Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

deel dit artikel op:

Licht activeert brein van blinde mensen

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Als onze hersenen informatie verwerken, worden ze gestimuleerd door licht. Zelfs bij blinde mensen is dat zo. Wetenschappers vermoedden al langer dat licht voor iedereen van groot belang was, maar Canadese onderzoekers aan de universiteit van Montreal hebben het nu ook aangetoond.

Ze vroegen aan drie volledig blinde proefpersonen of een blauw licht aan- of uitgeschakeld was. “Zonder het zelf te beseffen, bleken onze proefpersonen zich bewust van het licht”, zegt onderzoeker Gilles Vandewalle. Vermoedelijk ‘zien’ de hersenen van de blinden het licht via een speciale fotoreceptorcel in de ‘retinale ganglion’, een zenuwknoop in de binnenste laag van het netvlies die informatie doorspeelt aan de hersenen.

Uit een vervolgstudie bleek bovendien dat licht een belangrijke rol speelt bij ons vermogen om informatie te verwerken. De drie proefpersonen werden daarvoor onderworpen aan een MRI-hersenscan. Ze moesten bepaalde geluiden herkennen en onthouden. De ene keer was de omgeving donker, de andere keer werd een blauw licht op hun ogen gericht. Dat licht bleek het gebied in de hersenen dat ons cognitieve vermogen aanstuurt te stimuleren.

Er is dus een systeem in onze ogen en hersenen dat ons te allen tijde alert houdt, ook als we niet actief met iets bezig zijn. De onderzoekers besluiten dat licht “vermoedelijk essentieel is om aandachtig te blijven”. Dat zou verklaren waarom de blinde proefpersonen beter presteerden in het licht dan in het donker.

De studie staat in het ‘Journal of Cognitive Neuroscience’.

(Bron: Eos)

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE