Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

deel dit artikel op:

Inclusief kinderboek van Licht en Liefde internationaal bekroond

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

Het kinderboek ‘Rare snuiters’ van Jan Dewitte en Freya Vlerick is in april bekroond met een ‘White Raven Special Mention’. Dat is een belangrijke internationale prijs voor boeken die vernieuwend zijn op het gebied van universele thematiek, taal en vormgeving. Eerdere recente Vlaamse winnaars waren Peter Verhelst en Carll Cneut in 2009. ‘Rare snuiters’ werd uitgegeven door Blindenzorg Licht en Liefde en PoëzieCentrum.

Trendsetter van wereldniveau

De Internationale Jeugdbibliotheek in München, de grootste bib voor kinder- en jeugdliteratuur ter wereld, neemt jaarlijks 250 genomineerde boeken door uit meer dan veertig landen en in ruim dertig talen. Dit zijn de ‘White Ravens’ (Witte Raven). Ze worden tentoongesteld op de kinderboekenbeurs van Bologna (Italië) en reizen daarna de wereld rond. Uit de ‘White Ravens’ worden enkele boeken bekroond met een speciale vermelding, om ze wereldwijde aandacht te geven.

Dit jaar werden wereldwijd negen winnaars gekozen. In het Nederlandse taalgebied is ‘Rare snuiters’ de enige laureaat. De andere acht bekroonde boeken komen uit Australië, Groot-Brittannië, India, Italië, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De bekroonde boeken zijn volgens de jury inspirerende en uitdagende trendsetters en hebben op het vlak van taal, inhoud en creativiteit de hoogste kwaliteit.

‘Inclusief’: toegankelijk voor iedereen!

‘Rare snuiters’ verscheen in maart 2011. Het is een ‘inclusief’ boek, wat betekent dat het ook voor kinderen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslectisch…) volledig toegankelijk is. Toch blijft het (en is het zelfs des te meer) aantrekkelijk voor iedereen. De vormgeving is aangepast met grote prenten, goede contrasten, duidelijke letters, subtiel reliëf en braille. Op een Daisy-cd leest Wim Opbrouck de gedichten voor. Een ‘gps’, ingesproken door Dani Cornu, helpt u om de prenten al voelend te ontdekken. Via dit boek maken kinderen spelenderwijs kennis met de ervaringswereld van blinde en slechtziende leeftijdgenootjes. Ze leren ook braille.

Voor illustrator Freya Vlerick is ‘Rare snuiters’ een geslaagd debuut. Jan Dewitte, die bij Blindenzorg Licht en Liefde werkt, werd eerder al genomineerd voor de John Flandersprijs met zijn Vlaams Filmpje ‘Joni’ (dat ook op Daisy verscheen). Jan en Freya werkten samen het concept van hun boek uit en waren daar drieënhalf jaar mee bezig.

Steun van diverse instanties

‘Rare snuiters’ kon alleen uitgegeven worden dankzij subsidies van Cera, Elia Fonds, Fonds Beeckman, vlaamsoogfonds en Provincie West-Vlaanderen. De reliëfdruk is immers erg duur.

Er verschenen al vier drukken (2300 exemplaren). Het inclusieve concept wordt erg gewaardeerd, ook in Nederland.

Velen kijken reeds uit naar een vervolg, maar het is de vraag of dat financieel haalbaar zal zijn. Puur commercieel is een dergelijke uitgave immers niet mogelijk. Er moet noodgedwongen steun worden gezocht en onder de kostprijs verkocht.

Een Engelse en een Franse editie van het boek zijn in voorbereiding.

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE