Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

DAG VAN DE WITTE STOK 2019

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

15 oktober: DAG VAN DE WITTE STOK! Licht en Liefde vraagt nogmaals extra aandacht voor de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers met een visuele handicap.

De witte stok geeft blinde en slechtziende mensen bewegingsvrijheid. Helaas is het in de 21ste eeuw niet meer zo evident om met een taststok buiten te komen. Het verkeer wordt steeds drukker, de infrastructuur blijft vaak in gebreke en gehaaste weggebruikers reageren niet altijd attent en hoffelijk.

Auto’s en fietsers die niet stoppen als een persoon met een witte stok aangeeft het zebrapad te willen oversteken, elektrische voertuigen die je amper hoort, voorwerpen die achteloos op ribbellijnen geplaatst worden, slecht afgeschermde wegenwerken: het zorgt allemaal voor extra gevaar en overlast. En dan zijn er de misverstanden, doordat niet iedereen weet dat ook slechtzienden een witte stok mogen gebruiken.

Blinde en slechtziende mensen willen graag volop deelnemen aan het dagelijks leven en hebben daar recht op. We moedigen hen aan om de deur uit te gaan. Maar met een witte stok is dat sowieso een hele uitdaging. Je zal maar afhankelijk zijn van je tast en gehoor in onze complexe en opgejaagde wereld.

Daarom deze oproep aan iedereen: leef u in en houd rekening met de mensen die het presteren om zich te verplaatsen en oriënteren met een witte stok! En aan de beleidsmakers en mobiliteitsverantwoordelijken: denk steeds aan de veiligheid en het comfort van iedereen. Voor heel wat mensen is het immers elke dag een ‘Dag van de Witte Stok’.

We zijn u heel dankbaar!