Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Communicatiebureau Toech zet expertise Licht en Liefde in om communicatie toegankelijk te maken

Blindenzorg Licht en Liefde en het Gentse communicatiebureau Toech gaan intensief samenwerken. Licht en Liefde ijvert al langer voor communicatie die ook toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Toech doet voortaan een beroep op de uitgebreide expertise van Licht en Liefde om zo de communicatie van haar klanten ook af te stemmen op o.a. blinden en slechtzienden. Geen overbodige luxe, want liefst 200.000 Belgen lijden aan een ernstig verlies van zicht.

“Toegang hebben tot informatie is een basisrecht”, zegt Jan de Smedt, directeur van Licht en Liefde. “We zijn bijzonder verheugd dat een professioneel communicatiebureau als Toech onze expertise zal inzetten. Toech wil de communicatie voor haar klanten zowel visueel als inhoudelijk toegankelijk maken voor mensen met een gezichtsbeperking. Door Europese wetgeving wordt universeel toegankelijke communicatie stap voor stap de norm waaraan vele instanties moeten voldoen.”

Licht en Liefde vindt in Toech een ervaren partner, die eerder ook al nauw samenwerkte met het ‘vlaamsoogfonds’, de organisatie die zich inzet voor samenwerking, innovatie en extra solidariteit ten behoeve van blinden en slechtzienden. “In de concepten die we uitwerken voor onszelf en onze klanten houden we al langer rekening met toegankelijkheid”, zegt zaakvoerster Hanne Ninclaus. "We maken bijvoorbeeld doordacht gebruik van kleuren en lettertypes, maar kiezen ook resoluut voor een heldere taal.”

“In de toekomst willen we daar nog veel breder op inzetten”, aldus mede-zaakvoerder Michael Bruynooghe. “We gaan ook onze klanten overtuigen van de noodzaak daarvan. Want iedereen heeft recht op glasheldere boodschappen.”

Communicatie zo toegankelijk mogelijk maken kan op heel uiteenlopende manieren, zowel in drukwerk als digitaal. “Eenvoudige navigatie, verstaanbare taal, hulpmiddelen zoals ondertitels of geluidsfragmenten, doordachte kleuren en letters, het draagt allemaal bij tot doeltreffende communicatie”, zegt Hanne Ninclaus.

Dit partnership is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen heel verschillende sectoren. Hoe goed de expertise van een socialprofitorganisatie als Licht en Liefde ook is, zelf zal het nooit voor een inclusieve wereld kunnen zorgen. Vandaar de meerwaarde van samenwerken met een ervaren bedrijf. Maak kennis met Toech op www.toech.be

Benefiet met muziek en humor in Hamont-Achel

Nele Goossens, Luc Caals, Martine Dams en Marc Stans: dat is de topaffiche van een unieke benefiet die het vlaamsoogpunt Pelt organiseert ten voordele van Licht en Liefde en Brailleliga. Donderdag 17 oktober om 14 uur is iedereen zeer hartelijk welkom in cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont-Achel.

Luc Caals is vooral bekend als komiek, maar heeft ook een prachtige zangstem.

Cabaretière Nele Goossens stond de voorbije tien jaar in de revues van Het Witte Paard in Blankenberge en heeft ook haar eigen soloprogramma, waarmee ze door Vlaanderen en Nederland trekt. Ze zingt zelfgeschreven, amusante liedjes en vertelt over haar leven.

Martine Dams is een allround-zangeres, die voor de ernstige noot zorgt maar ook uitpakt met enkele serieuze verrassingen. Tot slot is er muzikant Marc Stans, die op zijn eentje bijna een heel orkest vormt én een fantastische stem heeft.

Tussendoor vertelt de slechtziende Herman Van Doninck zijn verhaal. De artiesten zingen bijpassende liedjes en wees maar zeker: het wordt een vrolijke bedoening!

Je mag dit echt niet missen, te meer omdat de volledige opbrengst naar een nobel doel gaat. Zeg het voort! Kaarten kosten 10 euro. Info en reservatie: info@kempenshows.be of 0478 58 19 37.

Licht en Liefde erkend als inclusieve onderneming

Blindenzorg Licht en Liefde mag zich ‘inclusieve onderneming 2019’ noemen. We ontvingen het officiële bewijs van Emino, dé referentie in Vlaanderen en Brussel inzake arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen in combinatie met werk.

Hiermee worden onze inspanningen gewaardeerd om mensen in te schakelen op de arbeidsmarkt via werkplekleren. We dragen daarmee bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van waardig werk, de vermindering van ongelijkheid, armoedebestrijding en een inclusieve leeromgeving. We zijn erg trots op deze erkenning en blijven ons op diverse domeinen inzetten voor inclusie!

Eureka?

Ervaart u in uw dagelijks leven belemmeringen waar nog geen goed hulpmiddel voor bestaat? Op de Ziezo-beurs polste Licht en Liefde bij de bezoekers naar het gat in de hulpmiddelenmarkt. Daar zijn een paar boeiende ideeën uitgekomen; we gaan bekijken of we die op één of andere manier gerealiseerd kunnen krijgen!

De 100 procent zelfrijdende auto kwam meermaals als wensdroom naar boven, maar die ontwikkeling laten we aan de auto-industrie over. Andere projecten zijn misschien wél haalbaar!

Extra ideeën blijven steeds welkom. Mist u (of iemand in uw omgeving) een hulpmiddel voor een bepaalde situatie? Of hebt u een Einstein-idee? Contacteer Jeroen Baldewijns, onze expert compenserende hulpmiddelen: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Sint-Rafaël maakt klankenatlas

Alweer een schooljaar voorbij! Ook in Sint-Rafaël, de BuSo-school van Licht en Liefde in Gent. Daar blikken ze terug op een uiterst boeiend jaar. In het vak echolokalisatie hebben de cursisten bijvoorbeeld een heuse KLANKENATLAS samengesteld.

Echolokalisatie is een techniek waarmee blinde personen zich net als vleermuizen en dolfijnen oriënteren door klikgeluiden te maken en de echo’s daarvan te interpreteren. Als je op die manier met geluiden bezig bent, ervaar je een groot gebrek aan woordenschat om de klanken exact te beschrijven. Zoals sommeliers wijn benoemen met een specifiek jargon, zo moeten geluidenexperten klanken haarfijn kunnen typeren.

Na een schooljaar lang experimenteren hebben de cursisten van Sint-Rafaël hun allereerste atlas samengesteld. Honderden termen zijn opgedeeld in twaalf categorieën, naargelang ze iets zeggen over geluidssterkte, melodie/toonhoogte, emotie, akoestiek, beweging, timbre/kwaliteit/klankkleur, ritme enz.

Door een geluid te definiëren aan de hand van verschillende woorden uit verschillende categorieën, zou je het bijna perfect moeten kunnen nabootsen. Dat is toch het einddoel. Maar omdat de klankenwereld zo rijk is voor mensen die er echt oor voor hebben, kan het natuurlijk altijd beter. De atlas zal dus nog groeien.

Sint-Rafaël kon dit fascinerende project uitwerken dankzij steun van S.M.A.K. en Aifoon vzw (https://aifoon.org)

Co-housing in Pelt: ideale formule, met oog voor iets meer!

Hebt u een visuele beperking en wilt u graag met anderen samenwonen zonder uw privacy te verliezen? Wat denkt u van co-housing in Pelt?

Rond het vlaamsoogpunt in de Meerveldstraat 3 in Pelt worden enkele huizen gebouwd. We bevinden ons midden in de gezellige dorpskern van Lindel-Hoeven, met alle voorzieningen op wandelafstand: school, apotheek, supermarkt, bakker, bank enz.

Door samen te wonen, bundelt u middelen en krachten. Toch kan iedereen zichzelf zijn. Er is bovendien ruimte voor extra zorg of ondersteuning door Licht en Liefde. Het vlaamsoogpunt Pelt biedt als directe buur en tussenpersoon de mogelijkheid om die zorg mee te organiseren. Elk gezin bepaalt zijn eigen nood.

Interesse? Stuur een mail naar vandevyver.hans@lichtenliefde.be of bel 0478 96 18 42.

Co-housing in Pelt: een ideale formule, met oog voor iets meer!

Welkom op de introductiedagen in Hasselt

Wat is het verschil tussen een Blindshell en een Minivision? Welke apps kunt u zoal gebruiken op een iPhone? Hoe zal persoonsvolgende financiering evolueren? En hoe zit het met gesproken boeken en ondertitels? In het vlaamsoogpunt Hasselt (Kuringersteenweg 27) organiseert Licht en Liefde dit jaar 4 introductiedagen, waar u veel bijleert over deze thema’s.

Afspraak op woensdagen van 10 tot 13 uur. Achteraf kunt u uw eigen lunchpakket verorberen. Deze dagen komen er nog aan:

  • Op 18 september gaat het over de persoonsvolgende financiering: hoe zit dat nu echt in elkaar, aan de vooravond van 2020?
  • De laatste introductiedag is op 16 oktober, over Daisy, Daisy online en gesproken ondertitels. We verkennen alle mogelijkheden om Daisy-boeken te lezen en alle toestellen die boeken voorlezen. Een ander hot item waar we u wegwijs in maken, zijn de gesproken ondertitels.

Prijs: 15 euro per dag, koffie inbegrepen. Schrijf in via 011 25 15 56 of hasselt@vlaamsoogpunt.be en stort op rek. BE20 4500 3824 7156 van Licht en Liefde Hasselt, met vermelding aan welke dag(en) u zult deelnemen. U bent van harte welkom!

Inclusieve expo over vogels

In het Gentse natuurmuseum De Wereld van Kina kunt u op een volledig inclusieve manier kennismaken met inheemse vogels in de gloednieuwe tentoonstelling 'Susketwiet'. Bij de inrichting werd het museum geadviseerd door ervaringsdeskundigen van Licht en Liefde.

De Wereld van Kina zit in een vleugel van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14 (rechts op het binnenplein). Door het voel- en luisterparcours te volgen, ontdekt u het verhaal van het verdwenen vinkje Suus. Alle bezoekers vanaf 10 jaar, met of zonder visuele beperking, zullen ervan genieten. Ook blinde personen kunnen er zelfstandig naartoe, door een ‘takkenleuning’ te volgen. 'Susketwiet' is een speels én leerrijk vervolgverhaal, langs een soundscape met tien bronzen vogels. Een leuke voeltafel met hoofdtelefoon en drie zitbanken met infozuilen maken u wegwijs.

Dit mooie en doordachte project is absoluut het bezoeken waard! Meer info: 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent, https://dewereldvankina.stad.gent.

Belevingsconcert 'Rare snuiters'

Ons succesvolle project 'Rare snuiters' is nu aangevuld met een uniek belevingsconcert! Het jonge ensemble Dimlicht treedt daarmee op in scholen, cultuurcentra en waar u maar wilt.

Dieren en verhalen uit het prenten- en gedichtenboek van Licht en Liefde komen tot leven in een hoogstaande en zéér inspirerende familievoorstelling (vanaf 5 jaar) om met alle zintuigen te ervaren. U maakt ook van heel nabij kennis met de magie van muziekinstrumenten.

‘Rare Snuiters’ duurt 40 minuten. Er kunnen 50 personen tegelijk van genieten (bijvoorbeeld kinderen met een aantal ouders erbij). Zij zitten midden tussen de 9 muzikanten, in een vlakke schemerdonkere ruimte. Decor en belichting worden door Dimlicht meegebracht.

Meer info: http://www.dimlicht.be/rare-snuiters.html

Wereldgezondheidsdag 2019

Zondag 7 april was de jaarlijkse Wereldgezondheidsdag. Dit jaar luidde het thema: ‘UNIVERSELE ZORGDEKKING: IEDEREEN, OVERAL’.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) beklemtoont dat dat alle personen en gemeenschappen de gezondheidsdiensten moeten krijgen die ze nodig hebben, zonder financiële kopzorgen. Dit omvat onder meer gezondheidsbevordering, preventie, behandeling, revalidatie en palliatieve zorg.

De Wereld Blinden Unie (WBU) sluit zich daarbij aan. De WBU vraagt alle openbare en private zorgverleners om informatie te verstrekken in toegankelijke formaten zoals braille, groteletterdruk en audio, zodat blinde en slechtziende personen gelijke kansen hebben om toegang te krijgen tot de essentiële gezondheidsdiensten.

Artikel 25 van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap zegt immers dat personen met een handicap recht hebben op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zonder discriminatie op grond van handicap. De WBU roept de regeringen op ervoor te zorgen dat essentiële gezondheidsdiensten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. In het bijzonder pleit de koepelorganisatie voor toegankelijke visuele gezondheidszorg, gratis oogscreenings en tegemoetkomingen voor visushulpmiddelen en revalidatiediensten.

Minstens de helft van de wereldbevolking heeft nog altijd geen volledige dekking van essentiële gezondheidsdiensten. Ongeveer 100 miljoen mensen worden nog steeds in extreme armoede geduwd omdat ze moeten betalen voor gezondheidszorg. Meer dan 800 miljoen mensen (bijna 12% van de wereldbevolking) besteden ten minste 10% van hun huishoudbudget aan gezondheidszorg. Alle VN-lidstaten zijn overeengekomen om te proberen universele gezondheidsdekking te bereiken tegen 2030, als onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
 

De European Accessibility Act is een feit

Met een overschot aan stemmen werd op 13 maart de European Accessibility Act (EEA) goedgekeurd in het Europees Parlement. Nu is het enkel nog uitkijken naar de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, en dan is de EAA-trein officieel vertrokken.

Vanaf dat moment krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Nog drie jaar later (dus uiterlijk in 2025) moet een hele rits producten en diensten universeel toegankelijk gemaakt worden voor Europeanen met een beperking.

De digitalisering van de samenleving is niet meer te stuiten en maakt onze levens alsmaar makkelijk. In dit proces mag niemand vergeten worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het zwaartepunt van de EAA ligt op de toegankelijkheid van digitale services en producten. Deze producten en diensten vallen op in het lijstje: bankautomaten, betaalterminals en betaal-apps; online banking services (enkel voor consumenten); ticketing en check-in-apparaten (evenementen, openbaar vervoer, luchthavens etc.); smartphones, tablets, computers en set-top boxes (om tv te kijken); e-commerce services (merk op dat micro-ondernemers niet per se hoeven te voldoen); e-readers en boeken (!).

Wie wordt hier beter van? In de eerste plaats de 80 miljoenen Euro-peanen met een beperking. Een verhoogde toegankelijkheid verhoogt hun zelfstandigheid en kansen op zelfontplooiing. Accessibility neemt ook barrières weg op de arbeidsmarkt en maakt leven in de Europese Unie gemakkelijker en leuker. Maar ook voor de bedrijven zijn er voordelen. Dankzij gemeenschappelijke regels in alle lidstaten wordt het plots veel haalbaarder om (toegankelijke) producten en diensten buiten de landsgrenzen aan te bieden. We zijn er ook van overtuigd dat toegankelijkheid een onbetwistbare driver voor innovatie is.

Wat met de overheid? De EAA is niet te verwarren met EU-Richtlijn 2016/2102, die voorschrijft dat de websites en apps van overheidsinstellingen toegankelijk gemaakt moeten worden. De EU-Richtlijn is strikter en concreter, omdat ze ook voorschrijft aan welke technische standaarden websites en apps van overheden moeten voldoen. Dat is niet het opzet van de EAA.

En nu? Als u werkt in een van de sectoren die te maken zal krijgen met de nieuwe Europese verplichtingen, is het een goed idee om u nu alvast in te lezen in de materie. De documentatie op de website van de EU is een goed startpunt: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202. Inzicht krijgen in de toegankelijkheid van uw product of dienst is de volgende logische stap.

(Bron: Roel van Gils)

Wandelbegeleiders gezocht voor Alpenkamp!

Op zoek naar een onvergetelijke ervaring als wandelbegeleider? Onze vereniging VeBeS kan uw hulp gebruiken!

Voor het 43ste jaar op rij trekt VeBeS met een groep blinde en slechtziende mensen op Alpenkamp. Elke dag zijn er prachtige wandelingen, uitgestippeld door gidsen en onder begeleiding van vrijwilligers. Voor elke blinde of slechtziende deelnemer wordt een ziende begeleider gezocht.

Als vrijwilliger loodst u uw wandelgenoot feilloos over elk terrein en vertelt u hem/haar over de omgeving, de wandelweg en de mogelijke obstakels. Kortom: uw ogen leiden vier voeten!

De groep bestaat uit 25 blinde of slechtziende volwassenen, aangevuld met 35 vrijwilligers-stapbegeleiders, enkele gidsen en een keukenploeg. Deze jaarlijkse Alpenkampen zijn slechts mogelijk dankzij gemotiveerde, ziende medestappers.

Bent u beschikbaar en fit, wilt u een onvergetelijke ervaring opdoen als wandelbegeleider én vriend(in) worden van fijne mensen met een visuele handicap en toffe begeleiders? Dan verwachten we u van 18 tot 28 juli 2019 in het Oostenrijkse Stanzach.

Interesse? Neem contact op met Dorethe Swinnen op 016 50 08 26 of via alpenkamp@vebes.be. Meer info: www.vebes.be

Aandacht voor vrouwen met een visuele handicap

De Wereld Blinden Unie (WBU) vierde samen met de Verenigde Naties de Internationale Vrouwendag (8 maart 2019). Het thema dit jaar was ‘Think equal, build smart, innovate for change’.

De WBU focust op vernieuwende manieren om gender-gelijkheid en empowerment van vrouwen te bevorderen, met name op het gebied van sociale bescherming, toegang tot openbare diensten en duurzame infrastructuur. Daarbij mogen vrouwen met een visuele handicap niet vergeten worden. 55 procent van de blinde en slechtziende personen in de wereld is vrouw. Dat zijn 139 miljoen mensen. Zij ervaren allerlei vormen van discriminatie, die een inbreuk zijn op hun fundamentele mensenrechten. Daardoor lopen ze een groter risico op verwaarlozing, geweld en uitbuiting.

Artikel 6 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap zegt dat er maatregelen genomen moeten worden zodat vrouwen en meisjes met een beperking volledig en gelijkwaardig kunnen genieten van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden: onderwijs, innovatie en technologische kansen, werkgelegenheid, revalidatie en andere basisrechten. Bovendien moeten structurele problemen worden aangepakt, zoals oneerlijke sociale normen en attitudes.

Het is ook heel belangrijk dat de ideeën en ervaringen van vrouwen meegenomen worden in de innovaties en technologieën die onze samenleving vormgeven.

De WBU is een wereldwijde organisatie die de naar schatting 253 miljoen blinde en slechtziende mensen vertegenwoordigt. De leden zijn nationale (uit meer dan 190 landen) en internationale belangen- en hulporganisaties.

Testpubliek gezocht voor toegankelijke betaalautomaat

Het netwerk Licht en Liefde werd door een fabrikant benaderd met een prototype voor een volledig toegankelijk gemaakte betaalautomaat. Er wordt een testgroep samengesteld om dit toestel met blinde en slechtziende gebruikers uit te testen in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304. Een datum moet nog worden vastgelegd.

We zoeken een tiental mensen die ofwel blind ofwel ernstig slechtziend zijn. We willen graag alle leeftijdsgroepen betrekken en zoeken mensen met en zonder voeling met technologische hulpmiddelen.

Bent u bereid om mee te werken? Geef dan uw contactgegevens door: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be.

Creatief atelier in het UZGent

Licht en Liefde begeleidt een creatief atelier voor personen met een visuele beperking in het UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie). Er zijn vijf bijeenkomsten per maand, voor beginners of gevorderden.

De deelnemers zijn gezellig en creatief bezig, wisselen tips en ideeën uit en gebruiken aangepast materiaal. Indien nodig worden ze persoonlijk begeleid. Begeleidster Eva Keppens leert hen technieken die ze thuis verder kunnen gebruiken. Momenteel leren ze haken en zijn er vrije ateliers.

Contact: keppens.eva@lichtenliefde.be

Prachtige samenwerking Sint-Rafaël en SMAK

Grote primeur in het SMAK: het Gentse topmuseum exposeerde op 24 januari 2019 drie tastbare kunstwerken, gemaakt door cursisten van Sint-Rafaël, het heropleidingscentrum van Licht en Liefde.

Dimitri, Annemie en Brigitte lieten zich inspireren door werken van Raoul De Keyser. Hun creaties waren opgesteld bij de ‘originele’ schilderijen. Dat wekte grote interesse bij de museumbezoekers.

Het SMAK en Licht en Liefde werken al jaren succesvol samen. Dit schooljaar dompelen alle studenten van Sint-Rafaël zich onder in ‘ZOOM’, een fantastisch project rond Raoul De Keyser. Deze kunstenaar maakte zijn abstracte schilderijen door elementen uit de werkelijkheid te isoleren en erop in te zoomen. Dat is precies hoe slechtziende mensen de wereld ervaren! In ‘ZOOM’ stellen de studenten van Sint-Rafaël onder meer een heuse geluidenatlas samen, die mensen kan helpen als ze over klanken spreken.

De hele school was een dag in het museum te gast. Leerlingen en leerkrachten kregen uitleg over de persoon en het werk van Raoul De Keyser en volgden vier verschillende workshops. ‘ZOOM’ blijft het hele schooljaar lopen en brengt heel Sint-Rafaël samen rond kunst. We zijn erg blij met deze zeer uitgebreide en uiterst waardevolle samenwerking!

In memoriam Chris Schietse

Op 30 december 2018 is, heel onverwacht, onze ervaringsdeskundige Christiane Schietse (69) overleden.

Chris was een buitengewoon warme en moedige vrouw. Toen ze 25 jaar geleden haar zicht verloor, zette ze met de hulp van Licht en Liefde haar leven voort, even actief, creatief en sociaal als tevoren. Ze werd ook bestuurslid van onze vereniging VeBeS. En toen ze zich engageerde als ervaringsdeskundige, ontdekte ze een nieuwe passie: vertellen over haar leven als blinde persoon. Dat heeft ze vele jaren gedaan, tot eind 2018, bij ons inleefproject XiNiX in Varsenare en op locatie in scholen en verenigingen.

“Ik doe het zo graag!” zei ze. “Want zo doe ik iets voor mensen!” Haar enthousiasme was reuzengroot. We zullen haar zo missen… Aan haar familie bieden we onze zeer oprechte, intense deelneming aan.

“Als je iets ergs hebt of je niet goed voelt”, zei Chris, “dan hoef je niet de wereld te verzetten. Begin met kleine dingen. Probeer altijd een klein stapje te doen. Zonder dat je het weet, ben je met iets bezig.” Vaarwel, lieve Chris.

In memoriam Marcus Cumberlege

Op 30 december 2018 is in Brugge de dichter Marcus Cumberlege (80) overleden. U kent hem misschien als meesterlijk vertaler van ons inclusieve kinderboek ‘Rare snuiters’ in het Engels.

Marcus werd geboren in Antibes (Frankrijk). Hij woonde in Londen, Cork, Madrid, Peru, terug Londen, Parijs en Connemara tot hij zich in 1972 met zijn Vlaamse vrouw Maria in Brugge vestigde. Als dichter kreeg hij de prestigieuze Eric Gregory Award en publiceerde hij vele prachtige bundels. Meestal schreef hij in zijn moedertaal, maar soms ook in het Nederlands, bijvoorbeeld als stadsdichter van Brugge. Hij beheerste verschillende stijlen en bezat een heerlijke (Britse) humor.

Marcus was een lieve, warme, geëngageerde man. Zijn poëzie vind je op de website van Marcus. We bieden de familie onze zeer oprechte deelneming aan en eren Marcus met een van zijn prachtige Snizzly Snouts-vertalingen: de rups…

A caterpillar doesn’t mind
leaving a leg or two behind
and once it learns to multiply
it turns into a butterfly.

Wereld Braille Dag 2019

Elk jaar onderstreept de Wereld Blinden Unie (WBU) het belang van braille met een WERELD BRAILLE DAG op 4 januari. De wereld wordt dan herinnerd aan het recht van blinde mensen op teksten in braille. Nu hebben ook de Verenigde Naties (VN) deze dag officieel ingevoerd.

Artikel 9 van het VN-VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP roept de staten op om in publiek toegankelijke gebouwen en andere faciliteiten wegwijzers in braille aan te brengen. Artikel 21 vraagt om informatie te voorzien in braille. Artikel 24 ten slotte stelt dat het makkelijker moet worden om braille te leren.

Daarnaast is er het VERDRAG VAN MARRAKESH (niet te verwarren met het gelijknamige verdrag over migratie), dat alle lidstaten die het hebben geratificeerd (waaronder België) verplicht om lectuur in braille en andere toegankelijke leesvormen te garanderen.

Er zijn echter grote uitdagingen, zegt de WBU. In de meeste gewone scholen wereldwijd wordt braille niet onderwezen en er is een groot gebrek aan bevoegde leerkrachten. Het ontbreekt aan beleid en wetgeving. Apparatuur en papier zijn voor de meeste blinde mensen duur, vooral in landen waar het inkomen laag is. Veel overheden stellen er geen middelen voor ter beschikking.

Daarom roept de WBU de staten op om de Wereld Braille Dag te erkennen, de wetgeving en administratie aan te passen zodat al wie dat nodig heeft braille kan leren, geschikte leerkrachten op te leiden, het Verdrag van Marrakesh te ratificeren en in wetgeving omzetten als dat nog niet gebeurd is en budgetten te voorzien voor brailleonderwijs.

Meer info vind je op http://www.worldblindunion.org/English/news/Pages/UN-General-Assembly-affirms-World-Braille-Day.aspx
 

24 procent van de websites is vlot toegankelijk

Leven zonder internet wordt stilaan onmogelijk. Toegang tot online informatie en diensten is een fundamenteel recht. Helaas wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, spraakcommando's gebruiken of de video niet horen. Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden.

Meer dan duizend hogeschoolstudenten hebben in opdracht van AnySurfer een steekproef van 186 Belgische websites gecontroleerd. Slechts 24 procent bleek vlot toegankelijk. Het goede nieuws: tien jaar geleden was dat amper 4 procent.

Lees de Toegankelijkheidsmonitor 2018.

Europa verplicht al zijn lidstaten om vóór september 2018 eigen wetgeving te schrijven die de toegankelijkheid van overheidswebsites, -apps en -documenten garandeert. Een toegankelijke website bouwen hoeft niet moeilijker of duurder te zijn, maar dan moet iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en niet te vergeten, de opdrachtgever.

AnySurfer is een project van Licht en Liefde. We willen dat mensen met een handicap vlot mee kunnen in de digitale wereld. AnySurfer traint webwerkers, test websites en digitale documenten, geeft advies om ze toegankelijker te maken en sensibiliseert studenten, docenten en het grote publiek.

Baanbrekende nieuwe wetgeving over toegankelijke lectuur

In juli 2018 heeft de federale regering het wetsontwerp goedgekeurd dat het 'Verdrag van Marrakesh' toepast in België. Boeken in aangepaste vorm voor mensen met een leesbeperking zullen ongehinderd kunnen circuleren, over lands- en taalgrenzen heen. De wet treedt in werking op 18 oktober.

Wereldwijd wordt het aantal personen met een visuele beperking geraamd op 314 miljoen, waarvan 90 procent in een derdewereldland leeft. Slechts 5 procent van de gedrukte publicaties zijn beschikbaar in een ander leesformaat (braille of audio). Er zijn ook heel veel andere mensen met een leesbeperking, zoals personen met dyslexie of afasie.

Op 28 juni 2013 werd in Marrakesh (Marokko) een baanbrekend internationaal verdrag ondertekend. Het bindende Verdrag van Marrakesh maakt lectuur toegankelijker voor alle mensen met een leesbeperking, met respect voor de internationale copyrightregels.

Er wordt een recht geïnstalleerd op de reproductie van gedrukte boeken in aangepast leesformaat en op de uitleen en verspreiding ervan. Alle dragers komen in aanmerking: materieel (braille, audio-cd) en online (download of streaming). De vrijstelling van copyrightvergoeding alleen voor erkende organisaties die zich tot de doelgroepen richten. Voor commerciële luisterboeken moeten nog steeds auteursrechten worden betaald. Bovendien komen mensen zonder leesbeperking niet in aanmerking om de niet-commerciële luisterboeken aan te schaffen of te ontlenen.

Grensoverschrijdende uitleen en verspreiding worden mogelijk via een landelijke ‘geautoriseerde organisatie’. Zo krijgen Vlaamse lezers eindelijk ook toegang tot bv. Franse, Engelse en Spaanse boeken.

De Belgische wetgeving is een mijlpaal, waar ook Licht en Liefde heel blij mee is!

Koor van Licht en Liefde zoekt postkaarten

Licht en Liefde Heem in Varsenare heeft een koor met de naam ‘LaSperanza’ (Italiaans voor ‘hoop’). De leden zijn blinde en slechtziende mensen van 25 tot 81 jaar. In 2020 werkt LaSperanza een groot project uit: een muzikale reis rond de wereld. Daarvoor zoekt het enthousiaste koor postkaarten uit zoveel mogelijk landen.

Heb je buitenlandse postkaarten die weg mogen? Stuur ze naar Eef Leenknecht, Oudenburgweg 45, 8490 Varsenare. Heel erg bedankt!

Ons 'Oog@telier' in Kortrijk nam een vliegende start

Op 1 juni 2018 heeft Licht en Liefde in Kortrijk het 'Oog@telier' geopend. Dat is een gloednieuw hedendaags activiteitencentrum voor mensen met een visuele (meervoudige) beperking. Het draaide meteen op volle toeren.

U vindt het Oog@telier op het Lange Munteplein 5, tegenover het vlaamsoogpunt Kortrijk. Actieve blinde en slechtziende personen uit de regio kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom in de gezellige ontmoetingsruimte.

Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op met Veerle Vereecke: vereecke.veerle@lichtenliefde.be of oogatelier@lichtenliefde.be, tel. 050 40 50 40.

Nieuwe braillestandaard

De Vlaamse en Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille – waaronder Licht en Liefde – werken sinds 2017 samen in de Braille Autoriteit. Daar maken ze samen heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen.

Onlangs heeft de Braille Autoriteit een nieuwe versie vastgelegd van de zespunts-braillestandaard. De vorige versie dateerde van 2005. Met de nieuwe standaard wil de Braille Autoriteit de kwaliteit van alle taaluitingen in braille verbeteren.

Switch-personeel laat zich trainen door Licht en Liefde

SWITCH, verdeler van de Apple-producten, werkt samen met Licht en Liefde om haar blinde en slechtziende klanten beter te kunnen helpen.

Zowel iPad en iPhone als Mac zijn standaard toegankelijk voor mensen met een visuele handicap, maar het 'wat' en 'hoe' zijn nog onvoldoende bekend. Daarom krijgen alle 153 medewerkers van de verschillende Switch-winkels een speciale training. Ze leren de gebruiksmogelijkheden kennen en leven zich in met behulp van simulatiebrillen. Zo kunnen ze voortaan iedereen optimaal van dienst zijn, ook de ongeveer 240.000 landgenoten met een visuele handicap.

Licht en Liefde is heel blij dat Switch als eerste Belgische onderneming deze zeer belangrijke stap zet!

Beluister 'Stadsinfo Gent' online

Elke maand vindt u in het Gentse stadsmagazine 'Stadsinfo Gent' een pak nuttige en interessante informatie.

Dit tijdschrift wordt ingelezen door Blindenzorg Licht en Liefde. Iedereen kan vrij luisteren op de webpagina van de Stadsinfo Gent. Deze pagina is nog niet erg bekend. Test ze eens uit! Gentenaars die de Stadsinfo liever op Daisy-cd ontvangen, kunnen zich gratis abonneren: gentinfo@stad.gent, tel. 09 210 10 10.

“We want you for our studio!"

De opnamestudio van Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare heeft nood aan extra voorleesstemmen. Help ons en ontdek je nieuwe passie!

Licht en Liefde maakt gesproken boeken, tijdschriften en andere documenten voor mensen met een leesbeperking. Dat gebeurt in zes studio’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. De voorlezers zijn enthousiaste vrijwilligers. In alle studio’s zijn nieuwe kandidaten welkom. Vertel het voort!

Lees meer info voor kandidaat-voorlezers

Brochure over het persoonsvolgend budget

De brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen en wie in aanmerking komt.

U vindt er ook alle info over de aanvraagprocedure en de manier waarop over uw aanvraag beslist wordt.

Verder geeft de brochure een kort overzicht van de dienstverlening van het VAPH: rechtstreeks toegankelijke hulp, hulpmiddelen en aanpassingen en intensieve of frequente ondersteuning van handicapspecifieke diensten.

U kunt de brochure downloaden. Ze is ook in gesproken vorm op Daisy-cd te verkrijgen, via publicaties@transkript.be.

Gratis reizen met Mobib- of verminderingskaart

Als blinde of slechtziende persoon krijgt u van de FOD Sociale Zaken een ‘nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer’, waarmee u gratis kunt reizen met De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Daarnaast kunt u een ‘kaart kosteloze begeleider’ aanvragen, uitgereikt door de NMBS, maar ook geldig bij De Lijn, TEC en MIVB.

Onlangs liet De Lijn blinde en slechtziende personen weten dat ze vanaf 1 januari 2018 gebruik kunnen maken van de Mobib-kaart. Dat zorgde voor ongerustheid. Het leek alsof iedereen moest overstappen naar een Mobib-kaart. Dat is niet het geval!

De nationale verminderingskaart en de kaart kosteloze begeleider blijven geldige vervoerbewijzen bij De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bij De Lijn en de MIVB hebt u de keuze: ofwel blijft u uw verminderingskaart gebruiken, ofwel laat u een gratis contract op uw Mobib-kaart zetten (in plaats van het vroegere papieren abonnement).

De Mobib-kaart is normaal gezien vijf jaar geldig. De limiet staat op de kaart gedrukt. De reisproduct-contracten die op de kaart gezet worden, hebben een maximale geldigheidsduur van één jaar (bij De Lijn) of drie jaar (bij de MIVB). Als er een gratis abonnement op uw Mobib-kaart staat, wordt dat contract automatisch verlengd, dus zonder dat u daar iets voor moet doen. Na vijf jaar moet u in de Lijnwinkel of in een MIVB-verkooppunt een nieuwe Mobib-kaart halen, tegen betaling van de administratiekost (momenteel 5 euro).

De verschillende contracten van De Lijn en de MIVB kunnen samen op één Mobib-kaart worden gezet. U hebt dus maar één Mobib-kaart nodig, naar keuze van De Lijn of de MIVB. Elke maatschappij kan alleen haar eigen producten op uw kaart laden. Als u bijvoorbeeld op uw Mobib-kaart van De Lijn een reisproduct-contract van de MIVB wilt laden, moet u uw kaart eerst aan een loket van de MIVB laten registreren. Vanaf dat moment wordt uw Mobib-kaart ook door de MIVB erkend.

Opgelet: uw nationale verminderingskaart (blauwe kaart) en uw begeleiderskaart kunt u tot nader order niet op een Mobib-kaart laden. U moet die kaarten nog steeds tonen in de bus of tram als u ze gebruikt om gratis te reizen. U hebt dus de keuze: ofwel reist u met een gratis abonnement op uw Mobib-kaart, ofwel toont u uw verminderingskaart. Voor de Brusselse metro hebt u echter wel een MOBIB-kaart nodig: zonder die kaart geraakt u niet door de toegangspoortjes van de metrostations. Bij de NMBS is het nog niet mogelijk om uw gratis abonnement op de MOBIB-kaart te laten plaatsen.

Reizigers van De Lijn die een Mobib-kaart gebruiken, moeten die bij de start van elke rit scannen. Dat kan aan een bakje dat zich op vaste plaatsen in de bussen en trams bevindt. U hoort een hoge toon als het oké is, een lage als de kaart niet aanvaard wordt. Blinde en slechtziende personen hoeven hun kaart bij gebruik niet te scannen. Toch wordt gevraagd om het te doen, in de mate van het mogelijke. De scangegevens worden immers gebruikt om het aanbod van De Lijn maximaal af te stemmen op de vraag.

(Met dank aan de Centrale Diensten van De Lijn)

De European Disability Card

Voortaan kunnen personen met een handicap de Europese handicapkaart aanvragen.

Deze gratis kaart bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Het is een officiële kaart die uitgereikt wordt door o.a. de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze wordt voorlopig in acht Europese landen erkend. Naast België zijn dat Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Het idee voor de kaart komt uit België!

Vraag uw kaart aan en geniet van de voordelen. Eindelijk hebt u een eenvoudig en officieel bewijs van uw handicap. Het zal wel nog niet direct overal aanvaard worden: een dergelijk initiatief moet groeien en ingeburgerd geraken...

VERRAS IEMAND MET EEN RARE SNUITERS-CADEAUPAKKET!

'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau: is dat geen goed idee?

Wij bezorgen de persoon van uw keuze tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee unieke blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem.

Via zo'n wonderlijk (relatie)geschenk steunt u Licht en Liefde extra. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be of hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be - tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52.

XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen

Bent u blind of slechtziend en enthousiast? Werkt u graag met mensen, groot en klein? Dan is dit iets voor u: XiNiX zoekt ervaringsdeskundigen om het team uit te breiden!

Bij XiNiX laten we ziende mensen op een aangename en creatieve manier kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Onze ervaringsdeskundigen leven zich enorm uit, ze zouden XiNiX niet meer willen missen! Maar er komen steeds meer bezoekers en dus hebben we ook meer medewerkers nodig.

Hebt u zin om te helpen? Wilt u meer info of hebt u vragen? Neem gerust contact op met Nick Mermans  en Priegel Koelman van XiNiX (Blindenzorg Licht en Liefde), Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare, tel. 050 40 60 15, xinix@lichtenliefde.be

 

De Bijbel helemaal toegankelijk

Licht en Liefde en Luisterpuntbibliotheek hebben samen de Bijbel omgezet in Daisy-luistervorm én in braille. Deze Bijbelversie is een unicum in het Nederlandse taalgebied. Ze is volledig toegankelijk voor personen die blind of slechtziend zijn en voor mensen die omwille van MS, afasie of dyslexie geen gewone boeken kunnen lezen.

In samenspraak met de Vlaamse en Nederlandse Bijbelstichting hebben we de Willibrordvertaling uit 1995 als basis genomen.

De brailleversie van de hele Bijbel bestrijkt ruim twee meter! Maar vooral de Daisy-luisterversie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Vijfentwintig vrijwilligers hebben de ruim zeventig Bijbelboeken ingelezen. Alles beluisteren kost u meer dan vijf dagen en nachten: 128 uur en 16 minuten om precies te zijn.

Deze versie is bovendien omgezet in full-text-full-audio: de studiotechnici van Licht en Liefde hebben de audio-opnames met de elektronische tekstversie gesynchroniseerd. Zo is het mogelijk om de tekst tegelijk op het scherm van een computer, iPad of smartphone te lezen, waarbij de voorgelezen zin oplicht.

Elk Bijbelboek kan via Luisterpunt geleend worden op Daisy-schijfjes of geprint in braille. U kunt ook online lezen (downloaden of streamen). Wilt u de volledige Bijbel in Daisy kopen, dan is die tegen kostprijs (40 euro) verkrijgbaar bij Licht en Liefde (050 40 60 52, hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be).

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE