Menu:
deel deze site op:

Solidariteitsprojecten van, voor en met blinden en slechtzienden:
diensten op maat voor mensen met een visuele handicap

Zoeken

Blijf op de hoogte

Toegang voor medewerkers

Geef aub uw login en wachtwoord op:

Toegang voor bestuurders

Speciale pagina's voor bestuurders.

deel dit artikel op:

Omgaan met blindheid of slechtziend

Als u op een foto klikt, wordt ze groter.

U ervaart dat u minder goed ziet?

Ga dan eerst naar de oogarts, en wel zo snel mogelijk. Sommige oogaandoeningen, zoals cataract, kunnen perfect genezen worden. Bij andere is het heel belangrijk dat er zo snel mogelijk ingegrepen wordt, om erger te voorkomen. Alleen de oogarts kan vaststellen wat er bij u precies aan de hand is. Op het internet staat van alles en nog wat, maar u weet nooit zeker dat het voor u van toepassing is. Neem zo’n artikel gerust mee naar de oogarts als u bepaalde symptomen herkent: uw oogarts is uw specialist en vertrouwenspersoon op medisch gebied!

Download een 'Getuigschrift van gezichtsonderzoek' om te laten invullen door de oogarts. Dit attest is nodig om tegemoetkomingen te kunnen aanvragen. 

Licht en Liefde heeft geen medische dienst. Wij behandelen zelf geen oogaandoeningen. Wat we wel doen, is hulp en ondersteuning bieden aan mensen die een visuele beperking hebben. Een visuele beperking is een probleem met het zicht dat niet opgelost kan worden met een bril, lenzen of een medische behandeling. Mensen met een visuele beperking kunnen met al hun vragen terecht bij hun regionaal vlaamsoogpunt.

 

U zoekt hulp bij de verwerking van een visuele handicap (ook indien u niet zelf slechtziend of blind bent, maar wel uw partner, een familielid, een goede vriend…)?

Het is heel normaal dat u veel last hebt met de verwerking. Iedereen beleeft dat op een verschillende manier. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover!

Als u plots of geleidelijk aan het zicht verliest, staat u voor allerlei moeilijkheden: u moet zich aanpassen aan veel omstandigheden. Enerzijds zijn er de praktische dingen, zoals het dagelijks leven. Anderzijds zijn er ook de rollen die u vervult: op het werk, in het huishouden, als ouder, als student… Uw eigen leven, maar ook dat van anderen kan overhoop gegooid worden.

Mensen kunnen daar gedurende een periode erg van overstuur zijn. Soms raken ze er op eigen kracht door, soms is professionele hulp gewenst.

Het aanbod psychotherapie van Licht en Liefde is bedoeld voor mensen die erg in de knoop zitten met het verlies van hun zicht en die gemotiveerd zijn om daarover te praten binnen een therapeutische context. De nadruk ligt op het verwerken van gevoelens en het leren omgaan met de beperkingen.

De therapeut luistert op een authentieke manier heel aandachtig, probeert zich helemaal in te leven en vraagt u om op bepaalde zaken dieper in te gaan. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar het is een noodzakelijke stap.

Naast het emotionele verwerken wordt ook ingegaan op de manier waarop u met problemen of moeilijkheden omgaat en hoe het anders zou kunnen, met aandacht voor hoe de interactie verloopt met de mensen rondom u. Doel van de therapie is dat u op een andere manier met de beperkingen en de gevolgen ervan leert omgaan. Dit betekent niet dat er geen moeilijke momenten meer zullen zijn, maar wel dat het dagelijks leven wat makkelijker kan verlopen, dat de scherpe pijn milder wordt.

De gesprekken zijn individueel. Indien gewenst, kan de partner of een ander betekenisvol persoon naar de gesprekken worden uitgenodigd.

Als u reeds geholpen wordt door Licht en Liefde, kunt u contact opnemen met een hulpverlener. Als u nog geen cliënt bent, volstaat een telefoontje naar uw regionaal vlaamsoogpunt.

 

Onze Sponsors
BARCO helpt Blindenzort Licht en Liefde
LICHT EN LIEFDE Oudenburgweg 40, 8490 VARSENARE +32 (0)50 40 60 50 E-MAIL: INFO@LICHTENLIEFDE.BE