Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Nieuws

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Welkom bij het Digiloket Oost-Vlaanderen

Voel jij je ook nog ‘digibeet’ en wil je ‘digitaal’ worden? Kom naar het gloednieuwe Digiloket in het vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304! Licht en Liefde en vzw Kompas zijn partners in het project Digibank Plus Oost-Vlaanderen. We helpen jou gratis als je digitale problemen ondervindt.

Concreet helpt het Digiloket jou online formulieren invullen of afspraken maken, inloggen bij je gemeente, bank of andere diensten, apps installeren of je smartphone/tablet instellen. Je kunt ook een tablet, laptop of andere hulpmiddelen lenen en er worden vormingen georganiseerd. Kom langs op dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur, of mail je vraag naar hallo@digibankplus.be.

Op zaterdag 3 juni houdt Digibank Plus Oost-Vlaanderen  een opendeur in het Digiloket Wondelgem (bij vzw Kompas, Botestraat 131-133), van 9.30 tot 16 uur. Licht en Liefde geeft daar informatie en ook 5 digivormingen:

  • 9.45 tot 10.15 uur: Hoe gebruik je de iPhone als je minder goed ziet?
  • 10.30 tot 11 uur: Hoe gebruik je de iPhone als je blind bent?
  • 11.30 tot 12 uur: Hoe werk je met smartphone/tablet als je moeilijk kunt lezen?
  • 13.45 tot 14.15 uur: Hoe kun je een tablet en smartphone eenvoudiger bedienen?
  • 14.45 tot 15.15 uur: Smartphone/iPhone als hulpmiddel: interessante apps

Doorlopend krijg je hulp bij je digitale vragen. Er is een info- en hulpmiddelenstand, kinderanimatie, een koffiehoek en een film- en fotoreportage over zorgtechnologieën. Welkom!

Info: 0490 56 14 80, hallo@digibankplus.beDigibank is een project van Vlaanderen.

AnyMedia maakte inclusieve wandelgids voor Gent

De nieuwe wandelgids van de stad Gent is gemaakt door AnyMedia, het expertisecentrum toegankelijke media van Licht en Liefde. AnyMedia kiest voor ‘Universal Design’: geen afzonderlijke publicaties voor bepaalde doelgroepen, maar producten die voor iedereen werken.

Niet zomaar een wandelgids dus! De multi-sensoriële brochure is goed bruikbaar voor iedereen, met voelbare foto's en beschrijvingen die je kunt beluisteren of bekijken in gebarentaal. Door de NFC-chips krijg je de beschrijving of het filmpje op je smartphone als je die tegen de brochure houdt.

Dit project is een primeur in toeristisch Vlaanderen en krijgt steun van Toerisme Vlaanderen. Binnenkort volgen gelijkaardige publicaties in andere steden en op diverse locaties in Vlaanderen!

Meer info: Erik De Snerck, erik.de.snerck@vlaamsoogpunt.be of Alain Cloet, alainudprojects@gmail.com

VACATURE: woonbegeleider in Varsenare

Een sociale job in een enthousiast team: iets voor jou? Licht en Liefde zoekt een woonbegeleider voor Varsenare.

Je maakt deel uit van het team dat bewoners op basis van hun vragen en wensen ondersteunt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. Concreet houdt dat in: individuele handelingsplannen opstellen, uitvoeren en toelichten, praktische en psychosociale ondersteuning verlenen en vaardigheden aanleren om de zelfstandigheid te vergroten.

Je bent een teamspeler met een hart voor mensen, respectvol, zorgzaam, creatief, verantwoordelijk en flexibel. Je beschikt over een sociaal georiënteerd diploma. Ervaring met de doelgroep en directe beschikbaarheid zijn pluspunten.

Wij bieden je een overeenkomst voor bepaalde duur, verlenging is mogelijk.

Lees de vacature en mail je motivatiebrief en cv naar directie@lichtenliefde.be.

100 jaar Licht en Liefde

In 2023 mag Licht en Liefde 100 kaarsjes uitblazen! Vandaar dit feestlogo: een gestileerd geel bloemblaadje, met daarin de vermelding ‘100 JAAR’.

Hiermee verwijzen we ook naar het legendarische blauwe blindenbloempje van Licht en Liefde, dat zoveel jaren verkocht werd aan de kerkdeuren.

In het weekend van Beloken Pasen, ons traditionele actieweekend, startten we officieel onze jubileumviering. Die zal maar liefst twee jaar duren (een biennium dus): in 2024 neemt onze ledenvereniging VeBeS de feestfakkel over.

Op dat moment vond ook een startevent van het biennium plaats, heel toepasselijk op Tyne Cot Cemetry in Zonnebeke. Daarbij was de kers op de taart een universeel toegankelijk bezoek aan de begraafplaats: Luister maar even mee wat het bezoek inhield zonder zicht.

Houd onze website en facebook-pagina in de gaten!

Kosteloze begeleiding op je nieuwe werkvloer

Ben of ken jij iemand met een visuele beperking die start of net gestart is in een nieuwe job? Dan kunnen we vanuit Licht en Liefde (project AnyWorx) mee ondersteuning op de werkvloer aanbieden, gefinancierd vanuit VDAB/ESF.

We begeleiden werknemers met een visuele beperking en helpen hen verder als ze vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan opleiding soft skills, oriëntatie op de werkvloer, aanvraag arbeidspostaanpassingen of individueel maatwerk (de vroegere VOP), hulp bij inwerking, de juiste werkhouding, vlotte samenwerking met het team, …

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar anyworx@lichtenliefde.be

Herscholing op maat bij Sint-Rafaël

Sint-Rafaël is een herscholingscentrum van Licht en Liefde voor volwassenen met een visuele beperking. We zitten in Gent, maar ontvangen cursisten uit heel Vlaanderen. Je volgt bij ons een traject volgens je behoeften. Duur van de opleiding, vakken en niveau: alles hangt van jou af.

Vergroot je zelfstandigheid met braille, oriëntatie/mobiliteit en koken. Leer typen, computer, iPhone en iPad. Volg Engels, Frans en Nederlands, ook als anderstalige. Leef je uit in lederbewerking, keramiek, naaien, vlechten, vilten, of schilderen. Sporten kan ook! Als er voldoende kandidaten zijn, wordt ondersteuning geboden bij het behalen van een diploma secundair onderwijs via de Centrale Examencommissie.

Nieuw is het vak Android. We leren je je toestel instellen zodat je het vlotter kunt gebruiken met vergroting of talkbackgebaren. We nemen mobiliteits- en communicatie-apps onder de loep. Leer fotograferen, een agenda bijhouden, notities maken en apps gebruiken die de integratie bevorderen.

Geef een seintje op 09 292 40 89 voor meer info over onze school. Je vindt ons ook op Facebook en Youtube.

Op bezoek bij de Robert Coppes Stichting

Een delegatie van Licht en Liefde ging op bezoek bij de Robert Coppes Stichting in Vught, Nederland. Het doel was bekijken hoe we in de toekomst kunnen samenwerken.

Dat ziet er goed uit: de kennismaking was heel interessant én we kregen een lekkere cake in de vorm van een hart!

NIEUW: HUIS OP 'T OOG!

Licht en Liefde stelt een nieuw project voor: HUIS OP 'T OOG.

Dit is een cohousingproject mét sociaal karakter. Een thuis, waar je gewoon jezelf kunt zijn. Het wordt een plek waar bewoners zorgeloos kunnen wonen en voluit kunnen leven. Een plek die draait rond sociale duurzaamheid, met aandacht voor kwaliteit en comfort van leven en welzijn van bewoners, gebruikers én tijdelijke bezoekers, nu en in de toekomst.

Ben jij benieuwd wat dit project inhoudt? Stuur een mailtje naar Hans.Van.de.Vyver@lichtenliefde.be.

Zorg jij er mee voor dat dit project gerealiseerd kan worden? Neem een kijkje op ons Huis op 't Oog-platform en ontdek de mogelijkheden!

NIEUW: Oogatelier in Antwerpen

Na Kortrijk, Gent, Oostende en Varsenare heeft ook Antwerpen nu een Oogatelier van Licht en Liefde. Daar kun je als blinde of slechtziende persoon (en vaak ook als goedziende) nieuwe dingen ontdekken, jezelf ontwikkelen, mensen ontmoeten en samen stappen in de wereld zetten.

De eerste activiteiten in Antwerpen (vanaf januari 2023) zijn zwemmen, start-to-run, de 10 Miles, hobbykoken, creatieve workshops en lessen over mode.

Meer info: antwerpen@vlaamsoogpunt.be. Je kunt het Oogatelier ook volgen op sociale media: www.facebook.com/oogatelier en https://www.instagram.com/oogatelier/

Artistiek project ‘Raakvlakken’ zit in nieuwe fase

Ons langlopend boetseer- en beweegproject ‘Raakvlakken’, met kunstenares Alexandra Jacquet, is een boeiende nieuwe fase ingegaan.

Doorheen een reeks geblinddoekte workshops was in 2022 een massief raakvlak van klei ontstaan. In de eerste dagen van 2023 werd dat kleivlak afgegoten in plaaster. Het zo ontstane ‘tegenvlak’ is een indrukwekkend kunstwerk.

Hiermee is het onderzoek echter verre van afgelopen. Het nieuwe raakvlak zal op zijn beurt centraal staan in beweegworkshops. Uiteindelijk zal het gebruikt worden als speelvlak voor een hedendaags dansstuk.

Goed en op maat wonen in Oostende of Wetteren

Wil je graag levenslang goed en op maat wonen? Licht en Liefde gaat een samenwerking aan met Senior Homes, een uitbater van erkende assistentiewoningen in Oost- en West-Vlaanderen!

Senior Homes biedt splinternieuwe appartementen aan op maat van jouw leven, ongeacht je leeftijd. Op vraag kun je een beroep doen op zorgdiensten zoals medische permanentie, overbruggingsassistentie (= extra zorg in een crisissituatie) en woonassistentie. Verder zijn er allerlei comfortdiensten, bijvoorbeeld voor boodschappen, activiteiten, was, uitstappen of afvalophaling. Ook Licht en Liefde ondersteunt je waar nodig.

Residentie Rialto staat in het hart van Oostende, op de vroegere locatie van cinema Rialto, op 250 meter van de zee. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvende kennismaking, op woensdag 18 januari tussen 10 en 12 uur. Plaats: hoek van de Langestraat, Christinastraat en Hertstraat in 8400 Oostende. Inschrijven is noodzakelijk, op 050 40 60 50 (tussen 9 en 12 of tussen 13 en 16 uur).

Ook Wetteren bruist van de activiteiten. Het wordt ook wel de groene plantengemeente genoemd, omwille van de vele mooie stukjes ongerepte natuur. Welkom  voor een vrijblijvende kennismaking, op woensdag 25 januari tussen 10 en 12 uur. Adres: Edeschoolstraat 3, 9230 Wetteren - Ten Ede. Inschrijven is noodzakelijk, op 050 40 60 50 (tussen 9 en 12 of tussen 13 en 16 uur).

Inclusieve wenskaart

‘Blindenbloempjes’ (vergeet-mij-nietjes) zijn al heel lang een symbool van Licht en Liefde. Vroeger werden papieren bloempjes verkocht aan de deur van de kerk. Nu hebben we iets nieuws: de inclusieve wenskaart ‘oneAday4all’.

Met deze kaart geniet jij – of iemand aan wie je ze schenkt – elke dag van een warm gedicht, een deugddoende tekst of een mooi lied, en dat 99 dagen lang !! Met medewerking van de fantastische inleesvrijwilligers van Licht en Liefde.

De kaart bevat, naast reliëf en braille, een NFC-chip. Houd je smartphone bij de kaart en je hoort elke dag een ander hartverwarmend vitamientje!

Steun Licht en Liefde: bestel de oneAday4all-kaart

De route naar het vlaamsoogpunt Veltem

In Vlaams-Brabant is Licht en Liefde verhuisd naar een nieuw inloopcentrum: het vlaamsoogpunt Veltem (ter vervanging van de Ernest Solvaystraat in Leuven). Een nieuwe locatie, dat is voor iedereen wennen.

Lees de routebeschrijving om wegwijs te worden!

Opgelet: vooral voor blinde personen is het niet mogelijk om de eerste keer volledig zelfstandig de weg te vinden op basis van de route-info. Laat je dus begeleiden, of schakel de eerste keer iemand van Licht en Liefde in om het traject te oefenen!

Voor meer info en hulp: 016 26 05 90, leuven@vlaamsoogpunt.be