Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

deel dit artikel op:

EEN WARM HART VOOR BLINDEN

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Blindenzorg Licht en Liefde draait op onbetaalbare vrijwilligers

  • Blindenzorg Licht en Liefde voert campagne op Beloken Pasen
  • Vrijwilligers vervullen een brede waaier aan opdrachten
  • Eenzaamheid bij oudere blinden en slechtzienden is groot

Een artikel van Ilse VAN HALST in ‘Kerk & Leven’, 30 maart 2016

“Barmhartig betekent ook warmhartig”, benadrukt Jan de Smedt, directeur van Blindenzorg Licht en Liefde. In het Jaar van de Barmhartigheid richt BLL de schijnwerpers dan ook op de vrijwilligers die blinde en slechtziende mensen een warm hart toedragen. “Vrijwilligers zijn letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar voor onze werking. Zo’n 1.100 mensen zetten zich vrij en willig in bij ons”, zegt De Smedt trots. “Bij hen veel blinden en slechtzienden. Hun expertise betekent een belangrijke ondersteuning van onze werking. Niemand kan beter uitleggen hoe het is om als blinde en slechtziende door het leven te gaan.”

De slechtziende Léticia Larangé (31) is actief bij BLL sinds 2007. “Anderen gevoelig maken voor slechtziendheid sprak me aan”, vertelt ze. Ze geeft vormingen in het BLL-centrum in Varsenare en op scholen en is bestuurslid van de West-Vlaamse afdeling van VeBeS, de vereniging die blinde en slechtziende mensen kansen biedt tot contact, vorming, ontspanning en bezinning. “Ik neem een groot engagement op, maar ik doe het met hart en ziel”, zegt ze enthousiast. “Dat compenseert dat ik geen betaalde job heb. Zo kan ik me toch nuttig maken. Ik put er voldoening uit als ik merk dat mensen hun vooroordelen laten varen. En zelf houd ik er heel wat sociale contacten aan over. Net kreeg ik een nieuw project toegewezen. Zo krijg ik kansen om mezelf te ontwikkelen. Reuze.”

Jos Lauryssen (78) organiseert al sinds 2004 reizen voor BLL en zetelt in het bestuur van VeBeS Antwerpen. “Ik noem het een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij. “Ik heb graag wat omhanden en ben sociaal van nature. Via deze weg ontmoette ik al zoveel prachtige mensen. Het steekt hem ook een hart onder de riem. “Toen ik twintig jaar geleden zelf slechtziend werd, zat ik in een dipje”, vertelt hij. “Mijn inzet hielp me mijn visuele handicap te overwinnen en daar zoveel mogelijk positiefs uit te halen.”

Annette Van Ooijen (72) leest boeken in. “Als meisje hoorde ik van BLL. Ik vond het een prachtig initiatief, maar had toen geen tijd om me te engageren, nu wel”, vertelt ze. “Ik lees in omdat ik zelf graag lees. Ik las mijn kinderen vaak voor en nu mijn kleinkinderen. Boeken betekenen zo’n verrijking in je leven.”

Vrijwilligers kan BLL altijd nog gebruiken. “De grootste uitdaging is de eenzaamheid bij oudere blinden en slechtzienden”, weet Jan de Smedt. “We zoeken dan ook specifiek vrijwilligers die bij de mensen willen aanlopen om een praatje te slaan.”

Op 2 en 3 april houdt Blindenzorg Licht en Liefde zijn actieweekend, maar giften zijn altijd welkom op BE93 7370 3703 7067. Meer weten? Surf naar www.blindenzorglichtenliefde.be.  

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE