Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Uw sociaal netwerk behouden en vernieuwen

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Ik wil een sterke band behouden met familie, vrienden en buren. Graag wil ik ook nieuwe mensen leren kennen...

  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden me blijven begrijpen? Wie leert me met hen om te gaan in mijn nieuwe situatie?
  • Hoe kan ik me veilig en doeltreffend verplaatsen naar het werk, naar vrienden of om mijn hobby's te blijven beoefenen?
  • Hoe leer ik mensen kennen die hetzelfde hebben doorgemaakt en die me kunnen leren hoe ik actief kan blijven en meer van het leven kan genieten?

Ontdek wat Licht en Liefde voor u kan betekenen!

Een verminderd of weggevallen zicht hoeft uw sociale contacten totaal niet in de weg te staan. Samen ruimen we de hindernissen op.

Het klassieke obstakel  is verminderde mobiliteit. Ook daar weten wij raad mee. Volgens uw wensen leren we u terug op pad te gaan, te voet of met het openbaar vervoer. Dat is van groot belang om in de running te blijven en u goed te voelen. Kunt u niet goed meer uit de voeten omwille van uw leeftijd? Dan zoeken we samen met u naar oplossingen om toch weg te kunnen of thuis mensen te zien.

Vaak leidt verminderd zicht in het begin tot misverstanden en onhandige communicatie. U bent bang om de mensen rondom u te overbelasten... maar misschien vraagt u hen juist te weinig om hulp? Wat ook regelmatig gebeurt, is dat familieleden de slechtziende of blinde persoon overbemoederen. Dat kan even lastig zijn als aan uw lot overgelaten worden. Vanuit onze ruime ervaring kunnen wij u helpen om vermeende of echte omgangsproblemen uit de wereld te helpen, met een zachte maar doeltreffende aanpak.

Zoals het belangrijk is om in de 'gewone wereld' te blijven meedraaien, zo doet het ook deugd om contact te hebben met mensen die in dezelfde situatie zijn als u. Wij helpen u om die mensen te vinden. En wist u dat Licht en Liefde een bloeiende vereniging heeft? Bij VeBeS leer je warme, begrijpende ervaringsgenoten kennen. Praten, ontspannen en cultuur opsnuiven, uitstappen of reizen maken: het kan allemaal, op een volledig toegankelijke manier!

WE ZIJN ER HELEMAAL VOOR JOU. Contacteer ons via uw vlaamsoogpunt.

Laurent vertelt...

Als kok had Laurent Lovinfosse (Oostende) een heel druk bestaan. Weinig thuis, geen tijd voor hobby’s. Tot hij als late vijftiger plotseling zwaar slechtziend werd. Hij vertelt ons hoe Licht en Liefde hem geholpen heeft om zijn leven terug in handen te nemen.

“En nu?” dacht Laurent, alleen thuis in zijn appartementje. “Je staat plotseling nergens meer. Gelukkig had de maatschappelijk assistente in het ziekenhuis mij gevraagd of ze Licht en Liefde mocht inschakelen. Zo is Sarah hier gekomen.

We hadden een heel goed gesprek. Ik vertelde wie ik was, wat ik deed en wat er aan de hand was. Ze luisterde naar mijn verhaal, mijn noden en wensen. Samen stippelden we een plan uit.

Ik schreef me in bij de revalidatie in Gent. Daar leerde ik onder meer met de witte stok lopen. We oefenden het volledige traject in van Oostende naar Gent, met trein en tram.

Lieve en Liesbeth van Licht en Liefde hebben me heel goed geholpen om het dagelijks leven weer in handen te nemen. Ik doe zoveel mogelijk zelf. Vier uur per week krijg ik hulp in het huishouden. Met mijn was ga ik naar de wasserij en boodschappen doe ik hier in de buurt. Ik heb de route geleerd en neem mijn tijd. Wat ik niet zie, vraag ik.

Ik volg kookles bij Licht en Liefde. Al ben ik dan kok, ik moet nu trucjes leren om te koken zonder te zien. Verder lees ik veel luisterboeken en uiteraard de tijdschriften van Licht en Liefde. Ik heb twee beeldschermloepen: een grote en een kleintje voor mijn post. Mijn computer is uitgerust met vergroting, spraak en een toetsenbord met grote letters. Zo kan ik terug volop communiceren op verschillende manieren. Licht en Liefde heeft me geholpen om het juiste materiaal te vinden en me ermee leren werken. Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik ben altijd bezig.

Bij VeBeS, de vereniging van Licht en Liefde, neem ik aan activiteiten deel. Een gewone babbel aan de koffietafel vind ik al heel belangrijk. Zo leer je immers mensen kennen. Ik heb er al enkele nieuwe vrienden gevonden. En toen er grote werken waren aan het station van Brugge, kwam Jan mij daar ophalen om naar activiteiten van VeBeS te gaan. Hij is volledig blind, maar kent Brugge op zijn duimpje!

Familie heb ik niet en van mijn oude vrienden komt er niemand meer. Dan is dat zo, hé. Het helpt niet als ik erover treur. Ik heb nu nieuwe vrienden.

Ik ben heel positief. Klagen haalt niets uit. Het gebeurt natuurlijk dat ik een moment in de put zit, maar dat gaat rap voorbij. Je mag je er niet in wentelen. Er zijn allerlei kansen, maar je moet ze wel grijpen. Als je niets probeert, kom je niet verder. Sommige mensen hebben wel wat tijd nodig om de stap te zetten.

Al bij al heb ik veel geluk gehad. Ik mag er niet aan denken dat Licht en Liefde er niet was geweest. Dan stond ik nergens, terwijl ik nu terug een leven heb. We hebben al een heel mooie weg afgelegd!

Uit dankbaarheid voor wat anderen voor mij doen, ben ik gestart met vrijwilligerswerk. Dat kan bij Licht en Liefde, maar ik zet mij in voor de dienst Thuisoppas van CM. Momenteel volg ik een cursus gesprekstechnieken. De lessen komen per mail. Het boeit me! Ik heb ook een cliënt, die ik kan helpen vanuit mijn eigen levenservaring."

Ga naar het volgende hoofdstuk: 'Herscholing'