Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Cappaert - Concertreeks 'in the dark'

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Zingende zussen stellen hun nieuwe album ‘WARRIOR OF THE GOOD’ voor, met een bijzondere concertreeks ... helemaal ... in ... het ... DONKER

Donker? Ja, de concertzaal is compleet duister, zwart. Er is niks, maar dan ook niks te zien. Gelukkig wel te horen en dat maakt deze concertreeks net zo bijzonder.

ONTCIJFER HET BRAILLESCHRIFT OP UW TOEGANGSKAART


Als visuele prikkels wegvallen en je enkel kunt terugvallen op je tastzin, geuren en geluiden, word je kwetsbaar en keer je je meer naar binnen. Dat kan wel confronterend zijn. Het is een uitdaging om jezelf over te geven aan die duisternis, de luiken voor je venster-blik op de wereld te sluiten en het onbekende te betreden… Een team van blinde en slechtziende mensen, van Blindenzorg Licht en Liefde, maakt dat logistiek mogelijk. Door de kieren sijpelt na een tijdje het licht binnen op het podium…

Niet alleen u, maar ook de zussen CAPPAERT en hun muzikanten worden blootgesteld aan de uitdagingen die duisternis met zich meebrengt. Hun album-voorstelling wordt er dus eentje IN BLIND VERTROUWEN. In dit concert mogen ook de ongepolijste en onvoorziene onvolmaaktheden als gasten op het podium vertoeven. Geniet met de ogen dicht van de songs, geschreven door Annelies Cappaert  (tekst en muziek).

Beluister het interview met Annelies Cappaert op Radio 2 (28 maart 2018)

Met:
Steve Willaert (piano, harpejji, accordeon) – Wouter Berlaen (contrabas) – Bert Verschueren (elektrische en akoestische gitaren) – Pim Dros (drums en percussie) – Sarah Cappaert (zang) – Annelies Cappaert (zang / songwriting)

Onze blinde en slechtziende gastheren/gastvrouwen:
Chris, Christa, Danny, Dieter, Francine, Jan, Léticia, Ludwig, Marina, Nick, Noël, Rita, ...

 

Praktische info

Eerstvolgende voorstelling: woensdag 28 november 2018 om 20.30 uur in CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 HEIST-OP-DEN-BERG

Prijs tickets: 30 euro

Reserveren: bij Nick Mermans: xinix@lichtenliefde.be of tel. 050 40 60 15

 

Contactgegevens

Voor alle bijkomende info, contacteer ons via info@cappaertmusic.com

Wenst u zelf een concert ‘in the dark’ met CAPPAERT te organiseren (in samenwerking met Licht en Liefde), contacteer ons dan voor alle praktische info en voorwaarden via bookings@cappaertmusic.com

Bezoek de website van CAPPAERT

Volg CAPPAERT op Facebook

 

 

UNPOLISHED SONGWRITING - “A writer who lives for her songs”

Ergens op een desolate Picardische krijtrots, waar aan de voet één bakker, één straat en één café dezelfde kous delen, schrijft Annelies Cappaert haar teksten en muziek. Haar zus Sarah Cappaert voegt specerijen en ‘accent aigu’s’ toe met haar stemkleur. De concertreeks ‘in the dark’ ontstaat nadat Annelies Cappaert jarenlang weg en weer rijdt naar een afgelegen rots-huis en (bijna op de tast) haar songs schrijft, in een zichzelf aangeleerde taal. Ze laat de songs jarenlang rijpen zonder nauwelijks iets te laten horen aan iemand, behalve aan Sarah.

Het is producer, filmcomponist en arrangeur Steve Willaert die het eerder ongewone schrijftalent opmerkt en onderstreept in zijn unieke karakter: “Ze schrijft muziek in kleurrijke penseelstrepen. Het zijn melodisch ongepolijste juwelen waar het gevoel primeert. Haar teksten zijn gelaagd en onthullen zich als Matroesjka’s. Een schrijfster die leeft ìn en voor haar liedjes...”

Annelies: “ik heb mijn hele leven al een soort innerlijke drang om iets te ‘maken’. Voor mij is iets laten ontstaan op de tast het oppergevoel van geluk. En wat is slagen? Voor mij is slagen vooral volharden en blijvend creëren. Ook wel: luisteren naar jezelf en tijd maken voor de innerlijke geiser.

Als ik ’s morgens start in stilte met een leeg blad of een lege music-file, en ik kan ‘s nachts in mijn eentje mijn afgewerkte song beluisteren met een glas wijn, dan slaat de gelukmeter tilt: happiness in het rood. Dan is de stilte die volgt na het beluisteren van de afgewerkte song gewoon schoon en ook een beetje lief voor me. Ik heb me, in het schrijven van dit album, vaak een beetje eenzaam gevoeld. Maar dat was de kracht die ik nodig had om te blijven schrijven en beter te worden. Ik heb nooit muziek gestudeerd en blijf daar altijd realistisch en down to earth in. Vroeger dacht ik dat het vooral een gebrek was, nu zie ik het soms al als een ongelukkig gevallen voordeel. Ik speel al mijn instrumenten wel zelf in tijdens het creëren van een song, werk heel veel rond stemmen, maar daarna ben ik altijd heel blij en opgelucht dat ik dit aan mijn muzikanten kan geven. Zij zijn als het ware de geüpdatete 3.0-versie van mijzelf.

Melodie is mijn passie, woorden mijn hulpstukken, gevoel mijn motor. Een beetje schrijven op de tast, vandaar dat ik onze concertreeks ook wil laten starten in absolute duisternis. Dan nemen we ons publiek ook een beetje mee in m’n schrijfwereld.

We zochten overheen de jaren aanknopingspunten met producers en muzikanten. Zoals Paolo Conte het zo mooi bezingt in zijn ‘Sparring Partner’, zochten ook wij naar een producer die een verlengde kon zijn. Iemand die de eerder ongewone en eigenzinnige manier van muziekschrijven kon doorzien, lezen, omzetten, optillen. En dat vonden we, bij Steve Willaert. Steve gaf beetje bij beetje het zelfvertrouwen dat nodig was om naar buiten te komen.

En toch blijf ik evengoed genieten van werken achter de schermen, schrijf ik even graag tekst en muziek in een schaduwsteegje. De jarenlange backing vocals die we hebben gedaan (de Dolfijntjes, Jo Lemaire, …) zijn heel goede leerscholen geweest in muzikaliteit en podiumvastheid, maar vooral ook gewoon super leuk. En dat is wat muziek au fond ook moet zijn: 'plezant, geestig, a party for the soul'."

Momenteel is CAPPAERT bezig aan de laatste peper- en zoutfase; in mei 2018 ligt het resultaat op uw bord.