Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

100 jaar Licht en Liefde

In 2023 mag Licht en Liefde 100 kaarsjes uitblazen! Vandaar dit feestlogo: een gestileerd geel bloemblaadje, met daarin de vermelding ‘100 JAAR’.

Hiermee verwijzen we ook naar het legendarische blauwe blindenbloempje van Licht en Liefde, dat zoveel jaren verkocht werd aan de kerkdeuren.

In het weekend van Beloken Pasen, ons traditionele actieweekend, starten we officieel onze jubileumviering. Die zal maar liefst twee jaar duren (een biennium dus): in 2024 neemt onze ledenvereniging VeBeS de feestfakkel over.

Houd onze website en facebook-pagina in de gaten!

Drink OMER en steun Licht en Liefde!

Tot en met woensdag 19 april, 12 uur, kun je op onze Trooper-webshop dozen of giftboxen OMER. Traditioneel Blond kopen. Daarmee steun je Licht en Liefde.

Wij krijgen een mooie commissie per verkocht product. Da's echt iets om op te klinken!

Lukt het niet om te bestellen? Neem dan contact op met Sofie: sofie.de.leeuw@vlaamsoogpunt.be.

Antwerp 10 Miles: loop je met ons mee?

Ben jij sportief? Licht en Liefde Antwerpen daagt je uit! Op zondag 23 april wagen we ons aan de Short Run (6,8 km) van de Antwerp 10 Miles.

Cliënten, medewerkers en sympathisanten: iedereen loopt mee. Heb je geen sportieve benen, kom ons dan zeker aanmoedigen langs het parcours! In de namiddag is er een kleine afterparty.

Schrijf je als loper of supporter in vóór 30 maart om 12 uur, via jelle.janssens@lichtenliefde.be of 0487 36 19 68. We geven je dan alle praktische info. Cliënten die geen loopbuddy hebben, krijgen er een van ons.
 

Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer

Ben of ken jij iemand met en visuele beperking die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.

We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be

Op bezoek bij de Robert Coppes Stichting

Een delegatie van Licht en Liefde ging op bezoek bij de Robert Coppes Stichting in Vught, Nederland. Het doel was bekijken hoe we in de toekomst kunnen samenwerken.

Dat ziet er goed uit: de kennismaking was heel interessant én we kregen een lekkere cake in de vorm van een hart!

SMARTPHONE-INTRODUCTIE, in maart op vijf locaties!

Mobiele ICT-toestellen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Langs alle kanten voel je de druk om zo’n toestel altijd en overal op zak te hebben. VeBeS en het Oogatelier van Licht en Liefde organiseren een info- en adviessessie over het gebruik van de smartphone, als introductie op een volledige cursus digitale basisvaardigheden. Profiteer van deze kans!

Steeds meer organisaties en officiële instanties schakelen over naar digitale toepassingen om informatie te delen of voor het indienen van aanvragen. We worden als het ware gedwongen om op de digitale trein te springen… Veel mensen met een visuele handicap twijfelen echter of ze een smartphone wel kunnen gebruiken. Is het wel nodig? Is het niet te moeilijk? Is het veilig? Kan ik dat nog wel leren?

En wat als je nog geen smartphone hebt, maar overweegt om er een aan te schaffen? Of je hebt een toestel, maar dat is stilaan aan vervanging toe. Dan is de kans groot dat je door het bos de bomen niet ziet. Het aanbod is immers héél groot en roept al snel veel vragen op. Kies ik een smartphone of een tablet? Een Android-toestel of een Apple-product? En welk toestel voldoet dan het beste aan mijn persoonlijke behoeften? Maar vooral: welk toestel is optimaal toegankelijk voor mij?

Tijdens een informatie- en adviessessie krijg je antwoorden op al die vragen! VeBeS wil je graag overtuigen én helpen om de digitale stap te zetten en organiseert daarom, samen met de ICT-experten van Licht en Liefde, een opleidingstraject in het gebruik van de smartphone. Na de eerste infosessie kun je inschrijven voor een basiscursus, waarin we jou stapsgewijs leren werken met jouw toestel. Je kunt er ook kennismaken met de belangrijkste toepassingen (‘apps’) die jou het leven gemakkelijker kunnen maken. Als je een begeleider meebrengt, heb je thuis misschien straks je eigen private helpdesk!

De eerste informatie- en adviessessies vinden plaats op de volgende locaties en data:

  • Maandag 20 maart: vlaamsoogpunt/Oogatelier Gent, van 9.30 tot 12.30 uur. Adres: Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent. Uiterste inschrijvingsdatum: 13 maart.
  • Dinsdag 21 maart: vlaamsoogpunt/Oogatelier Veltem, van 13 tot 16 uur. Adres: Groenstraat 62, 3020 Veltem. Uiterste inschrijvingsdatum: 13 maart.
  • Donderdag 23 maart: vlaamsoogpunt/Oogatelier Antwerpen, van 9.30 tot 12.30 uur. Adres: Durletstraat 43, 2018 Antwerpen. Uiterste inschrijvingsdatum: 13 maart.
  • Maandag 27 maart: vlaamsoogpunt/Oogatelier Kortrijk, van 9.30 tot 12.30 uur. Adres: Lange Munteplein 5, 8500 Kortrijk. Uiterste inschrijvingsdatum: maandag 20 maart.
  • Dinsdag 28 maart, vlaamsoogpunt/Oogatelier Hasselt, van 13 tot 16 uur. Adres: Kuringersteenweg 27, 3500 Hasselt. Uiterste inschrijvingsdatum: maandag 20 maart.

Inschrijven en informatie vragen doe je op 02 212 11 10 of op info@vebes.be. Deelnemen aan de info- en adviessessie kost 10 euro, vooraf te betalen op BE15 8538 8664 7730 met vermelding ‘digitale informatiesessie’ + de locatie waar je deelneemt. In Gent is alles gratis, dankzij een subsidie van de Digibank!

In april-mei wordt op elke locatie ook een eerste vorming gegeven. Daarin leren we jou, in zes lessen, de basisvaardigheden voor het gebruik van de smartphone. Die eerste opleiding richt zich specifiek op het gebruik van de iPhone door blinde en ernstig slechtziende gebruikers, door middel van de voice-over-functie. Andere vormingen, voor Android-toestellen en het gebruik van de talk-back-functie (meer geschikt voor slechtziende gebruikers) worden later ingepland.

Laat je overtuigen om de digitale stap te zetten en aarzel niet om in te schrijven. Naar aanleiding van ‘100 jaar Licht en Liefde’ hopen we minstens honderd mensen op het digitale spoor te zetten!

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER 2023

In december hebben we, naar aanleiding van Internationale Vrijwilligersdag, onze vrijwilligers in de kijker gezet. Deze week mogen we hen alweer uitvoerig bedanken voor hun inzet en enthousiasme! En dat doen we graag!

Licht en Liefde en VeBeS kunnen rekenen op 550 enorm talentvolle en heel lieve vrijwilligers! Zij krijgen voldoening en worden gelukkig wanneer ze zich inzetten voor mensen met een visuele beperking. Stuk voor stuk maken zij onze werking mogelijk!

De Week van de Vrijwilliger 2023 draait rond de liefde voor vrijwilligerswerk. Die passie, dat enthousiasme voelen we telkens opnieuw bij elk van onze vrijwilligers! We vinden hun royale inzet echt niet vanzelfsprekend. Ook al blijven ze meestal uit de schijnwerpers, we kunnen hen niet genoeg in het zonnetje zetten.

AAN ALLE VRIJWILLIGERS: bedankt om onze vereniging te laten bloeien! 

NIEUW: HUIS OP 'T OOG!

Licht en Liefde stelt een nieuw project voor: HUIS OP 'T OOG.

Dit is een cohousingproject mét sociaal karakter. Een thuis, waar je gewoon jezelf kunt zijn. Het wordt een plek waar bewoners zorgeloos kunnen wonen en voluit kunnen leven. Een plek die draait rond sociale duurzaamheid, met aandacht voor kwaliteit en comfort van leven en welzijn van bewoners, gebruikers én tijdelijke bezoekers, nu en in de toekomst.

Ben jij benieuwd wat dit project inhoudt? Stuur een mailtje naar Hans.Van.de.Vyver@lichtenliefde.be.

Zorg jij er mee voor dat dit project gerealiseerd kan worden? Neem een kijkje op ons Huis op 't Oog-platform en ontdek de mogelijkheden!

NIEUW: Oogatelier in Antwerpen

Na Kortrijk, Gent, Oostende en Varsenare heeft ook Antwerpen nu een Oogatelier van Licht en Liefde. Daar kun je als blinde of slechtziende persoon (en vaak ook als goedziende) nieuwe dingen ontdekken, jezelf ontwikkelen, mensen ontmoeten en samen stappen in de wereld zetten.

De eerste activiteiten in Antwerpen (vanaf januari 2023) zijn zwemmen, start-to-run, de 10 Miles, hobbykoken, creatieve workshops en lessen over mode.

Meer info: antwerpen@vlaamsoogpunt.be. Je kunt het Oogatelier ook volgen op sociale media: www.facebook.com/oogatelier en https://www.instagram.com/oogatelier/

Artistiek project ‘Raakvlakken’ zit in nieuwe fase

Ons langlopend boetseer- en beweegproject ‘Raakvlakken’, met kunstenares Alexandra Jacquet, is een boeiende nieuwe fase ingegaan.

Doorheen een reeks geblinddoekte workshops was in 2022 een massief raakvlak van klei ontstaan. In de eerste dagen van 2023 werd dat kleivlak afgegoten in plaaster. Het zo ontstane ‘tegenvlak’ is een indrukwekkend kunstwerk.

Hiermee is het onderzoek echter verre van afgelopen. Het nieuwe raakvlak zal op zijn beurt centraal staan in beweegworkshops. Uiteindelijk zal het gebruikt worden als speelvlak voor een hedendaags dansstuk.

Goed en op maat wonen in Oostende of Wetteren

Wil je graag levenslang goed en op maat wonen? Licht en Liefde gaat een samenwerking aan met Senior Homes, een uitbater van erkende assistentiewoningen in Oost- en West-Vlaanderen!

Senior Homes biedt splinternieuwe appartementen aan op maat van jouw leven, ongeacht je leeftijd. Op vraag kun je een beroep doen op zorgdiensten zoals medische permanentie, overbruggingsassistentie (= extra zorg in een crisissituatie) en woonassistentie. Verder zijn er allerlei comfortdiensten, bijvoorbeeld voor boodschappen, activiteiten, was, uitstappen of afvalophaling. Ook Licht en Liefde ondersteunt je waar nodig.

Residentie Rialto staat in het hart van Oostende, op de vroegere locatie van cinema Rialto, op 250 meter van de zee. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvende kennismaking, op woensdag 18 januari tussen 10 en 12 uur. Plaats: hoek van de Langestraat, Christinastraat en Hertstraat in 8400 Oostende. Inschrijven is noodzakelijk, op 050 40 60 50 (tussen 9 en 12 of tussen 13 en 16 uur).

Ook Wetteren bruist van de activiteiten. Het wordt ook wel de groene plantengemeente genoemd, omwille van de vele mooie stukjes ongerepte natuur. Welkom  voor een vrijblijvende kennismaking, op woensdag 25 januari tussen 10 en 12 uur. Adres: Edeschoolstraat 3, 9230 Wetteren - Ten Ede. Inschrijven is noodzakelijk, op 050 40 60 50 (tussen 9 en 12 of tussen 13 en 16 uur).

Uniek optreden van ASMR-ster Nanou

Een grote primeur op 25 januari in Brugge: naar aanleiding van ‘100 jaar Licht en Liefde’ kwam YouTube-ster Nanou Philips optreden!

Deze 16-jarige heeft ruim 1 miljoen abonnees met haar kanaal Nanou ASMR. Daarop plaatst ze heerlijke ‘fluistervideo’s’ met rustgevende geluiden en meditaties. Zo simpel, maar zo overrompelend! Voor de allereerste keer demonstreerde Nanou haar talent live in een zaal.

Niet alleen de vele blinde en slechtziende aanwezigen waren één en al oor: iedereen sloot spontaan de ogen. Nanou bewees dat je haarscherp kunt zien door te luisteren! Ongelooflijk hoe geluidjes die met alledaags materiaal voor de microfoon worden gemaakt, zoveel teweeg kunnen brengen als je ze in ontspannen toestand via een koptelefoon te horen krijgt. Alles kan dienen!

Ieder beleefde dit wonderlijke optreden ‘hoogstpersoonlijk’, waarmee het sleutelwoord van ons jubileum direct zeer actueel was. Achteraf konden we de enthousiaste artieste ontmoeten en onze ervaringen verwoorden. Dank je wel, Nanou!

Ervaar Nanou zelf!

4 januari: WERELDBRAILLEDAG

Het brailleschrift ontstond bijna tweehonderd jaar geleden, in 1825. Het is een geniale uitvinding van Louis Braille, een blinde Franse tiener van amper 16 jaar. Braille bestaat uit voelbare puntjes, om te lezen met de vingertoppen.

Dit reliëfschrift werkt voor alle talen, maar ook voor muziek en wiskunde. Een brailleleesregel maakt zelfs het scherm van een computer of iPhone in braille leesbaar.

Alle letters, cijfers en andere tekens zijn combinaties van puntjes. Blinde mensen die op jonge leeftijd braille hebben geleerd, kunnen het verbazend snel lezen. Op latere leeftijd valt het veel moeilijker onder de knie (of beter: de vinger) te krijgen.

Schrijven gebeurt met de computer en een brailleprinter, of met een schrijfmachine die slechts 7 toetsen heeft. Ooit werden boeken met een prikpen ‘gebrailleerd’! Licht en Liefde heeft een moderne brailledrukkerij die jaarlijks 1,5 miljoen pagina’s produceert: boeken voor de Luisterpuntbibliotheek, tijdschriften en drukwerk voor particulieren.

Ook in tijden van kunstmatige spraak blijft braille voor velen onmisbaar. Om de wereld daarvan bewust te maken, is 4 januari 'Wereldbrailledag'!

De winnaars van onze schrijfwedstrijd!

De drie laureaten van onze schrijfwedstrijd ‘Het Laatste Oordeel’ zijn bekend! In alfabetische volgorde zijn het Anne-Lieze Albregts, Anneloes Tuithof en Renske van Dokkum. Hartelijk gefeliciteerd!!

De jury hield rekening met de schrijfstijl, het thema (vooroordelen over mensen met een visuele handicap), de creativiteit, het doelpubliek en de ‘magie’ van de tekst (wat hij met de lezer doet).

Over ‘Onmogelijk’, door Anneloes Tuithof, zegt de jury: “Dit lijkt wel theater! We worden gebombardeerd met vooroordelen over blinde personen, zo treffend en herkenbaar. De tekst is wervelend, humoristisch en stilistisch bijzonder knap, waardoor hij echt uitnodigt om te lezen. We schudden het hoofd, glimlachen en denken na, net wat nodig is bij een laatste oordeel. Een pareltje!”

Over ‘Het laatste oordeel’, door Anne-Lieze Albregts: “Deze tekst straalt. Hij leest als een column in een tijdschrift, fris en sprankelend. De blinde mensen zijn zelf aan het woord, we krijgen een inkijkje in hun alledaagse leven. Ze vegen de clichés één voor één van tafel. Een verhaaltje dat met humor, gezonde zelfspot en zelfrelativering geschreven is.”

Over ‘Met mijn oren naar de zon’, door Renske Van Dokkum: “Een tekst met mooie voorbeelden van eigen ervaringen, die kwetsbaarheid, veerkracht en de onvoorspelbaarheid van vooroordelen weergeeft. Emoties en herinneringen worden opgediept, er komen weetjes en zelfs wat filosofie voorbij. Een ander gebruik van de zintuigen leidt tot een andere taal met verrassend woordgebruik. In vierhonderd woorden zo’n verhaal vertellen met zo’n sterke metafoor erin, is knap.”

“We hebben enorm genoten van alle inzendingen”, meldt de jury nog. “We willen alle deelnemers van harte bedanken!” Het laatste oordeel werd geveld door Kathleen Boogmans, Francis Cromphout, Piet Devos, Jan Dewitte, Katrien Huybrecht en George Kabel. De winnende teksten worden publiek gemaakt op de tentoonstelling van het artistieke project ‘Hoogstpersoonlijk!’, eind 2023 in het Museum Dr. Guislain (Gent).

‘Muurschrijver’: toegankelijk street art-project

Samen met kunstenaar Intvis organiseert Licht en Liefde ‘Muurschrijver’: we willen blinde en slechtziende mensen betrekken bij de creatie van een monumentale muurschildering in Gent!

Street art is booming. De Belgische kunstenaar Intvis probeert de meest toegankelijke kunstvorm ook bereikbaar te maken voor mensen met een visuele beperking.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar muurschrijver@gmail.com. We bezorgen je dan meer info.

Ondersteuning bij het fietsen

Alle mobiliteitsinstructeurs van Licht en Liefde zijn bijeengekomen in het vlaamsoogpunt Gent, om even stil te staan bij fietsen met een visuele beperking.

Zowel individueel fietsen als tandemrijden kwamen aan bod. Tips en tricks werden uitgewisseld om de cliënten en hun omgeving nog beter te ondersteunen.

Kunnen fietsen is immers een grote vrijheid.

Melpomene bracht een schitterend benefietconcert!

Wat een bijzondere, zeg maar zalige namiddag was het op 16 oktober in de abdij van Zevenkerken (Loppem)! Het Antwerpse koor Melpomene, geleid door Jan Melaerts, heeft op sublieme wijze gezongen voor Licht en Liefde. Dit uitzonderlijke benefietconcert werd bijgewoond door zo’n tweehonderd 'Licht-en-Liefhebbers'.

Als jij er ook bij was, dank je wel! Ook het koor willen we heel hartelijk bedanken voor de topprestatie, die ze met hart en ziel kwamen leveren. Ze betoverden iedereen met hun renaissancepolyfonie en zorgden daarmee ook voor zeer welkome steun. Hun initiatief was dus weldoend in alle opzichten!

Wie nog een toegankelijke versie van het programmaboekje wil, mag mailen naar docu@lichtenliefde.be

De route naar het vlaamsoogpunt Veltem

In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen.

Lees de routebeschrijving om wegwijs te worden!

Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de route-info. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!

Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be

Koningin Mathilde bezocht Licht en Liefde

Op 13 juli 2022 kwam koningin Mathilde naar Licht en Liefde in Varsenare! Ze heeft er gefietst met slechtziende/blinde bewoners en personen met een beperking of kwetsbaarheid van andere projecten.

Onze koningin werd vijftig jaar op 20 januari 2023. Dat vierde ze op een bijzondere manier. Onder het motto ‘Samen bewegen voor mentaal welzijn’ bezocht de koningin tussen juli en december alle provincies, om met mensen te wandelen en te fietsen.

West-Vlaanderen was als eerste aan de beurt. Alles begon bij Licht en Liefde. Het werd een onvergetelijke dag!

NIEUW: UNIEKE INCLUSIEVE WENSKAART!

‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets gloednieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’!

Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.

De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!

Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart

Welkom bij Sint-Rafaël!

Sint-Rafaël is het herscholingscentrum van Licht en Liefde voor volwassenen met een visuele beperking. Wij zijn gesitueerd in het Gentse, maar ontvangen cursisten uit heel Vlaanderen.

Cursisten die bij ons beginnen, volgen een opleidingstraject dat volledig aangepast is aan hun noden en behoeften. Van de duur van de opleiding tot en met welke vakken ze volgen, alles hangt af van de persoon zelf. Onze enthousiaste leerkrachten, sociaal-verpleegkundige en leerlingenbegeleiding zorgen voor een traject op maat.

Je kunt bij ons vakken volgen om je zelfstandigheid te vergroten, zoals braille, mobiliteit en koken. Cursisten kunnen ook leren typen, leren werken met de computer (zowel pc als Mac) en met de iPhone en iPad. Daarnaast bieden zijn er taallessen Engels, Frans en Nederlands, ook voor anderstaligen.

Op het vlak van ontspanning kun je creatief aan de slag in de lessen creatief atelier en ambachtelijk atelier, of sporten in de lessen fitness en zwemmen.

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Je kunt alle vakken volgen op verschillende niveaus. Kortom: voor elk wat wils!

Interesse? Geef een seintje op 09 292 40 89 en wij geven je met plezier meer informatie over onze school. Like ook onze Facebook-pagina Sint-Rafaël Gent. Wil je weten hoe cursisten onze school ervaren? Zoek op YouTube naar ‘Nieuws Sint-Rafaël’.

Om jullie beter op de hoogte te houden, vragen wij aan oud-cursisten die dit nog niet gedaan hebben, om hun contactgegevens bekend te maken via nieuws@busosintrafael.be of door een telefoontje naar het secretariaat op 09 292 40 89.

Nieuwpoortse beiaard brengt Vlaamse primeur van PictureLive-gidskaarten

Vrijwilligers van de Nieuwpoortse Beiaardvereniging hebben het XiNiX-inleefproject van Licht en Liefde bezocht en zich bijgeschoold om blinde en slechtziende personen optimaal te kunnen ontvangen. Maar er is meer: in de beiaardtoren van Nieuwpoort kun je ook de Vlaamse primeur meemaken van PictureLive-gidskaarten. PictureLive is de toekomst van alle toegankelijke info!

Op de 3D-kaarten zijn met lijnen, punten en arceringen (enkele mm dik) foto's en tekeningen voelbaar gemaakt. Dankzij de 360 graden Universal Design krijgt iedereen alle informatie. Je krijgt bij je bezoek ook een heel bijzondere inclusieve brochure met tactiele kaft. Op elke pagina staan QR-codes die leiden naar gesproken informatie, audiodescriptie, muziek en beelden. Tegelijkertijd zijn er NFC-chips ingewerkt, zodat je smartphone (gewoon door hem in de nabijheid van de plaat te houden) audiobeschrijvende informatie geeft. Zo kan iedereen multisensorieel ervaren! Breng een smartphone en oortjes mee. De gedrukte brochureteksten kunnen gescand en voorgelezen worden.

PictureLive is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen UD-projects, Hdruk en het vlaamsoogfonds, met steun ook van Licht en Liefde. Het biedt iedereen de mogelijkheid om volwaardig toegankelijk musea te bezoeken: het eerste compleet toegankelijke systeem, in één kaart bijeen die voor IEDEREEN dient.

Wil je nog meer? Tijdens het beiaardseizoen, van half juni tot half september, kun je op vrijdag van 10 tot 11 uur de toren bezoeken samen met stadsbeiaardier Els Debevere. Zij vertelt dan over het ontstaan van belforten en beiaarden en over de klokken. Je maakt bovendien een live-concert mee..

Als je individueel met je begeleider de toren wilt bezoeken, neem je best vooraf contact op met de beiaardier om praktische afspraken te maken en wat uitleg te krijgen. Ook groepen zijn welkom (maximaal 10 blinde of slechtziende personen en hun begeleiders), bij voorkeur buiten het beiaardseizoen. Met al je vragen kun je terecht bij Els Debevere: els.debevere@skynet.be of 0486 76 93 41.

De beiaard bevindt zich op de Grote Markt van Nieuwpoort. Je kunt de tram of bus nemen naar halte Nieuwpoort Stad (Kaai Nieuwpoort), op 700 meter. Ga naar de Oostendestraat en rechtdoor naar de Marktstraat. Zo kom je op het Marktplein. Voor je ligt links het Belfort (Oude Stadshallen), in het midden het stadhuis en rechts de Onze-Lieve-Vrouwetoren waarin de beiaard hangt.

Een nieuw leven voor onze bewoners in Varsenare

Het woonproject van Licht en Liefde is verhuisd, en meer dan dat! Op 18 november 2021 hebben de bewoners de grote stap gezet naar leven en wonen zoals iedereen, in een context van cohousing.

Dit is de eerste fase in het ontwikkelen van een zorg-assistentiewijk, verweven in het dorp Varsenare. Hiermee bedoelen we dat we dromen van extra mogelijkheden voor eenieder, zowel in het dorp als in deze nieuw ontwikkelende wijk met toegevoegde waarde op het vlak van kwaliteit van leven voor iedereen. De basisidee is een zorgzame buurt, waar tal van kansen zijn om voor elkaar meer te betekenen, als het gewenst is.

Stap voor stap wil Licht en Liefde ook tonen wat universal design (toegankelijk voor iedereen) in een wijk kan betekenen, zowel binnen als buiten.

De bewoners zijn alvast enorm enthousiast en voelen zich al goed thuis in hun nieuwe woning. Veel nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. We zijn heel trots op hen!

XiNiX: herontdek de wereld met 4 zintuigen!

Ken je het inleefproject XiNiX van Licht en Liefde? Op unieke, onvergetelijke wijze dompelen ervaringsdeskundigen je onder in hun belevingswereld.

Bij XiNiX krijg je een heel andere kijk op mensen met een visuele beperking en herontdek je de wereld met 4 zintuigen. Het programma wordt in overleg samengesteld, op maat van jouw school, organisatie, vereniging of andere groep. Alles gebeurt met respect voor de geldende coronamaatregelen.

Ook dit najaar draait XiNiX op volle toeren. Heel diverse groepen kwamen al naar ons bezoekerscentrum in Varsenare: van studenten verpleegkunde (Vives), verzorgenden in opleiding (Familiezorg) en leerlingen jeugd- en gehandicaptenzorg (TIHF Brugge) over basisschool De Wassenaard Varsenare en Samana Houtland Kaprijke en Lembeke tot scenaristen van productiehuis De Mensen, cursisten van de XiNiX-basisopleiding en nieuwe medewerkers van Licht en Liefde.

WELKOM BIJ XiNiX!

Licht en Liefde zet in op klimaat

Op onze nieuwbouw in Varsenare komen 223 zonnepanelen. Naast de vele energiebesparende maatregelen zal dit ervoor zorgen dat we het resterende verbruik zoveel mogelijk kunnen dekken, deels ook in het oude gebouw. Na evaluatie wordt een investeringsplan gemaakt voor zonnepanelen op de daken van alle inloopcentra.

In Veltem en Varsenare komen op de parking twee laadpalen, als eerste stap in de verdere vergroening van het wagenpark. We hebben al een eerste bedrijfswagen die op elektriciteit rijdt.

In de inloopcentra van Varsenare, Gent en Veltem werden watertappen geïnstalleerd met gefilterd leidingwater (plat en bruis). De andere vlaamsoogpunten krijgen een kraanfilter en een apparaat voor bruiswater. Alle plastieken en glazen waterflessen verdwijnen.

Wordt vervolgd!

Een tuin voor alle zintuigen

In Veltem krijgt OIK’Aether, onze ‘hoeve van de helderheid’, steeds meer vorm. Rond het gloednieuwe inloopcentrum van Licht en Liefde wordt een tuin aangelegd waar geur, smaak, tast en gehoor centraal staan.

De verhoogde plantenbakken lopen al over van groeiend en bloeiend leven. Bezoekers kunnen genieten met al hun zintuigen. De bakken zijn er gekomen met steun van de scouts van Winksele/Veltem-Beisem.

We werken in ons ecologisch paradijsje ook aan een grote appel- en kersenboomgaard, zitbanken, bessenstruiken, een houtkant, … Ervaar in Veltem, en weldra ook op onze nieuwe woonsite in Varsenare, hoe boeiend het is om naar de natuur te kijken met je handen, neus, oren en mond!

NIEUWE WETGEVING: HERBEKIJK UW DUOLEGAAT!

Sinds 1 juli 2021 kunt u geen erfbelasting meer besparen via een duolegaat. In de plaats kwam er een nultarief voor schenkingen aan goede doelen en een nieuw tarief als u een klein deel van uw vermogen wilt nalaten aan een goede vriend. Ook voor reeds bestaande testamenten is het systeem veranderd. Als er een duolegaat in uw testament staat, raden we u aan om dat te herbekijken met uw notaris.

Het duolegaat op zich wordt niet afgeschaft. Het blijft mogelijk om uw nalatenschap in een testament te spreiden over een ‘gewone’ erfgenaam en een goed doel, waarbij dat goede doel de erfbelasting volledig op zich neemt. Uw gewone erfgenaam doet daar echter geen fiscaal voordeel meer mee.

Ook in reeds bestaande testamenten met een duolegaat gelden de nieuwe regels. Daardoor is de kans groot dat uw duolegaat niet meer uitvoerbaar is, omdat het goede doel meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die het ontvangt.

Pas uw testament aan, er zijn goede alternatieven. Als u uw notaris raadpleegt, zal die met u bekijken wat de beste oplossing is, op basis van uw wensen en persoonlijke situatie.

Goede doelen betalen geen belasting meer op een schenking of legaat. De tarieven van 5,5 procent voor een schenking en 8,5 procent voor een erfenis verdwijnen vanaf 1 juli. Als je iets schenkt of nalaat aan Licht en Liefde, worden wij daar dus niet meer op belast. We kunnen het volledige bedrag gebruiken om blinde en slechtziende mensen te helpen.

Wilt u vrijblijvend meer info of persoonlijk advies over een legaat of schenking aan Licht en Liefde? Stuur dan een mail naar joke.daelemans@lichtenliefde.be.

Veel overheidswebsites zijn nog niet toegankelijk

Toegankelijkheid is een basisrecht. Voor mensen met een handicap is het een absolute noodzaak om te kunnen participeren aan de samenleving. Voor elke gebruiker zijn heldere, vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en mobiele apps een grote meerwaarde.

De productie en consumptie van digitale content blijft jaar na jaar stijgen. Helaas vallen bezoekers met een beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch, …) vaak uit de boot. Als je personen met een tijdelijke beperking meerekent, spreken we over zeker 30% minder bereik. Digitale content wordt ook steeds vaker onderweg of buitenshuis geconsumeerd, op mobiele toestellen en niet-evidente plaatsen. Dan zijn ondertitels bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen.

Om digitale toegankelijkheid af te dwingen, heeft Europa richtlijnen uitgevaardigd die door alle lidstaten zijn vertaald in nationale en regionale wetgeving. Alle websites van overheidsinstanties moeten toegankelijk zijn (volgens de WCAG 2.1AA-standaard) sinds 23 september 2020. Voor nieuwe websites is dat zelfs al een jaar langer. Apps hadden tijd tot 23 juni 2021.

Een grote vooruitgang… ware het niet dat heel wat (ook essentiële) websites nog steeds niet toegankelijk zijn! Burgers met een beperking kunnen zich beroepen op de wet als zij zich digitaal uitgesloten voelen. SIGNALEER ONTOEGANKELIJKE WEBSITES!

OPROEP AAN WEBBOUWERS EN APP-ONTWIKKELAARS: zet van bij het prille begin in op toegankelijkheid. Uw website is dan gebruiksvriendelijker, transparanter, hoger gerangschikt, beter geformatteerd, sneller en beter navigeerbaar. Zo krijgt u gegarandeerd meer tevreden klanten!

Leef je uit in het Oog@telier

Het Oog@telier van Licht en Liefde is een heel dynamisch inclusief dagcentrum. Op vier locaties (Kortrijk, Gent, Oostende en Varsenare) kun je aan allerlei boeiende activiteiten deelnemen: koken, creatieve workshops, sport, muziek, vorming, uitstapjes, rondleidingen, … Een visuele beperking is niet altijd vereist! Welkom!!

Vraag de maandelijkse activiteitenboekjes aan, je vindt zeker en vast iets wat jou boeit. Zo kun je ook je isolement doorbreken.

Meer info: oogatelier@lichtenliefde.be, www.facebook.com/oogatelier

Nieuw XiNiX-bezoekerscentrum in Varsenare

Ken je het vernieuwde XiNiX al? Het unieke inleefproject van Licht en Liefde heeft alles behouden wat goed was, maar zit nu in gloednieuwe ruimtes en werkt uiteraard met passende corona-maatregelen. Zowel de bezoekers als het fantastische team van ervaringsdeskundigen zijn in de wolken over XiNiX 2.0!

De nieuwe lokalen bevinden zich vlak naast de donkere belevingsruimtes. Er is met andere woorden één grote, smaakvolle bezoekerszone gecreëerd, deels verlicht en deels verduisterd. In de ontvangstzaal, met grote zwart-witfoto’s aan de wanden, kun je geblinddoekt gidslijnen leren volgen of torbal spelen. In een tweede lokaal maak je kennis met hulpmiddelen, braille en de aangepaste computer. Het derde lokaal heeft alles in huis om de verschillende soorten slechtziendheid te ontdekken. Dan is er ook nog een ruimte om comfortabel te luisteren naar de verhalen van blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Vanuit deze nieuwe ‘vleugel’ is het maar één stap naar de onvergetelijke ervaring van een wereld zonder zien, in het donkere gedeelte: de straat, het park, de living,  de ziekenhuiskamer, …

Komt het zien, komt het niet zien! Welkom bij XiNiX in Varsenare met je klas, je vereniging of bijvoorbeeld als groepje professionals in de zorgsector.  

Indrukwekkend en toegankelijk oorlogskerkhof

Aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede (hartje West-Vlaanderen) is een voelbaar infopaneel geplaatst. Licht en Liefde heeft aan dit project meegewerkt.

U kunt een brailletekst lezen en een plattegrond voelen. Het paneel staat in het bezoekerspaviljoen, een verrassend kunstwerk dat bekroond werd met een Ultima-award voor vormgeving. Van hieruit hebt u zicht op de omgeving.

Een geleidelijn over ‘gebroken land’ zet u op weg naar een van de vier grote Duitse begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Opeens ben je in een indrukwekkende groen-paarse oase van rust. Op steentjes tussen de oude bomen staan 8.247 namen. Je moet deze plek voelen. Alles vertelt je hier hoe absurd oorlog is.

Dit weinig bekende, maar zeer ontroerende oorlogskerkhof ligt in de Beverenstraat 78 in 8830 Hooglede. Er is een bushalte. Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandellus brengt u naar andere WOI-sites in de gemeente. Vlakbij ligt Roeselare, een shoppingstad met 8 mooie voelmaquettes.

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer

Ben of ken jij iemaeen collega die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.

We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be

 

ESF, Europese Unie, Vlaanderen en VDAB)

https://www.vdab.be/werkinzicht/jobcoaching.shtml

Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer

Ben of ken jij iemaeen collega die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.

We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be

 

ESF, Europese Unie, Vlaanderen en VDAB)

https://www.vdab.be/werkinzicht/jobcoaching.shtml