Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

VERKIEZINGEN 9 JUNI: Wat zijn onze politici van plan met zorg en welzijn?

De komende verkiezingen worden heel belangrijk voor de zorg- en welzijnssector. Hoe willen de partijen personen met een handicap ondersteunen? Er heerst veel bezorgdheid: denk maar aan de geïntegreerde zorg, de wachtlijsten, de financiële druk op organisaties en de krapte op de arbeidsmarkt.

Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, sprak met 6 leden van het Vlaams Parlement die zorg en welzijn opvolgen. Het zijn Hannes Anaf van Vooruit, Katrien Schryvers van CD&V, Lise Vandecasteele van PVDA, Koen Daniëls van N-VA, Jeremie Vaneeckhout van Groen en Maurits Vande Reyde van Open VLD. Zij vertellen uitgebreid hoe ze kijken naar de verschillende problemen. In een zevende interview reageert Hilde Crevits op de verschillende bezorgdheden en blikt ze terug op haar jaren als minister van Welzijn en Volksgezondheid.

Beluister alle interviews als podcast op Spotify, bekijk ze op YouTube of deel ze via Facebook of LinkedIn. Zeer interessant voor al wie begaan is met personen met een handicap!

VACATURE: activiteiten-begeleider in Varsenare

Zet je mee je schouders onder een fijn activiteitenaanbod voor personen met een beperking? Licht en Liefde zoekt een voltijds activiteitenbegeleider voor het oogatelier in Varsenare!

Je komt terecht in een team dat mensen met een visueel-meervoudige beperking ondersteunt. Er is een vaste atelierwerking en een vrije werking waarbij je zelf activiteiten organiseert. Je zorgt mee voor een huiselijke sfeer, bouwt een unieke relatie op met de cliënten en zet in op hun zelfstandigheid.

Een sociaal gericht diploma is een pluspunt, maar we zoeken vooral iemand die in onze unieke organisatie een stukje van zichzelf wil binnenbrengen. Je krijgt voldoende tijd en mogelijkheden om de werking te ontdekken en alles te leren wat je nodig hebt!

Mail je motivatiebrief en cv naar directie@lichtenliefde.be.

VACATURE: expert in Brussel

Heb jij een groot hart voor mensen? Licht en Liefde zoekt een mobiel-ambulante collega die voltijds mensen met een visuele beperking ondersteunt!

Je doorkruist jouw eerstelijnszone om je cliënten vraaggestuurd te helpen. Je bouwt een unieke, warme band met hen op. Vragen over hulpmiddelen, aanpassingen, administratie, mobiliteit, … kun jij allemaal beantwoorden. Geen paniek: de kennis steek je bij ons op, met je goesting om voortdurend bij te leren! Je hoort bij een team van 50 experten, waarvan 9 in Brussel en Vlaams-Brabant.

Een diploma in een sociale richting – of gelijkwaardig door ervaring – is een pluspunt, maar geen vereiste. Je hebt een rijbewijs.

Mail je motivatiebrief en cv naar directie@lichtenliefde.be.

Licht en Liefde op prestigieus literair festival

Listowel Writers Week is het oudste literaire festival van Ierland – hét land van schrijvers en boeken. Zaterdag 1 juni staat ‘Snizzly Snouts’ (Rare snuiters) er centraal.

Het is intussen 13 jaar geleden dat Licht en Liefde haar inclusieve prentenboekRare snuiters uitbracht. Er kwamen 5 drukken, een Engelse en een Franse vertaling. Het project werd ook meermaals bekroond. ‘Rare snuiters’ blijft populair en wordt vaak gebruikt in het onderwijs. Je kunt het boek bestellen bij Licht en Liefde.

Voice-overkunstenaar Karl Browne uit Dublin brengt de snuiters tot leven in Listowel. Op basis van de tekeningen van Freya Vlerick en de teksten van Jan Dewitte tovert hij een wondere wereld tevoorschijn voor kinderen van alle leeftijden, met of zonder visuele beperking. Met medewerking van Vision Ireland, onze Ierse projectpartner.

AnyWorx aanwezig op SightCity

Enkele collega's van AnyWorx, het expertisecentrum Visus en Werk van Licht en Liefde, waren aanwezig op SightCity in Frankfurt!

Sight City is 's werelds grootste beurs van hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. De bezoekers kunnen leveranciers ontmoeten en deelnemen aan diverse presentaties.

Met ons expertisecentrum AnyWorx richten we ons op hulpmiddelen die specifiek worden ingezet op de werkvloer, om zo de werkomstandigheden voor blinden en slechtzienden te verbeteren. Op die manier zetten we ons steeds in om van inclusieve werkplekken een prioriteit te maken.

Mee met de nieuwste ontwikkelingen

Bij Licht en Liefde staan we nooit stil. Onze toegankelijkheidsexpert en de oriëntatie- en mobiliteitsinstructeurs kwamen bijeen om de nieuwste mobiliteitsontwikkelingen te bespreken.

We blijven onze kennis bijschaven, verkennen nieuwe innovaties en delen waardevolle ervaringen. Streven naar vooruitgang is niet alleen voor onszelf belangrijk, maar vooral ook voor de mensen die we ondersteunen. We zoeken voortdurend naar manieren om de omgeving te verbeteren voor blinde en slechtziende personen.

Proef de VeBeS Triple-C

VeBeS, de ledenvereniging van Licht en Liefde, bestaat 100 jaar. Om dat te vieren werd de 'VeBeS Triple-C' gebrouwen!

Dit feestelijk biertje (7,5%), wordt ambachtelijk gebrouwen volgens een driegranenrecept: pils, tarwe en pale. Pils geeft het bier zijn basissmaak, terwijl pale zorgt voor body en kleur. Tarwe voegt lichtheid en een verfrissende toets toe.

Bestel een sixpack voor 16 euro via info@vebes.be, met vermelding van je woonplaats. Afhalen kan in je regionaal vlaamsoogpunt. Neem vooraf contact op in verband met de beschikbaarheid.

De Triple-C is ook verkrijgbaar tijdens activiteiten van VeBeS.

Het sociaal internetaanbod

Op 1 maart 2024 is een nieuw systeem voor het sociaal tarief telecom in werking getreden: het sociaal internetaanbod. Dat is een gunstig maximumtarief voor een internetverbinding op een vaste locatie. Het gaat om een maatregel voor personen en gezinnen in een kwetsbare situatie.

Je kunt het sociaal internetaanbod aanvragen bij Telenet (niet in Wallonië), Proximus of VOO (niet in Vlaanderen). Er zijn twee tariefformules:

  • ofwel een maximumprijs van 19 euro per maand voor internet op een vaste locatie met minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload) en met minstens 150 GB data.
  • ofwel een maximumprijs van 40 euro per maand voor internet in combinatie met één of meerdere andere diensten, afhankelijk van de telecomoperator. Op dit moment bieden de operatoren bijkomend enkel televisie aan.

Het is mogelijk om extra diensten toe te voegen aan de commerciële prijs. Je vergelijkt best het aanbod van de operatoren. Een korting van 50 procent op de installatiekosten is steeds inbegrepen.

Check of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod, Je kunt ook bellen naar het Contact Center van de Federale Overheidsdienst Economie op het gratis nummer 0800 120 33 (werkdagen tussen 9 en 17 uur), of mailen naar info.eco@economie.fgov.be.

Bij de aanvraag heb je je rijksregisternummer of identiteitskaart nodig. Je telecomoperator geeft het nummer door aan de FOD Economie. Die bekijkt of je aan de voorwaarden voldoet. Is het antwoord positief, dan gaat je nieuwe contract binnen de zeven kalenderdagen in.

Als je recht hebt op het sociaal tarief telecom oude regime, heb je niet automatisch recht op het sociaal internetaanbod: de voorwaarden zijn verschillend. Doe je niets, dan behoud je het sociaal tarief voor telecom volgens het oude regime.

Een nieuw logo

Licht en Liefde gelooft in inclusie en in de kracht van een vierzintuiglijke wereld. Deze visie zit voortaan vervat in één beeld: ons gloednieuwe logo!

Het logo bestaat uit vijf bloemblaadjes, die naar het midden wijzen. Elk blaadje heeft een andere kleur: groen, blauw, roze, geel, oranje. Die kleuren verwijzen naar de vijf waarden die we bij Licht en Liefde hoog in het vaandel dragen: eigenwaardigheid, levenswaardigheid, menswaardigheid, rolwaardigheid en gelijkwaardigheid!

We verwijzen hiermee ook naar het aloude blindenbloempje als symbool van onze warme organisatie, die in 2023 haar eeuwfeest vierde.

Geleidelijk aan zal onze nieuwe huisstijl de oude vervangen.

Alles groeit met licht en liefde. Laten we samen de wereld doen bloeien!
 

Vaarwel Tonia

Met grote droefheid melden we het overlijden van Tonia In den Kleef (63), kunstenaar en ervaringsdeskundige.

Van jongs af was Tonia sterk geboeid door kunst. Haar ouders namen haar mee naar tentoonstellingen en ze tekende. Details die ze niet kon zien, verzon ze zelf. Op school werd haar fantasie echter gesmoord: het moest ergens op lijken, wat niet lukte door haar slechtziendheid.

Toen ze langzaam blind werd, dacht Tonia dat kunst niet meer voor haar weggelegd was. Tot ze in 2008 gevraagd werd voor de stuurgroep van ‘Art in the Dark’, een project van Licht en Liefde dat mensen liet ervaren hoe je van kunst kunt genieten zonder te zien. Dat lag haar perfect. Ze zette die bewustmaking verder op haar eigen website.

Ook als kunstenaar vond Tonia haar weg, door te kiezen voor beeldhouwen. Vorig najaar werkte ze nog zeer enthousiast mee aan de expo ‘Hoogstpersoonlijk!’ van Licht en Liefde in het S.M.A.K. Daar toonde ze onder meer twee prachtige beelden van speksteen achter mat glas, zodat de bezoekers konden ervaren hoe het is om als slechtziende persoon een tentoonstelling te bezoeken.

Haar betrokkenheid bij ‘Hoogstpersoonlijk!’ betekende veel voor haar, vertelde ze ons. Voor ons ook, Tonia! Dank je wel voor alles. We zullen je missen…

Vragenlijst over sport en bewegen

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening? Dan nodigen we je uit om mee te doen aan een onderzoek over je zoektocht naar een (G-)sport of beweegactiviteit.

Vul de anonieme vragenlijst in. Ook mensen die niet aan sport doen, mogen dat doen.

Onderzoek helpt om de situatie te verbeteren!
 

Vragenlijst over brailleleesregels

De braillewerkgroep van de European Blind Union, waar ook Licht en Liefde aan deelneemt, wil in mei overleggen met de producenten van brailleleesregels. Daarom zouden we graag te weten komen hoe de (niet-)gebruikers van brailleleesregels over deze toestellen denken.

We hebben 18 vragen opgesteld. Wat is goed? Wat kan beter? De vragenlijst is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Bij de open vragen mag je ook in het Nederlands antwoorden als dat gemakkelijker voor je is.

Je kunt de vragenlijst invullen tot 29 februari. Dank voor je medewerking!

Beleef een onvergetelijke vakantie in de Franse Alpen

Al heel veel jaren organiseert een team van mensen met en zonder visuele handicap een wandelvakantie in de bergen. Dat gebeurt in samenwerking met VeBeS, de ledenvereniging van Licht en Liefde. Dit jaar trekken we van 8 tot 18 juli naar het Franse Châtel. Ga je mee?

Elke dag bieden eigen gidsen minstens drie prachtige dagtochten aan met een verschillende moeilijkheidsgraad. ’s Avonds zijn er activiteiten en kan je rustig bijbabbelen.

Deelnemen kan als blinde of slechtziende persoon (vanaf 16 jaar) of als begeleider. De prijs is 815 euro (11 dagen, volpension). VeBeS-leden krijgen korting, begeleiders gaan extra voordelig mee.

Meer info? Mail naar alpenkamp@vebes.be of bel Doreth Swinnen (0478 62 69 12) of Robby Swerten (0494 35 65 22).
 

De vlaamse ooglijn biedt een luisterend oor

Heb jij als slechtziende of blinde persoon nood aan een rustig gesprek? Bel de vlaamse ooglijn, een initiatief van het netwerk Licht en Liefde.

Met de vlaamse ooglijn richten we ons tot mensen die onlangs bij de oogarts een moeilijke diagnose kregen. Ze is er ook voor de partners, familie en vrienden van slechtzienden, voor professionals en voor wie al een tijdje moeilijkheden ondervindt door een visuele beperking.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers, de T-buddy’s, maken graag tijd om naar jouw verhaal te luisteren. Anonimiteit is gegarandeerd.

De T-buddy’s gaan samen met jou op zoek naar wat jij echt voelt en waar je nood aan hebt. Ze geven geen kant-en-klare oplossingen en lichten geen medische diagnoses toe. Wel kunnen ze jou in contact brengen met professionele hulpverleners, als je dat wilt.

Je kunt de vlaamse ooglijn bellen op maandag van 9 tot 16 uur en op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur. Het telefoonnummer is 024 86 86 86.

Een deugddoend jubileumfeest

Ruim vijfhonderd gasten, een wervelend programma en erg veel sfeer: het grote jubileumfeest van Licht en Liefde in Gent (8 december 2023) zindert nog na!

In Flanders Expo zetten we onze fijne medewerkers, enthousiaste vrijwilligers en schatten van sympathisanten in de kijker. We maakten ook ons nieuwe logo bekend. Licht en Liefde heeft bovendien een speels nieuw gezicht: het vrolijke en waardengedreven meisje Lilie!

De foto toont Hanne Decoutere, Herman Van Rompuy, Mei Lan Ng en Jan de Smedt, in gesprek op het feestpodium. Voor prachtige muziek zorgde het ensemble van Tcha Limberger.

We hebben ons nieuwe jasje aangetrokken en pakken vers enthousiasme getankt. Ga jij met ons mee op avontuur voor de volgende 100 jaar?

(Foto: Liliane Steyaert)

Militair Commando West-Vlaanderen concerteert voor Licht en Liefde

Het Militair Commando van de Provincie West-Vlaanderen schonk de opbrengst van zijn 45ste Galaconcert aan Licht en Liefde en twee andere vzw’s.

De indrukwekkende Sing Along, met Wim Opbrouck en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, bracht 3.000 euro op voor Licht en Liefde. Veel dank aan de mensen die dit mogelijk maakten!

(Foto: Militair Commando Provincie West-Vlaanderen)

Ontdek handige hulpmiddelen bij AnyTools

AnyTools is de nieuwe naam van de hulpmiddelendienst bij Licht en Liefde. Je vindt er tal van hulpmiddelen die het dagelijkse leven van mensen met een visuele beperking makkelijker maken. Onze experten helpen je graag. Zij speuren constant naar nieuwigheden en testen die grondig uit, samen met ervaringsdeskundigen.

Raadpleeg de catalogus van AnyTools

Het magazijn van AnyTools is gevestigd in Varsenare en bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur. Je kunt bellen op 050 40 60 52 of mailen naar hulpmiddelen@vlaamsoogpunt.be. Wil je langskomen, maak dan een afspraak.

Welkom bij het Digiloket Oost-Vlaanderen

Voel jij je ook nog ‘digibeet’ en wil je ‘digitaal’ worden? Kom naar het Digiloket in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304! Licht en Liefde en vzw Kompas zijn partners in het project Digibank Plus Oost-Vlaanderen. We helpen jou gratis als je digitale problemen ondervindt.

Concreet helpt het Digiloket jou online formulieren invullen of afspraken maken, inloggen bij je gemeente, bank of andere diensten, apps installeren of je smartphone/tablet instellen. Je kunt ook een tablet, laptop of andere hulpmiddelen lenen en er worden vormingen georganiseerd. Kom langs op dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur, of mail je vraag naar hallo@digibankplus.be. Welkom!

Digibank is een project van Vlaanderen.

Gezocht in Gent: digihelpers!

Ben je vertrouwd met Windows en bereid om gratis digitaal advies te geven aan bezoekers van ons digiloket (Digibank Plus)? Je hoeft geen digitaal expert te zijn: basiskennis, geduld en inlevingsvermogen zijn het belangrijkste. We hebben extra digihelpers nodig op dinsdag en donderdag tussen 9 en 12 uur, in de Kortrijksesteenweg 304. 

Wij zoeken ook slechtziende of blinde Android-gebruikers die vertrouwd zijn met TalkBack. Wil je je ervaring, kennis en tips delen met gebruikers die er nog niet (voldoende) vertrouwd mee zijn? We hebben een digicafé om ervaringen uit te wisselen en te oefenen.

Interesse of vragen? Neem contact op met Sarah: sarah.braeckman@lichtenliefde.be
 

AnyMedia maakte inclusieve wandelgids voor Gent

De nieuwe wandelgids van de stad Gent is gemaakt door AnyMedia, het expertisecentrum toegankelijke media van Licht en Liefde. AnyMedia kiest voor ‘Universal Design’: geen afzonderlijke publicaties voor bepaalde doelgroepen, maar producten die voor iedereen werken.

Niet zomaar een wandelgids dus! De multi-sensoriële brochure is goed bruikbaar voor iedereen, met voelbare foto's en beschrijvingen die je kunt beluisteren of bekijken in gebarentaal. Door de NFC-chips krijg je de beschrijving of het filmpje op je smartphone als je die tegen de brochure houdt.

Dit project is een primeur in toeristisch Vlaanderen en krijgt steun van Toerisme Vlaanderen. Binnenkort volgen gelijkaardige publicaties in andere steden en op diverse locaties!

Meer info: Erik De Snerck, erik.de.snerck@vlaamsoogpunt.be of Alain Cloet, alainudprojects@gmail.com

Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer

Ben of ken jij iemand met een visuele beperking die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.

We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be

Inclusieve wenskaart

‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets nieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’.

Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.

De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!

Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart

NIEUW: HUIS OP 'T OOG!

Licht en Liefde stelt een nieuw project voor: HUIS OP 'T OOG.

Dit is een cohousingproject mét sociaal karakter. Een thuis, waar je gewoon jezelf kunt zijn. Het wordt een plek waar bewoners zorgeloos kunnen wonen en voluit kunnen leven. Een plek die draait rond sociale duurzaamheid, met aandacht voor kwaliteit en comfort van leven en welzijn van bewoners, gebruikers én tijdelijke bezoekers, nu en in de toekomst.

Ben jij benieuwd wat dit project inhoudt? Stuur een mailtje naar Hans.Van.de.Vyver@lichtenliefde.be.

Zorg jij er mee voor dat dit project gerealiseerd kan worden? Neem een kijkje op ons Huis op 't Oog-platform en ontdek de mogelijkheden!