Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Een organisch artistiek proces (door Mei Lan Ng)

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Drie vrouwen, drie leeftijden, drie achtergronden. Zoveel raakvlakken. De een is kunstenares, geeft les, danst. Een ander is ook kunstenares, volgt er les in, raakt mensen en danst door het leven. En de derde houdt eveneens van geraakt worden, anderen raken, kunst beleven en het leven nieuwsgierig ontdekken. Alle drie gaan ze samen op zoek, op onderzoek en op ontdekking.

In november 2021 vond de workshop ‘Bewogen beeld’ plaats in Kortrijk. Daarin begeleidde Alexandra een groepje volwassenen met en zonder visuele beperking in beweging, beeld en beeld maken door beweging te laten ontstaan.

‘Bewogen beeld’ is deel van ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’, het artistieke project van Licht en Liefde dat volledig draait rond het thema ‘Identiteit en Zelfbeeld’. ‘Bewogen beeld’ geeft ruimte aan mensen met en zonder visuele beperking om deel te worden van het maakproces. De groep boetseerde in november grote vlakken/vormen. Die worden later in gips gegoten. Ze vormen samen met andere vlakken een soort dansvloer, die bewegend en stilstaand beeld zal samenbrengen op de afsluitende tentoonstelling van ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’ In 2023.

Workshops als deze zijn een onderzoekslabo en een speeltuin voor de kunstenaars. In een vijfdaags proces groeide de groep door te dansen, te bewegen, te mediteren, te praten en uit te wisselen langzaam naar de klei toe – van een klein individueel werk naar een groot vlak. Door op onderzoek te gaan, letterlijk met handen, voeten, lijf en leden in de klei, werd een groot kleiwerk geboren. Niet alleen ontstond er een fysiek resultaat, maar als vanzelf kwamen drie vrouwen samen om verder aan de raakvlakken te werken.

Alexandra leent haar ogen en technische kennis uit, Kathleen brengt haar ervaring als blinde beeldhouwster erbij. Mei Lan sluit het rijtje met haar ervaring vanuit haar kunstopleiding. Samen werken ze nu al sinds begin dit jaar aan de afwerking van de eerste vlakken en aan volgende raakvlakken, zodat de dansvloer steeds blijft groeien. Wat echter nog altijd primeert, is het proces.

Enerzijds bestaat dat proces uit het zoeken hoe samen te werken: wie wat wil doen, wie wat kan doen, maar evengoed hoe één ziende en twee blinde vrouwen samen bewegen, zich verplaatsen, elkaar vinden, hout zagen, plaaster maken, klei bewerken, … En ook: waar vinden ze elkaar? Waar verliezen ze elkaar uit het oog? Welke raakvlakken zijn er en hoe raken die elkaar? Het leven en elk gesprek zijn als een dans, als een zoektocht en een puur nieuwsgierig onderzoek.

Enkele dagen per maand komen ze met drie samen in het atelier en steken de handen uit de mouwen. Dan wordt het uitvoerend werk gedaan, met schuren en afgieten, maar is er ook constant een diep creatief proces aan de gang.

Het is vernieuwend hoe een professionele kunstenares twee mensen betrekt die blind zijn, maar niet als ‘excuusblinden’ betrokken worden. Dit zijn drie evenwaardige makers, die gepassioneerd zijn door samenwerking, beeldende kunst en beweging.

Er wordt gewerkt, gekeken, gevoeld en gefilosofeerd. Het samenzijn in het atelier brengt vragen als: wat is samenwerking? Wat zijn raakvlakken? Welke verschillen zijn er tussen kunnen zien en niet kunnen zien? Hoe betrekken we blinde mensen in een maakproces? Welke plek heeft zien in dit proces? Tegelijkertijd is de samenwerking en het samenzijn net het antwoord op die vragen. Kathleen, Alexandra en Mei Lan werken als een vanzelfsprekend organisch geheel samen en vinden hun raakvlakken en bewegingen samen als vanzelf. Dat is een vruchtbare bodem voor een krachtig en mooi deel van de tentoonstelling ‘HOOGSTPERSOONLIJK!’.

Liefst van al willen ze dit proces opentrekken naar meer mensen. Ben je nieuwsgierig? Vraag je je af hoe het zou voelen om je over te geven aan klei en aanraking? Of wil je meer weten over het project of er deel van zijn? Neem dan zeker contact op met Alexandra Jacquet: 0473 34 34 98, alexandrajacquet@icloud.com.