3: 30 april, 7 mei, 14 mei, 28 mei, 4 juni, 11 juni, 18 juni en 25 juni, telkens op donderdagvoormiddag van 9.15 tot 12.30 uur in Oik Aether, Groenstraat 62, 3020 Veltem (via treinhalte Veltem).

Info en inschrijven: stevens.anjejoline@lichtenliefde.be of 016 26 05 90. Vermeld of je al een iPad of iPhone hebt en of je begeleider meekomt.

Dit project is mogelijk dankzij financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

Meditatielessen voor jong en oud

Hebt u altijd willen weten welk effect meditatie op uw geest en lichaam kan hebben? In het vlaamsoogpunt Overpelt geeft Licht en Liefde u de kans om ondergedompeld te worden in een wereld van innerlijke rust en harmonie.

Wat? Stiltemeditatie voor personen met een visuele beperking.
Wanneer? 21 en 28 februari 2020, van 9.30 tot 12 uur (echte start om 10 uur).
Waar? Meerveldstraat 5, 3900 Pelt.
Prijs? 15 euro per les, inclusief broodje + drankje.

Schrijf in via 011 14 02 21 of vandevyver.hans@lichtenliefde.be. Het bedrag kunt u storten op rek. BE20 4500 3824 7156 van Blindenzorg Licht en Liefde Hasselt, met vermelding naar welke meditatieles u komt.

Dieren met mensenogen

Grote verrassing na de restauratie van het Lam Gods. Het beroemdste lam ter wereld heeft geen kleine schapenoogjes meer, maar grote mensenogen! De verandering is spectaculair: het lam kijkt nu recht in je ziel. Dat was een bewuste strategie van Jan Van Eyck. Later werd het als een fout beschouwd en gecorrigeerd...

In 'Rare snuiters', het inclusieve prentenboek van Licht en Liefde, deed illustratrice Freya Vlerick precies hetzelfde als Van Eyck. Alle dieren kregen grote mensenogen, waardoor ze automatisch gezien worden als echte personages. Mensenogen trekken mensenogen aan.

Hopelijk zullen onze snuiters niet geretoucheerd worden door latere generaties!

Inclusieprijs voor onze vrijwilligers

Heuglijk nieuws uit Brugge: daar hebben de vrijwilligers van VeBeS en het netwerk Licht en Liefde de stedelijke Inclusieprijs gekregen.

De stedelijke raad voor personen met een handicap van Brugge koos voor onze vrijwilligers omdat zij met hun engagement de inclusie van blinde en slechtziende mensen bevorderen. De prijs (een glazen handje op een spiegel) werd overhandigd door burgemeester Dirk De fauw.

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers, en heel dankbaar. Dat zij bekroond worden, is zeer terecht!

Bedankt om alles te geven!

Licht en Liefde dankt van harte iedereen die ons geholpen heeft in het kader van De Warmste Week!

Er werden fantastische acties georganiseerd om financiële middelen te verzamelen. Velen hebben die acties gesteund. Daarnaast boden heel wat mensen zich zeer gemotiveerd aan om inleesvrijwilliger te worden.

Onze wereld kreunt onder problemen en mistoestanden, maar er zijn ook zoveel lieve, warme, geëngageerde mensen! Mensen die overlopen van licht en liefde. Dat hebben wij weer eens mogen ervaren. We ervaren het trouwens elke dag.

DANKJEWEL !!!

Handwerkkaffee in Gent

Hey, doe je mee met het handwerkkaffee? Samen handwerken geeft zoveel inspiratie en zelfgemaakte spulletjes zijn hip, duurzaam en degelijk! Alle creatievelingen met een visuele beperking worden verwacht bij Licht en Liefde in het vlaamsoogpunt Gent op dinsdag 14 januari, 11 februari, 10 maart en 7 april.

In een gezellige sfeer wisselen we tips en ideeën uit. Met aangepast materiaal leert u technieken die u daarna thuis kunt toepassen. Indien nodig krijgt u persoonlijke begeleiding en kunt u ter plaatse creamateriaal kopen. Kom gerust de sfeer opsnuiven!

Welkom vanaf 9 uur in het vlaamsoogpunt Gent (Kortrijksesteenweg 304, vlakbij het Sint-Pietersstation) voor koffie, thee of iets fris. Het atelier start om 9.30 uur. Voor uw middageten zorgt u zelf. Om 16 uur ruimen we samen op.

Inschrijven kan per mail bij Eva Keppens (keppens.eva@lichtenliefde.be) of telefonisch via het onthaal: 09 225 95 29. Er worden RTH-prestaties geregistreerd tot 10,15 euro per dag. Wie niet onder RTH valt, betaalt 10,15 euro, of de helft voor een halve dag.

Andere ideeën voor creatieve bezigheden zijn steeds welkom. Wilt u uw eigen groepje samenstellen op een andere datum, dan kan dat ook. Geef een seintje!

Inleesstudio Gent wint Groot Dictee!

Onlangs namen meer dan 2000 mensen in 100 Vlaamse bibliotheken deel aan ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Sammy Lee Daese, studiomeester bij Licht en Liefde in Gent, ging de uitdaging aan samen met zijn inlezers.

En kijk: het bewijs werd geleverd dat onze inleesvrijwilligers én hun studiomeesters taalvirtuozen zijn. Inlezer Ineke Lagaert veroverde de eerste prijs en kreeg de Gouden Pen! De tweede prijs, de Zilveren Pen, was voor studiomeester Sammy Lee. Proficiat!!

We zijn heel trots op al ons studiotalent in Vlaanderen en Brussel!

Sint-Rafaël ontdekt Jan van Eyck

In Sint-Rafaël, de BuSO-school van Licht en Liefde in Gent, loopt dit schooljaar een groot Jan van Eyck-project. De Vlaamse topschilder komt aan bod in verschillende vakken en er wordt samengewerkt met het MSK. Creatieve cursisten maken zelf kunst, geïnspireerd door het Lam Gods. Het eindresultaat moet een unieke tentoonstelling in het MSK worden.

Op de foto betast een cursist het ‘Portret van een man met rode tulband’ van Jan van Eyck in het Brugse 3D-museum Musea Sculpta. Daar konden de cursisten ook het Lam Gods voelen. Dankjewel, Musea Sculpta, voor het gastvrije onthaal!

Van 3 tot en met 7 februari 2020 staat Sint-Rafaël volledig in het teken van Jan van Eyck: dan is er een intensieve projectweek.

VERB(L)IND: actie tegen eenzaamheid

Eind 2019 is het project ‘VERB(L)IND’ gestart, met warme acties om ontmoeting te bevorderen. Verbinding doet immers zo'n deugd! Licht en Liefde steunt dit project: met medewerking van VeBeS zetten we er de volgende jaren onze schouders onder.

Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden, en toch... Uit het nationaal geluksonderzoek blijkt dat de helft van de Belgen zich regelmatig eenzaam voelt. Alle generaties worden getroffen, elk op hun eigen manier. Ongemerkt sluipt eenzaamheid je leven binnen en ze blijft je achtervolgen. Denk maar aan de verhalen uit de Canvas-reeks ‘Eenzaam’.

De eerste actie van Verb(l)ind was ‘Een button voor een babbel’. Vijf kunstenaars ontwierpen elk een prachtige button. Vijftienduizend stuks werden uitgedeeld in vijf grote stations. Dat zijn plekken waar mensen vaak haastig aan elkaar voorbijgaan, maar ook waar gewacht wordt en waar mensen vertrekken om samen onderweg te zijn. Een kans om even stil te staan bij elkaar! Wie een button draagt, toont dat hij/zij daarvoor openstaat.

Nieuws over andere acties vindt u op www.verblind.be. Op vrijdagavond 14 februari werkt Licht en Liefde mee aan een valentijnsdiner in het donker in Brussel (Atelier Mattagne, Tour & Taxis). Als je niets ziet, focus je vlotter op wat echt belangrijk is: wat mensen vertellen, wie ze zijn, de sfeer van verbondenheid. Iedereen is verblind verbonden. Acteur Peter De Graef leidt de avond in, blinde kelners van ons inleefproject XiNiX dienen op en er is live-muziek van CAPPAERT. Tot en met aanbevolen!

Laat 2020 een jaar van verbondenheid zijn...

Kent u ons 'Oog@telier' in Kortrijk?

In Kortrijk heeft Licht en Liefde een 'Oog@telier' geopend, een hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op: oogatelier@lichtenliefde.be, 050 40 50 40.

Pure Senses schenkt fitness-toestellen

Een gezond lichaam, een gezonde geest én het hart op de juiste plaats: zo kunnen we Pure Senses uit Brugge omschrijven. Dit fitness- en wellnesscentrum heeft ons drie fantastische toestellen geschonken!

De bewoners van Licht en Liefde Heem (woonproject ‘Huis 45’) leven met een visuele handicap en andere beperkingen. Zij zullen voortaan hun conditie verbeteren en onderhouden op deze professionele apparaten.

We zijn de mensen van Pure Senses enorm dankbaar en wensen hen veel succes met hun vernieuwe centrum in Sint-Michiels.

Cursisten Sint-Rafaël voeren artistieke correspondentie

Ook dit schooljaar gaat Sint-Rafaël, de BUSO-school van Licht en Liefde in Gent, een project aan met het S.M.A.K. Daar loopt tot 19 januari 2020 de tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue. Deze bekende Gentse tekenaar en schilder heeft de voorbije jaren gecorrespondeerd met vijf buitenlandse collega’s, in woord maar vooral beeld. Al die kleurrijke post vormt de basis van de expo. 12 cursisten van Sint-Rafaël gaan nu iets gelijkaardigs doen!

De blinde en slechtziende cursisten zullen op artistieke wijze corresponderen met studenten beeldende vorming van het DKO Leuven en met enkele kunstenaars van Nucleo Gent. Ze weten niet aan wie ze gekoppeld worden. In de loop van het schooljaar worden 6 kunstzinnige brieven verstuurd. Er zijn slechts enkele regels, vooral voor formaat en gewicht. De apotheose wordt een tentoonstelling, volgend jaar in het S.M.A.K.! Pas op de feestelijke opening worden de correspondenten aan elkaar voorgesteld.

Iedereen heeft enorm veel zin in dit wonderlijke project. Op 19 november 2019 hebben de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoet in het S.M.A.K. Ronny Delrue kwam zelf ook wat uitleg geven!

Uw mening over de European Disability Card

De European Disability Card is een gratis en officieel pasje dat de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. Deze kaart wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. 

Hebt u een European Disability Card? Ondervindt u veel voordelen, en zijn er moeilijkheden bij het gebruik? Het European Disability Forum (EDF) wil de reacties van gebruikers in een verslag verwerken. Al uw ervaringen, in binnen- en buitenland, zijn welkom bij toegankelijkheidsexperte Karin Vaesen van Licht en Liefde: verkeerengebouw@lichtenliefde.be. We geven de gebundelde reacties anoniem aan het EDF door.

Shoppen met persoonlijke assistent

Op 10 december 2019 hield Licht en Liefde in Hasselt een toegankelijke shoppingdag. Elke deelnemer met een visuele beperking kon rekenen op een persoonlijke shop-assistent. Wat een fijne ervaring! Veel dank aan alle studenten die hebben meegewerkt.

Een van de deelnemers stuurde achteraf deze reactie: “Hallo iedereen die ons een mooie shoppingdag bezorgd heeft, hartelijk dank dat jullie het waargemaakt hebben, het was geweldig, gewoon top top top. Nog hele fijne kerstdagen en een gezond 2020 en dat er nog van die mooie activiteiten mogen komen.”

We gaan dit volgend jaar opnieuw organiseren!

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Gruuthusemuseum maakte beleving toegankelijk

Na vijf jaar renovatie heeft het Brugse Gruuthusemuseum opnieuw de deuren geopend. U kunt dit museum nu ook via voelstations beleven. Daartoe werd de hulp ingeroepen van Licht en Liefde en van Doof Vlaanderen. “Hoe vroeger je dat doet, hoe beter”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations met onder meer een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan. De volgende stap wordt een beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden. “We hopen de audiogids dit najaar te lanceren”, zegt Katelijne. “Die latere timing is bewust. Nu hebben we nog de kans om bij te sturen in het museum. Zodra we de beschrijvende audiogids opnemen, mogen de stukken niet meer van plaats veranderen.”

Het Gruuthusemuseum investeerde fors in de voelstations. Past zoiets in de commerciële logica die vandaag zo vaak de wet dicteert? Katelijne: “Het rendement moet je breed bekijken. We zijn geen privébedrijf, maar een publieke instelling die zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Bovendien verbeteren we de beleving van iedereen. Kinderen, en eigenlijk alle bezoekers, raken ook graag dingen aan.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart 2019 de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Enquête over toegankelijkheid bankdiensten

De Nationale Hoge Raad Personen met een Handicap organiseert een enquête over de toegankelijkheid van bankdiensten voor personen met een handicap. De enquête heeft veel aandacht voor de toegankelijkheid van de website, de app en de klantendienst. We raden u aan om via deze weg uw 'beklag' te doen, zodat er hopelijk eens werk gemaakt wordt van de toegankelijkheid voor slechtziende en blinde klanten!

U vindt de enquête op http://ph.belgium.be/nl/nieuws-amp-pers/neem-deel-aan-onze-enqu%C3%AAte-toegankelijkheid-van-bankdiensten-voor-personen-met-een-handicap_1.html?fbclid=IwAR1Cyy3slBzIvoagE3KVo7t_mYaURZvgWUuIJg0NCfKrw6Muv0oZJQ8EnhU. Opgelet: ze loopt maar tot 15 januari 2020. Doe mee! De resultaten zullen besproken worden met Febelfin.