Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinde en slechtziende mensen.

deel dit artikel op:

'Tiresias' : een productie van ‘Theater A tot Z’ voor tieners (15+) en volwassenen

U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.

Tiresias is een van de boeiendste theaterpersonages uit de Griekse oudheid. Zijn verhaal begint wanneer hij gepassioneerd staat te gluren naar de oogverblindende godin Athena, die naakt aan het baden is. Als straf maakt ze hem blind, maar in ruil geeft ze hem de gave in de toekomst te kijken.

Deze theaterproductie draait om het verschil tussen ‘blind zijn’ en ‘niet zien’. In onze hedendaagse enscenering roept dit eeuwenoude verhaal ook vragen op over anders zijn en gelijke kansen.

Tiresias zelf wordt gespeeld door een blinde acteur. Zijn personage zet aan tot reflectie: het vanuit een ander standpunt ‘bekijken’ van onze samenleving.

 

  • Tekst en regie: Rudy Goes
  • Acteurs: Anne Van Opstal, Gregory Van Damme en Pol Verest
  • Techniek: TheaTech

Deze theaterproductie krijgt de steun van o.a. de minister voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding en Blindenzorg Licht en Liefde vzw. Dit project past in het beleid van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

De acteurs

Anne Van Opstal (1986) studeerde musical aan De Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze speelde hoofdrollen in de musicals ‘Dans der Vampieren’, ‘Fiddler on the Roof’, ‘Doornroosje’, ‘Assepoester’ en ‘Sneeuwwitje’. Recent stond ze naast Lucas Van den Eynde en Barbara Dex in ‘Albert 1’ en speelde ze in ‘Beauty and the Beast’. In het theater was ze o.a. te zien in ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ en ‘De Grote Vriendelijke Reus’. Ze werkte mee aan de fictiereeks ‘De Sint Komt Thuis’ (VTMKzoom) en ‘Jonge Garde’ (Disney Channel). Ze speelde ook een gastrol in ‘Conny en Clyde’ (VTM). Anne spreekt stemmen in voor tekenfilms en maakt deel uit van het vocale trio The Sailorettes.

Gregory Van Damme (1987) studeerde woordkunst en drama aan de Kunsthumaniora in Brussel. Na die studie begon hij meteen met theater- en televisiewerk. Zo was hij als acteur o.a. te zien in de televisiereeksen ‘Aspe’ (VTM), ‘Rox’ (Ketnet), ‘Familie’ (VTM), ‘Thuis’ (VRT) en ‘Binnenstebuiten’ (VTM). Gregory is vooral bekend van zijn rol als Gringo in de populaire jeugdreeks ‘Amika’ (Ketnet). Bij ETA en theatergroep Fast Forward speelde hij hoofdrollen in de jeugdproducties ‘Heb jij ze wel alle vijf?!’ en ‘Hotel Hallo’. Hij was ook te zien in verschillende nationale en internationale reclamespots.

Pol Verest (1957) studeerde af als onderwijzer in 1978. Vier jaar later werd hij blind. Toch bleef hij jarenlang lesgeven: hij werd leerkracht muziek in Buggenhout, waar hij ook tejater RESTANT oprichtte. Hij speelde er niet alleen blinde, maar ook ziende personages in o.a. ‘Vlinders zijn vrij’, ‘De rekening van het kind’, ‘Antigone’, ‘Dagboek van Anne Frank’, ‘Allo! Allo!’, ‘Eer de haan kraait’, ’Romeo en Julia’, ’Ons stadje’, ‘De getemde feeks’ en ‘Het gezin Van Paemel’. Pol is ook geluidstechnicus en muzikant.

Rudy Goes (auteur en regisseur) studeerde eerst voor onderwijzer en volgde daarna scenografie en toneel aan het Conservatorium van Antwerpen, en theaterwetenschappen aan de UIA. Op tv was hij o.a. te zien in ‘Flikken’ (VRT), ‘Zone Stad’ (VTM), ‘Familie’ (VTM), ‘Professor T’ (VTM), ‘Aspe’ (VTM), ‘F.C. de Kampioenen’ (VRT), ‘Rox’ (Ketnet), en in enkele kortfilms. Met Morrend Volk brengt hij eigen theater- en kortfilmproducties; hij exposeert ook met video-installaties. Rudy gaf toneelles en theaterworkshops in binnen- en buitenland. Hij heeft een blinde zoon en lijdt zelf aan centrale sereuze chorioretinopathie, een aandoening waardoor hij steeds minder gaat zien.

 

Nog dit...

Lesmateriaal is beschikbaar vanaf half februari 2017.

Bij deze voorstelling is aansluitend een kunst-educatieve workshop mogelijk of een nabespreking over blind zijn of over leven in armoede.

'Theater van A tot Z' is de samensmelting van theatergroep Fast Forward uit Vilvoorde en het Educatief Theater Antwerpen. Dit gezelschap brengt theater voor bijzondere doelgroepen

 

Meer info

www.theaterAZ.be , info@theaterAZ.be, tel. 03 226 42 00