Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Proef het jubileumbier van onze vereniging

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

VeBeS viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan!!

Het grote verhaal van onze vereniging VeBeS begon eigenlijk al in 1923. Maurice Duyvewaardt en André Vanlersberghe, twee priester-leraars van het Koninklijk Instituut Spermalie in Brugge voor blinde en dove kinderen, richtten toen ‘Licht en Liefde voor onze Blinden’ op. Officieel startte de ‘Blindenbond Licht en Liefde’ in 1924. De eerste voorzitter was René Van Reybrouck.

Reeds vanaf januari 1924 verscheen elke maand het braille-ledenblad ‘Rooms Licht’, voorloper van het huidige ledenblad ‘Tibsz’. Het maandblad bracht blinde mensen met elkaar in contact, liet hen kennismaken met de diensten van Licht en Liefde en hield hen op de hoogte van belangrijke informatie.

In 1934 werd een actieplan uitgezet om te decentraliseren. Spoedig kwamen er overal regionale afdelingen: in 1934 in Brugge en Antwerpen, in 1935 in Kortrijk, Hasselt, Gent en Leuven. Plaatselijke comités ontstonden in Sint-Niklaas, Turnhout, Mechelen, Brussel, Lier, Aalst, Ninove en Oostende. Brussel zou al snel uitgroeien tot de zevende regio. De algemene leiding bleef in Brugge gevestigd.

Het aantal leden groeide stelselmatig: in 1934 waren er tweehonderd, in 1942 meer dan duizend, in 1944 al vijftienhonderd. Vandaag telt VeBeS maar liefst tweeduizend leden. Er zijn ook tal van vrijwilligers.

In 1947 werd de ‘Blindenbond Licht en Liefde’ een aparte vzw. Die zelfstandige vereniging bleef wel nauw samenwerken met het nazorgwerk. In 1981 kreeg de Blindenbond een nieuwe naam: ‘Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde’, kortweg ‘VBSLL’. Maar dat klonk een beetje moeilijk en daarom maakten velen er ‘VBS’ van. In 2002 werd een afkorting bedacht die nog beter in de mond lag: ‘VeBeS’. Zo heet de vereniging nog steeds.

De VeBeS Triple-C

Om het jubileum van VeBeS te vieren, hebben hobbybrouwers Kris Noels (lid van de vereniging) en zijn vrouw Ann Hillen (die er vrijwilliger is) een bier gebrouwen: de VeBeS Triple-C. De ‘C’ verwijst naar het honderdjarig bestaan.

Dit bier is ontstaan uit een recept dat Kris en Ann al meerdere malen gebrouwen hadden en dat bij iedereen binnen de werkgroep ‘honderd jaar VeBeS’ dadelijk in de smaak viel. Aangezien hun hobbybrouwerij te klein was, besloten ze om het VeBeS-bier samen met Jef Goetelen in zijn brouwerij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel op grotere schaal te brouwen.

De VeBeS Triple-C is een bier van 7,5%, vakkundig gebrouwen uit een 3-granenrecept, namelijk pils, tarwe en pale. Pils zorgt voor de basissmaak, waar pale meer body en kleur aan het bier geeft en dus een vollere mout en een subtiele broodachtige smaak toevoegt. Tarwe zorgt dan weer voor de lichtheid en de frissere toets aan het bier. De zorgvuldig uitgekozen kruiden en gist geven de VeBeS Triple-C zijn unieke karakter.

Je kunt onze trots dus het best omschrijven als een toegankelijke, niet al te bittere trippel met een frisse citrustoets en een krachtige afdronk. Kortweg de ideale dorstlesser, die tevens perfect past bij een grote diversiteit aan gerechten.

Vanaf maart 2024 wordt de VeBeS Triple-C het hele jaar door geschonken op diverse activiteiten van de vereniging. Je kunt het bier vanaf ook in de vorm van een sixpack aankopen.

Het honderdjarige VeBeS is klaar om een nieuwe eeuw te starten!

Lees meer over VeBeS