Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

Bewoner Bart kijkt uit naar de grote verhuis!

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Enkele jaren geleden kwam Bart Rolly bij Licht en Liefde wonen. Straks mag hij mee de oversteek maken naar de nieuwbouw. Wat zeker mee moet verhuizen? Zijn radio, want Bart houdt van muziek! 

“Ik kwam hier voor het eerst op 11 september 2012 naar de dagbesteding”, vertelt Bart. “Dat was na het overlijden van mama. Ik was jarenlang alleen maar thuis. Mama was een beetje overbeschermend, zij had liever niet dat ik een bezigheid buitenshuis zocht. Toen mama overleed, heb ik mijn uithuizigheid langzaamaan opgebouwd. Ik had tot dan toe zo beschermd geleefd, dat ik helemaal geen zin had om op dagbesteding te komen. Eerst kwam ik alleen op dinsdag en op donderdag.

De beslissing om hier te komen wonen is gevallen toen papa voor de tweede keer zijn heup brak. Toen werd het mij en mijn familie duidelijk dat papa niet langer in zijn eentje voor mij kon zorgen. Ik had het hier als dagdeelnemer naar mijn zin, en dat maakte dat ik er ook makkelijker voor kon kiezen om hier definitief te wonen.

Ik ben opengebloeid. Door naar het dagcentrum te komen en door nieuwe mensen te leren kennen, ben ik zelfzeker geworden. Ik heb ook veel handelingen geleerd die ik voordien niet kon. In het industrieel werk vul ik zakjes met het juiste aantal pluggen en vijzen en andere attributen. Ik tel ook zakjes voedingssupplementen om ze dan op de juiste wijze in de doosjes te kunnen verpakken. In het atelier bij Trui leerde ik weven. En dan zijn er ook nog LaSperanza, ons koor, en de sport bij Gerald.

Toen ik hier kwam wonen, heb ik nog zoveel meer geleerd. Koffie inschenken bijvoorbeeld, of zelf mijn tandenborstel proper maken na het poetsen, of een nieuwe rol wc-papier op de hanger doen. En wat ook moeilijk was voor mij, was het samenleven met zoveel verschillende mensen, elk met hun eigen karakter en hun eigen beperkingen. Nu durf ik al veel meer voor mijn gedacht uit te komen.

Ik ben een levensgenieter. Ik hou van een wandeling in de vrije natuur en van de stilte hier in Varsenare. Ik hou ervan om buiten in het zonnetje na te genieten van een drukke werkdag. Ik hou ook van lekker eten, en dat is geen probleem, want ik lust eigenlijk alles zo’n beetje wel. Daarnaast kan ik me ook fantastisch bezighouden op mijn kamer, met de radio of met de tv.”

Of hij verlangt naar de verhuis? “Echt wel. Eigenlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar hoe het daar allemaal zal zijn. Dat nieuwe oproepsysteem, bijvoorbeeld, hoe zal dat werken? Zul je dan gewoon ‘hallo’ moeten roepen, of ‘help’? En de verlichting, hoe zal dat allemaal geregeld zijn, zowel voor blinde als voor slechtziende mensen? Of die vloerverwarming, hoe moet je dat dan doen als je te warm hebt? Ja, die technieken, dat interesseert mij wel.”

25 oktober 2021 is de grote dag! Duim je mee voor Bart en alle andere bewoners?