Menu:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

Kunstenaar Willem Moeyersoons: "Waar een Willem is, is een weg!"

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

“Ik ben geboren als artiest”, vertelt Willem Moeyersoons. “Als afgestudeerde aan het conservatorium heb klarinet gespeeld in de muziekkapel van de luchtmacht. Ik componeer veel – Dirk Brossez en Kristiaan Van Ingelgem kennen mij.

Na het leger zocht ik de commerciële weg op. Ik ben altijd een bezige bij geweest: om de vijf, zes jaar doe ik iets anders. Ik heb zelfs de koning water gegeven, echt waar! Nu run ik een horecazaak.

Bij mijn geboorte had ik al slechte ogen: een dioptrie van 7. Ik heb altijd gebrild. Met mijn ex-vrouw baatte ik een optiekzaak uit. Vijf jaar geleden stierven mijn oogzenuwen zo goed als af. Mijn zicht is nu beperkt tot drie procent. Ik kan alleen nog obstakels ontwijken. Het wordt niet meer beter.

Dat heb ik echter direct aanvaard, zo ben ik. ‘Waar een Willem is, is een weg’, zei iemand ooit. Als je je handicap aanvaardt, bestaan er zoveel middelen die kunnen helpen. Ik vond ze bij Licht en Liefde. Aan die organisatie heb ik zoveel te danken!

Als blinde blijf ik mijn café uitbaten. In mijn zaak heb ik heel veel kunst, maar die kan ik alleen voelen. Kunstenaar Patrick De Ceuster ontmoette ik op een crea-namiddag van Licht en Liefde, boven in het café. We ontdekten meteen dat we een synergie hadden. Hij had een totaal ander idee van wat hij ging doen, tot wij samenvielen.

Ons kunstproject gaat vooral over de aanvaarding waarover ik al sprak. Zelf in het meest negatieve schuilt er altijd iets positiefs. Ik wil ook laten zien wat ik niet meer zie, en laten horen wat ik hoor. Ik heb een compositie gemaakt en die laten uitschrijven. Als je aan de hendel van de muziekdoos draait, zal de melodie treurig of opwekkend klinken, afhankelijk van je gemoed. Het zal machtig zijn!

Intussen verzamel ik fondsen. Grote bedrijven mogen ook eens aan Licht en Liefde denken!”