Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Wonen / Dagbesteding

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Het lukt mij niet om zelfstandig te wonen en/of zinvol actief te zijn…

  • Is er ergens een warme thuis voor mij, een aantal dagen of permanent?
  • Krijg ik daar ondersteuning op maat, volgens mijn noden en wensen?
  • Waar vind ik fijne en waardevolle activiteiten, op mijn manier?

Ontdek wat Licht en Liefde voor u kan betekenen!

Licht en Liefde Heem vzw is een sociale ondernemer in de zorg, innoverend en kwalitatief hoogstaand. Onze grote expertise is de ondersteuning van personen met een visuele en vaak meervoudige beperking die extra noden hebben.

Wij bieden vraaggestuurde ondersteuning met als motto: “gewoon waar mogelijk, speciaal waar het moet”. Dat gebeurt vanuit rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) en persoonsvolgende financiering. We houden optimaal rekening met uw mogelijkheden, uw netwerk en wat reguliere diensten te bieden hebben.

U kunt bij ons wonen in Varsenare, ofwel een aantal dagen per week overdag naar ons komen (in Varsenare of Kortrijk) om waardevol actief te zijn of te ontspannen, volgens uw mogelijkheden en wensen. Elke bewoner en elke dagdeelnemer is uniek; onze ondersteuning sluit aan op ieders persoonlijke wensen. Samen met u en uw netwerk wordt een handelingsplan opgemaakt, waarbinnen de ondersteuningsnoden afgesproken worden.

 

WONEN

Het woonproject van Licht en Liefde in VARSENARE telt 3 leefgroepen, elk in een gloednieuwe woning. In twee woningen is continue ondersteuning gegarandeerd en staat de focus op ‘zorg’. De derde woning heeft 10 studio’s. Elke woongroep wordt ondersteund door een team van woonbegeleiders met de nodige handicapspecifieke expertise. We helpen u volgens uw wensen en betrekken u maximaal bij de organisatie van de zorg en ondersteuning.

U hebt uw eigen kamer of studio, met alle nodige faciliteiten. Er is een gemeenschappelijke leefruimte en keuken, een terras en een tuin.

Elke woongroep heeft een huismoeder die, samen met de bewoners, instaat voor het onderhoud van de kamers en de leefruimtes. Volgens uw mogelijkheden krijgt u een aantal huishoudelijke verantwoordelijkheden. De studiobewoners nemen het roer van hun dagelijks leven af en toe zelf in handen.

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de ondersteuningsfrequentie: van een aantal logeerdagen tot 7 op 7 woon- en dagondersteuning. Alle opties zijn bespreekbaar. Dag en nacht wordt permanentie geboden.

In PELT, VELTEM, GENT en VARSENARE staan nieuwe woonprojecten op stapel in een zorg-asistentie-context. Onze visie is dat de persoon in eerste instantie aan 'self-management' doet, om in tweede instantie te kunnen terugvallen op een 'communitiy' van buren, vrijwilligers en professionelen. Info: directie@lichtenliefde.be

 

WAARDEVOL ACTIEF ZIJN

In VARSENARE (Oudenburgweg 40) biedt Licht en Liefde Heem diverse mogelijkheden voor zin- en waardevol werk, andere activiteiten en ontspanning, zowel binnen als buiten de organisatie. Uw interesses zijn bepalend.

In alle Vlaamse provincies hebben wij een activiteitencentrum: het 'Oog@telier'. Actieve blinde en slechtziende personen kunnen er terecht voor beweging, waardevolle dagbesteding en ontmoeting. Iedereen is welkom. Interesse? Kom gerust eens langs! Neem vooraf contact op: oogatelier@lichtenliefde.be, 0493 18 63 65

 

WE ZIJN ER HELEMAAL VOOR JOU.

Hebt u interesse of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken om alle mogelijkheden te verkennen?
Neem dan contact op met:

Wat met de financiering? Die gebeurt bij voorkeur via vouchers (persoonsvolgende financiering). De frequentie en intensiteit van woon- en dagondersteuning en de intensiteit van de ondersteuning bepaalt het aantal punten. Bij logeren en dagondersteuning kan ook via RTH gewerkt worden. Daarnaast betaalt u een vaste woonkost per maand (of per dag bij logeren) en leefkosten per aanwezigheidsdag.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk: ‘Uw sociaal netwerk behouden en vernieuwen