Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Algemene informatie

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

RARE SNUITERS is een bekroond kinderboek. Het werd gemaakt door Freya Vlerick en Jan Dewitte. Licht en Liefde en PoëzieCentrum hebben het uitgegeven, in 2011.

Het boek is bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar en voor al wie van mooie, bijzondere boeken houdt.

"Vandaag ontleende ik dit boek in de bib. Ik ben echt blij verrast, wat een prachtig boek om in de klas te gebruiken! Ik heb al heel wat ideetjes om ermee aan de slag te gaan en ben benieuwd naar jullie ideeënbundel."

(Céline, leerkracht basisschool, september 2015)

Wat voor boek is het?

‘Rare snuiters’ gaat over dieren. Een schrijvende inktvis, een allergisch schaap, een tapir die zich een olifant waant: alle snuiters hebben speciale trekjes. De gedichten en de prenten prikkelen de fantasie en zijn erg herkenbaar.

Dit boek is INCLUSIEF. Dit betekent dat iedereen kan meedoen, ook wie niet op de gewone manier kan lezen of kijken. Al luisterend en voelend ontdek je hoe blinde en slechtziende kinderen ‘kijken’ met hun vingers en hun oren. Spannend!

Bij het boek zit een heel speciale cd-rom. Daarop leest Wim Opbrouck de gedichten voor. Maar ook alle prenten worden beschreven en een gps voor de vingers helpt je om de prenten beter te voelen!

Download een flyer van 'Rare snuiters' (pdf)

 

Over de auteurs

Freya Vlerick (1986) is grafisch vormgeefster in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel en illustreert kinderboeken. Jan Dewitte (1968) werkt bij Licht en Liefde in Varsenare en schrijft voor kinderen. De inclusieve formule van dit boek bedachten Freya en Jan samen, in overleg met de doelgroep. Ze bouwden ruim drie jaar aan dit project.

Hoe bestellen?

De vijfde druk van ‘Rare snuiters’ is nu leverbaar, bestel uw exemplaar!

Prijs (boek + cd-rom): 35 euro.

U kunt enkel bestellen bij Licht en Liefde, Oudenburgweg 40, B-8490 Varsenare, docu@lichtenliefde.be.

Of stort meteen 35 euro op rek. BE03 4747 0637 8184 (BIC KREDBEBB) van Licht en Liefde Varsenare (België), met mededeling ‘Rare snuiters’.

Het boek wordt u toegestuurd zonder verzendkosten.

NIEUW: Verras familie, vrienden of relaties met 'Rare snuiters' als geboorte-, communie- of verjaardagscadeau! Wij bezorgen hen tegen de juiste datum een heel speciaal exemplaar: feestelijk verpakt, gesigneerd en aangevuld met twee speciaal ontworpen blinddoekjes, handgemaakt door blinde en slechtziende mensen van Licht en Liefde Heem. Via zo'n uniek (relatie)geschenk geeft u ons extra steun. Prijs: 60 euro.

Info: docu@lichtenliefde.be, tel. 050 40 60 53 of 050 40 60 52. Contacteer ons tijdig.

Bekroningen

De Internationale Jeugdbibliotheek in München heeft ‘Rare snuiters’ bekroond met een 'WHITE RAVEN SPECIAL MENTION 2012'! Dat is een belangrijke internationale prijs voor boeken die vernieuwend zijn op het gebied van universele thematiek, taal en vormgeving. Eerdere recente Vlaamse winnaars waren Peter Verhelst en Carll Cneut in 2009.

De Internationale Jeugdbibliotheek is de grootste bib voor kinder- en jeugdliteratuur ter wereld. Ze selecteert elk jaar 250 boeken uit meer dan veertig landen en in ruim dertig talen. Dat zijn de ‘White Ravens’ (Witte Raven). Ze worden tentoongesteld op de kinderboekenbeurs van Bologna (Italië) en reizen daarna de wereld rond. Uit de ‘White Ravens’ worden enkele boeken bekroond met een speciale vermelding, om ze extra aandacht te geven.

In 2012 werden wereldwijd negen winnaars gekozen. In het Nederlandse taalgebied was ‘Rare snuiters’ de enige laureaat. De andere acht bekroonde boeken kwamen uit Australië, Groot-Brittannië, India, Italië, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

De bekroonde boeken zijn volgens de jury inspirerende en uitdagende trendsetters en hebben op het vlak van taal, inhoud en creativiteit de hoogste kwaliteit.

Ook voor de expo ‘Outstanding books for disabled young people 2013’ van IBBY werd ‘Rare snuiters’ geselecteerd, als nominatie voor Vlaanderen en Nederland.

En illustratrice Freya werd bekroond met de Mathilde E. Horlait-Dapsensprijs.

We zijn natuurlijk superblij met deze bekroningen!

 

Vertalingen

Eind 2012 heeft Licht en Liefde een partnership gesloten met de NCBI, de grote Ierse organisatie voor mensen met een visuele beperking. Samen hebben we de Engelse versie van 'Rare snuiters' uitgebracht: 'Snizzly Snouts'. De bekroonde Engelse dichter Marcus Cumberlege, die al vele jaren in Brugge woont, zorgde voor een briljante vertaling van de gedichten. Martin Burke, een Ierse dichter die in Wetteren woont, vertaalde de 'gps'. In februari 2014 werd dit boek gelanceerd in Dublin. Het wordt intussen al in de hele wereld gebruikt.

In spptember 2014 verscheen ook de Franse versie: 'Binettes Bizarres'. Boek en cd werden hertaald door Liliane Lepeer.

 

Reacties

We krijgen veel enthousiaste reacties van lezers uit alle hoeken: blinde en slechtziende kinderen en ouders, goedziende kinderen, kinderen met dyslexie, leerkrachten uit het gewoon en het buitengewoon onderwijs, boeken- en poëzieliefhebbers…

Lees bijvoorbeeld de recensie door een moeder van drie blinde kinderen in Nederland.

Ook bij kinderen met een autismespectrumstoornis slaat ‘Rare snuiters’ erg aan:

“Vandaag je boek aan mijn groepje kunstenaars met autisme laten zien en ze vonden het formidabel! Een boek waarin je de tekeningen kan voelen! De teksten vonden ze ook subliem en vaak grappig. Tof, een boek dat ook aanslaat bij mensen met autisme!” (Martine Permentier, Buitengewone Academie De Haan)

Zie ook de prachtige recensies op de kinderboekensites Pluizuit en Pluizer.

We werken enthousiast verder. Wie weet komen er nog meer vertalingen en hopelijk kunnen we in de toekomst een tweede inclusief boek uitgeven!

Zij hebben dit boek mogelijk gemaakt!

‘Rare snuiters’ wordt gesteund door Cera, Elia Fonds (beheerd door de Koning Boudewijnstichting), Fonds Jeanne en Pierre Beeckman (idem), vlaamsoogfonds, Luisterpuntbibliotheek en de Vlaamse overheid (onderwijs en gelijke kansen).

De illustrator ontving voor dit project een beurs van de Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens.

De auteur ontving een subsidie van de Provincie West-Vlaanderen.