Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

deel dit artikel op:

Mosasauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen: toegankelijk voor iedereen

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Een testcase voor toegankelijkheid: dat is wat het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel beoogt met de gloednieuwe Zaal van de Mosasauriërs die op 1 april 2014 de deuren opende.

Niemand minder dan Freya Vlerick, de illustrator van ons inclusieve prentenboek ‘Rare Snuiters’, heeft aan de vormgeving meegewerkt.

Fabelachtige roofdieren

Iedereen kent de dinosauriërs, maar weinigen zijn vertrouwd met hun verwanten in de oceanen: de mosasauriërs. Nochtans spreken deze gigantische roofhagedissen enorm tot de verbeelding. Ze leefden ook bij ons, toen België nog bedekt was met een prehistorische zee. De naam ‘mosasaurus’ verwijst trouwens naar de Maas, waar het eerste fossiel van dit dier werd gevonden.

In de sfeervolle Zaal van de Mosasauriërs toont het Brusselse museum niets dan topstukken. De Belgische collectie mosasauriërs is fabelachtig - waarschijnlijk de grootste en mooiste ter wereld. Vreemd genoeg bleef ze lange tijd verborgen. Het hoogtepunt is een kop van 1,60 meter lang met kaken vol vlijmscherpe tanden, gevolgd door het 12,5 meter lange lichaam van dit zeereptiel, opgehangen in de zaal alsof het komt aanzwemmen. Nog diverse andere kaken en andere fossielen van mosasauriërs en hun verwanten zijn te bewonderen.

Inclusieve aanpak

In het kader van ‘inclusive design’ heeft het museum van bij het concept rekening gehouden met de toegankelijkheid van de zaal. Voor blinde bezoekers is er weldra aan de ingang van de zaal een plan in reliëf, met basisinfo over de structuur van de zaal en de hoogtepunten. Slechtziende personen (en alle mensen die er baat bij hebben) genieten van grote letters op de juiste leesafstand en voldoende contrast tussen letters en achtergrond. Er is signalisatie op de vloer van de zaal.

Alle bezoekers mogen ook enkele objecten aanraken. Er zijn bijvoorbeeld afgietsels van de hersenen van verschillende dieren. Een interactieve opstelling in 3D laat je ervaren hoe de rug- en de staartwervels van de mosasauriërs functioneerden en hoe soepel ze waren. Verder kun je het verschil tussen een hagedis en een sauriër voelen, een afgietsel van mosasaurushuid en een metalen weergave van de merkwaardige benen schijf rondom het oog van een mosasaurus. In de zaal wordt auditieve uitleg gegeven via geluiddouches, voor een optimale verstaanbaarheid.

Uiteraard profiteert iedereen van de gebruiksvriendelijke, inclusieve opstelling van de zaal. Het museum wil uit deze testcase lessen trekken om bij de ontwikkeling van nieuwe zalen nog beter rekening te houden met alle publieksgroepen. Binnenkort wordt een hele vleugel van het museum gesloten voor een grondige verbouwing en aanpassing.

We zijn trots dat Freya Vlerick, die voor Blindenzorg Licht en Liefde het inclusieve kinderboek ‘Rare snuiters’ heeft getekend, aan de vormgeving van de Zaal van de Mosasauriërs heeft meegewerkt. Freya heeft niet alleen alle tekstbordjes gemaakt, maar ook de schitterende muurschilderingen ontworpen. Daarop zwemmen diverse soorten mosasauriërs rond tussen andere prehistorische zeedieren. Ook kinderen zullen deze tekeningen prachtig vinden. Ze zijn uitgevoerd in wonderlijke blauwtinten.

Hiermee bewijst Freya nog maar eens haar grote talent. Voor Blindenzorg Licht en Liefde werkt ze momenteel aan ‘Binettes Bizarres’, de Franse versie van ons boek. Daarnaast zijn er plannen voor een nieuw prentenboek samen met Jan Dewitte.

Praktisch

Het Museum voor Natuurwetenschappen ligt in de Vautierstraat 29 in 1000 Brussel, vlakbij het station Brussel-Luxemburg.

Open dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17 uur; zaterdag, zondag en tijdens schoolvakanties van 10 tot 18 uur. Gesloten elke maandag, 1 mei, 25 december en 1 januari.

Metro: lijn 1 en 5 halte ‘Maalbeek’ (uitgang Etterbeeksesteenweg); lijn 2 en 6 halte ‘Troon’. Bus: 34 en 80 halte ‘Museum’; 38 en 95 halte ‘Luxemburg’ of ‘Idalie’.

Personen met een handicap en senioren krijgen korting in het museum. Elke eerste woensdag van de maand vanaf 13 uur is het museum voor iedereen gratis.

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE