Nieuws
U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.
OPROEP: Help ons om een belangrijke subsidie te krijgen!
Licht en Liefde heeft een subsidieaanvraag ingediend voor de ontwikkeling van een innovatieve mobiliteitsapp voor mensen met een visuele handicap. We geven daarmee gevolg aan een projectoproep van de Vlaamse Overheid. De LiLi-app werkt met artificiële intelligentie. Enkele klikjes van jou helpen ons om 125.000 euro te ontvangen!
Met de LiLi-app kunnen blinde en slechtziende personen zich veilig op de openbare weg begeven. Dankzij de AI-technologie kunnen ze obstakels detecteren, reisroutes optimaliseren en real-time assistentie krijgen. Zo liggen meer vrijheid en zelfstandigheid binnen handbereik.
Ons project werd uit 33 inzendingen geselecteerd als één van de 9 finalisten. Daaruit kan het publiek 4 projecten kiezen die door de Vlaamse Overheid zullen worden gesubsidieerd.
Jouw stem kan het verschil maken! Door te stemmen op ons project, draag je bij aan het realiseren van onze visie en het verbeteren van het leven van duizenden mensen. Het kost slechts een moment, maar de impact is blijvend.
Hoe help je ons? Ga naar de stemwebsite en maak bij elk thema je keuze. Bij Mobiliteit selecteer je ons project ‘LiLi-App, een innovatieve mobiliteitsapp voor mensen met een visuele handicap’. Deel deze boodschap ook met al je vrienden, familie en collega's en moedig hen aan om te stemmen.
Stem en deel nu! Samen kunnen we deze wedstrijd winnen en levens veranderen. De stemming loopt tot 3 november. Bedankt voor jouw steun en je vertrouwen in ons project!
Groot kunstproject van Licht en Liefde in S.M.A.K.
Samen met ‘S.M.A.K. Beweegt’ organiseren wij ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’, een buitengewoon multizintuiglijk evenement naar aanleiding van 100 jaar Licht en Liefde. Van 10 november tot en met 3 december 2023 is iedereen welkom in het Gentse museum voor actuele kunst. Een flink deel van het museum (toegankelijk voor alle bezoekers) wordt dan ingevuld door Licht en Liefde!
Hoe zien we onszelf en de ander en hoe ziet de ander ons, als het zicht daarbij niet meespeelt? Enkele tientallen kunstenaars met en zonder visuele handicap verdiepen zich al enkele jaren in die belangrijke en zeer boeiende vraag. Velen van hen werken als duo: de ene kunstenaar is blind of slechtziend, de andere goedziend. Daar zijn fantastische creaties uit voortgekomen! Je kunt ze drie weken lang interactief beleven in het S.M.A.K.
‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ is veel meer dan zomaar een tentoonstelling. Er staan bijvoorbeeld ook allerlei workshops en lezingen op het programma. Het aanbod evolueert van dag tot dag. Alle zintuigen worden aangesproken. Heel wat artiesten zullen zelf aanwezig zijn. Niet te missen!
Een gesprek met kunstenaars Line Boogaerts en Ditmar Goes
Met hun installatie ‘After Image’ zoeken Ditmar Goes en Line Boogaerts een gemeenschappelijke taal tussen twee kunstvormen. Ze ontdekken elkaars werkvlak en vertrouwen elkaars kunnen.
Kom 'After Image' zelf ervaren in het S.M.A.K. tijdens ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’, het artistieke event van Licht en Liefde en S.M.A.K. Beweegt.
Wij hadden een boeiend gesprek met het kunstenaarsduo.
Kunstenaars Patrick De Ceuster en Willem Moeyersoons aan het woord
Het werk ‘Pozidriv’ van contextueel kunstenaar Patrick De Ceuster (alias Intvis) en zijn blinde projectpartner Willem Moeyersoons is een schitterend voorbeeld van artistieke inclusie en geëngageerde kunst.
Tijdens ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’, het artistieke event van Licht en Liefde en S.M.A.K. Beweegt, wordt dit monumentale werk opgehangen aan de gevel van het ICC-gebouw tegenover het S.M.A.K.
We hadden een uitgebreide babbel met Patrick De Ceuster en ook Willem Moeyersoons vertelt.
Welkom bij het Digiloket Oost-Vlaanderen
Voel jij je ook nog ‘digibeet’ en wil je ‘digitaal’ worden? Kom naar het gloednieuwe Digiloket in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304! Licht en Liefde en vzw Kompas zijn partners in het project Digibank Plus Oost-Vlaanderen. We helpen jou gratis als je digitale problemen ondervindt.
Concreet helpt het Digiloket jou online formulieren invullen of afspraken maken, inloggen bij je gemeente, bank of andere diensten, apps installeren of je smartphone/tablet instellen. Je kunt ook een tablet, laptop of andere hulpmiddelen lenen en er worden vormingen georganiseerd. Kom langs op dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur, of mail je vraag naar hallo@digibankplus.be. Welkom! Opgelet: van 3 tot en met 24 juli neemt ons digiloket even vakantie.
Digibank is een project van Vlaanderen.
Gezocht in Gent: digihelpers!
Ben je vertrouwd met Windows en bereid om gratis digitaal advies te geven aan bezoekers van ons digiloket (Digibank Plus)? Je hoeft geen digitaal expert te zijn: basiskennis, geduld en inlevingsvermogen zijn het belangrijkste. We hebben extra digihelpers nodig op dinsdag en donderdag tussen 9 en 12 uur, in de Kortrijksesteenweg 304.
Wij zoeken ook slechtziende of blinde Android-gebruikers die vertrouwd zijn met TalkBack. Wil je je ervaring, kennis en tips delen met gebruikers die er nog niet (voldoende) vertrouwd mee zijn? We hebben een digicafé om ervaringen uit te wisselen en te oefenen.
Interesse of vragen? Neem contact op met Sarah: sarah.braeckman@lichtenliefde.be
AnyMedia maakte inclusieve wandelgids voor Gent
De nieuwe wandelgids van de stad Gent is gemaakt door AnyMedia, het expertisecentrum toegankelijke media van Licht en Liefde. AnyMedia kiest voor ‘Universal Design’: geen afzonderlijke publicaties voor bepaalde doelgroepen, maar producten die voor iedereen werken.
Niet zomaar een wandelgids dus! De multi-sensoriële brochure is goed bruikbaar voor iedereen, met voelbare foto's en beschrijvingen die je kunt beluisteren of bekijken in gebarentaal. Door de NFC-chips krijg je de beschrijving of het filmpje op je smartphone als je die tegen de brochure houdt.
Dit project is een primeur in toeristisch Vlaanderen en krijgt steun van Toerisme Vlaanderen. Binnenkort volgen gelijkaardige publicaties in andere steden en op diverse locaties!
Meer info: Erik De Snerck, erik.de.snerck@vlaamsoogpunt.be of Alain Cloet, alainudprojects@gmail.com
Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer
Ben of ken jij iemand met een visuele beperking die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.
We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …
Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be
NIEUW: HUIS OP 'T OOG!
Licht en Liefde stelt een nieuw project voor: HUIS OP 'T OOG.
Dit is een cohousingproject mét sociaal karakter. Een thuis, waar je gewoon jezelf kunt zijn. Het wordt een plek waar bewoners zorgeloos kunnen wonen en voluit kunnen leven. Een plek die draait rond sociale duurzaamheid, met aandacht voor kwaliteit en comfort van leven en welzijn van bewoners, gebruikers én tijdelijke bezoekers, nu en in de toekomst.
Ben jij benieuwd wat dit project inhoudt? Stuur een mailtje naar Hans.Van.de.Vyver@lichtenliefde.be.
Zorg jij er mee voor dat dit project gerealiseerd kan worden? Neem een kijkje op ons Huis op 't Oog-platform en ontdek de mogelijkheden!
Inclusieve wenskaart
‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets nieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’.
Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.
De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!
Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart
De route naar het vlaamsoogpunt Veltem
In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen.
Lees de routebeschrijving om wegwijs te worden!
Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de route-info. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!
Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be